Hyppää sisältöön

Dolomiti SuperSki – Dolomiitit ja maailman suurin hissialue

Dolomiti SuperSki Italian pohjoisreunalla muodostaa maailman suurimman hissialueen, johon kuuluu yhteensä 460 hiihtohissiä, 1 200 rinnekilometriä ja 12 valtavaa laaksoa. Tarjolla on legendaarisia ja laajalti tunnettuja paikkoja kuten Cortina d’Ampezzo, Marmolada ja Sella Ronda mutta myös vähemmän tunnettuja laaksoja.

Valtava Dolomiti SuperSki –kokonaisuus jakautuu viiteen alueeseen, joissa jokaisessa riittäisi jo yksistään laskettavaa viikoiksi. Alueella kuitenkin lasketellaan yhdellä hissilipulla ja houkutus tutustua naapurilaaksojen rinteisiin on suuri. Tarjolla on paikallisempaan laskuelämykseen toki myös yksittäisten hiihtokeskusten hissilippuja sekä viisi aluelippua.

Dolomiti SuperSkin viisi aluetta ovat Cortina, Sella Ronda, Pustertal, Val di Fassa ja Pale San Martino. Kaikki ovat suuremman kokonaisuuden osia, mutta viidellä laaksolla ja niiden laskualueilla on myös omat erityispiirteensä.

Cortinan alue – Dolomiittien tähti

Cortinan alueelta löytyy muutamia Dolomiti SuperSkin nimekkäimmistä paikoista. Loistelias Cortina d’Ampezzo ja perheille hyvin sopiva Civetta ovat molemmat saavutettavissa samasta laaksosta.

Myös Dolomiittien jyrkimmät rinteet löytyvät Cortinan ympäristöstä ja alue tarjoaa koko Dolomiti SuperSkin monipuolisimman laskumaaston. Bussiyhteyden ohella alueen keskuksia yhdistää kuuluisa hiihtovaellusreitti Grande Guerra.

Cortina d’Ampezzo – Vilkas jet set -hiihtokeskus

Cortina d’Ampezzo on Dolomiittien jet set –keskus, joka tarjoilee laskukansalle luksusta ja glamouria kompaktin 1 224 metrin korkeudessa sijaitsevan vuoristokaupungin maisemissa. Cortina on Best of Alps –kohde ja sanotaankin, että Dolomiittien kauneus on alppikylässä parhaimmillaan. Kylää ei voikaan olla vertaamatta Sveitsin loisteliaaseen St. Moritziin.

Italialaiset panostavat after skihin näyttäytymällä turkiksissaan, mutta rennot skandinaavit mahtuvat katukuvaan siinä missä milanolaisetkin. Italialainen after ski tunnetaan paikallisesti dopo sci -nimellä ja yöelämän lisäksi muutkin harrastusmahdollisuudet ovat Cortinassa loistavat. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on Coop-tavaratalon viereisessä cafeteriassa tarjoiltava italialaisten trendidrinkki Spritz Aperol.

Laskettelua Cortina d’Ampezzossa

Cortina d’Ampezzo on osa Dolomiti SuperSki -kokonaisuutta, mutta koostuu myös itsessään useista pienemmistä laskualueista, joiden välillä liikutaan busseilla. Rinteet ovat kokeneen harrastajan taidoille sopivaa tasoa ja takamaastolaskijoille tarjolla on kiinnostavaa maastoa sekä runsaasti jyrkkiä kuruja.

Cortinan laskualueista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin Tofana, Cinque Torri ja Faloria. Tofana on alueista haastavin ja siellä järjestetään alppihiihdon maailmancupin osakilpailuja. Falorian laskualueelle pääsee helposti kabiinilla aivan Cortinan keskustasta, ja rinnejärjestelmä jatkuu Cristallo-vuoriryhmän alueelle. Cinque Torrin alueelta löytyvät usein parhaat lumiolosuhteet.

Civetta – Laskumaastoa aloittelijoille ja perheille

Vilkkaasta ja loisteliaasta Cortinasta poiketen Civetta on perheille hyvin soveltuva ja mukava laskualue, joka palvelee etenkin lapsia ja aloittelijoita. Rinteitä löytyy yhteensä 80 kilometrin verran ja niistä noin puolet on punaisia. Aloittelijoille loistavasti soveltuvia sinisiä on hieman vähemmän, mutta silti runsaasti, yhteensä yli 30 rinnekilometrin verran.

Civettan laskualueella on kolme vuoristokylää, joista Alleghe on selkeästi suosituin majoituskohde. Maisemat ovat hienot ja jylhä Monte Pelmo kohoaa aivan kylän vieressä. Myös Marmoladan jäätikkö ja Sella-vuoriryhmä ovat lähellä ja alueella palvelee 25 hissiä, joista noin puolet on ankkuri- ja puolet tuolihissejä.

Sella Ronda – Dolomiitit tutuksi Sellan ympäri

Sella Ronda –nimellä tunnettu hiihtoalue kiertää nimensä mukaisesti Sella-vuoriryhmän, joka sijaitsee keskellä Dolomiittien valtavaa yhtenäistä hissialuetta. Sella Ronda kuuluu Dolomiti SuperSkihin, mutta tarjoaa jo itsessään helposti laskettavaa kokonaiseksi viikoksi, minkä lisäksi alueelta on rinnekytkös Val di Fassan ja Marmoladan alueille.

Sella Ronda tarkoittaa alueen nimen ohella myös tunnettua hiihtoreittiä, joka muodostuu Sella-vuoren ympäri laskemalla. Taitava laskija saa pientä kiirettä pitämällä tehtyä lähes 40 kilometrin mittaisen Sella Ronda -kierroksen päivässä, mutta silloin on siirryttävä jatkuvasti paikasta toiseen eikä nautiskelulle jää juurikaan aikaa. Matkan varrella on useita eri laskualueita ja neljä suurempaa kylää – Selva di Val Gardena, Corvara, Canazei ja Arabba.

Sella-vuoren ympäri kelpaa lasketella pitkää reittiä, mutta myös vuoren huipulta löytyy mahtavat offarimahdollisuudet. Vuorelle nousee hissillä kätevästi Passo Pordoista tai Corvarasta.

Arabba – Loistavat offarimaastot

Arabba on Sella Rondan kuuluisimpia hiihtokeskuksia ja tunnettu etenkin loistavista freeride tai offpiste –mahdollisuuksistaan. Maineestaan johtuen tunnelma hiihtokeskuksessa on todella kansainvälinen ja alue onkin etenkin brittien suosima.

Laajasta suosiostaan huolimatta modernit hissit poistavat ruuhkia tehokkaasti, eikä Arabbassa rinteille joudu oikeastaan koskaan jonottamaan. kylästä on mahdollista aloittaa Sella Ronda –kierros kellon suuntaisesti lähtemällä Passo Pordoita kohti tai vastakkaiseen suuntaan kääntämällä sukset Passo Campolongon suuntaan. Alueelta on myös hissiyhteys Marmoladan jäätikölle.

Marmolada – Valtavan hiihtoalueen ainoa jäätikkö

Dolomiittien valtavan laskualueen korkein vuori, Marmolada kohoaa 3 350 metriin ja on korkein hissilipulla käytettävissä oleva paikka. Hissi nostaa laskijat 3 310 metrin korkeuteen ja vaikka rinteitä tai hissejä ei ole määrällisesti montaa, ovat laskut vuorella takuulla vauhdikkaita.

Dolomiittien ainoa jäätikkö löytyy Marmoladasta ja rinnejärjestelmän kautta pääsee kätevästi myös Sella Rondan hiihtoalueelle. Huippuhissin alla sijaitsee pikkukylä Malga Ciapela, josta parkkitilaa löytyy yleensä hyvin.

Alta Badia – Vauhdikas after ski

Alta Badian alue koostuu yhteensä kuudesta hiihtokylästä, joista löytyvät kenties koko Dolomiittien parhaat after ski ja yöelämä. Jos laskupäivän jälkeen kaipaa vauhdikasta menoa, kannattaa bileitä etsiä etenkin Corvaran kylästä, jossa viihtyvät italialaisten lisäksi myös saksalaiset ja itävaltalaiset.

Yhtenäisellä Alta Badian hiihtoalueella on yli sata rinnettä, joista suurin osa on helppoja sinisiä. Jyrkkiä rinteitä on määrällisesti selkeästi vähiten, mutta taitavat laskijat löytävät runsaasti jyrkkää ja kiinnostavaa laskettavaa joko takamaastoista tai Sella Rondan läheisiltä hiihtoalueilta.

Val Gardena – Moderni ja vilkas

Val Gardenan hiihtoalue ja koko Gardenan laakso ovat hienostuneita paikkoja. Sella Ronda -kierroksen kannalta laakson tärkein kylä on Selva di Val Gardena, jossa on myös hyvä valikoima ravintoloita ja oheistekemistä after skihin. Yöelämä kylässä on Alppien vilkkaimpien joukossa, joten Selvaan tutustuminen Alta Badian ohella takuulla kannattaa.

Laskumaasto suosii hyvällä valikoimalla punaisia rinteitä etenkin harrastajatasoisia laskijoita ja jyrkkää laskettavaa on tarjolla enemmän kuin monissa muissa Dolomiti SuperSkin keskuksissa. Myös hiihtohissit ja lumetus ovat Selvassa ja Val Gardenan laaksossa erityisen tehokkaita. Alue tunnetaan myös alppihiihdon maailmancupin osakilpailuista.

Alpe di Siusi – Koko perheen sympaattinen hiihtokeskus

Käytetystä kielestä riippuen joko Alpe di Siusi– tai Seiser Alm –nimellä tunnettu hiihtokeskus Selvan länsipuolella on hieman syrjässä Sella Ronda –reitiltä, mutta kuitenkin merkittävä osa kyseistä aluetta. Vaikka hissiyhteys Val Gardenaan ja laajempaan hiihtoalueeseen puuttuu, löytyy Alpe di Siusin maalaiskylästä mukavasti nähtävää ja laskettavaa.

Laskumaastoltaan sympaattinen Alpe di Siusi sopii hyvin koko suvulle vauvasta vaariin ja on etenkin harrastustaan aloittelevien laskijoiden mieleen. Lähinnä sinisellä ja punaisella värillä merkityt rinteet ovat tyypillisesti aurinkoisia ja leveitä, mutta jyrkkä laskumaasto on alueella harvassa.

Dolomiittien vähemmän tunnetut lumikätköt

Dolomiti SuperSkin merkittävimmät hiihtoalueet suomalaisen laskijan kannalta ovat Sella Ronda ja Cortina, mutta alueen länsi- ja lounaisosista löytyy myös muutamia vähemmän tunnettuja laaksoja. Etenkin Pustertalin, Val di Fassan ja Pale San Martinon hiihtoalueet Dolomiittien kauniissa maisemissa ovat vierailemisen arvoisia paikkoja jos aikaa on käytettävissä enemmän.

Pustertalin laakso – Kansainvälistä menoa Itävallan rajalla

Pustertalin laakso sijaitsee aivan Dolomiitien pohjoisreunalla Italian ja Itävallan rajan tuntumassa. Tunnelma on laaksossa tämän vuoksi usein hyvin itävaltalaispainotteinen – paikalliset puhuvat pääasiassa saksaa, ruoka on tuhtia ja tunnelma muutenkin itävaltalaisen rempseä.

Itävaltalaisen tunnelman ohella laakso tarjoaa monipuolisen laskuvalikoiman, josta jokaiselle löytyy aivan varmasti jotakin. Siirtymät eri keskusten välillä hoituvat nopeasti ja ympäristöystävällisesti junalla. Merkittävimmät kylät ovat moderni ja lapsiperheille hyvin soveltuva Plan de Corones (tai itävaltalaisittain Kronplatz) ja Alta Pusterian hiihtoalueen helppo Sextner (itävaltalaisittain Seston).

Pale San Martino – Suomalaiselle tuntemattomampi laskualue

Pohjoisen vieraille tuntemattomampi Pale San Martino sijaitsee aivan Dolomiittien sydämessä ja tarjoaa lukuisia hyviä rinteitä kaikille taitotasoille. San Martino di Castrozzan hiihtokylä sijaitsee vain muutaman minuutin bussimatkan päässä hisseistä. Toinen kiinnostava kohde alueella on Passo Rollen kylä.

San Martinon alueen kylien after ski on yleisesti ottaen rauhallisempaa kuin useimmissa Dolomiti SuperSkin kylissä. Tunnelmaltaan yöelämä muistuttaakin enemmän Cortina d’Ampezzoa kuin Sella Rondan pohjoispuoleisia tirolilaiskyliä.

Val di Fassa – Sympaattista kylätunnelmaa Italian Alpeilla

Dolomiittien parhaiden maisemien sanotaan löytyvän Fassan laaksoista ja sievä tirolilaiskulttuuri on sen kylissä hyvin edustettuna. Erityisesti Canazein söpö ja nuorekas vuoristokylä on tutustumisen arvoinen paikka jo pelkästään paikallisen kulttuurin vuoksi.

Lasketteluun Fassan laakson seitsemästä kylästä laskijalle kiinnostavimmat ovat Carezza ja Moena / Trevalli, mutta näiden sijaan kannattaa yleensä suunnata suosiolla Sella Rondaan tai Cortinaan. Rinteet ovat lähinnä helppoja tai keskivaikeita ja alue tunnetaan kauniista maisemistaan. Erityisen laaja laskumaasto löytyy Trevalli-Moenasta, jossa laskemaan pääsee kätevästi myös San Pellegrinon ja Falcaden alueilla.

Kuva: www.dolomitisuperski.com

Plussat

  • Henkeäsalpaavan kauniit vuorenseinämät
  • Loputtoman laaja yhtenäinen hiihtoalue Sella Rondan yhteydessä
  • Upeita rinteitä ja off-pisteitä, kohtuulliset hinnat

Miinukset

  • Kaikkea ei ehdi näkemään tai laskemaan viikossa tai parissakaan
  • Hiihtoalueella muutamia jonoja kerääviä pullonkaulapaikkoja
  • Pitkähkö siirtymä isommilta lentokentiltä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Huikea kevätkierros Alpeilla

Legendaarinen Sella Ronda

Alppien suosituimmat hiihtokeskukset – 10 unelmakohdetta

Uudet hissit Alpeilla – neljä isointa alppimaata

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja