Hyppää sisältöön

Saas-Fee – Korkealle komeisiin maisemiin

Saas-Fee sijaitsee Valais’n laaksossa Sveitsin Alppien korkeimpien vuorien juurella. Hiihtokeskuksen alueelta löytyy myös Allalin, eräs Sveitsin hienoimmista jäätikoistä, jonka ansiosta Saas-Feessä on mahdollista hiihtää myös kesäisin.

Ensimmäinen tie Saas-Feen perinteiseen alppikylään avattiin talviturismin käynnistyessä vuonna 1951, mutta kylä päätti silti pysyä autottomana. Tie vie kylän portilla sijaitsevaan parkkihalliin saakka, mistä perille jatketaan kävellen tai 300 pienen sähkötaksin kyydillä. Saas-laakson hiihtomahdollisuudet koostuvat kolmesta erillisestä hiihtoalueesta: Saas-Feestä, Saas-Grundista ja Saas-Almagellistä. Yhteensä alueella on noin 150 kilometriä rinteitä, joista noin 100 sijaitsee Saas-Feen hiihtoalueella. Grundin ja Almagellin alueet täydentävät tarjontaa, ja sopivat kumpikin yhden päivän visiitille. Liikkuminen alueiden välillä onnistuu kätevästi julkisen liikenteen kattavalla SaastalCardilla.

Saas-Feessä parkkia vuoden ympäri

Saas-Feen rinteet ovat kahdeksantoista yli 4000 metriin yltävän huipun ympäröimät. Korkealla sijaitsevan hiihtoalueen taustalla kurkottaa myös Sveitsin korkein huippu, 4545 metrinen Dom. Saas-Feen hiihtoalueen erikoisuus on Euroopan vanhin vuoren läpi kulkeva ylämäkeen kulkevaa metroa muistuttava kiskohissi, joka nostaa laskijat 3 500 metrin korkeuteen. Paluumatka alas kylään hoituukin sitten suksilla tai laudalla.

Laskettelukeskuksen rinnetarjonta koostuu etupäässä punaisista ja mustista rinteistä joiden lisäksi Egginerjochista löytyy jonkin verran jyrkempää laskettavaa. Hiihtokeskus pysyy auki peräti 10 kuukautta vuodessa, ja pystyy Allalinin jäätikön ansiosta tarjoamaan 20 kilometriä laskettavaa vuoden ympäri. Saas-Fee onkin suosittu alppimaajoukkueiden harjoittelupaikka ja kylän kujilla törmää kesäisin toisinaan kotimaisiinkin lupauksiin. Talvikausi alkaa jo lokakuun alussa ja jatkuu huhtikuun loppuun.

Allalinin jäätikkö on maastoltaan suhteellisen tasaista ja sopii vihreine osuuksineen parhaiten aloittelijoille. Lumilautailijoille Allalininin jäätiköllä on myös vuoden ympäri avoinna pysyvä parkki.

Helppoa ja arvaamatonta laskumaastoa

Aloittelijoille Saas-Feen huipuilta löytyy runsaasti loivaa laskettavaa ja kokeneemmille alueen useat punaiset rinteet tarjoavat sopivasti haasteita. Eksperteille tarjonta jää hieman vähäisemmäksi, mutta jyrkkää laskettavaa löytyy kokonaisuutena riittävästi. Rinteet ovat paikoitellen erittäin leveitä.

Lapsiperheiden kannattaa käydä Saas-Almagellin Furggstalden-alueen Kian’s Adventure Landissa, jossa on lasten pujottelurata ja fun park. Lisäksi lohikäärmeteemaisella alueella on lastenelokuvia näyttävä iglu, ilmainen snowtubing-rata ja lasten moottorikielkkoja. Saas-Grundin Kreuzboden-alueelta löytyy riemua nostattava funslope, jossa pääsee mm. kaahaamaan tunneliin 360 asteen mutkan jälkeen ja laskemaan aaltoja pitkin.

Off-pisteet ovat alueen jäätikön vuoksi pääosin vaarallisia ja osa metsästä on kiellettyä laskualuetta. Rinnealueen keskellä jäätikön alapuolella on kuitenkin laaja ja sopivasti viettävä alue, joka houkuttelee offarilaskijoita olosuhteiden ollessa sopivia. Oppaan kanssa turvalliset off-pistealueet laajentuvat merkittävästi.

Yksi Alppien lumivarmimmista kohteista

Rinteiden sijainti pääosin 1 800 metrin yläpuolella ja etupäässä vuorien pohjoispuolella tekee Saas-Feestä yhden Alppien lumivarmimmista kohteista. Toisaalta sää voi aiheuttaa myös haasteita, sillä alue joutuu helposti kovien tuulien armoille, jolloin hissit suljetaan nopeasti. Isompien lumisateiden jälkeen voi myös kestää, että jyrkkien seinämien lähellä olevat rinteet ja hissit voidaan avata turvallisesti.

Vuoren läpi huipulle kulkeva metro on alueella jo itsessään nähtävyys ja ruuhkautuu sen vuoksi helposti. Hissijärjestelmä ei kokonaisuudessaan edusta muutenkaan Alppien kärkeä, vaan jonottamiseen voi olla syytä varautua. Toisinaan jonoja esiintyy jopa hiljaisempina aikoina, mikäli sää muuttuu yllättäen huonoksi ja osa hisseistä suljetaan. Omaa tilaa keskuksesta kuitenkin löytyy, eivätkä jonot yleensä johdu ainakaan sietämättömistä väkimääristä. Muutenkin Saas-Feessä jonot ja väkijoukot tuntuvat häviävän viimeistään siinä vaiheessa kun pääsee hissistä rinteeseen.

Perinteisempään alppitunnelmaan

Saas-Fee sijaitsee Sveitsin ja Italian rajalla ja on suomalaisille helpoiten saavutettavissa lentämällä Geneveen tai Zürichiin. Kummaltakin lentokentältä on hyvät junayhteydet sekä Brigin että Vispin pikkukaupunkeihin, joista matkaa voi jatkaa Saas-Feehin tunnin välein lähtevällä linja-autolla.

Hiihtokeskus ei ole maailmalla erityisen tunnettu ravintoloistaan, muttei alueella silti tarvitse laskea tyhjin vatsoin. Sekä rinteiltä että niiden ulkopuolelta löytyy lukuisia ruokailuvaihtoehtoja aasialaisesta italialaiseen sekä itsepalveluravintoloista aina Michelin-tähdellä merkittyyn ja kalliiseen Fletschhorniin.

Saas-Feen kylä tarjoaa paljon pikkuputiikkeja aina suklaapuodeista urheilukauppoihin, ja hinnat ovat sveitsiläisittäin kohtuullisia. Kylässä järjestetään myös usein erilaisia markkinoita, joilla pääsee ihastelemaan paikallisten käsityöläisten tuotteita. Saas-Feen viehättävä matkailukohde on palkittu 2021 World Tourism Organization UNWTOn maailman parhaana turistikylänä. Suomalaisvieraita käy ihastelemassa tätä kylää vuosittain reilut viitisen sataa.

Alamäkeä pääsee laskemaan myös 11 kilometriöä pitkällä kelkkaradalla. Adrenaliinipitoisemman tavan maisemien katseluun tarjoaa via ferrata -kiipeilyreitti, jääkiipeily tai jäätikkökävely oppaan johdolla. Leppoisammin vuoria voi katsella talvikävelyreitillä lumikenkien kanssa tai Aqua Allalin wellness-kylpyläistä käsin. Sveitsin Alpeille kuuluu tietysti fondue, jota Saas-Feessä pääsee maisetelamaan myös reilun tunnin mittaisella fondue-gondoliajelulla. Kokeilun arvoinen elämys on myös auringonnousun aamupala 3500 metrissä maailman korkeimmalla sijaitsevassa pyörivässä ravintola Allalinissa.

Perinteistä alppitunnelmaa tarjoaa myös Saas-Feessä 1946 alkaen vuosittain järjestetty syöksylaskukilpailu, Allalin Race. Huhtikuussa järjestettävässä tapahtumassa jopa yli 400 osallistujaa laskee 9 kilometrin radalla jopa yli 140 kilometrin tuntinopeuksilla.

Zermattin pikkusisko

Maailmankuulu Alppien helmi, Zermattin hiihtokeskus, sijaitsee vain 35 kilometrin päässä Saas-Feestä ja tarjoaa matkaa harkitsevalle varteenotettavan vaihtoehdon. Kahta keskusta ei voikaan matkaa suunnitellessa olla vertailematta toisiinsa.

Saas-Feellä on suurempaan Zermattiin verrattuna muutamia etuja. Vaikka Sveitsin hiihtokeskukset ovat poikkeuksetta kalliita, on Saas-Feen hintataso hieman matalampi. Kummatkin hiihtokeskukset ovat täysin autottomia, lukuunottamatta pieniä sähköautoja, jotka helpottavat liikkumista paikasta toiseen. Saas-Feen katukuvassa sähkötaksit ovat kuitenkin pienemmässä roolissa. Unohtaa ei sovi myöskään viehättävää alppikylää tai vuoden ympäri auki pysyvää jäätikköparkkia.

Hissijärjestelmän ja rinteiden osalta Saas-Fee jää kenties kakkoseksi isoveljelleen Zermattille, mutta after skissä keskukset ovat tasaväkisiä. Perinteikkään rentoa alppikylätunnelmaa etsivälle ja hieman aloittelijaa kokeneemmalle laskijalle Saas-Fee voi olla jopa houkuttelevampi vaihtoehto kahdesta.

Etenkin lumilautailijat ja new school -laskijat joutuvat Saas-Feessä pettymään vain äärimmäisen harvoin. Viikon hiihtoreissulla Saas-Feestä on helppoa tehdä päivävisiitti Zermattiin: bussilla Staldeniin, josta vaihtojunalla pääsee suoraan Zermattiin.

Plussat

  • Korkeuden mahdollistama pitkä ja lumivarma kausi
  • Helposti hahmotettava ja ruuhkaton hiihtoalue upeissa maisemissa
  • Kompakti ja kaunis kylä

Miinukset

  • Rajallisesti laskettavaa viikon matkalle
  • Istuttavia hissejä suhteellisen vähän
  • Sveitsin yleinen hintataso

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Sveitsin suosituimmat laskettelukeskukset

Alppien klassikkovaellukset – Tour du Mont Blanc & Tour de Monte Rosa

Laskumatkalle Sveitsiin? Huomioi nämä vinkit!

Edulliset kausikortit Alpeilla

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja