Gstaad – Sveitsin suurten joukossa
Monipuolinen Gstaad sijaitsee Bernin kantonissa Länstisessä Sveitsissä ja lukeutuu rinnekilometrejä vertailtaessa Verbierin, Zermattin ja Portes du Soleilin ohella maan suurimpiin hiihtoalueisiin. Todellisuudessa Gstaad koostuu runsaasta puolesta tusinasta pikkukeskuksesta, joita yhdistää hissilippu ja Gstaad Mountain Rides –nimi.
Gstaadin hiihtokylä sijaitsee keskeisellä paikalla neljän laakson risteyskohdassa ja kaikki Gstaad Mountain Rides –alueen keskukset löytyvät näiden laaksojen varrelta. Saanenin, Schönriedin, Saanenmöserin ja Zweisimmenin kylät ovat Gstaadin koillispuoleisen laakson varrella, Turbach idässä ja Lauenen idyllisen kauniine järvimaisemineen kaakossa.
Päätietä etelään seuraamalla pääsee Gsteigiin, Les Diableretsiin sekä Glacier 3000 –jäätikölle. Länteen suunnatessa kieli vaihtuu kahdenkymmenen kilometrin päässä Chateau d’Oexissa saksasta ranskaksi.
Gstaadissa on valinnanvaraa päivittäin
Koska jokaisesta edellämainitusta alppikylästä löytyy hiihtohissejä sekä mukavasti sinisiä ja punaisia rinteitä, jotka kaikki kuuluvat Gstaad Mountain Rides –hissilipun piiriin, kertyy hiihtoalueelle mukavasti kokoa. Näiden lisäksi Gstaadin kylässä itsessään on lumitilanteen salliessa muutamia lastenrinteitä sen yllä Wispilessä ja Egglissä lisää sinistä ja punaista laskettavaa.
Wispilen hiihtoalueella on yksi pitkä musta rinne, ja haastavia laskuja on ripoteltu ympäri koko Gstaad Mountain Rides -aluetta muutamia, mutta haastava maasto on merkittyjen rinteiden puolella kuitenkin harvassa ja tarjonta koostuu kaikissa Gstaadin keskuksissa lähinnä sinisistä ja punaisista laskuista. Perheille ja nautiskelijoille pitkiin maisemarinteisiin painottunut maasto sopii mainiosti, mutta huimapäät alkavat pian kaipaamaan jyrkempiä mäkiä.
Laaksojen varsille ripotellut hiihtokeskukset ovat laskijalle yllättävän etäällä toisistaan, eikä yhdessä päivässä kannata yleensä yrittää ahnehtia useampaa laskupaikkaa, vaan keskittyä ennemmin kiireettä nauttimaan yksi keskus päivässä, sillä bussit keskusten välillä kulkevat valitettavan epäsäännöllisesti. Hyvänä puolena etäällä toisistaan olevat hiihtokeskukset hälventävät ruuhkia ja nopeat hiihtohissit varmistavat, ettei laskija joudu jonottamaan koskaan kovin kauaa.
Ruuhkien sijaan epävarma lumitilanne saattaa toisinaan aiheuttaa harmia. Gstaadin kaikki merkityt rinteet sijaitsevat alle 2 200 metrin korkeudessa ja pidemmän aikaa kestävä auringonpaiste ja lämpö sulattaa alemmat rinteet helposti. Hyviä offareita löytyy Gstaadin keskuksista ainakin Schönriedistä ja Saanenmöseristä, mutta puuteria etsivän kannattaa kääntää katseensa ensisijaisesti kuitenkin läheiselle jäätikölle.
Lautailijoiden suosikki
Les Diablerets ja Glacier 3000 –jäätikkö eivät onneksi olekaan kaukana, ja lämpöaallon kiusatessa voi aina siirtyä lumivarmaan laskumaastoon. Vaikka Glacier 3000 ei Gstaad Mountain Rides –keskuksiin kuulukaan, oikeuttaa tavallinen hiihtoalueen päivälippukin laskemaan jäätiköllä. Yli neljän päivän Gstaad Mountain Rides –hissilipuilla saa lisäksi käyttöönsä hieman kauempaa löytyvän Alpes Vaudoises –hiihtoalueen.
Glacier 3000:lta on mahdollista lasketella kymmenen kilometrin mittainen ja haastava Combe d’Audon-rinne alas Oldentalin laaksoon. Korkeuseroa yhdelle laskulle kertyy tällöin huimat 1 650 metriä ja laskija päätyy alhaalla Gstaadiin johtavalle tielle, lähelle Reuschin bussipysäkkiä, josta voi huikata itselleen hiihtobussikyydin takaisin.
Jäätikkö ja Gstaadin alue ovat erityisesti lautailijoiden suosiossa ja hiihtokeskusta pidetäänkin eräänä Sveitsin parhaista kohteista parkkilaskemiseen. Parkkeja hiihtoalueen keskuksiin on ripoteltu useita ja yksi parhaista löytyy aivan Gstaadin kylän yläpuolelta Egglistä. Varusteluun kuuluvat mm. krossirata ja quarterpipe, musiikki pauhaa ja laskumaasto on valaistu rinteiden sulkemiseen asti. Gstaadin keskuksissa on paljon ankkurihissejä, mutta korkeimmalla sijaitseville yläasemille pääsee lähes poikkeuksetta tuolilla tai gondolilla, joten liikkuminen alueella on laskuvälineestä riippumatta helppoa.
Pienen kylän kauppakatu
Gstaadin laaksojen jokaisesta hiihtokylästä löytyy majoitusta ja vaikka keskeisellä paikalla sijaitseva Gstaadin kylä on pidemmällä vierailulla varmin valinta, ovat muutkin alppimajojen reunustamista pikkukylistä vierailemisen arvoisia. Esimerkiksi Lauenenin maisemissa sykähdyttää Sveitsin kaunis ja turmelemattoman luonto, kun taas Saanen on täynnä vanhoja rakennuksia ja sen kadut huokuvat pitkää historiaa.
Gstaadin hiihtokylä itsessään on hieman poikkeuksellinen monessakin mielessä. Koska suurin osa rinteistä sijaitsee kauempana merkittävimmästä majoituspaikasta, ei kaduilla näe juurikaan laskuvermeisiin pukeutuneita turisteja. Välittyvä kuva ei välttämättä edes poikkea todellisuudesta: sanotaan että autottomassa kylässä vierailevista ihmisistä peräti kolmannes ei ole laskukansaa ollenkaan, vaan kylään matkustetaan myös pelkästään shoppailun tai luonnon vuoksi.
Ympäröivät maisemat ovat kauniita ja shoppailuun ”Sveitsin suosituimmalla kauppakadulla” on hyvät edellytykset, sillä sen varrelta löytyy mm. gourmet-ravintoloita, Louis Vuittonin ja Ralph Laurenin kaltaisten arvomerkkien omat myymälät, huipputason hotelleita sekä suuri valikoima palveluita, joita voisi normaalisti kuvitella löytävänsä vain suuremmista kaupungeista.
After skitä eliitin piilopaikassa
Gstaad on perheiden ja lumilautailijoiden suosiossa, mutta myös lukuisat julkkiset poliitikoista näyttelijöihin lomailevat siellä säännöllisesti. Mm. Roger Moore ja Elizabeth Taylor ovat omistaneet asunnot Gstaadissa ja kaupungilla onkin maine kalliina arjen pakopaikkana eliitille. Sveitsin korkea hintataso on kylässä toki kaikkialla havaittavissa, muttei merkittävästi suuremmin kuin muissakaan maan keskuksissa, sillä varovaisellakin budjetilla liikkeellä oleva laskija löytää suuresta tarjonnasta hyvätasoisia vaihtoehtoja järkevään hintaan.
Valinnanvaraa löytyy myös after skin viettämiseen. Rentoutuminen hotellissa ja shoppailu ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja ja illan hämärtyessä lukuisat baarit ja discot avaavat ovensa laskukansalle. Budjettiin voi vaikuttaa paikan valinnalla ja meno on vauhdikasta, mutta pysyy lähes poikkeuksetta lapasessa.
Gstaadiin on helppoa matkustaa omatoimisestikin, sillä kaikilta Sveitsin kansainvälisiltä lentoasemilta on junalla yhteys hiihtokeskukseen. Lyhin matka Sveitsin lentokentistä Gstaadiin on junalla Genevestä.
Plussat
- Perheiden yhteiseen lomanviettoon hyvin soveltuva rinneväritys
- Hyvät parkit ja lautailijat otettu muutenkin huomioon
- Uusi laskupaikka vaikka joka päivä
Miinukset
- Rinteet alle 2200 metrissä, lumitilanne usein epävarma
- Sveitsin korkea hintataso
- Haastavaa laskettavaa vähän, eikä missään keskitetysti