Hyppää sisältöön

Chamonix – Alppiharrastajan mekka

Chamonix’n kohdalla on vaikea välttää ylisanoja – se on kuitenkin maailman alppihiihdon ja alppinistien mekka. Chamonix’ssa viihtyvät laskuturistit, vuorikiipeilijät ja vaeltajat kaikkialta maailmasta ja hyvästä syystä. Laajalla laskumaastolla on tarjota kaikentasoisille harrastajille jotakin tekemistä ja haastavaa laskettavaa on etenkin offareilta löydettävissä ilahduttavan runsaasti.

Euroopan korkeimman huipun, Mont Blancin (4 810 m) varjossa sijaitsevaan Chamonix’iin on helppoa saapua, sillä yhteydet ovat hyvät ja palveluissa löytyy valinnanvaraa. Myös maisemat Mont Blancin alla ovat silmiä hiveleviä ja muutkin ympäröivistä vuorista jylhiä.

Chamonix on rennon ranskalainen pikkukaupunki

Alppikaupungin katukuva on värikäs, ja se on harvoja paikkoja Keski-Euroopassa, jossa kelpaa kävellä toppatakki päällä ympäri vuoden, oli sitten hellettä tai pakkasta. Kiinnostavia kauppoja on paljon aina trendiputiikeista edullisiin marketteihin ja majoitusvaihtoehtoja lähes loputtomasti.

Ravintolat ovatkin sitten täysin oma lukunsa. Testata kannattaa esimerkiksi Chamonix’n kehuttu cross-kitchen Munchie, legendaarinen sämpyläbaari Poco Loco tai jokin kaupungin lukuisista herkullisista suklaa-konditorioista.

Kaupungista löytyy myös uimahalli, elokuvateatteri sekä useita hyvinvointi- ja kauneuspalveluita. Hintataso on kuitenkin kaikkialla maltillinen ja kaupunki on etenkin suomalaisten ja muiden skandinaavien suosiossa.

Laaja laskualue

Laatu ja valinnanvara ei tietenkään rajoitu vain shoppailuun ja after skihin. Chamonix koostuu nimittäin kuudesta laskualueesta, joista kolme on muutaman kilometrin päässä sen keskustasta. Yhteensä 170 rinnekilometriä kattava hiihtoalue on suosittu, mikä takaa vauhdikkaan iltaelämän lisäksi toisaalta myös pitkät hissijonot erityisesti dumpin jälkeisinä päivinä.

Chamonix on kenties tunnetuin off-piste –mahdollisuuksistaan ja haastavasta maastostaan. Perushissilippu kattaa kaikki kuusi laskualuetta, joista Le Brévent ja La Flégère yhdistyvät kabiinilla. Kullakin laskualueella on oma selkeä profiilinsa ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Ala-asemien väliä sukkuloi useampikin ilmainen bussilinja.

Les Grands Montets – Eurooppalainen offarilaskemisen legenda

Les Grands Montets tai tuttavallisemmin ”GM” on kenties tunnetuin ja arvostetuin Chamonix’n laskualueista ja tarjoaa loputtomasti hienoja off-piste –mahdollisuuksia. Ylemmät osat ovat jäätikköä ja alempana lasketaan suojaisissa metsissä.

Grands Montets’lla on enemmän mustia ja punaisia kuin sinisiä rinteitä, joten alue ei kokonaisuutena ole aloittelijoiden mieleen. Haasteita etsivät puuterilaskijat kuitenkin ovat itselleen sopivan maailmanluokan legendan äärellä.

Yläasema sijaitsee 3 275 metrin korkeudessa ja laskettava korkeusero yläasemalta alas laaksoon on yli 2 000 metriä. Rinteet ovat koko matkan huipulta alas erittäin vaihtelevia, mutta hyviä laskutaitoja tarvitaan reitin valinnasta riippumatta aina. Grand Montets sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Chamonix’sta, Argentieren kylän yläpuolella.

Le Brévent – Upeita maisemia ja helppoa laskettavaa

Le Brévent nousee keskustasta Mont Blancin vastakkaiselle puolelle, ja näkymät Euroopan korkeimman huipun suuntaan ovat huikeat. Alue on aurinkoinen, ja se on yhdistetty La Flégèren rinnealueeseen kabiinilla.

Hiihtoalueella on tarjota laskijalle suosittu musta rinne ja useita helpompia. Hyvänä lumitalvena Le Bréventistä voi laskea koko 1 500 metrisen korkeuseron suoraan alas laaksoon.

La Flégère – Kumpareista ja aurinkoista

La Flégèren alue on monipuolinen ja laaja ja alueella riittääkin laadukasta laskettavaa kaikille aloittelijoista ekspertteihin. Taitavat laskijat nauttivat etenkin La Flégerèn kumpareikoista, mutta huipputason taidot eivät ole alueella välttämättömyys.

Aloittelijat laskevat omaan rauhalliseen tahtiinsa La Flégèren helpoissa ja leveissä rinteissä. Myös taitavammat laskettelijat ja lumilautailijat rentoutuvat aurinkoisissa kruisailurinteissä ja rinneravintoloiden terasseilla, jotka soveltuvat erittäin hyvin myös rusketuksen hankkimiseen.

Le Tour – Ranskan runsaslumisin

Le Tour sijaitsee aivan Chamonix’n laakson perällä ja on erityisesti aloittelijoiden makuun. Argentieren pikkukylän takana sijaitseva Le Tourin hiihtokylä ja sen yläpuolinen samanniminen hiihtoalue tunnetaan Ranskan runsaslumisimpana paikkana. Hyvinä vuosina alueella saadaankin peräti viiden metrin verran lunta taivaalta. Runsaan lumen lisäksi Le Tour on avoin ja aurinkoinen, mutta ikävästi usein myös tuulinen.

Aluetta pidetään koko Chamonix’n laakson parhaana keskuksena aloittelijoille ja harrastajille ja tarjolla on suosittua off-piste -laskua sekä helppoa rinteen vierustaa. Le Tourista voi laskea takamaastoja pitkin alas aina Sveitsin rajalla sijaitsevaan pieneen Vallorcinen kylään saakka.

Aiguille du Midi – Huikea Vallée Blanche

Les Grands Montets’n ohella toinen Chamonix’n legendaarisista offaripaikoista löytyy Aiguille du Midistä (3 842 m). Monet Chamonix’n kuuluisista ja erittäin vaativista off-pistereiteistä alkavat Midistä. Suurimpaan osaan näistä ei tosin ole mitään asiaa ilman runsasta suunnittelua ja todella kovaa taitotasoa.

Aiguille du Midiltä starttaa eräs maailman kuuluisimmista off-piste -reiteistä: Vallée Blanche, jolle kertyy pituutta lähes 24 kilometriä. Jos off-piste -laskusta ja jäätiköllä liikkumisesta ei ole kokemusta, on tarjolla myös kohtuuhintaisia vuoristo-opasryhmiä. Reitin perusversio sopii opastettuna myös keskitason harrastajalle, mutta aloittelijoiden kannattaa suosiolla kääntää katseensa hoidettujen rinnealueiden puolelle.

Laskettavaa korkeuseroa Vallée Blanche -laskulle saa parhaimmillaan lähes 2 800 metriä ja näkymät reitin varrella ovat huikeat. Jos taidot sallivat, on Vallée Blanche pakko kokea ainakin kerran elämässä. Laskuun kuluu helposti koko päivä, mutta matkan varrella on onneksi vuoristomaja ranskalaisine herkkuineen. Majassa voi tarvittaessa myös yöpyä.

Les Houches – Toimintavarmuus huonollakin säällä

Les Houchesin laskualue muutaman kilometrin päässä Chamonix’n keskustasta painottuu perheisiin, mutta tarjoaa silti jokaiselle jotakin. Alueella on runsaasti merkittyjä rinteitä ja tasokkaita rinnekahviloita kauniissa maisemissa.

Offareita pääsee Les Houchesissa laskemaan metsien keskellä ja löytyypä alueelta myös maailmanluokan vaikeustasossa olevia mustia rinteitä. Alue on myös koko Chamonix’n laakson turvallisin säätilan vaihteluiden suhteen. Kun kovalla tuulella muiden alueiden hissejä ja rinteitä joudutaan sulkemaan, on Les Houches tyypillisesti viimeinen laaksossa täydellä teholla toimivista keskuksista.

Afteri ja yöelämä

Päivällä Chamonix’n keskustassa on usein hiljaista, mutta iltapäivällä tilanne korjaantuu kun laskijat suuntaavat kaupungin lukuisiin after ski -paikkoihin. Suomalaisten kestosuosikkeja ovat olleet erityisesti Elevation ja Chambre Neuf -baarit juna-aseman läheisyydessä.

Myös iltaelämä on vilkasta. Kaupungista löytyy useita baareja ja yökerhoja kuten le Garage ja le Tof ja onpa Chamonix’sta myös päivittäisiä edestakaisia bussiyhteyksiä Mont Blancin Italian puoleiselle Courmayeurin laskualueelle.

Lentokentät lähellä

Eri laskualueiden välillä liikkuu hiihtokeskuksessa ilmaisilla hiihtobusseilla kätevästi, eikä matka Suomesta Chamonixiin ole sekään vaikea. Sionin ja Geneven kansainvälisiltä lentoasemilta on perille vain noin tunnin ajomatka. Lyonin, Torinon ja Milanon asemilta matkaa on hieman enemmän, mutta kaikista kuitenkin alle kolme tuntia.

Kuva: Flickr / Craigjam

Plussat

  • Laskettavaa on paljon ja monipuolisesti
  • Kaupungissa laadukkaat palvelut
  • Kattavasta tarjonnasta huolimatta maltillinen hintataso

Miinukset

  • Hissijonot
  • Yksittäiseltä laskualueelta ei löydy kerralla kaikkea
  • Henkilökunta suostuu puhumaan monessa paikassa vain ranskaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Arven aarteet

Haute Route alppiklassikko suksilla

Alppien klassikkovaellukset – Tour du Mont Blanc & Tour de Monte Rosa

Parasta kiipeilyä Euroopassa

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja