Hyppää sisältöön

Monterosa Ski – Sympaattinen italialainen

Monterosa Ski Italiassa levittäytyy laajana laskualueena aivan Sveitsin rajaa halkovan Monterosan vuorimassiivin juurella. Alue kattaa kolme laaksoa: Alagnan, Gressoneyn ja Champolucin, jotka rinnejärjestelmä hisseineen yhdistää. Monterosan laskualue on tunnelmaltaan sympaattinen eikä ruuhkia yleensä ole. Erityisesti viikonloppuisin suurin osa laskijoista on milanolaisia.

Monterosa Skin laskualue koostuu kolmesta laaksosta, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Kärjistäen Champoluc on laskualueista helpoin ja Alagna taas vaativin. Aloittelijoiden on hyvä huomioida, että Alagnassa ja Gressoneyssä vaativammille rinteille ei aina ole helpompia vaihtoehtoja tarjolla. Alueella hiihdetään jopa 3 300 m korkeudessa ja laskettavaa korkeuseroa on parhaimmillaan komeat 2 000 metriä.

Alagna – Lähinnä off-piste -laskua

Alagna oli vielä 90-luvun alussa vanhanaikainen ja todella tuntematon puuterikätkö, jossa laskettelivat lähinnä vain paikalliset asukkaat. Kahdenkymmenen seuraavan vuoden aikana alue alkoi kasvattamaan hiihtopummien keskuudessa kansainvälisestikin vahvaa offarikohteen mainetta. 2010-luvulle saavuttaessa oli Alagna jo selkeästi laajemmin koko laskumaailman tietoisuudessa.

Nykyään Alagna on La Graven kaltainen, todella haastavista offareistaan tunnettu laskupaikka ja toiselta nimeltään Freeride Paradise. Eikä lempinimi ole suinkaan liioittelua! Alueen yläasemalta avautuu nimittäin huikeita off-piste-reittejä, joista useat vievät alas kylään asti. Tuulisella säällä ylähissit tosin saatetaan sulkea, mikä osaltaan rajaa laskijan mahdollisuuksia.

Ei merkittyjä rinteitä

Jyrkkään offarilasketteluun Alagna on mitä mainioin, mutta muulle laskukansalle tarjonta on huomattavasti laihempaa. Merkityt rinteet ovat leveitä, pitkiä ja profiileiltaan täydellisiä vauhdikkaaseen kruisailuun, mutta harmillisesti niitä on vain aivan muutama.

Vain puolen kilometrin päässä pohjoiseen Alagna Valsesian hiihtokylästä löytyy Woldin sympaattinen minikeskus, jossa on lapsille ja aloittelijoille kaksi lyhyttä harjoittelurinnettä. Tarjonta on merkittyjen rinteiden osalta kuitenkin Alagnan puolella todella rajallista.

Oikean hissilipun hankkimalla ei rinteiden määrä tosin jää pieneksi. Alagnan hissit ovat nimittäin käytettävissä sekä Monterosa Ski –aluelipulla että Aostan laakson lipulla, johon kuuluu Zermattin, La Thuilen ja La Rosièren kaltaisia hiihtokeskuksia, joissa merkittyjä rinteitä on tarjolla huomattavasti enemmän.

Alagna Valsesia on hiihtopummin tukikohta

Itse Alagna Valsesian kylä on tunnelmallinen sekoitus vanhoja puutaloja ja uudempia kivirakennuksia, joiden joukossa on myös useita hotelleja. Palveluita ei ole paljon, mutta kaikki tarvittava löytyy. Rinnealueelta löytyy myös sympaattisia ja lämminhenkisiä lounaspaikkoja.

Kolmesta Monterosa Skin hiihtoalueesta Alagnaan on pisin ajomatka muista hiihtokylistä. Monterosan vaikeita offareita tähystävän kannattaakin siis ensisijaisesti silmäillä kylän omia majoitusvaihtoehtoja, tai hiihtoalueen keskeltä löytyvää Gressoney la Triniten hiihtokylää.

Gressoney – Hiihtokylä keskeisellä paikalla

Gressoney sijaitsee keskimmäisessä laaksossa Alagnan ja Champolucin välissä. Monterosa Skin alueella laskevalle varsinainen majoituskylä onkin tämän vuoksi yleensä juuri Gressoney la Trinite.

Vaikka kylä onkin lähes yhtä pieni kuin Alagna, mahtuu sinne runsaasti hyviä ravintoloita ja baareja. Hirschtube ja Castore ovat suosituimpia after ski (tai italialaisittain dopo sci) -paikkoja ja ne kannattaa ehdottomasti vierailullaan käydä tarkastamassa.

Monterosa Skin monipuolisimmat rinteet

Myös laskullisesti Gressoneyn laaksolla on paljon tarjottavaa etenkin harrastajatasoisille, pitkistä kruisailurinteistä nautiskeleville laskijoille. Rinteet molemmin puolin laaksoa ovat todella monipuolisia ja niitä riittää runsaasti.

Gressoneyn yläpuoliset rinteet ovat väritykseltään etupäässä punaisia ja hissejä yhdistelemällä on mahdollista lasketella myös Champolucin tai Alagnan puolelle. Aivan kylän yläpuolella on myös Monterosa Skin jyrkin musta rinne sekä kuuluisa merkitty off-piste -reitti Punta Indren, joka sekin sijoittuu Gressoneyn puolelle.

Champoluc – Monterosa Skin helpointa laskettavaa

Monterosa Skin kolmesta hiihtokylästä Champoluc on eniten perheiden makuun. Rinnealue on laaja, laskettelu helppoa ja maisemat Sveitsin suuntaan kohti Matterhornia todella hienot. Champolucin hiihtokylä on kolmikosta myös selkeästi modernein ja etenkin skandinaavien suosiossa.

Rinteet eivät ole yhtä pitkiä kuin vuoren toiselta puolelta löytyvässä Gressoneyssä, mutta puhtaasti niiden lukumäärää tarkasteltaessa Champolucilla on lähes yhtä paljon tarjottavaa laskijalle. Alue tunnetaan myös ruuhkattomuudestaan, joten helppoja pätkiä upeissa maisemissa pääsee lähes aina nautiskelemaan ilman että joutuu ensin näivettymään hissijonossa.

Italialaisia herkkuja rinneravintoloista

Monterosa Skin alueella taukopaikat ovat kaikkialla lähellä, mutta nautiskelijoille Champolucin kruunaa suuri rinneravintoloiden lukumäärä. Kaikista kolmesta hiihtokeskuksesta etenkin Champolucin perinteistä italialaista ruokalistaa tarjoilevat rinneravintolat ovat loistavia ja niitä on todella paljon.

Kansainvälistäkin listaa on tarjolla, mutta juuri italialaiset ruokapaikat ovat alueella tutustumisen arvoisia. Kun korkeatasoisten ravintoloiden suuren lukumäärän yhdistää alueen yleiseen ruuhkattomuuteen, alkaa paketti nautiskelijalle todellakin olemaan kasassa.

Hiljaistakin hiljaisempi hiihtokylä

Ruuhkattomuuden kääntöpuolena muutenkin koko Monterosassa hiljainen after ski on Champolucissa valitettavasti lähes olematonta. Lapsiperheiden makuun tämä sopii hyvin, mutta jos tanssijalkaa laskupäivän jälkeen tahtoisi vielä vatkata, joutuu juhlija kylässä ikävä kyllä humppaamaan itsekseen.

Toisaalta kyseessä on klassisen kaunis alppikylä kivikirkkoineen, joten kulttuurista nautiskeleva laskuturisti on Champolucissa todellisen aarreaitan äärellä. Myös perheen kanssa laskettelevat ja helpoista rinteistä nautiskelevat laskijat voivat majoittua kylässä, mutta kaikille muille parempi majapaikka on viereisen laakson Gressoney la Trinite.

Kolme erilaista hiihtokeskusta

Monterosa Ski tarjoaa laskijalle kolme täysin erilaista laskuelämystä, joista voi valita mieleisensä tai yhdistellä niistä haluamansa kokonaisuuden. Offarilaskijat ja huimapäät hakeutuvat ensisijaisesti hiihtopummien puuteriparatiisiin Alagnaan, kun taas perheen kanssa laskettelevat ja nautiskelijat varaavat hotellinsa hiihtoalueen toiselta puolelta ruuhkattomasta ja kuvankauniista Champolucista.

Mikäli taas haluaa majoituksen koko alueen parhaalta mahdolliselta paikalta, on oikea kohde keskellä sitä sijaitseva Gressoney la Trinite. Etenkin Gressoneystä pääsee kätevästi kokeilemaan myös Monterosan sympaattisia minikeskuksia, kuten kymmenkunta punaista rinnettä sisältävää Brussonia, aurinkoista Antagnodia sekä metsäistä Gressoney St. Jeania.

Lentäen Italian ja Sveitsin rajalle

Kansainvälisistä lentoasemista Monterosa Skitä lähimmät ovat Torinon Caselle (100 km), Milanon molemmat lentokentät (noin 170 km) ja Sveitsin puolella Geneve (240 km). Suurkaupungeista ja tärkeimmiltä kentiltä on päivittäin suoria jatkoyhteyksiä linja-autolla Gressoneyhin.

Tarjolla on vielä suurempaan laskunälkään myös Aostan laakson lippuja, joilla saa käyttöönsä Monterosan hiihtokeskusten ohella myös Cervinian, Courmayeurin ja Pilan kaltaisia suuria ja upeita kohteita. Laskumaaston ei siis pitäisi Monterosan alueella majoittuvalta aivan hetkessä loppua kesken.

Plussat

  • Kolme erilaista hiihtokeskusta samalla lipulla
  • Ruuhkaton
  • Laadukkaat ravintolat rinteissä ja kylissä

Miinukset

  • Hissijärjestelmä säätilojen armoilla
  • Yöelämä hiljaista etenkin Champolucissa
  • Ei vahvaa kansainvälistä tunnelmaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Alppien klassikkovaellukset – Tour du Mont Blanc & Tour de Monte Rosa

youtravel italia

You Travelin lumiset Italia-tärpit

Pala parasta Italiaa – Hiihto-oppaan vinkit

Monterosa on tunnettu helposti hisseillä saavutettavien offareiden lisäksi myös erinomaisena helihiihto-kohteena. Kopterin kyytiin uskaltaa myös vapaalaskun ensikertalainen.

Alppien katolla – Helihiihtoa Monterosassa

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja