Hyppää sisältöön

Sälen – Ruotsin suurin perhekohde

Keski-Euroopan korkeuseroihin ei länsinaapurissamme yleensä ylletä, mutta muulla tavoin suuria hiihtoalueita rajan takaa kuitenkin löytyy. Näistä Ruotsin laskupaikoista kaikkein suurin hissien ja rinteiden lukumäärällä mitattuna on neljästä hiihtokeskuksesta koostuva Sälen. Alue sijaitsee vain neljän tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta, joten rinteiden tavoittaminen laivalla ja omalla autolla onnistuu pienellä suunnittelulla helposti.

Perillä yhdistetyltä Sälenin hiihtoalueelta löytyy 82 kilometriä merkittyjä rinteitä, noin sata hiihtohissiä ja pohjoismaiseen tapaan mittava latuverkosto maastohiihtoon. Määrällisesti laaja tarjonta kuitenkin kallistuu selkeästi lasten ja aloittelijoiden miellyttämiseen. Alppien mittakaavassa haastavien rinteiden tarjonta on vähäisempää ja maastoltaan vuorten rinteet ovat pääosin loivia ja helppoja. Vastapainoksi alueelta löytyy kuitenkin määrälliseen vähemmistöön kuuluvia, jopa 45-asteisia mustia rinteitä.

Alkeiden oppimiseen Sälenin maasto ja tarjonta sopivat kuitenkin hyvin. Lapset ja laskuharrastusta aloittelevat nuoret saavat hiihtokeskuksesta paljon irti ja hiihdonopettajat puhuvat sekä ruotsia että hyvää englantia, joten aivan alkeistakin pääsee tarvittaessa aloittamaan. Mikäli Sälenin noin sadan rinteen tarjonta jostain syystä loppuisi kesken, on lyhyehkön ajomatkan päässä eri hissilipun piirissä olevaa rinnetarjontaa Kläppenin ja Stötenin hiihtokeskuksissa. Eikä Norjan puolelle Trysiliinkään ole kuin noin tunnin ajomatka.

Lindvallen – Laskettelun alkeita Ruotsissa

Sälenin lapsiystävällisistä hiihtokeskuksista Lindvallen lienee sitä kaikkein selkeimmin. Euroopan suurin sompahissein yhdistetty lastenmaa, Valletorgetin seikkailualue ja ihmisten seurassa alueella laskettelevat lumiukkomaskotit tekevät alueesta lapsia ilahduttavan suuren leikkipaikan. Lapsiperheitä ajatellen vierestä löytyy rinteeseen sijoitettu McDonald’s. Lindvallen on kuitenkin niin laaja, että laskettavaa löytyy täältäkin kaikille. Korkeuserot ovat Sälenin eri alueilla varsin lähellä toisiaan.

Kokonaisuutena Lindvallenin hiihtokeskus jakautuu neljään pienempään osaan. Söderåstorget, Snötorget, Gustavtorget ja Sälfjällstorget ovat kaikki omia alueitaan, joita hissit, ladut ja tiet yhdistävät. Jyrkimmät rinteet sijoittuvat eteläosaan eli rinnekartan vasempaan laitaan, ja keskivaiheiltakin löytyy muutamia vauhdikkaita laskuja.

Jibbailuun Lindvallenista löytyy asiansa hyvin ajava Pink Park, jonka vieressä sijaitsee yksi Sälenin kolmesta koko perheelle sopivasta Fun Ride -seikkailurinteestä. Fun Ride -konseptissa yhdistyy ski cross -rinteelle tyypilliset aaltoilevat kohdat ja tiukat kallistetut mutkat. Mukana on myös parkkimaisia helppoja temppupaikkoja, tunneleita, läpsyjä odottavia hahmoja ja muuta hauskaa.

Lindvallenissa on runsas palvelutarjonta, ravintolavaihtoehtoja sekä illanviettomahdollisuuksia. Lindvallenista Högfjälletiin tehty hissiyhteys on varsin hidas ja puuduttava, etenkin huonon luiston kelillä. Matkalla on hyvin loivaa rinnettä, tuoli- ja sompahissiä.

Högfjället – Lapsiperheiden minikohde

Lindvallenin hissiverkosto jatkuu länteen Sälfjällstorgetilta. Vuoren toiselta puolelta hissimatkan päästä löytyy Högfjälletin pieni hiihtoalue. Siinä missä Lindvallen on pieni ja erityisen lapsiystävällinen, Högfjälletissä korostuu pienestä koosta johtuen palveluiden läheisyys ja rinteiden ruuhkattomuus.

Täälläkin rinteet ovat loivia ja leveitä eikä keskuksessa ole niitä kuin vajaa kymmenen. Korkeusero on Sälenin pienin, mutta maisema ehkä kaikkein tunturimaisin johtuen myös ala-aseman muita korkeammasta sijainnista. Samasta syystä Högfjälletissä voi olla erilainen säätila kuin alempana sijaitsevilla alueilla.

Högfjället on sopivin majoitusvalinta rauhallisuutta arvostavalle. Palveluita Högfjälletin majoituskeskittymässä on kohtuullisesti, muttei yhtä paljon kuin muilla Sälenin hiihtoalueilla. Högfjälletistä voi jatkaa jo aiemmin mainitulla hissiyhteydellä Lindvalleniin – yhdistetty alue tarjoaa harrastajalle yhteensä 56 merkittyä rinnettä. Hissimatka kahden keskuksen välillä taittuu noin 20 minuutissa ja samaa lippua käytetään molemmissa kohteissa. Skibussilla pääsee myös siirtymään Tandådalenin ja Hundfjälletin hiihtoalueille.

Tandådalen – Sälenin ja koko Ruotsin parhaita parkkeja

Kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä Lindvallenin ja Högfjälletin hiihtokeskuksista löytyy Sälenin toinen suuri kokonaisuus – Hundfjället ja Tandådalen. Sälenin neljästä hiihtokeskuksesta eniten haastavia mustia rinteitä tarjoaa Hundfjälletin itäinen naapuri Tandådalen. Ekspertit kääntävät katseensa kohti hiihtokeskuksen länsirinteitä, jossa laskut ovat koko Sälenin vaikeimpiin kuuluvia mustia. Todella haastavia ruotsalaiskeskuksen rinteet eivät silti ole, mutta verrattuna Sälenin muuhun tarjontaan viihtyvät taitavammat parhaiten nimenomaan Tandådalenissa. Varovaisemmat laskijat ottavat hiihtokeskuksesta hissin hieman leppoisampaan Hundfjälletiin tai pysyvät helpommilla itäisillä rinteillä.

Tandådalenin keskuksen ylpeys ovat sen lukuisat parkit, jotka kilpailevat Åren kanssa Ruotsin parhaiden parkkien maineesta. Pelkästään Tandådalenissa on neljä nimettyä parkkia eritasoisten temppujen treenaamiseen. Junior Park, Tandådalen Super Park, Sprite Big Air Arena sekä Oakley Rail Park tarjoavat sekä rentoa että vauhdikasta menoa lautailijoille ja muille parkkilaskijoille.

Tandådalenin päärinteen alaosassa on torimainen palvelukeskittymä, josta löytyy lähikauppaa, useita ravintoloita sekä afterski-tunnelmaa. Tandådalenin ja Hundfjälletin välinen hissisiirtymä on nopeampi ja kätevämpi kuin Sälenin toisessa päässä sijaitsevien Lindvallenin ja Högfjälletin välillä.

Hundfjället – Peikkometsä ja jyrkkä Vägen

Laaja Hundfjället palvelee Lindvallenin tavoin ensisijaisesti lapsiperheitä. Hiihtokeskuksen oma henkilökunnan valvoma lastenmaa on nimeltään Trollskogen/Trollens Snölekland tai peikkometsä, jonne perheen pienimmät voi jättää hoitoon kun vanhemmat suuntaavat haastavampiin rinteisiin. Trollskogenin metsän läpi kiemurtelee jännittävä peikkotehosteinen rinne, jonka reunoilta löytyy hienoja metsäreittejä.

Hundfjälletista löytyy myös musta Väggen, joka on yksi Ruotsin jyrkimmistä rinteistä. Hiihtokeskuksen rinteet ovat väriltään kuitenkin etupäässä punaisia. Maastoltaan Hundfjället on Sälenin keskuksista poikkeavin. Eri jyrkkyyden rinteet sijaitsevat kukin omalla suunnallaan. Hundfjälletin uusi ylpeys on Ruotsin moderneimmaksi mainostettu 8 hengen nopea kuomullinen tuolihissi, jossa on lämmitetyt penkit.

Skistarin oma Lodge-hotelli on noussut Hundfjälletin parhaalle paikalle aivan palvelukeskittymän ytimeen, uuden tuolihissin viereen. Poolarium-kylpylä sijaitsee myös hotellin kupeessa, Hundfjälletin ytimessä.

Kokonaisuutena Ruotsin tunnetuimpiin hiihtokeskuksiin kuuluva Sälen on vetovoimainen vaihtoehto eteläsuomalaisille etenkin verrattuna Suomen Lapin kohteisiin. Jos ajomatkaa pidentää hieman Åreen tai Norjan puolelle saakka, rinteiden määrä ei lisäänny mutta korkeuseroa saa lisää. Lapsiperheille tosin lyhyempi ajomatka ja Sälenin parempi palvelutarjonta voi kallistaa valinnan tähän Taalainmaan hiihtokeskusylpeyteen.

Plussat

  • Tehty perheiden ehdoilla ja sopii hyvin aloittelijoille
  • Todella tasokkaat parkit
  • Paljon laskettavaa yhdellä hissilipulla

Miinukset

  • Taitaville laskijoille vähemmän tekemistä
  • Hajanainen, osa alueista vaatii bussisiirtymää
  • Vaatimaton korkeusero muuten kookkaassa keskuksessa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Helsingistä avautuu uusi lentoyhteys Ruotsin ja Norjan suurimpiin hiihtokeskuksiin

SkiStarin 150 päivän hiihtokausi lumitakuulla käynnistyi

Pääsiäisvinkit Ruotsin ja Norjan lumille

Perheen kanssa Ruotsin lumille – helppous voi yllättää!

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja