Hyppää sisältöön

Sierre-Anniviers – Val d’Anniviers’n viisikko

Sierre-Anniviersin hiihtoalue koostuu Sveitsin val d’Anniviersin laakson viidestä perinteikkäästä hiihtokylästä. Alppien megakeskuksista poiketen Sierre-Anniviersin kylissä on mahdollisuus löytää kehuttujen offareiden lisäksi myös ilahduttavasti omaa rauhaa ja vuosisatojen takaista keskiaikaista kylätunnelmaa.

Alueen viisi tärkeintä hiihtokylää: Chandolin, Grimentz, St. Luc, Vercorin ja Zinal sijaitsevat kaikki 30 kilometrin säteellä toisistaan eivätkä poikkea ulkopuolisen silmissä naapureistaan merkittävästi. Alppien puutalojen perinteiset julkisivut, parhaimmillaan vain 30 hengen pienet keskiaikaiset kylät (kuten Fang), sympaattiset viinitarhat ja modernien kauppakeskusten täydellinen puuttuminen katukuvasta tekevät Sierre-Anniviersin ilmapiiristä lämpimän ja persoonallisen.

Viisi pientä vai yksi suuri?

Perinteisen rauhallisesta kylätunnelmasta huolimatta after ski voi alueen kylissä olla vauhdikasta ja jokaisesta löytyy hotelliravintolan lisäksi ainakin yksi baari. Yökerhoja Sierre-Anniviersissa on Grimentzissä, Zinalissa ja Chandolinissa.

Sekä laskemisen että afterin kannalta majoittumiseen paras vaihtoehto on keskeisellä paikalla sijaitseva Grimentz, joka tarjoilee alueen runsaimmat mahdollisuudet yöelämään, eniten merkittyjä rinteitä ja helpot siirtymät muihin keskuksiin.

Sierre-Anniviersin Alpeille ripotellut rinteet

Sierre-Anniviersin hiihtoalueelta löytyy yhteensä 80 merkittyä rinnettä ja takamaastoista oppaan avulla kätkettyjä laaksoja ja koskematonta lunta. Kaikki rinteet ja laskettelukeskukset ovat käytettävissä samalla hissilipulla, mutta yksittäisten hiihtokeskusten tarjonta ei ole kauempaa saapuvalle ainakaan liian runsas.

Sierre-Anniviersissa kuitenkin riittää mukavasti tekemistä jos on valmis matkustamaan päivittäin keskusten välillä kulkevilla hiihtobusseilla. Kaikkia alueen keskuksia ei ole yhdistetty toisiinsa hisseillä. Viidestä hiihtoalueesta kaksi ovat hissiyhteydessä toisiinsa, joten erillisiä aluekokonaisuuksia jää kolme.

Laskettelukeskuksista Zinal ja Vercorin miellyttävät eniten kokeneita laskijoita ja pidempään harrastaneita, kun taas St. Luc keskittyy palvelemaan lähinnä aloittelijoita. Viisikosta suurimmat, Grimentz ja Chandolin, puolestaan tarjoavat jokaiselle jotakin lähes kolmenkymmenen merkityn rinteen verran. Lautailijatkin ovat tervetulleita Sierre-Anniviersin kaikille rinteille ja temppujen treenaamiseen sopivat snow parkit löytyvät Chandolinista, Grimentzistä, sekä Vercorinista.

Kätkettyjä laaksoja ja koskematonta lunta

Jos Sierre-Anniviersin rinteet onkin ripoteltu hajanaisesti keskuksien välille, löytyy kehuttua maastoa ja koskematonta lunta aivan jokaisen kylän ja merkittyjen rinteiden ulkopuolelta. Selkeällä säällä hiihtokeskuksia ympäröivää maastoa voi tutkia varovaisesti hieman itsekin, mutta huonommalla näkyvyydellä ja pidempiin offariseikkailuihin kannattaa ehdottomasti palkata paikallinen opas. Val d’Anniviersin laakson parhaiden osuuksien kun huhutaan olevan visusti piilossa maastoa tuntemattomilta.

Koska liikutaan pieniä hiihtokeskuksia ympäröivässä maastossa, on rinteiden ulkopuolella tilaa paljon ja väkeä vähän. Tämän vuoksi koskematonta puuteria löytää yleensä heti hissien läheisyydestä, vaikka uutta lunta ei muutamaan päivään olisi taivaalta saatukaan.

Plussat

  • Puuterilunta riittää kaikille halukkaille
  • Sama hissilippu käy kaikissa keskuksissa
  • Omaa rauhaa ja keskiaikaista tunnelmaa

Miinukset

  • Hiihtokeskukset sirpaloituneet laajalle alueelle
  • Majoituksen ja afterin taso vaihtelee Grimentzin ulkopuolella suuresti
  • Yksittäisten hiihtokeskusten tarjonta ei ole kovin suuri

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Laskumatkalle Sveitsiin? Huomioi nämä vinkit!

8 kokemusta Grimentzissä