Hyppää sisältöön

Gulmarg – Lumitemppeli toisesta maailmasta

Kaukana Luoteis-Intiassa sijaitseva Gulmarg ei ehkä kilpaile Alppien hiihtokeskusten kanssa parhaasta rinteiden ylläpidosta tai loistavimmasta glamourista, muttei jää niistä myöskään toivottoman kauas. Toisaalta intialainen keskus tarjoilee sellaista eksotiikkaa, jota eurooppalaislaskija ei takuulla kotimantereeltaan löydä.

Rinteiden lisäksi Gulmargissa matkailijaa odottaa varsinainen elämysten myrsky. Pelkästään matkalla lentokentältä hiihtokeskukseen on mahdollista törmätä niin eurooppalaisiin, australialaisiin kuin venäläisiinkin kanssalaskijoihin, unohtamatta tietenkään Intian omaa rikasta ja värikästä kulttuuria.

Katukauppiaat, sikarikkaat ja rutiköyhät paikalliset, kaupungin vauhdikas elämä, temppelit, ruokakulttuuri ja suomalaiselle eksoottiset eläimet, kuten erilaiset apinat tulevat nopeasti tutuiksi. On varmaa, että jo ennen kuin laskija saapuu lentokentältä Gulmargin laskettelukeskukseen ja rinteeseen, on hänellä jo muutama uusi tarina kerrottavaksi vieraasta maasta kotiväelle.

Haastavaa maastoa Kashmirissa

Taitavat laskettelijat, jotka toivovat lomansa olevan seikkailu, voivat ottaa Gulmargin lähempään tarkasteluun – täältä seikkailun voi löytää niin rinteestä kuin sen ulkopuoleltakin. Freestylehiihtoa, runsaasti off-pisteitä, huikeita maisemia ja peräti 1 200 metrin laskettava korkeusero ovat kaikki kokeneempien laskijoiden ulottuvilla. Eräs maailman korkeimmalle (3 980 metriin) kohoavista gondolihisseistä löytyy Gulmargista ja on ikimuistoinen elämys jo itsessään.

Aloittelijoiden ja keskitason harrastajien kannattaa puolestaan harkita Gulmargia matkakohteena kahdesti. Maasto on poikkeuksetta todella haastavaa ja omat rajansa tunteva laskettelija tai lumilautailija huomaa nopeasti rinteiden tarjonnan jäävän kohdallaan melko vaatimattomaksi.

Gulmargin majoituksessa eksotiikkaa

Siinä missä Kaukoidän eksotiikka ja seikkailut ovat olennainen osa Gulmargin kokemusta, kannattaa tuo sama eksotiikka pyrkiä kuitenkin omasta majoituksestaan eliminoimaan. Gulmarg tarjoaa lukuisia majoitusvaihtoehtoja ja valtaosa näistä ei todellakaan ole länsimaiselle turistille viiden tähden kohteita. Peruspalveluiden puuttuminen tai matala taso ovat rankan laskupäivän jälkeen takuulla ikäviä yllätyksiä ja majoituksen yksityiskohdat ja palvelut kannattaakin selvittää mahdollisimman täsmällisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Toisessa ääripäässä ovat kuitenkin korkeatasoiset hotellit ja mainio, mausteinen intialainen ruoka. Kuten yleensä, matkansa tarkkaan suunnitellut palkitaan lopulta. Ja Aasian vieraassa maailmassa ehkä jopa rikkaammin kuin perinteisessä eurooppalaiskohteessa olisi edes mahdollista.

Plussat

  • Paljon haastavaa maastoa
  • Eksoottinen luonto ja kulttuuri
  • Kansainvälinen

Miinukset

  • Ei paljoa laskettavaa aloittelijoille
  • Merkittyjä rinteitä vähän
  • Majoituksen taso vaihtelee suuresti

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maailman parhaat puuterikohteet – Esittelyssä TOP15