Kohteet, Lumimatkat, Yleinen

Uudet hissit Alpeilla – neljä isointa alppimaata

Monet Alppien hiihtokeskuksista investoivat isosti matkailijoita palveleviin parannuksiin. Esittelyssä tulevien talvien merkittäviä uudistuksia hissirintamalla.

Alppien tulevia hissiuudistuksia tutkaillessa trendi on selkeä – tunnetut keskukset jatkavat isoja investointeja hissikapasiteetin parantamiseksi. Tutustu mielenkiintoisiin poimintoihin tulevista hissihankkeista.

1. La Grave – Ranska

Ranskasta kuuluu kummia! Yksi Alppien legendaarisimmista hiihtokeskuksista La Grave on uudistanut nimittäin vähintäänkin yhtä legendaarista hissiään. Hiihtokeskuksen kunnioitettavaan 44 vuoden ikään ehtineen gondoli-hissin kopit on päivitetty alaosan osuudelta. Uudet 6-paikkaiset hissikopit tekevät kunniaan menneisyydelle, sillä aiempaan tapaa ne liikkuvat alkuperäisen värisinä letkassa.

Hisiuudistus on erittäin iloinen uutinen, sillä viime vuosina La Graven tulevaisuus on ollut kysymysmerkki. Läheisen Alpe d’Huezin hissiyhtiön avulla on kuitenkin aikaan saatu 30-vuotinen sopimus hissitoiminnan pyörittämisestä. Ihastu La Graven mahdollisuuksiin videolla alla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Kaprun – Itävalta

Isot rakennustyöt realisoituvat tulevana talvena Itävallan Kaprunissa. Aiemmin Kaprunista hieman vaivalloisesti saavutettu Kitzsteinhornin jäätikkökohde on tulevana talvena suoran yhteyden päässä. Suoran yhteyden tarjoaa uusi gondoliyhteys Kaprunista Maiskogelin kautta aina jäätikölle vievälle hissille saakka. Maiskogel puolestaan sai uuden hissin viime vuonna ja nyt tehtävä rakennustyö on jatkumoa tälle.

Uusi hissiyhteys on suuri parannus ja lisää tunnetun Kaprunin vetovoimaa entisestään laskukohteena. Tutustu tarkemmin uuden hissiyhteyden esittelyvideoon alla.

3. Val Gardena – Italia

Italiassa hissejä rakentuu lähivuosina erityisesti Dolomiiteille. Tulevalle kaudelle uusia tuolihissejä kaksin kappalein saa Val Gardenan hiihtokeskus. Val Gardena on osa yhtä maailman laajimmista yhtenäisistä hiihtoalueista Dolomiti Superskitä. Keskeisen sijaintinsa vuoksi hiihtokeskuksesta on erittäin hyvät yhteydet laajan hiihtoalueen eri kolkkiin esimerkiksi legendaarisen Sella Ronda -kierroksen muodossa.

Modernit 6-hengen tuolit korvaavat  vanhentuneet Bamby ja Comici 1 -tuolihissit ja tehostavat entisestään laskijoiden liikkumista alueella. Tutustu alueen puitteisiin oheisella videolla.

4. Engelberg – Sveitsi

Yksi Sveitsin tunnetuimmista hiihtokeskuksista Engelberg avaa uuden 6-hengen tuolihissin. Uusi moderni hissi korvaa vanhentuneen 2-hengen tuolihissin Engstenalpista Jochpassiin, 2000 laskijaa tunnissa nostava uudistus parantaa huomattavasti Jochpassin alueen kapasiteettia. Sveitsiläiseen tapaan hissimodernisoinnissa on kiinnitetty erityistä huomiota arkkitehtuuriin ja hissiasemien asemoitumiseen osana ympäröivää vuorimaisemaa.

Engelbergin vuorimaisemat ovat tunnettuja ympäri maailman. Omaa suhdettaan keskukseen ja sen laskumahdollisuuksiin avaa Ruotsin Johan oheisella videolla.

5. Les 2 Alpes – Ranska

Hissirintamalla lähitulevaisuuden suurimmat suunnitelmat Ranskassa lienevät Les 2 Alpesina tunnetulla alueella. Vuosille 2020 – 2023 ulottuvat suunnitelmat kattavat vanhentuneiden tuolihissien korvaamista uusilla 4-hengen tuolihisseillä ja 8-hengen gondolilla. Isoimmat investoinnit koskevat kuitenkin alueen kabiineja – suunnitelmissa on peräti kolme uutta kabiini-hissiä.

Tutustu yhteen Ranskan mahtavimmista hiihtokeskuksista alla.

6. Ski Arlberg – Itävalta

Itävallassa tulevaisuuden isoja hissisuunnitelmia on erityisesti Ski Arlbergina tunnetulla alueella. Alue kattaa osan Itävallan legendaarisimmista hiihtokeskuksista, kuten St. Antonin, Lechin ja Warthin seudun. Kolmen tuolihissin ja kolmen gondolin konkretisoituminen rakentamiseksi saakka saattaa tosin viedä vielä hetken aikaa – tällä hetkellä pisimmällä lienevät suunnitelmat Lechiin suunnitellusta 6-hengen Grubenalpbahn-tuolihissistä.  Rakennustöiden pitäisi käynnistyä vuoden 2020 puolella.

Kiinnostuitko? Päätä itse vaikuttaako alue vierailemisen arvoiselta oheisella videolla.

7. Cortina d’Ampezzo – Italia

Dolomiittien tulevista hissiuudistuksista suomalaisia parhaiten palvelevasta päästä lienevät Cortina d’Ampezzon uudistukset. Vanhentuneen hissin korvaaminen uudella ja täysin uusia hissejä sisältävät suunnitelmat noudattavat muista isoista keskuksista tunnettua kaavaa – investoi tai taannu.

Dolomiittien kuningattarena pidetyn Cortinan jetset-tason puitteisiin tutustut helposti oheisella videolla.

8. Jungfrau – Sveitsi

Sveitsin hissi-investointien kunnianhimoisimmista päästä lienee Schiltorn Cableway 20XX -nimellä kulkeva vuosille 2021 – 2016 aikataulutettu projekti Mürrenin maisemissa. Uusi suora yhteys Stechelbergistä Mürreniin toteutetaan rakentamalla perinteinen köysirata. Mürren-Birg sekä edelleen Birg-Schilthorn yhteys toteutetaan uraauurtavilla Funifor-köysiradoilla. Hieman nopeammalla aikataululla valmistuu puolestaan Grindelwaldin V-Bahn -projekti, jonka ensimmäinen osa Grindelwald-Männlichen avataan jo tulevalle talvelle.

Sveitsin jylhimpiin maisemiin rakentuvien hissien tunnelmaan virittäydyt jo ennakkoon oheisella videolla.

Tutustu tarkemmin Alppien hiihtokeskuksiin

Lähteet: Skiresort.info, hiihtokeskukset
Teksti: Antti Hurskainen
Kuva: Shutterstock.com

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Uudet hissit Alpeilla - neljä isointa alppimaata, 10.0 out of 10 based on 1 rating


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Uudet hissit Alpeilla – neljä isointa alppimaata
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • Firman Simo sanoo:

  Zell am See-Kaprun alueelle avataan myös toinen hissi, joka mahdollistaa laskemisen saalbachista Zell am Seehen asti. Ja kaikki yhen alpin card hiihtolipun alla

  VA:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Vastaa

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.