Alppihiihto, Hiihtokeskukset, Yleinen

Ötztalin timantit

Ötztal on tunnettu Jäämies Ötzistä, mutta koko laakson laskukohteisiin tutustuminen osoitti, että löytöjä voi tehdä vielä nykypäivänäkin laskemalla upeissa maisemissa taivasta hipoen.

Jäämies Ötzin tarina on kiehtova ja tutkijat eivät vieläkään ole täysin samaa mieltä noin 5000 vuotta sitten kuolleen miehen viimeisistä hetkistä. Olipa kyseessä riiausreissun kohtalokas loppu tai metsästämiseen liittyvät seikat, on joka tapauksessa selvää, että Italian Bolzanossa säilytettävästä jäätyneestä miehestä tehdään edelleen mielenkiintoisia havaintoja näytteiden perusteella.

Ötzi on nimetty laakson maantieteellisen sijainnin mukaan, mutta löytöpaikka on Italian puolella 3,200 metrin korkeudessa ja siksi säilytyspaikka on Bolzanossa. Tutkimuksia voidaan tehdä vain lyhyen ajan, jotta löydös ei kärsisi lämmön vaikutuksesta. Historiasta kiinnostuneille Ötzin tarina tarjoaa melkoisen aikamatkan!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Jos Ötzi on laakson kuuluisin henkilö, pitää laskijan löytää alueelta omat kultakimpaleensa ja merkittävät paikat. Onneksi niitä riittää ja vaikka osa ”löydöksistä” on vain harvojen tiedossa, ne nyt harvinaislaatuisesti paljastetaan.

Laakson alkupään viihtyisä Oetz

Oetzin kylän vilinä on eläväistä ja laskualue kompakti. Ylhäällä tarjonta on kaksijakoinen, sillä Hochoetzin rinteet on nopeasti katsastettu, mutta kurvaus Ochsengartenin puolelle tarjoaa jo mukavasti myös haasteita.

Perheiden suosimalla alueella on 13 hissiä ja yhteys reilussa 1500 metrissä sijaitsevaan Ochsengarteniin tuo selkeästi lisäarvoa. Alas pääsee laskemalla, toisin kuin Ötztalin laaksossa sijaitsevaan Oetziin, jonka korkeus on 820 metriä. Korkeimmillaan pääsee lähes 2300 metriin, joten päivä kuluu nopeasti rinneseikkailua harrastaen.

Ötztal tarjoaa vielä huikeampia elämyksiä laskijalle, joten pelkkä piipahdus riittää ja matka jatkuu kohti Söldenin vauhdikkaita laskuja ja meininkejä.

Maailmancupin, Bondin ja jäätiköiden Sölden

Alppihiihdon maailmancup avaa kautensa lokakuun lopussa Söldenistä sekä miehissä että naisissa. Ruskan värit puissa ovat upea kontrasti jäätikkörinteiden valkeudelle. Lumipeitteen kasvaessa väkimäärä lisääntyy tasaisesti ja viikonloppuisin on usein ruuhkia. Varsinkin germaanit ovat löytäneet Söldenin.

Sölden on nauhamainen kylä tien molemmin puolin olevia rakennuksia ja ylös nostavat Gaislachkoglbahn ja Giggijochbahn varsin tehokkaasti. Vajaasta 1400 metristä huomaakin yhtäkkiä olevansa yli kolmen kilometrin korkeudessa ja se on vasta alkua.

Kahden jäätikön, Rettenbachin ja Tiefenbachin, näkymät ovat huikaisevat. Wildspitzen (3774 m) huippu näkyy hienosti kirkkaalla ilmalla ja muutoinkin silmä lepää maisemia katsellessa. Rettenbachin jäätikön kisarinne on vauhdikas, muutoin laskut ovat miellyttävän leppoisia ja pitkiä.

James Bond -filmatisointi on poikinut myös 007  Elements-näyttelyn, jossa 20 € maksua vastaan kierrätetään ryhmissä tutustumassa näyttelyyn ja erityisesti pääosassa ovat videot. Bond -faneille varmasti elämys!

Korkeimmillaan Söldenissä pääsee 3340 metriin, joten korkeus takaa lumivarmuuden. Rinnekilometrejä on lähes 150, joten kurvailtavaa riittää.

Hyvän lumen aikaan Sölden tarjoaa loistavia kuruja, joista vaativimmat ovat todella kuumottavia. Taitava offarilaskija saa alueesta parhaiten irti paikallisoppaan kanssa.

Obergurgl – laakson todellinen timantti

Erityisesti brittien suosima Obergurgl on laakson viimeisin kylä, mutta hissiyhteys Hochgurgliin on ollut oivallinen investointi. Suuri ja suurenmoinen hiihtoalue sopii kaikille, sillä lapsille ja perheille riittää laskettavaa ja offaritykeille koluttavaa vaikka koko viikoksi.

Hochgurglin kylä sijaitsee 2150 metrissä ja pittoreski Obergurgl 1930 metrissä. Korkeudet takaavat lumivarmuuden, mutta tottakai pitää muistaa myös korkeuden vaikutukset hengitystie-elimistöön.

Hissejä on rakennettu alueelle 26 ja ne ovat todella laadukkaita ja nostavat tehokkaasti laskijat ylös. Lisäksi sijainti laakson perällä ei houkuta moniakaan, vaikka bussit kuljettavat laskijoita sujuvasti eri kyliin. Offarilaskijat saavat siis käytännössä mellestää alueella kaikessa rauhassa.

Rinteistä yli puolet on sinisiä, joten nautiskelijat löytävät varmasti mukavaa laskettavaa ruuhkattomasti. Jonoja ei ole ja alue on valjastettu tehokkaasti laskijoiden käyttöön.

Lumisateen jälkeen Gurglin alueella ei ole kilpajuoksua puuteriin, joten omia jälkiä saa rauhassa piirrellä maastoon. Hiihtoalueen sisällä on laaksoja, jonne voi laskea turvallisuusasiat huomioon ottaen ja silti pääsee laskemalla liruttelemaan takaisin hisseille.

Hohe Mutin yläasemalta voi laskea Rotmoostaliin ja palata takaisin väliasemalle pienellä vaivalla. Schönwieshütte ei houkuttele ulkonäön puolesta, mutta on viihtyisä lounaspaikaksi. Toinen vaihtoehto on Hohe Mut Alm, jonka terassilla voi ihailla auringossa maisemia ja suunnitella uusia laskuja. Turhaan ei Obergurgl mainosta itseään Alppien timantiksi, Der Diamant der Alpen.

Mielenkiintoisia faktoja

Ötztalissa sijaitsee vielä neljäs hiihtokeskus, Vent, jossa on neljä hissiä. Piskuinen kylä sijaitsee omassa sivulaaksossa 1900 metrissä ja on mahtava alue skinnailuun. Ylin hissi vie 2646 metriin ja omaa rauhaa rakastavien kannattaa käydä tsekkaamassa paikka. Päiväkortti maksaa 41,50 euroa.

Söldenin hissilippu kustantaa korkean sesongin aikaan lähes 70 € ja Gurglin puolella vastaava on 64 €. Hochgurglin puolella sijaitsee Euroopan korkein museo, moottoripyörämuseo, jossa voi lounaan ohessa ihastella menneiden vuosien menopelejä.

Söldenin Gaislachkoglbahnin ala-asemalla on vain yksi after ski-paikka. Varsinaiset hulabaloot ovat kylän keskiössä ja hyvä niin, sillä kapea alastuloreitti voisi aiheuttaa melkoisia ongelmia loppupäivästä. Toki rinnealueella ylempänä on omat vauhdinottopaikkansa itävaltalaiseen tyyliin.

Mikäli laskuporukkasi on isompi, voi vilpittömästi suositella Zwiesentalin kylässä, Söldenin ja Gurglin välissä, sijaitsevaa Landhaus Rosenhofia.

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 5.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +2 (from 2 votes)
Ötztalin timantit, 5.7 out of 10 based on 3 ratings


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Ötztalin timantit
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.