Kohteet, Lumimatkat, Yleinen

Laskumatkalle Sveitsiin? Huomioi nämä vinkit!

Mahtavien maisemien ja erinomaisen palvelukulttuurin Sveitsistä löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun.

Monille suomalaisille laskumaana Sveitsi näyttäytyy mustavalkoisesti joko ruotsalaisten hiihtopummien kansoittamina puuterikeskuksina tai elokuvista tuttuina vanhan rahan jetset-kohteina. Alla olevilla vinkeillä löydät monia tuntemattomia helmiä ja vaihtoehtoja Sveitsiin suuntautuvalle laskumatkalle.

Vinkki 1: Suosi pienempiä kohteita

Verbier, Engelberg ja Zermatt ovat usein nimetty kolmikko Sveitsin laskettelukohteita satunnaiselta suomalaiselta tiedusteltaessa. Isot, kuuluisat ja kalliit tiivistävätkin hyvin mielikuvat Sveitsin klassisista hiihtokeskuksista.

Vastakohtana näille maa tarjoaa todella paljon muuta. Pitkälti yli 300 hiihtokeskusta, runsaat 1800 hiihtohissiä ja 7000 kilometriä merkittyjä rinteitä takaavat erittäin runsaasti vaihtoehtoja. Aletsch Arena, Bellalm, Elm in Serftal, Flumserberg ja Savognin ovat esimerkkejä Sveitsin maan rajojen ulkopuolella usein täysin tuntemattomista keskuksista. Pienellä vaivannäöllä keskeisestä alppimaasta on helppo löytää itselle sopiva kohde.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Jungfraun alueen maisemia pidetään usein Alppien mahtavimpina.

Esimerkiksi suositulla Berner Oberlandin matkailuseudulla Keski-Sveitsissä on paljon kivoja paikkoja ja autottomia kyliä. Erilaisissa listauksissa esiin nousee usein Alppien parhaimpina pidettyjen maisemien vuoksi Jungfraun kolmikko Wengen, Grindelwald ja Mürren sekä laajemminkin läheisen Lauterbrunnin alueen mahdollisuudet. Läheisyydessä sijaitsee myös helposti saavutettava aurinkoinen perhekohde Meiringen-Hasliberg.

Enemmän Itävaltaan yhdistettävää kylpylätunnelmaa tarjoaa puolestaan Valais’n laaksossa sijaitseva pikkuinen Leukerbad. Alppien suurin kylpylä- ja hyvinvointikeskus tarjoaa mukavaa laskettavaa parin päivän ajaksi, erityisesti hyvän lumen aikaan rinteiden ulkopuolella viihtyville laskijoille. Sveitsin ranskankielisessä Val d’Anniviersin laaksossa puolestaan Sierre-Anniviersin hiihtoalue koostuu viidestä perinteikkäästä hiihtokylästä tarjoten omaa rauhaa ja idyllistä lomatunnelmaa.

Sveitsiläistä hiihtokeskusidylliä parhaimmillaan, ensiluokkaiset rinteet odottavat laskijoitaan.

Hotellihinnat näissä pienemmissä keskuksissa ovat paljon kohtuullisemmat kuin isoissa paikoissa. Lisäplussana on myös keskusten ruuhkattomuus, inhimilliset mittasuhteet ja usein henkilökohtaisempi lomaelämys.

Vinkki 2: Nauti pitkästä kaudesta korkealla

Tunnettu tosiasia on, että iso on Sveitsin pinta-alasta on maan läpi kulkevien Alppien maisemoimaa. Usein unohdettu fakta puolestaan on, että iso osa Alppien korkeimmista huipuista ja mahtavimmista maisemista sijaitsee juurikin Sveitsissä. Maan rajojen sisäpuolella noin 100 vuorenhuippua kurkottautuu legendaarisena pidettyyn neljään kilometriin.

Sveitsissä vuoret ovat korkeita ja laskemaan pääsee usein hyvissä lumiolosuhteissa.

Massiivisista vuorista johtuen Sveitsissä on mahdollista nauttia erittäin pitkästä laskukaudesta ja vähintäänkin riittävistä korkeuseroista. Kausi on pidempi kuin moni hahmottaa ja parhaiten tämä pitkä kausi on hyödynnettävissä nousemalla riittävän korkealle.

Esimerkiksi Lounas-Sveitsissä Valais’n kantonissa Bettmeralp on pieni ja kiva paikka, jossa pääsee katsomaan Aletsch-jäätikön vähemmän kuuluisaa päätyä. Niin ikään Lounais-Sveitsissä maan ranskankielisellä alueella esiin nostamisen arvoisena jäätikköhelmenä mainio Les Diablerets. Parhaimmillaan korkeuseroa yhdelle laskulle täällä on mahdollista saada 1650 metrin verran.

Lumivarma Davos on monille tunnetumpi hiihtokilpailuistaan kuin laskumahdollisuuksistaan.

Pittoreskinä ja lumivarmana jäätikkökohteena tunnetaan myös Saas Fee. 1800-metrissä sijaitseva kyläkorkeus ja 3600 metrin tasolla oleva ylin hissiasema takaavat hienot puitteet lumesta nauttimiseen syksyltä alkaen aina pitkälle kevääseen saakka. Muita korkealla sijaitsevia, runsaslumisia tai hyvien korkeuserojen keskuksia maassa ovat muun muassa Laax, Davos ja Gstaad.

Vinkki 3: Hyödynnä julkinen liikenne

Toimii kuin junan vessa, junat lähtevät ja saapuvat minuutilleen aikataulussa! Harvaan asutussa ja harvenevien julkisten kulkuyhteyksien maassa, kuten Suomessa on hyvä tiedostaa, että Sveitsissä junamatkailu on äärettömän helppoa ja nopeaa eikä vuokra-autoon ole useinkaan tarvetta loman aikana. Vertailupohjaa julkisen liikenteen toimivuuteen tuo fakta, että Sveitsin rautatie- ja julkisen liikenteen verkosto on maailman tihein.

Mahtavien maisemien matkantekoa Sveitsissä.

Pinta-alaltaan pienessä Sveitsissä kaikki on lähellä ja esimerkiksi hiihtokeskukset ovat usein helposti saavutettavissa lentokentiltä muutamassa tunnissa junalla tai juna+bussi -yhdistelmällä. Helposti saavutettava kohde kuuluisimpien naapureiden ”varjossa” on esimerkiksi Trientin laakson idyllinen Les Marécottes. Toisena esimerkkinä helposti saavutettavasta helmesta voisi nostaa esiin Graubündenissä sijaitsevan Arosa-Lenzerheiden, jonka asiakaskunta aiemmin koostui lähes pelkästään sveitsiläisistä. Tai Zürichistä reilussa kahdessa tunnissa julkisilla tavoitettavan Disentiksen. Lista helposti tavoitettavista keskuksista on pitkä.

Sveitsin monissa hiihtokeskuksissa ikimuistoisimmat osuudet taitetaan raiteilla.

Sveitsin kansallinen rautatieyhtiö SBB on panostanut yhä etenevässä määrin talvi- ja nimenomaan laskumatkailijoiden palveluihin. Erityinen Snow ’n’ Rail -konsepti tuo maan hiihtokohteet entistä helpommin ja edullisemmin kaikkien tavoitettavaksi. Esimerkkinä 30% alennus junalipusta ja 1-2 päivän hissilipusta valikoiduissa laskettelukeskuksissa pakettina ostettaessa. On hyvä myös muistaa, että Sveitsistä on hyvät junayhteydet myös moniin naapurialppimaiden hiihtokeskuksiin.

Tutustu sveitsiläisiin hiihtokeskuksiin Lumipallossa

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock. com


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Laskumatkalle Sveitsiin? Huomioi nämä vinkit!
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 5 ääntä)
Loading...