Les 2 Alpes - hiihtokeskus
 • Les 2 Alpes village
  Les 2 Alpes village
  Les 2 Alpes half-pipe
  Les 2 Alpes big-air-bag
  Les 2 Alpes glacier top
 • Les 2 Alpes children
  Les 2 Alpes view
  Les 2 Alpes village-valley
  Les deux alpes freestyle
  les 2 alpes alppikylä
 • Les 2 Alpes pato järvi
  Les 2 Alpes Jandri express hissi
  Les deux Alpes jäätikko Mantel
  Les 2 Alpes jäätikko maisemat
  Les deux Alpes jäätikko alaosa
 • Les 2 Alpes jäätikkö metro
  Les 2 Alpes jäätikko metro yläasema
  Les 2 Alpes yläasema
  Les 2 Alpes jäätikkö hiihtoalue
  Les deux Alpes le 3200 rinneravintola
 • Les 2 Alpes le 3200 rinneravintola
  Les 2 Alpes le 3200 rinneravintola
  Les 2 Alpes laskettelukeskus
  Les 2 Alpes rinteet hiihtokeskus
  Les 2 Alpes kabiinihissi
 • Les 2 Alpes piknik pöydät
  Les 2 Alpes rinneravintola le Pano
  Les 2 Alpes rinneravintola le Pano
  Les 2 Alpes rinneravintola ruoka le Pano
  Les 2 Alpes offarit skinnaus
 • Les 2 Alpes offari töyssy
  Les 2 Alpes offarilasku
  Les 2 Alpes offari lasku
  Les 2 Alpes rinnelasku
  Les deux Alpes kylä
 • Les 2 Alpes kylä uima-allas hotelli
  Les 2 Alpes kylä laakso
  Les deux Alpes alppikylä laakso
  Les 2 Alpes lumilautailu
  Les 2 Alpes jäätikko
 • Les 2 Alpes jäätikkö laskettelu
  Les 2 Alpes jäätikkö tuolihissi
  Les 2 Alpes laskettelukeskus
  Les 2 Alpes kiskohissi
  Les 2 Alpes puuteri lasku
 • Les 2 Alpes hiihtoalue yläosa
  Les 2 Alpes hiihtoalue hissit
  Les 2 Alpes laskettelu
  Les 2 Alpes - Alpe d Huez hiihtokeskukset
  Les 2 Alpes rinnealue
 • Les 2 Alpes off-piste
  Les 2 Alpes rinneravintola le Pano
  Les 2 Alpes rinneravintola le Pano saksofonisti tanssi
  Les 2 Alpes rinneravintola le Pano
  Les 2 Alpes hiihtokeskus ravintola
 • Les 2 Alpes alppikylä ravintola
  Les 2 Alpes offarit
  Les 2 Alpes off pisteet laskija
  Les 2 Alpes Ranska offarilaskija
  Les 2 Alpes offarilaskija
 • Les 2 Alpes offarilaskija
  Les 2 Alpes offarit
  Les 2 Alpes offari päätepiste miehet
  Les 2 Alpes afterski baari
  Les 2 Alpes kylä ilta
 • Les 2 Alpes ravintola baari winery
  Les 2 Alpes ravintola olut kylä
  Les 2 Alpes kylä parkour
  Les 2 Alpes jääluola jäätikko veistos
  Les 2 Alpes jääluola jäätikko suuaukko

Les 2 Alpes – Jäätiköllä kauteen pituutta

Les 2 Alpes on Ranskan toiseksi vanhin hiihtokeskus heti Chamonix'n jälkeen. Keskus tunnetaan parhaiten erinomaisesta Snow Parkista ja kesähiihdosta jäätiköllä lähes 3 600 metrin korkeudessa. Keskus tarjoaa 220 km vaihtelevia rinteitä sekä vasta-alkajille että edistyneemmille.

Les Deux Alpes on saanut nimensä kahdesta kylästä, Vénosc ja Mont-de-Lans, joiden väliin hiihtokeskus on kasvanut. Rinteet nousevat yli 2 000 metriä kylästä ylöspäin ja korvien paine-eroa huipun ja kylän välillä joutuu nieleskelemään sekä hississä että mäessä.

Hiihto ylhäällä jäätiköllä jatkuu kesällä kesä- syyskuussa. Myös parkkia pääsee laskemaan kesäisin.

Laskettelukeskus on etenkin ranskalaisten suosiossa. Hieman alle puolet kävijäkunnasta tulee ulkomailta. Lähes poikkeuksetta ulkomaiset hiihtoturistit ovat saapuneet laskemaan ja juhlimaan britanniasta. Suomalaisia näkee harvakseltaan. Eläväisessä keskuksessa järjestetään viikoittain runsaasti mielenkiintoisia tapahtumia, joten tapahtumakalenteri kannattaa katsastaa. Nauhamainen kylä sijaitsee kahden rinnealueen välisessä laaksossa, ja sellaista majapaikkaa on vaikea valita, josta olisi rinteille pitkä kävelymatka.

Rinteissä riittää pituutta

Les 2 Alpesin kylään laskevat rinteet ovat jyrkkiä ja ylemmäs noustessa loivenevat ja muuttuvat leveämmiksi. Noin 3/4 rinteistä on etelän suuntaisia ja aurinkoisia. Aamuisin osa jyrkimmistä etelän suuntaisista rinteistä pidetään kiinni, kunnes aurinko hieman pehmittää rinnekoneen jälkeä ja asiakkaat päästetään kurvailemaan. Metsähiihtoa alueella ei ole nimeksikään.

Laskijan kestävyystestiksi sopii 2 300 korkeuserometrin yhtämittainen lasku Dome-yläasemalta 3 600 metristä aina Mont de Lansin kylään 1 300 metriin. Jäätiköllä järjestetään ajoittain kuunvalossa tapahtuvaa iltalaskettelua. Hauska idea on myös iltaskinnailu, jossa osallistujille jaetaan alppivaellusukset, joilla letka nousee kuun valossa kylästä noin 400 metriä ylemmäs Vallee Blanche -alueen harjanteella sijaitsevalle Troika-ravintolalle illallistamaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Parkki ja offarit

Parkkihirmuille Toura-alueella on pipe, slopestylerata, paljon boxeja ja reilejä ja boardercross-rata. Snow Park uudistuu vuosittain, joten hauskaa riittää aina. Slide Zone -alueella on helpompia boxeja ja reilejä harjoitteluun ja erityisesti lapsille tehty parkki, Kids Park, Crêtesissä. Super Diable on pitkä kumpareikko, jossa vahvemmatkin reidet saavat tiukkaa treeniä.

Off-pisteitä alueella on laskettu olevan 800 hehtaarin verran. Komeimpiin reitteihin lukeutuu Les Vallons de la Selle, 2 100 korkeuserometrin off-pistelasku Le Dome de la Lauze -huipulta (3 568m) aina St. Christophen kylään asti. Täältä pääsee bussilla lähimmille hisseille Venoscin kylään. Clot de Chalance: Signal-hissin yläasemalta saavuttaa rinnekartassakin näkyvän herkästi vyöryvän Chalance -alueen. La Féen laaksossa on myös helpompaa offarilaskettavaa rinteiden lähistöllä. Bellecombes-hissin ylä- ja ala-aseman välillä pääsee kokeilemaan haasteellisempia rännilaskuja. La Domen jäätiköltä Signal-hissin ala-asemaa kohti aukeaa hyvä kenttä, joka tosin lasketaan varsin nopeasti puhki.

Yksi hauskimmista off-pistelaskuista, Les Travers, lähtee Vallée Blanchen yläharjanteella seisovalta La Troïka -rinneravintolalta mäen takapuolelle les Traversin kylää kohti. Tällä hauskasti kumpuilevalla reitillä tulee vastaan metsäistäkin maastoa, ja lasku onnistuu huonommalla näkyvyydellä. Alhaalta tosin tarvitaan taksia tai muuta tilauskyytiä hisseille palaamiseen.

Kun Les 2 Alpesin alemmat offarit on laskettu puhki, voi siirtyä jäätikön yli La Graveen. Jäätiköltä alkavat off-pistereitit ovat vaativia ja oppaan palkkaaminen on suositeltavaa.

Lapset huomioitu hyvin

Kylän lastenpalvelut on koottu yhden katon alle. Tarjolla on niin vauvaikäisten kuin eskarilaistenkin lastenhoitopalvelut ja leikkipaikat. Kylässä on myös seitsemän ilmaista hissiä ensikertalaisille. Suuri määrä lapsille sopivia rinteitä ja hissejä sijaitsee aivan kylän kupeessa päähissiaseman ympärillä. Myös ylempää vuorilta löytyy tuulisuojattu mattohissi perheen pienemmille sekä ensimmäisten käännösten harjoitteluun sopivia rinteitä. Alle 5-vuotiaat saavat laskea ilmaiseksi.

Kylän palvelut

Les 2 Alpes sijaitsee 70 kilometriä Grenoblesta kaakkoon. Kylään pääsee tietä pitkin pohjoisesta Mont-de-Lansin suunnasta. Vénoscin suunnasta etelästä keskukseen pääsee gondolihissillä. Kylä on pitkälle levittynyt ja liikkumisessa kannattaakin suosia ilmaisia busseja. Kahdella yksisuuntaisella pääkadulla on runsaasti hotelleita, kauppoja, ravintoloita ja baareja. Iltaa voi jatkaa yöhön useissa yökerhoissa. Kylän perällä Alpe de Venoscissa näkymät viehättävät eniten silmää.

Oheispalveluja on runsaasti, mutta jos keskus alkaa kyllästyttää voi samalla lipulla käydä laskemassa Alpe d’Huezissa tai Serre Chevalierissa. Ja jos autoilu serpentiiniteillä ei innosta, on keskusten välillä uskomattoman upea ilmatie eli helikopteriyhteys.

Maukkaimmat ravintolat

Les 2 Alpesin kylässä tuskin tulee vaikeuksia hyvän ruokapaikan etsinnässä. Tarjontaa riittää pikaruokaloista Michelin-tähditettyihin kulinaristikeitaisiin. Perinteistä ranskalaiskeittiötä kaivatessa kannattaa tutustua mm. L’Eli’s, La Grange, Le Raisin d’Ours ja Le Rustique -ravintoloihin.

Alppihenkisten ravintoloiden parhaimmistoon kuuluvat Le Cellier ja Les Crêpes à Gogo. Italialaisvaikutteisten paikkojen selkeä helmi on Le Tibeca. Parhaat crepit tarjoilee Les Sagnes. Texmex -tykkäilijöiden kannattaa testata myös Smokey Joes. Tunnelmallisimmat ja maukkaimmat rinneravintolat löytyvät Vallée Blanche -alueen huipulta (La Troïka), La Féestä ja Diablesta. Viimeksi mainitussa tosin joutuu varautumaan Michelin -tähditetyille paikoille tyypilliseen hintatasoon.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: -1 (from 1 vote)
Les 2 Alpes – Jäätiköllä kauteen pituutta, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Plussat

 • Erinomaiset parkkimahdollisuudet
 • Lapset on huomioitu rinnetarjonnassa ja hoitopalveluissa hyvin
 • Aurinkoiset rinteet

Miinukset

 • Monet etelänpuoleisista rinteistä eivät ole auki aamuisin
 • Korkeudesta johtuen alueella ei ole metsähiihtomahdollisuutta
 • Henkilökunta puhuu lähinnä vain ranskaa