Hyppää sisältöön

Andermatt – Puuteriunesta uuteen loistoon

Sveitsin Alppien keskeiseen risteyskohtaan perustetun Andermattin kylän kultakausi kesti 1980-luvulle saakka ja päättyi kun Gotthardin alitse kulkeva maantietunneli avattiin. Tunnelin myötä aiemmin kiireinen alppikeskus vaipui hiljaisuuteen läpikulkijoiden ohjautuessa uudelle reitilleen ja hiljaisuutta kesti aina vuoteen 2019. Tuolloin valmistunut hiihtoalueen laajennus ja uusi majoituskeskusta on muuttamassa tilannetta, ja aiemmin lähinnä offaripiireissä tunnettu sveitsiläiskeskus on ponnahtamassa takaisin hiihtomaailman kärkiryhmään.

Tunnelin myötä pienentyneet turistimäärät tarkoittivat taloudellisesti haastavia aikoja kylässä ja aiemmin brittilaskijoiden täyttämä ja kiireinen hiihtokeskus vaipuikin pitkään horrokseen. 1980-luvulta alkaen Andermatt on ollut tunnettu lähinnä hiihtopummien salaisena pakopaikkana ja hyvänä offarikohteena taitaville laskijoille.

Hidas palautuminen entiseen loistoon lähti käyntiin vasta kolme vuosikymmentä myöhemmin 2010-luvulla. Uutta suuntaa lähti näyttämään egyptiläissyntyinen miljardööri Samih Sawiris, joka otti Andermattin kehityksen tehtäväkseen. Mies investoi järisyttävät 1,6 miljardia euroa alueen nostamiseksi uuteen loistoon. Summalla on uudistettu voimakkaasti hiihtoaluetta hisseineen ja rakennettu runsaasti lisää korkeatasoista majoitusta uuteen autottomaan majoituskeskustaan.

Laskettavaa koko perheelle

Andermattin laajempi yhtenäinen hiihtoalue on Andermattin ja Dieni / Sedrunin kylien välissä. Tähän nykyään laajaan ja yhtenäiseen kokonaisuuteen kuuluvat Nätschen, GütschSchneehüenerstock, Oberalppass, Calmut, Cuolm Val, Milez ja Mulinatsch. Pitkälle välimatkalle ja usealle vuorelle levittäytyvä sinipunainen rinnealue käsittää 70 kilometriä hoidettua laskuväylää. Alueen hissit ovat uusia ja nopeita, ruuhkien ollessa harvinaisia. Heti Andermattin kylän yläpuolella avautuvien Nätschenin ja Gütschin rinnetarjonta on kokonaisuuden sinivoittoisin soveltuen myös aloittelijoille. Ace Snow Park löytyy Gütschin yläaseman läheltä. Hissien lisäksi alueella voi liikkua laakson pohjaa kiertävällä junalla. Tämä voi helpottaa, mikäli voimat ehtyvät kauas Sedrunin liepeille.

Sedrunin kylän toiselta puolelta pääsee 2019 avautuneella uudella hissillä siirtymään Disentiksen hiihtokeskuksen puolelle. Andermatt-Sedrun-Disentis -hissilipulla laskee koko tällä yli 120 rinnekilometriä käsittävällä alueella, joten yhdessä Andermatt-Sedrun-Disentis (ASD) -alue muodostaa nykyään kolmen hiihtoalueen mittavan kokonaisuuden. Andermattissa on käytössä dynaaminen hissilippuhinnoittelu. Se tarkoittaa, että viikolla ja sesonkien ulkopuolella laskemaan pääsee hyvinkin edullisesti. Sen sijaan jouluna ja helmi-maaliskuun pääsesonkina viime hetkessä ostettujen lippujen hinta voi nousta korkeaksi etenkin viikonloppuna.

Toisella, varjoisemmalla puolella Andermattin kylää on lähes kolmen kilometrin korkeuteen kurkottava Gemsstock ja koko hiihtokeskuksen kuuluisimmat laskut. Gemsstockin pullonkaulana on helposti jonoja keräävä kabiinihissi. Taitavien laskijoiden kannattaa testata ainakin varjon puoleinen pitkä musta Bernhard-Russi –rinne. Nautiskelevampaan makuun löytyy upeita maisemia rauhalliseen tahtiin tarjoileva punainen St. Anna-gletscher –lasku. Gemsstockin yläosissa on myös kaksi pienehköä jäätikköä. Gemsstockilla rinnekilometrejä on vain 31 ja hissejä 4. Alueen hissit eivät ole uusia ja mukavia kuten laakson toisella puolella. Kylän vastakkaisilla puolilla sijaitsevien ala-asemien välillä pääsee sukkuloimaan myös hiihtobussilla.

Vain lyhyen matkan päästä Andermattista on Hospentalin pikkuinen alppikylä, mutta sen yläpuoleinen Winterhornin hiihtokeskus on sittemmin suljettu. Peremmältä laaksosta löytyy maastohiihtoladut ja pieni lapsille sekä vasta-alkajille sopiva Realpin sompahissi. Andermattin ja Realpin välillä mutkittelee maksullinen 28 kilometrin hiihtolatu, josta 2 kilometriä on valaistua.

Kylien välillä pääsee liikkumaan Gotthard Bahn-junalla. Junaa kannattaa hyödyntää, jos pistäytyy vilkaisemassa Sedrunin kylää kylpylöineen tai haluaa siirtyä suoraan Disentiksen rinteille.

Lumivarman hiihtokohteen puuttomat takamaastot

St. Gotthardin solan porttina toiminut Andermatt tunnettiin horrosvuosinaankin loistavana offarikohteena, jonka viehätystä hiljainen kylä ja läheinen varuskunta tosin heikensivät. Kehitystyön käynnistyttyä 2010-luvulla tarjolla on samat puitteet kuin vaikeampinakin aikoina. Upeiden offareiden oheen saatuja uusia piirteitä ovat entistä paremmat hissit, vilkastuva hiihtokylä palveluineen ja uudet rinneravintolat.

Puuterikohteena Andermatt on poikkeuksellisen lumivarma ja tarjoilee oman rauhan lisäksi laskettelua jäätiköillä ja jyrkissä kuruissa. Metsälaskua ei kuitenkaan ole lainkaan tarjolla, vaan offareilla painellaan poikkeuksetta puuttomassa ympäristössä. Parhaat ja vaativimmat rinteiden ulkopuoliset laskupaikat löytyvät hiihtoalueen korkeimmalta vuorelta Gemsstockista. Testata kannattaa ainakin suositut Giraffe- ja Geissberg-takamaastot. Etenkin Gemsstockin takapuolelle lähdettäessä opas on vähintäänkin suositeltava. Gemsstockin ruuhkaista kabiinihissiä pelästyvät takamaastolaskijat ottavat usein skinit alleen ja suuntaavat upealle Rossbodenstock-vuorelle hiihtoalueiden vierellä.

Andermattin ja Sedrunin välissä olevilla uusilla hiihtoalueilla on myös runsaasti aurinkoisia ja leppoisia hissioffareita. Tilaa on enemmän kuin laskijoita, joten pehmeästä lumesta saa nauttia omassa rauhassa. Andermattin offareilla on jokaiselle jotakin. Ja sitä jotakin valkoista ja pehmeää riittää runsain mitoin. Andermattin maine puuterikohteena perustuu vahvoihin näyttöihin lumen määrästä, laadusta sekä maaston ja maisemien hienouteen.

Kaunis ja kasvava Andermattin kylä

Andermattin kauniin pikkukylän lävitse sähköisen vähäeleisesti etenevä alppijuna täydellistää postikorttimaisen Sveitsi-maiseman, jollaista ei muualta ole löydettävissä. Kaunis ja maaseutumainen miljöö tarjoillaan toki vilkkaan after skin kustannuksella. Idyllisessä pikkukylässä ei ole kovinkaan montaa vauhdikkaampaa illanviettopaikkaa. Pubit ovat pääsääntöisesti avoinna vain päivisin ja yökerhojakin Andermattista löytyy vain muutamia. Meno kylässä ei yleensä ylly kovinkaan vauhdikkaaksi.

Tämä on kuitenkin muuttumassa turistimäärien kasvaessa valtavien investointien ja kylän jatkuvan laajentamisen myötä. Tosin riehakasta tunnelmaa laatuun panostavasta kylästä tuskin löytyy jatkossakaan. Ja jos afteri jättääkin edelleen toivomisen varaa, paikkaavat Andermattin pääkadun lukuisat korkeatasoiset ravintolat tätä puutetta. Laadukkaita ruokapaikkoja on paljon, mutta varaus kannattaa tehdä etukäteen.

Katukuvassa paikallisten lisäksi yleisimpiä ovat italialaiset laskettelijat. Vaikka läheisen varuskunnan merkitys on kylmän sodan ajoista heikentynyt jatkuvasti, ovat Sveitsin armeijan sotilaat yhä yleinen näky Andermattin kaduilla ja ravintoloissa.

Uusi Andermatt sijaitsee junaradan toisella puolella vanhasta keskustasta katsottuna. Uuteen keskustaan saavutaan kylän alla sijaitsevaan parkkihalliin, josta noustaan hissillä suoraan majoituksiin. Vähäeleistä ja modernia tyylikkyyttä uhkuva uusi Andermatt on laatutietoisen hotelli- ja huoneistomajoittujan valinta. Perinteisempää alppitunnelmaa arvostava valitsee edelleen vanhan kaupungin puolen, jossa suurempi osa ravintoloista sijaitsee.

Hospental hyvänä vaihtoehtona

Mikäli pikkukylänsä haluaa vaihtaa vieläkin pienempään ja edullisempaan, kannattaa harkita majoittumista läheisessä Hospentalissa. Kulkuyhteydet ovat alueella hyvät ja etäisyydet lyhyitä. Hospentalissakin on omat rinteensä aivan kylän yläpuolella, kuten muuallakin St. Gotthardin solassa.

Kokonaisuutena hiihtoalue soveltuu rinteiden kannalta hyvin perheille ja aloittelijoille. Kaikkein eniten hyvällä säällä Andermattista saavat irti taitavat puuterilaskijat. Vielä vuonna 2019 keskus on edelleen tunnelmaltaan melko rauhallinen. Omaa lunta ja omaa rauhaa on tarjolla runsaasti.

Sawiriksen investointien ottaessa muotonsa, saattaa alueella jo muutaman vuoden kuluessa olla jopa ruuhkaa. Lähin kansainvälinen lentoasema on moottoritietä pitkin vain alle puolentoista tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Zürich, josta perille pääsee reilussa kahdessa tunnissa kätevästi junallakin.

Plussat

  • Laajat ja monipuoliset offarialueet
  • Nautiskelijan makuun sopivat uudet rinnealueet hisseineen
  • Hyvät yhteydet naapurikeskuksiin ja lentokentälle

Miinukset

  • Yöelämä edelleen hiljaista
  • Off-pisteiden puuttomuus huonolla kelillä
  • Gemsstockin vanhan kabiinin puutteellinen kapasiteetti ruuhkauttaa nousua

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Reissutarina: alkutalven auringossa Andermattissa

Dynaaminen hinnoittelu mahdollistaa halvemmat hissiliput

Talven parhaat laskumatkat – poimintoja Lumipallon valikoimasta!

Talven parhaat puuterikohteet – Tutustu uutuuksiin!