Hyppää sisältöön

Cervinia – Matterhornin aurinkoisella puolella

Aostan laakson pohjoiskärjessä aurinkoa kohti avautuvassa Cerviniassa on esillä italialaisen hiihtoelämän parhaat puolet: rento tunnelma, hurmaavat ravintolat ja lumivarma laskettelualue. Cervinian hissit muodostavat yhdessä Sveitsin puolen Zermattin kanssa valtavan hiihtokokonaisuuden.

Euroopan korkeimmalle kuljettavilta hisseiltä laskun pääsee aloittamaan jopa 3 899 metrin korkeudesta. Kylän ympärillä kohoavat vaikuttavat ja kuuluisat huiput Matterhorn (italialaisittain Monte Cervino) sekä taaempana Euroopan toiseksi korkein vuoriryhmä, Monte Rosa. Cervinia ja Zermatt muodostavat yhtenäisen hiihtoalueen, jonka 107 rinteen 350 kilometrissä riittää laskuvälineille leikattavaa pintaa ja kokonaisuutta onkin vaikea ehtiä käymään läpi viikossa.

Hiihtoalue – La dolce vita

Valtaosa rinnealueista sijaitsee Matterhornin eteläpuolella, joten matkaan on hyvä varata hiihtovälineiden lisäksi aurinkovoidetta. Cervinian rinteet ovat pääosin yli 2 500 metrin korkeudessa, mikä lisää lumivarmuutta ja tuuliherkkyyttä. Leveitä ja leppoisia rinteitä arvostavat nauttivat olostaan varsinkin Cervinian puolella vuorta. Haasteellisempaa maastoa ja off-pisteitä etsivät suuntaavat suksensa ja lautansa usein Zermattin puolelle.

Plan Maisonin hiihtoalueen pitkät ja leveät rinteet ovat leppoisan hiihdon harrastajien ja lautailijoiden mieleen. Plan Torretten vasemmalla puolella olevalla hiihtoalueella on hienoja punaisia rinteitä ja maisemat ovat upeat. Matterhorn reunustaa aluetta ja sieltä on helppo siirtyä Zermattin puolelle Plateau Rosan tai Theodul Passin kautta, ja takaisin tullaan Klein Matterhornin tai Plateau Rosan kautta.

Sveitsin puolelle

Maisemallisesti upean Plateau Rosan (3 480 m) jäätikköalueen rinteet jatkuvat Sveitsin puolelle, josta takaisin tuleva gondoli nousee 3 883 metriin Klein Matterhornille, italialaisittain Piccolo Cervinolle. Ennätyspitkä on myös yli 22 kilometrin lasku huipulta alas Valtournenchen kylään. Laskun aikana on tosin otettava lyhyt hissinousu harjanteen yli, joten ihan yhtämittaisesta laskusta ei voida puhua. Valtournenchen rinteissä on erityisen hyvin tilaa omille käännöksille ruuhkattomuuden vuoksi.

Fornetin tuolihissiaseman vierestä löytyy Indian Park, kohtuullisen monipuolinen snow park, jossa on omat alueensa sekä aloittelijoille että kokeneemmille laskijoille. Cerviniasta on mahdollisuus opastettuun heliski-kokemukseen, jossa lasku alkaa vaikuttavasti Monte Rosalta 4 500 metrin korkeudesta ja jatkuu jyrkkänä alas Valtournencheen tai Champoluciin. Reittiä voi suositella vain kokeneille laskijoille.

Cervinian kylässä kulinaristista Dopo Scitä

Rinneravintoloissa on mukavia aurinkoisia terasseja, joissa tunnelma kohoaa iltapäivisin italialaisen hillitysti. Hiihtopäivän päätteeksi hiihtäjät kokoontuvat kylän pubeihin, viinibaareihin ja ravintoloihin käymään yhdessä läpi päivän laskuja, suunnittelemaan illan ohjelmaa ja seuraavan päivän käännöksiä. Cervinian iltaelämä on melko rauhallista, vaikka tarjolla on pari vauhdikkaampaakin paikkaa, kuten Yeti Bar, The Dragon Pub, Bianconiglio ja Gasoline.

Pienen, sympaattisen kylän pääkatujen varsilla on muutamia trendikkäitä liikkeitä ja ravintoloita, joihin tekee mieli poiketa jo pelkästään niistä tulevien tuoksujen houkuttamana. Cervinian ravintoloiden hintataso on kohtuullinen, ja hyviä vaihtoehtoja on runsaasti. Ruokaravintoloista mainituksi antaisevat tulla ainakin Grivola, La Grotta, Jour et Nuit, Matterhorn ja Ymeletrob.

Plussat

  • Korkealla sijaitseva kohde upeilla maisemilla
  • Paljon laskettavaa Zermatt-yhteyden vuoksi
  • Varsin edullinen hintataso

Miinukset

  • Huonon sään yllättäessä ei hissiyhteyttä Zermattiin
  • Meluisa iltaelämä
  • Kapeita rännimäisiä kyläänlaskuja vähän lumen aikaan

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Kuinka valita suksipari laskureissulle?

Nautiskelijoiden ykköskohteet Alpeilla

Täältä löytyvät Alppien pisimmät rinteet

Slopetrotter Skitours – edullisia laskumatkoja Alpeille

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja