Hyppää sisältöön

Ranskan tuntemattomammissa keskuksissa kuluu vaikka talvi -esittelyssä Grenoblen ympäristö ja Mauriennen laakso

Ranska on hiihtokeskusten luvattu maa, sillä patonkimaassa riittää keskuksia ja hissi-insinöörejä joka lähtöön. Pelkästään Grenoblen ympäristö tarjoaa tutkittavaa, mutta läheinen Mauriennen laakso on innokkaan koluajan taivas. Vive la France!

Grenoblen ympäristössä riittää laskettavaa

Ranskan Grenoble tunnetaan talviolympialaisten 1968 pitopaikkana. Suomen Kaija Mustonen voitti olympiakultaa pikaluistelussa, mutta alppilajeissa rinteitä hallitsi isäntämaan elävä legenda, Jean-Claude Killy, vieden kolme kultaa palkintokaappiinsa. Super-g ei vielä tuolloin ollut ohjelmassa.

Lähikeskus Chamrousse

Olympialaisten alppilajit laskettiin Chamroussen rinteillä, joista on näkymät Grenobleen saakka. Matkaa keskukseen on vain 30 km, joten vajaan 200 000:n asukkaan kaupungilla on tasokas lähikeskus tarjoten 90 km rinteitä ja 16 hissiä. Pääkylä sijaitsee 1650 metrin korkeudessa ja ylin asema 2250 metrissä.

Chamrousse on tietyllä tapaa nostalginen paikka, mutta suunnitelmissa on projekti 2030, jolloin keskusta uudistettaisiin ja tällä tavalla haettaisiin parempaa tulevaisuutta. Nähtäväksi jää, kuinka taloustilanne mahdollistaa suunnitelmien toteutumisen, mutta ainakin innovatiivisuudessa ranskalaiset suunnittelijat ovat hiihtokeskusten suunnittelussa huippuluokkaa. Chamrousse on erinomainen perhepaikka ja urheilullinen laskijakin viihtyy mainiosti.

Autrans – Meaudre – Vercors – Correncon

Grenoblen luoteispuolella sijaitseva Autrans on maastohiihtäjien suosiossa, mutta tarjoaa laskettavaa useammassa eri keskuksessa. Kauimpana sijaitseva Correncon on lähes 1300 metrin korkeuserolla ja 30 hissin kera varsin mittava ja monipuolinen laskujen ollessa hyvin urheilullisia.

Hieman hajanainen Autrans ja Meaudre ovat pienempiä perhepaikkoja ja pippurisen Vercorsin rinteistä yli 90 % on merkitty joko punaiseksi tai mustaksi. Ranskassa tosin värikoodit saattavat vaihdella vaikka merkitsijän mielialasta riippuen. Ohikulkija löytää varmasti laskettavaa päiväksi, kun muistaa, että ei kuitenkaan vielä ole Ranskan ykköskohteissa.

Les Sept Laux

Reilun 20 hissin ja tuhannen metrin korkeuseron Les Sept Laux on lumivyöryherkkä alue Chamroussesta itään. Jyrkät seinämät houkuttelevat tekijöitä ja paikalliset pitävät kohdetta salapaikkana, jonne aloittelijoiden ei kannata eksyä. Yläosa on haastavaa, joten vähemmän laskeneen on syytä pysytellä alempana.

Hissit nostavat Prapoutelin ja Le Pleynet’n kylistä 2400 metriin, mutta toki kylässä on perinteiset lastenrinteet ja palvelut.

Alpe du Grand Serre

Grenoblesta kaakkoon sijaitseva perhepaikka Alpe du Grand Serre on yllättäen suosittu offaripaikka. Syy on selvä: perheet ja aloittelijat laskevat rinteillä ja näin ollen tilaa vapaalaskuun on hyvin.

Kyläkorkeus on vajaassa 1400 metrissä ja ylimmillä hisseillä pääsee lähes 2200 metriin, mutta parhaat siivut saa pienellä vaivannäöllä. Hyviä kuruseinämiä on tarjolla järkeville laskijoille. Entinen keskuksen nimi La Morte tietenkin pistää miettimään, mutta tässä keskus, jonne kannattaa eksyä esim. matkalla Les Deux Alpesiin tai Alpe d’Hueziin.

Alpe d´Huez

Kenties maailman suurimmaksi yhden vuoren hiihtoalueeksi tituleerattu Alpe d’Huez on tunnettu Tour de Francen noususta. Hiihtoalueena se on hieno tarjoten upeita laskuja joka puolelle reilun 80 hissin avulla. Yli kahden kilometrin korkeusero ja ylin asema 3330 metrissä takaavat lumivarmuuden. Kuuluisa musta rinne, Sarenne, on 16 km pitkä, mutta rehellisesti sanottuna loppuosa on sinisävyinen. Upea kokemus silti!

Alpe d’Huez on kaikille sopiva keskus. Kylän alarinteet ovat leppoisaa lasten aluetta, rinteet urheilullisia, ja freeride-mahdollisuudet mahtavat. Oppaan avulla saa rinteiden ulkopuolisista alueista eniten irti.

Les 2 Alpes

Alpe d’Huezista pääsee helikopterilla kymmenessä minuutissa Les Deux Alpesiin, ”Kahteen Alppiin”, jossa edelleen on kesähiihto voimissaan, tosin jäätikkö on kuihtunut vuosien saatossa. Kylä on eloisa ja täynnä houkuttelevia ravintoloita ja discoja. Laskettavaa riittää joka lähtöön ja aurinko hellii eteläisen sijainnin ansiosta.

Lähes 50 hissiä, ylin asema lähes 3600 metrissä ja periaatteessa hiihtoyhteys oppaan kera legendaariseen La Graveen ovat päällikkötason argumentteja. Silti perhepaikka, vaikka myös tykittäjien mesta.

Mielenkiintoinen Mauriennen laakso

Karkeasti sanottuna Val d’Iseren ja Grenoblen välissä sijaitseva Mauriennen laakso on suomalaisille melko tuntematon tarjoten kuitenkin loistavaa laskemista vauvasta vaariin. Kerrotaan, että Hannibal ratsasti laakson kautta Italiaan norsuillaan ja siksi elefantti on tienvarsitunnusmerkki alueella.

Ranskan ökykohteisiin verrattuna Maurienne on vähän pysähtynyt, mutta viehättävä ja edullisempi. Laakson tehtaat sävyttävät yleisilmettä, mutta varsinkin taitava laskija löytää Mauriennen keskuksista oman Eldoradonsa. Keskukset ovat pääosin mittavia, mutta joukkoon mahtuu myös muutama pienempi makustelupaikka.

St. Francois-Longchamp

Ensimmäisenä A43 moottoritietä kohti Italiaa tulee vastaan St. Francois-Longchamp, josta on hissiyhteys Tarentaisen laakson Valmoreliin. Pienehkö keskus laajenee toisen laakson hissiyhteyden myötä melkoisen laajaksi temmellyskentäksi, sillä 45 hissiä takaa laskettavaa moneksi päiväksi.

Perheet ja tavalliset harrastajat saavat parhaiten irti tarjonnasta ja moottoritien solmukohdan läheisyyden ansiosta kävijät ovat pääosin ranskalaisia, joita ei kiinnosta ajaa pitkää laaksoa eteenpäin. Korkein yläasema sijaitsee 2500 metrissä ja parhaimmillaan korkeuseroa löytyy mittavat 1300 metriä.

Les Sybelles

St-Jean-de-Mauriennen eteläpuolella sijaitseva Les Sybelles on laaja hiihtoalue, jossa yhdistyvät St.Colomban des Villards, Le Corbier, Saint-Sorlin d’Arves ja St-Jean d’Arves. Erityisesti viime mainittu on ihastuttavaa aluetta, mutta koko hiihtoalue ansaitsee kyllä hehkutusta, sillä laakson suurimpana ja Ranskan neljänneksi suurimpana hiihtoalueena tutkittavaa riittää.

Hissejä on 70 ja korkeimmillaan pääsee yli 2600 metriin taaten korkeuseroa yli 1,5 kilometriä. Aiguilles d’Arvesin mykistävissä maisemissa ei voi olla viihtymättä. Vaikeahko saavutettavuus lienee matkanjärjestäjien bussien hidasteena, sillä alueessa on potentiaalia!

Les Karellis

Piskuinen, mutta pippurinen Les Karellis on erinomainen päiväkohde, jossa laskee alle 30 eurolla. ”Kylä” on 1600 metrissä ja ylin hissi vie 2500 metriin. Hissejä on 16 ja keskus on erityisesti suunnattu perheille, mikä jälleen tarkoittaa sitä, että puuteria on tarjolla yllin kyllin lumisateen jälkeen.

Jonoja ei ole, mutta eipä juuri muutakaan kuin laskemista. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen ja toki ruokaa on tarjolla ettei nälissään tarvitse laskea.

Valloire-Valmeinier

Vasta 1986 perustettua hiihtoaluetta kutsutaan kolmen laakson pikkusiskoksi, koska alue koostuu kolmesta pienestä laaksosta. Hissejä on 30 ja varsinkin vanha Valmeinierin kylä huokuu aitoutta.

Kuuluisan Col du Galibierin alueen 150 rinnekilometriä takaa laskettavaa ja vapaalaskijoiden piirissä alue on ”sisäpiirin vinkki”. Laskettava alue on välillä 1430 -2600 metriä.

Orelle

Orellen piskuinen kylä on portti Kolmeen laaksoon, sillä 900 metristä pääsee hisseillä laskemaan Euroopan korkeimmalla sijaitsevaan kylään, palkittuun Val Thorensiin ja sitä kautta koko huikaisevaan Kolmeen laaksoon.

Orellen alue itsessään on pienehkö, mutta tarjoaa haastavaa laskemista ja maailman korkeimmalla sijaitsevan vaijeriradan ”La Tyroliennen”. Alue on harvoin ruuhkainen, mutta alas laaksoon pitää mennä hissillä, joita on 26. Lippuun sisältyy Val Thorensin hiihtoalue, joten Kolmeen laaksoon pitää ostaa oma lippunsa. Toisaalta päiväkävijä viihtyy toisenkin päivän Orellen ja Val Thorensin alueella, varsinkin kun uusi hissi on suunnitelmissa nostamaan laskijat laaksosta suoraan yli kolmeen kilometriin!

Val Frejus

Italiasta Frejusin tunnelin kautta saapuville pieni Valfrejusin hiihtokeskus tulee ensimmäisenä vastaan, vaikka Valloiren ja La Norman keskukset ovat myös aivan lähitienoolla.

Edullisuus on alueen valttikortti ja yhdeksän hissiä sekä 65 rinnekilometriä ovat käymisen arvoiset.

La Norma

Hyvien laskijoiden salapaikka, La Norma, on ranskalainen versio Japanin Nisekosta, jossa yhden vuoren ympärille on muotoutunut hyvää laskettavaa sillä erotuksella, että La Normaa ei ole vielä löydetty.

Hissejä on 13 ja alaosan perherinteet hämäävät, sillä ylhäällä on paljon tasokasta laskettavaa taitaville tekijöille, vaikka 90 % rinteistä on helppoja. Tehokas pakkaus pienessä koossa alueella 1350 – 2750 metriä.

Aussois

Perhepaikkana tunnettu Aussois on todellakin perhepaikka, mutta koska ollaan Alpeilla, löytää taitajakin sieltä omat temmellyskenttänsä. Kymmenen hissiä ja 55 rinnekilometriä painottuen etelärinteisiin imevät perheitä ja nautiskelijoita, joille tärkeintä on aurinko ja leppoisa meininki – ja laskeminen. Ala-asema on 1550 metrissä ja yläasema 2750 metrissä.

Val Cenis

Kolmesta kylästä muodostuva Val Cenis on yllättävän laaja keskus ja uudet hissit tarjoavat 1300 metrin ja 2800 metrin välille todella paljon laskettavaa. Tuntuisi, että alueella on enemmän kuin 26 hissiä.

Laakson kylissä on menossa transformaatio, sillä vanhan viereen rakentuu uutta ja vanhasta tehdään uutta.

Bonneval sur Arc

Mauriennen laakson perällä sijaitseva Bonneval sur Arc on ihastuttava ja palkittu kylä ja muistuttaa sijainniltaan Val d’Iserea, joka onkin vuoren pohjoispuolella.

Hissejä on 11 välillä 1850 – 3000 metriä ja rinnekilometrejä on 32. Korkeutensa ja runsaslumisuutensa ansiosta erityisesti hiihdonopettajat hakeutuvat Bonnevaliin viettämään puuteripitoista vapaapäivää. Täällä laskija kohtaa vielä mennen maailman, mutta mukavalla tavalla.

Upguides

Mikäli haluaa ottaa vapaalaskusta kaiken mahdollisen irti, kannattaa ottaa Mauriennen laaksossa toimivan Upguidesin opas näyttämään alueen salapaikat, joita riittää. Taitavat oppaat osaavat hommansa ja ovat aidosti innoissaan työstään. Nautinnollisia laskuja!

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto