Hyppää sisältöön

San Domenico – Tunnelmallinen ja haastava italialaiskohde

San Domenico sijaitsee Pohjois-Italiassa, Verbano-Cusio-Ossolan alueella, lähellä Sveitsin rajaa ja puolentoista tunnin ajomatkan päässä Milanosta. Laskettelukeskusta pidetään yhtenä Italian kauneimmista ja aidoimmista alppikohteista komean luonnon ja yleisen kiireettömyyden ansiosta.

Ossolan alueen suosituin hiihtokeskus San Domenico on yhä pitkälti kansainvälisen yleisön löytämättömissä ja toimii lähinnä italialaisten omana lomakohteena. Vakituisia asukkeja hiihtokeskuksen tuntumassa on melko vähän, mutta etenkin milanolaiset omistavat luonnonkauniilla seudulla paljon mökkejä ja lomamajoja.

Loma Italian Lepontisilla Alpeilla

San Domenicoa ympäröivä Alpe Veglio-Deveron luonnonpuisto leimaa maisemia voimakkaasti. Järvet, metsät ja erilaiset eläimet ovat kaikkialla läsnä ja ihmisen vaikutus heti kylän ja laskettelukeskuksen ulkopuolella ihastuttavan vähäistä. Luonnonpuistojen ohella toinen maisemaa leimaava piirre ovat jylhät Lepontiset Alpit ja niiden korkein huippu, Monte Leone (3 553 m).

Kaunis luonto ja komeat vuoret houkuttelevat laskettelijoiden lisäksi paikalle myös vuorikiipeilijöitä, retkeilijöitä ja monia muita harrastajia. San Domenicosta kymmenen kilometrin päässä sijaitseva hiihtokylä Varzo toimii monille porttina luonnonpuistoon ja vuoristoloman aikaisena päämajana.

San Domenicossa on hyvät puitteet lasketteluun

1970-luvulla toimintansa aloittanut San Domenicon laskettelukeskus ei vie laskijaa aivan Monte Leonen kaltaisiin huippukorkeuksiin. Parinkymmenen rinteen hiihtoalueella kuitenkin on käytettävissä yllättävän suuri, reilusti yli tuhannen metrin laskettava korkeusero, jota sahataan suksien ohella edestakaisin myös moderneilla tuolihisseillä.

San Domenico jakautuu karkeasti kahteen hisseillä yhdistettyyn alueeseen. Alemmilla rinteillä lasketellaan Alpe Ciamporinon helpoilla ja keskivaikeilla rinteillä tai uudessa Sando Snowparkissa. Ylempänä taas aukeavat Pizzo Sellan ja Pizzo Dosson selkeästi haastavammat laskettelurinteet, joille ei kannata edes nousta ilman hyviä, muualla hankittuja laskutaitoja.

Kuten monet muutkin italialaiset pikkukeskukset, on San Domenicokin kehittynyt vauhdikkaasti 2000-luvun alusta lähtien. Uusia tuolihissejä on kuluneina vuosina ilmestynyt hiihtokeskukseen kuin sieniä sateella ja upouusi Sando Snowpark Alpe Ciamporinossa miellyttää varmasti lautailijoita ja muita freestyle-laskijoita.

Laskuharrastajien ja nautiskelijoiden Alpe Ciamporino

Alpe Ciamporinosta löytyy kaksi mattohissein varusteltua lastenrinnettä, joissa perheen pienimmät oppivat turvallisessa ympäristössä uuden harrastuksen alkeet. Varsinaista lastenmaata ei San Domenicossa kuitenkaan valitettavasti ole ja lapsille ja lapsiperheille tarjotut oheispalvelut loistavat tyypillisesti poissaolollaan.

Aivan alkeista lähtevien on muutenkin vaikeaa siirtyä lastenrinteiltä suoraan pidempien laskujen pariin – sen verran voimakkaasti rinteiden vaikeustaso tuntuu nousevan kerralla kaikkialla keskuksessa. Parhaiten Alpe Ciamporinon laskualue soveltuukin itsevarmoille aloittelijoille ja luonnonpuiston kauniista maisemista nautiskeleville laskuharrastajille.

Huimapäät nauttivat varmasti uuden snow parkin tarjoamista harrastusmahdollisuuksista ja ottavat sen reileissä ja hyppyreissä ilmaa alleen kerta toisensa perään. Varsinaisia erikoisuuksia, kuten pipeja, Sando Snowpark ei ainakaan vielä tarjoa, mutta snow parkin perusjutut ovat laskettelukeskuksen kokoon nähden jopa yllättävän hyvässä kuosissa. Lumilautailijat nauttivat San Domenicossa lukuisten tuolihissien ansiosta myös nousemisen helppoudesta.

Pizzo Dosso ja hyvä valikoima jyrkkiä rinteitä

Alpe Ciamporinon harrastajamäkien lisäksi San Domenicolla on tarjota kokoonsa nähden häkellyttävän paljon jyrkkiä ja pitkiä rinteitä. Suurin osa veteraanitason rinnehaukkojen laskuista starttaa hiihtokeskuksen korkeimmalta yläasemalta, Pizzo Dossolta, ja pituutta niille kertyy matkalla takaisin kylään parhaimmillaan jopa kuusi kilometriä.

Yhdeltä huipulta lähtee huimat seitsemän mustan värityksen ansainnutta rinnettä ja mahtuupa joukkoon muutama FIS-luokituksen saanut laskukin. Taitaville laskijoille San Domenicossa riittääkin tekemistä helposti ainakin viikonlopun verran ellei pidempäänkin.

Lisää jyrkkää laskumaastoa voi lähteä hakemaan Pizzo Dosson yläasemalta lähteviltä off-pisteiltä tai haikata viehättävissä maisemissa vieläkin kauemmas ja korkeammalle. Offarit ovat ylempänä jyrkkiä ja avoimia, mutta vuorten ala-osissa on yleensä laskettavissa myös loivia metsäpätkiä. San Domenico on kiitettävän korkeutensa (1 420 metrin yläpuolella) ansiosta lumivarma laskupaikka joulukuusta maaliskuun loppuun saakka.

Majoitusta San Domenicossa

Laskija nauttii San Domenicossa hyvien rinteiden lisäksi myös hyvistä palveluista. Tavanomaiset välinehuolto-, -vuokraamo ja –myymäläpalvelut pelaavat hyvin ja kolme rinneravintolaa varmistavat viihtyvyyden aamusta iltaan. Upeissa vuorimaisemissa sijaitsevilla ravintoloilla on tarjota laskijalle kaikkea mahdollista aamupalasta ja terassilla nautittavista virvokkeista aina tuhteihin lihalautasiin saakka.

Rinteiden tuntumassa voi halutessaan majoittua mökeissä tai hotelleissa, mutta ellei ski in / out –vaihtoehto ole aivan välttämätön, on läheinen Varzon kylä mainittava hyvänä vaihtoehtona. Palvelut, kaupat, tunnelma ja after ski ovat kaikki parin tuhannen asukkaan lämminhenkisessä Varzossa huomattavasti parempia, ja viidentoista minuutin mittaiset siirtymät hiihtokeskuksen ja kylän välillä hoituvat kätevästi bussilla.

After skitä ja lämmintä tunnelmaa Varzossa

Varzossa vieraillessaan kannattaa ravintoloissa ehdottomasti tutustua paikallisten maatilojen antimiin. Kylän muita palveluita hyvien ravintoloiden ja kattavien majoitusvaihtoehtojen lisäksi ovat mm. kuntosalit, seinäkiipeilykeskus ja pelihalli.

After ski on Varzon pubeissa melko rauhallista, mutta silti selvästi menevämpää kuin San Domenicon laskettelukeskuksessa. Vaikka tarjonta laskettelijoille ja luontolomailijoille on hiihtokeskuksessa hyvä, alueen pieni mittakaava on ainakin vielä pitänyt kansainväliset vieraat tehokkaasti poissa. Kanssajuhlijat ovatkin Varzossa lähinnä mökeillään lomailevia italialaisia ja Sveitsin puolelta paikalle laskettelemaan saapuneita naapureita.

Yllättävän kova San Domenico

San Domenico on pieni, kaunis ja yhä suurelle yleisölle tuntematon hiihtokeskus, joka tarjoaa taitavallekin harrastajalle yllättävän haastavan laskumaaston. Heikoimmin keskuksen valikoima palvelee aloittelijoita ja pisimpään sen rinteissä viihtyvät kokeneet laskettelijat ja nautiskelijat.

San Domenicoon matkustaminen kestää vuokra-autolla Milano-Malpensan kansainväliseltä lentoasemalta noin puolitoista tuntia. Bussillakin pääsee lentokentältä perille, mutta tällöin autossa joutuu istumaan huomattavasti pidempään ja tekemään matkalla muutaman vaihdon.

Bergamon kansainvälinen lentoasema on toinen hyvä kohde lennolle. Koneen laskeuduttua ajomatkaa jää täältä hieman yli kaksi tuntia, ilman toimivia bussiyhteyksiä perille.

Artikkelin pääkuva: San Domenico Ski (sandomenicoski.com)

Plussat

  • Paljon jyrkkää laskettavaa pienessä keskuksessa
  • Aito, kaunis ja rauhallinen
  • Rinteillä kelpaa nauttia luonnosta ja maisemista

Miinukset

  • Ei sovellu aloittelijoille
  • Varzon kylään kymmenen kilometrin matka keskuksesta
  • Vaisu after ski

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään