Wengen ja Grindelwald - hiihtokeskus
 • Wengen Mürren Lauterbrunnen
  Wengen Mürren nightlife
  Wengen Mürren restaurants
  Wengen Mürren guide Martin
  Wengen Mürren Schiltgrat
 • Wengen Mürren Schiltgrat
  Wengen Mürren Birg
  Grindelwald_Wengen_hiihtokyla
  Wengen Mürren rinteet
  Wengen Mürren slopes
 • Wengen Mürren ski area
  Wengen Mürren Schilthorn
  Wengen Mürren Schilthorn
  Wengen Mürren Schilthorn restaurant
  Wengen Mürren Birg
 • Wengen Mürren Schilthorn top slopes
  Wengen Mürren off-piste-ski
  Wengen Mürren off-piste-route
  Wengen Mürren view
  Wengen Mürren village
 • Wengen Mürren alpine village
  Wengen Mürren main street
  Wengen Mürren house building
  Wengen Grindelwald village train station
  Wengen Grindelwald ski lift station
 • Wengen Grindelwald First ski area
  Wengen Grindelwald First slopes automatic camera
  Wengen Grindelwald First slopes skiers
  Wengen Grindelwald First skiers
  Wengen Grindelwald First slope
 • Wengen Grindelwald ski center
  Wengen Grindelwald off-piste
  Wengen Grindelwald slopes
  Wengen Grindelwald skiing
  Wengen ski lift Männlichen
 • Wengen terrace restaurant
  Wengen Mürren valley ski area
  Wengen Lauterbrunnen valley
  Wengen alppikylä
  Wengen Mürren hiihtoalue vuoret
 • Wengen slopes restaurant
  Wengen ski resort BMW
  Wengen ski resort slopes
  Grindelwald_Muerren_hiihtokyla_Rene_Feuz
  Wengen Eigergletscher
 • Wengen Eigergletscher train station
  Wengen Eismeer glacier
  Wengen Mürren hiihtoalue
  Grindelwald_alppikyla_ Jungfrau Region
  Wengen Mürren Wengernalp
 • Wengen Eiger
  Wengen chair lift
  Wengen Eiger North face
  wengen_56_slope_train-2

Wengen-Grindelwald-Mürren – Junaillen Jungfraussa

Alppikohteita esitellessä maisemia tavataan ylistää. Jungfraun alueen kohdalla kauniit sanat eivät ole vain helinää: Eiger, Mönch ja Jungfrau -vuorten ympäröimä alue on erittäin jylhä, ja kylät ovat poikkeuksellisen pittoreskejä. Jungfraun alppikylät ja hiihtokeskukset kytkeytyvät vuoristojunaratojen välityksellä monipuoliseksi kokonaisuudeksi ja tarjoavat tekemistä läpi vuoden.

Jungfraun alueen keskukset ovat Wengen, Grindelwald ja Mürren. Jokaisella näistä on omat luonteenpiirteensä. Onneksi hissiliput toimivat myös junaverkostossa, ja viikossa ehtii katsastaa kaikki Jungfraun kolme hiihtoaluetta. Hiihtokeskuksia alempana sijaitsevassa Interlakenissa tunnelma on kaupunkimaisempi ja vaihtelua laskupäivien lomaan tarjoaa esimerkiksi vierailu pienessä viskitislaamossa.

Luonnon rauhaa ja juhlahumua

Jäätiköiden sulaminen on muuttanut alueen maisemaa vuosien varrella. Osa Jungfraun ympäristöstä onkin rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi, mikä vapaalaskijan ja luonnossa liikkujan tulee pitää mielessä. Alueelta nousevat myös raiteet Euroopan korkeimmalle juna-asemalle Jungfraujochille. Tämä UNESCO:n luonnonsuojelualueella sijaitseva rata avattiin jo vuonna 1912 ja on nykyisin suosittu ympärivuotinen turistikohde.

Kaiken kaikkiaan Jungfraun alue profiloituu lomakeskuksena, jossa laadukkaat laskettelupuitteet ovat vain yksi vaihtoehto monien harrastamismahdollisuuksien joukossa. Kauden mittaan alueella järjestetään esimerkiksi paljon suuren luokan tapahtumia, jotka houkuttelevat turisteja nauttimaan juhlahumusta. Myös alueen luonto tarjoaa tekemistä läpi vuoden ja kylien hotelleilla ja hisseillä on jopa enemmän asiakkaita kesäisin kuin talvisin.

Vaihtamalla paranee

Useat välinevuokraamot toimivat yhteen Jungfraussa siten, että päivän aikana voi käydä veloituksetta vaihtamassa jalkoihin eri tyyppistä välineistöä aina sään tai fiiliksen mukaan. Operaatio onnistuu kätevästi, sillä vuokraamoketjun toimipisteitä löytyy myös rinnealueelta Wengenin ylä-asemaa myöten. Välineiden vaihtelusta päivän aikana saa laskemiseen uutta haastetta ja intoa.

Grindelwald

Eigerin juurella sijaitseva Grindelwald on Jungfraun hiihtokeskuksista isoin, vauhdikkain ja aktiivisin. Grindelwald on suosittu perhehiihtokohde ja soveltuu hyvin myös hiihtovaellukseen, skinnailuun sekä offarilaskuun. Pienempiin ja täysin autottomiin Mürreniin ja Wengeniin verrattuna Grindelwaldissa liikkumiseen tarvitaan enemmän kulkuneuvoja, kuten bussia ja junaa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Grindelwald – Lähellä luontoa

Grindelwaldissa luonto on lähellä; rinnealueelta voi bongata hissilinjan yllä liihottavan kotkan tai laskijoita sivummalta seuraavan vuorikauriiin. Alue on helppo hahmottaa nopeasti, sillä maasto on verrattaen loivaa ja pehmeämuotoista.

Grindelwaldin First -alueen rinteet soveltuvat erityisesti perheille sekä parkkilaskijoille. Rinteisiin on toteutettu innovatiivisia lisämausteita kuten hissikortilla automaattisesti toimivat laskusuorituksen videotaltiointi sekä yläaseman valokuva-automaatti.

Rinteiden lähistöltä löytyy helposti saavutettavia ja aloittelijoillekin sopivia offareita. Lisäksi alueen takamaastoissa on rinnekarttaan merkittyjä pidempiä off-pistereittejä, jotka soveltuvat hiihtovaellukseen.

Grindelwald – Majoitus ja ruoka

Hyviä ravintoloita Grindelwaldissa ovat esimerkiksi päähissin viereltä löytyvä Pizzeria da Salvi sekä pääkadun varrella sijaitseva paikallisten suosima ravintola Pinte. Maukasta ruokaa on tarjolla myös hotelli Aspenissa, joka on lisäksi varteenotettava majoitusvaihtoehto.

Grindelwaldin kylästä pääsee nousemaan kätevästi myös Wengenin puolen hiihtoalueelle. Valmistuessaan Männlichen-yläasemalle kuljettava gondolihissi oli maailman pisin, ja edelleenkin se pitää kolmossijaa.

Wengen

Wengen sijaitsee vuoren rinteessä, harjanteella Lauterbrunnin laakson yläpuolella. Kylään noustaan junalla. Täysin autottomassa kylässä odottaa historiaa huokuva, kiireetön tunnelma. Laajalle levittyvän alppikylän palvelut keskittyvät pääkadun varrelle, joten majapaikka kannattaa valita huolella.

Wengen – Iltakisastaan tunnettu

Wengenin tammikuinen maailmancupin osakilpailu on Sveitsin suurin talviurheilutapahtuma. Kilpailun aikaan Wengen muuttuu yhdeksi festivaaliksi ja keskuksen jokainen majapaikka on täynnä.

Erityisesti Wengenin maailmancupin iltapujottelu kantaa klassikkokisan titteliä. Hiihtokeskuksessa onkin laskettu jo lähes sata vuotta. Brittiläinen kulttuuri on vaikuttanut vahvasti alueen kehitykseen ja britit ovat tänäkin päivänä yksi Wengenin suurimmista turistiryhmistä.

Wengen – Rinteessä vaihtuvat maisemat

Yksi Wengenin parhaista puolista on rinnealueen monimuotoisuus. Wengenissä pääsee laskemaan aavaa kenttää, jota reunustavat jylhät vuorileikkaukset takaavat maisemanvaihdoksia vauhdin lomassa. Wengen soveltuu hyvin harrastajatason laskijoille, sillä yleisimmät värit rinnekartassa ovat sininen ja punainen.

Myös Wengenin hiihtoalueelle jää kohtuullisesti rinteen ulkopuolista laskettavaa. Eigerin jylhän pohjoisseinämän alle hivuttautumalla pääsee kuuluisalle off-pistealueelle. Jäätikön puolelta vuorta löytyy esimerkiksi Oh God -niminen offaripätkä. Nimi tulee siitä, että rinteen alaosaa ei näe ylhäältä, vaan se näyttää jyrkkenevän koko ajan. Jolloin laskijan tekee mieli huutaa ”Oh (my) God”.

Wengen – Ruokaa ja juomaa

Rinneravintolat tarjoavat perinteistä alppiruokaa ja -juomaa. Puolipakollinen lounaspaikka on upeissa maisemissa, 2 320 metrin korkeudessa sijaitseva Eigergletscher. Myös afteria löytyy, vaikkei kylä olekaan päätapahtumien ulkopuolisena aikana itävaltalaisen riehakas. Suosittuja afterski -ravintoloita ovat esimerkiksi hotelli Eigerin Pickel Bar, Rocks Bar tai Blue Monkey.

Mürren

Idyllinen Mürren on Jungfraun kylistä rauhallisin ja sen hiihtoalue soveltuu parhaiten vapaalaskuun. Ilmeikkään teräväpiirteisen Schilthorn -vuoren juurella sijaitsevasta Mürrenista löytyy aidon alppikylän tunnelma parhaimmillaan.

Mürren – James Bondin suksenjäljillä

Mürren on tunnettu Bond -filmistä ”Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa”, joka on kuvattu Schilthornin huipulla sijaitsevassa pyörivässä ja edelleen toimivassa Piz Gloria -ravintolassa. Salaisella agentilla onkin ollut oma roolinsa keskuksen kansainvälisen maineen luomisessa.

Schilthornin vuoren huipulta avautuva panoramamaisema on lisäksi yksi koko Jungfraun alueen kohokohdista. Yläasemalta pääsee laskemaan rinnettä tai off-pistettä pitkin jokaiseen ilmansuuntaan.

Mürren – Haastavat offarit

Mürrenissa on laajat mahdollisuudet offarilaskuun. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että alueella on poikkeuksellisen paljon pystysuoria jyrkänteitä, ja monikaan laskureitti ei hahmotu selkeästi ylhäältä käsin. Vaarallisempia laskupaikkoja on merkitty pääkallotunnuksin. Alueen pinnanmuotoja kannattaa tutkailla kunnolla etukäteen maastokartalta ja alapuolelta käsin. Turvallisin vaihtoehto on hyödyntää hyvin saatavilla olevia opaspalveluita.

Terävästi alaspäin kaartuvien seinämiensä vuoksi Mürren on suosittu base-hyppääjien ja liitovarjon kanssa laskevien keskuudessa. Siksi rinteen ulkopuolella laskiessa kannattaakin olla tarkkana muiden laskujälkiä seuratessa: yksisuuntaisetkin jäljet voivat johtaa satoja metrejä korkealle pystysuoralle jyrkänteelle.

Mürren – Tapahtumia ja nähtävyyksiä

Mürren on tunnettu legendaarisesta, tammikuisin järjestettävästä Inferno -kestävyyslaskukisasta. Inferno on yksi maailman vanhimmista ja pisimmän reitin kattavista amatöörilaskukisoista. Kilpareitin varrelle mahtuu kaiken tyyppistä osuutta syöksystä ylämäkeen, joten useimmat kilpailijat valitsevat suksensa 80-lukulaisten pituus- ja leveysihanteiden mukaisesti.

Mürrenin alapuolelta, Lauterbrunnin laaksosta löytyvät upeat, noin 400 metriset Trümmelbachin jäätikköputoukset ovat näkemisen arvoiset myös talvella. Putouksista romahtavien jäätikköpilareiden äänen voi öisin kuulla kaikuvan jylhästi Lauterbrunnenin kylässä.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

 • Huikeat maisemat ja luonnonläheisyys
 • Kolme eri tyyppistä kylää ja hiihtoaluetta yhdessä paketissa
 • Tekemistä ympäri vuoden

Miinukset

 • Isojen tapahtumien aikaan majoitusta voi olla vaikea löytää
 • Sesonkiaikoina junat ruuhkaisia
 • Laadukkuus tarkoittaa korkeampaa hintatasoa