Alpes Vaudoises – Valtavan hiihtoalueen keskipiste
Alpes Vaudoises on usean hiihtokeskuksen muodostama suuri hiihtoalue Lounais-Sveitsissä. Kokonaisuus pitää sisällään kansainvälisestikin merkittäviä hiihtokeskuksia, kuten Villars-Gryonin ja Les Diableretsin, sekä useita pienempiä laskupaikkoja.
Yli neljän päivän Alpes Vaudoises –hissiliput sisältävät ilmaiset kuljetukset hiihtobusseilla alueen keskusten välillä. Mikäli aikoo viettää lomansa suurimmissa keskuksissa, tulee hiihtobusseille käyttöä lähinnä paluumatkoilla offareilta keskuksiin, sillä Villars-Gryonin ja Les Diableretsin välillä on ajan kanssa hyvät mahdollisuudet liikkua suksilla ja hiihtohisseillä.
Alpes Vaudoises – Iso ja yhtenäinen laskettelualue
Kauempana sijaitseviin pienempiin Alpes Vaudoises -hiihtokeskuksiin, kuten Les Mossesiin, Anzèreen, La Lécheretteen tai Les Marécottesiin suunnatessa julkinen liikenne tulee tarpeeseen. Viikkoa lyhyemmillä hiihtomatkoilla tosin jo pelkästään Villars-Gryonin ja Les Diableretsin ydinalueessa riittää tekemistä ja tutkittavaa niin paljon ettei kaikkea välttämättä ehdi nähdä edes lähimaastossa.
Villars–Gryon – Reitti auki joka suuntaan
Villars-Gryon on kahden hiihtobussilla yhdistetyn hiihtokylän kokonaisuus. Gryon on rauhaisa pikkukylä ja Villars taas vahvemmin laskettelijan menopaikka. Gryonin ja läheisen Barboleusen yläpuolisilta rinteiltä löytyy toki myös laskettavaa, lähinnä vaikeustasoltaan punaisten rinteiden muodossa, mutta joukkoon mahtuu myös Croix de Chaux-alueen mustia laskuja. Maasto kylän yllä miellyttää harrastajatasoisia ja kokeneempia laskijoita, eikä Villars rinteineen ole kuin lyhyen bussimatkan päässä.
Villarsin kylän keskeltä lähtevä alppijuna taas kuljettaa noin kahdessakymmenessä minuutissa keskellä kauniita Alpes Vaudoises -alppimaisemia Bretayeen, josta löytyy runsaasti helppoja rinteitä. Bretayesta voi sitten jatkaa hisseillä vielä hieman pidemmälle Roc d’Orsay’hin jossa on mustia laskuja ja hissejä useaan suuntaan.
Villarsin yläpuolisilla hiihtoalueilla lasketellaan sekä puurajan ylä- että alapuolelta ja merkittävästä korkeudesta johtuen ylemmät alueet ovat lumivarmoja. Mikäli lumitilanne on alempanakin hyvä, löytyy kylästä läheltä alppijunan lähtöasemaa lastenrinteitä.
Villars-Gryon – Oheistekemistä ja valinnanvaraa
Villars-Gryonin laskumaasto miellyttää lautailijoita ja hiihtokeskusten alueelta löytyy muutamia parkkeja, mutta lukuisat ankkurihissit tekevät liikkumisesta ajoittain turhauttavaa. Hiihtokeskus on new school –laskijoille yleisesti hyvä kohde, mutta kun Les Diablerets ja Isenaun suurparkki löytyvät aivan naapurista, suuntaavat kauempaa saapuvat temppulaskijat useimmiten sinne.
Kahdesta kylästä Villarsissa on vauhdikkaampi after ski ja enemmän valinnanvaraa menopaikan suhteen. Erilaiset baarit, kahvilat ja ravintolat palvelevat laskijaa pitkän päivän jälkeen ja mikäli tanssijalka vipattaa, löytyy viikon jokaisena iltana (maanantaita lukuunottamatta) auki olevasta Plaza el Gringosta disco ja Villars-sur-Ollonin vauhdikkaimmat bileet.
Villars sijaitsee keskeisellä paikalla Alpes Vaudoises-alueella ja jos maisemaa haluaa vaihtaa, voi kylässä majoittuva laskija jatkaa helposti muihin lipulla avautuviin keskuksiin. Bussit lähtevät kaupungin keskustasta ja hiihtokeskuksesta on yhteys hissein ja mustia rinteitä pitkin läheiseen Les Diableretsiin.
Les Diablerets – Jäätikkö ja mahtava parkki
Les Diableretsin hiihtokeskus sijaitsee aivan Villarsin naapurissa ja pitää sisällään jäätikön sekä hyvät offarit ja lautailumahdollisuudet. Glacier 3000 -nimellä tunnetusta jäätiköstä johtuen kesähiihto on alueella mahdollista ja lumivarmuus totutusti hyvä.
Les Diablerets – Parkkilaskua Isenaussa
Varsinainen Les Diableretsin hiihtoalue jakautuu Glacier 3000-jäätikköön ja laakson toisella puolella sijaitsevaan Isenaun hiihtoalueeseen. Isenau muistuttaa laskumaastoltaan Villars-Gryonia ja koostuu lähinnä punaisista rinteistä. New school -laskijoita ilahduttaa Isenausta löytyvä, Euroopan suurin kesäisin auki oleva snow park, jonka kolme halfpipea, krossirata sekä useat muut kiinnostavat elementit tarjoavat huimasti temppumaastoa. Myös infrastruktuuri lukuisine tuoli- ja gondolihisseineen helpottaa lautailijan liikkumista Les Diableretsissa. Alueelta on mahdollisuus lasketella päivän päätteeksi takaisin kylään.
Les Diablerets – Pitkiä offareita ja vauhdikas after ski
Vastakkaiselta puolelta laaksoa löytyy Les Diableretsin jäätikkö Glacier 3000, jonne noustaan hissillä Col du Pillonista. Jos jalat kestävät ja rohkeus riittää, on jäätikön huipulta 3 000 metrin korkeudesta mahdollisuus lasketella kymmenen kilometrin mittainen ja haastava Combe d’Audon-rinne alas Oldentalin laaksoon. Korkeuseroa yhdelle laskulle kertyy tällöin huimat 1 650 metriä ja laskija päätyy alhaalla Gstaadiin johtavalle tielle, lähelle Reuschin bussipysäkkiä, josta voi huikata itselleen hiihtobussikyydin takaisin Les Diableretsiin.
Combe d’Audon on Alpes Vaudoises -elämys, jossa jalat ovat varmasti kovilla, mutta laskun haastavin osa on lopulta vain lyhyt mustalla värillä merkitty kumpareikko, johon taitavan harrastajan kannattaa ehdottomasti ainakin kerran matkallaan Les Diableretsiin haastaa itsensä, sillä kokemus on ainutlaatuinen ja lyhyttä pätkää lukuunottamatta pitkä rinne mutkittelee vaikeudeltaan punaisessa maastossa.
Illan hämärtyessä Les Diableretsissa baarit ja discot avaavat ovensa ja afterijuhlinta alkaa. Lautailijoiden suosiman hiihtokeskuksen after ski on kylän kokoon nähden jopa yllättävän vauhdikasta, eikä vilkasta illanviettoa kaipaava laskija joudu kylässä pettymään.
Leysin – Näköaloja ja helppoja rinteitä
Alpes Vaudoises -hissilipulla avautuu myös 1 300 metrin korkeudessa sijaitseva Leysin. Les Diableretsiin ja Villars-Gryoniin verrattuna Leysin saattaa vaikuttaa aluksi vaatimattomalta vain 2 330 metrin korkeuteen nousevine hiihtohisseineen, mutta korkeuseroa alueella saa kuitenkin laskettavakseen parhaimmillaan yli tuhat metriä ja laskemaan pääsee sekä puurajan ylä- että alapuolella.
Leysin – Aloittelijoiden rinteitä keskeisellä paikalla
Villars-Gryonin tavoin myös Leysin sijaitsee keskeisellä paikalla, mikä tarkoittaa että hisseillä pääsee keskuksesta siirtymään Les Diableretsiin ja ilmaiset hiihtobussit kuljettavat laskettelijan Villars-Gryoniin, joten laskumaasto laajenee ja korkeus kasvaa pienellä vaivannäöllä. Leysinin omassa rinnevalikoimassa korostuvat naapurikeskuksia enemmän helpot siniset ja hiihtokylä on perheille kolmesta suuresta keskuksesta kaikkein järkevin majoittumispaikka.
Leysin – Lumilautailun edelläkävijä
Maasto ja infrastruktuuri on Leysinissa rakennettu lautailijoiden tarpeita ja toiveita mukaillen ja lähes kaikkiin rinteisiin pääsee siirtymään tuoli- ja gondolihisseillä. Hiihtokeskus toivotti lautailijat tervetulleeksi jo 90-luvun alussa. Samalla kun muualla maailmassa”väärillä välineillä” laskeneita harrastajia pyrittiin vielä karkottamaan rinteiltä, isännöi Leysin samaan aikaan jo useita EM- ja MM-tasoisia lumilautatakisoja. Hiihtokeskuksella onkin Les Diableretsin ohella erityinen paikka lautailun historiassa ja siinä missä jyrkän laskumaaston puuttuminen saattaa harmittaa kokeneempia laskettelijoita, löytävät new school -laskijat alempien rinteiden maastosta yhä runsaasti kiinnostavia muotoja temppujensa laukaisualustoiksi.
Mikäli lempeät rinteet, lautailu ja perheille soveltuva ympäristö houkuttelevat tutustumaan Leysiniin Alpes Vaudoises -matkalla, kannattaa varata ainakin yhden aterian verran aikaa tutustua yli 2 000 metrin korkeudesta löytyvään paikalliseen nähtävyyteen, pyörivään Le Kuklos –ravintolaan, eikä pelkästään hyvän ruuan ja juoman vuoksi. Ravintolasta on nimittäin upeat näkymät Sveitsin tunnetuimpiin maisemiin, kuten Matterhornille, Mont Blancille, Genevanjärvelle ja Rhôhen laaksoon.
Plussat
- Lautailijoille monen keskuksen loistavat parkit
- Hyvät hissit, paljon tuoleja ja gondeleita
- Ei vielä turistien ruuhkauttama
Miinukset
- Yksittäiset keskukset ovat erikoistuneet vahvasti
- Sveitsin yleisesti korkea hintataso
- Omassa mittakaavassaan vilkas afteri häviää silti suuremmille keskuksille