Hyppää sisältöön

Kicking Horse – Shampanjapuuteria ja jatkuvaa kehitystä

Kanadan Kalliovuorille uusia hiihtokeskuksia tyhjästä putkahtaa kartalle enää harvoin. Yksi uusimmista tulokkaista alueella on 2000-luvun alussa Brittiläisen Kolumbian Goldenissa toimintansa aloittanut ja vauhdikkaasti edelleen kehittyvä Kicking Horse.

Tuoreesta hiihtokeskuksesta erityisen tekee Pohjois-Amerikan neljänneksi suurin laskettava korkeusero (1 260 m) ja kuuluisa, kevyt ja pöllyävä champagne-lumi. Hiihtoalueen juuret ovat helihiihdossa ja monipuolisessa maastossa, joista kokeneemmat laskijat pääsevät nauttimaan yhä. Alue kehittyy jatkuvasti monimuotoisemmaksi, mutta tuoreen hiihtokeskuksen infrastruktuurissa on yhä runsaasti toivomisen varaa sekä rinteiden että oheistoiminnan puolella.

Moderniksi syntynyt

Kicking Horse on rakennettu amerikkalaiskeskuksille tyypilliseen tapaan muutaman hissin ja suuren rinnevalikoiman muottiin. Hiihtohissejä on tällä hetkellä vain viisi kappaletta, kun taas merkittyjä rinteitä laskijalle tarjolla on jo yli sata. Hissien vähäisestä määrästä huolimatta hiihtokeskuksessa joutuu harvoin jonottamaan luotettavien Pioneer Chairin ja Golden Eagle Express Gondolan ollessa toiminnassa. Gondolihissin yläaseman yhteydestä löytyy 1 260 metrin laskettava korkeusero sekä Kanadan korkeimmalla sijaitseva ravintola, Eagle’s Eye.

Amerikkalaiskeskuksen hissijärjestelmä on toimiva niin kauan kuin koko korkeuseron laskeminen tuntuu mielekkäältä. Koska hissit vievät vain pohjalta huipulle, ei yläosan parhaita osuuksia voi irrottaa itselleen alempien rinteiden vaatimattomammasta kokonaisuudesta.

Kicking Horsea ei voi suositella perhekohteeksi

Rinnetarjonta palvelee yhä selkeästi parhaiten kokeneita laskijoita ja eksperttejä, mutta hiihtokeskuksen johto on ottanut tavoitteekseen kehittää maastoa kaikille taitotasoille sopivaksi. Vielä tällä hetkellä aloittelijoille ja keskitasoisille jää vähemmän maastoa laskettavaksi, eikä Kicking Horsea voi suositella perhekohteeksi.

Hiihtokeskuksessa ei myöskään ole erillistä parkkia, mutta lautailijat ja new school –laskijat löytävät maastosta itselleen runsaasti kiinnostavaa laskettavaa. Myös siirtymät gondolihissillä ovat laudan kanssa helppoja.

Helihiihtäjän suksenjäljissä

Kicking Horsen offarit ja maasto ovat luonnostaan loistavia puuterin metsästäjille, eikä vaillinainen hiihtokeskusinfrastruktuuri vaikuta niihin läheskään yhtä vakavasti kuin merkittyihin rinteisiin. Shampanjapuuteri pöllyää ja koillisen puoleiset rinteet, riittävä auringonvalo ja kuiva ilma tuottavat sitä tasaisesti lisää koko hiihtokauden läpi.

Käsiksi offareihin pääsee kätevästi Golden Eagle Express –gondolihissin yläasemalta ja suuri osa vielä vuosituhannen alussa vain helihiihtäjille avautuneesta maastosta on nyt myös hissejä hyödyntävien kuolevaisten käytettävissä. Maasto on rinteiden ulkopuolella Kalliovuorten tapaan monipuolista ja sisältää runsaasti harjanteita. Lisäarvona hyviä offareita on reilusti laskettavissa siten, että laskun päätteeksi löytää itsensä lopulta hissien ala-asemilta.

Hiihtokylässä ruuhkaa

Eniten toivomisen varaa Kicking Horsessa jättävät sen majoitus- ja afterivalikoimat. Hiihtokeskuksen alueella yöpymiseen on vain rajallisesti vaihtoehtoja ja suurin osa näistä on poikkeuksetta käytössä, ellei kykene tekemään varaustaan todella hyvissä ajoin.

Läheisimmästä kylästä, Goldenista, löytyy jo paremmin majoitusta lähinnä motellien muodossa. Matkaa kylästä rinteisiin on kuitenkin hiihtobussilla noin 15 minuuttia ja jos kylässä aikoo majoittua kannattaa harkita auton vuokraamista lennon päätteeksi Calgarystä. Rinteiden läheisyydessä sijaitsevaa majoitusta kehitetään jatkuvasti, mutta vielä tällä hetkellä se on yhä hiihtokeskuksen heikoin lenkki.

After skissä hiljaista

Kicking Horsen after ski on myös rajallista ja keskittyy lähinnä muutaman pubin ympärille. Mainitsemisen arvoinen on vahvasti skottihenkinen Highland Lodge, joka on erikoistunut maailman parhaiden viskien metsästämiseen ja tarjoiluun. Vauhdikkaita bilepaikkoja ei kylästä löydy, eivätkä päiväsaikaiset harrastusmahdollisuudetkaan rinteiden ulkopuolella varsinaisesti säväytä maailmaa enemmän nähnyttä hiihtäjää.

Lähimmältä kansainväliseltä lentoasemalta Calgarystä on Kicking Horseen hieman alle kolmen tunnin ajomatka. Linja-autot kulkevat kaupungista hiihtokeskukseen neljästi päivässä, mutta oman auton vuokraamista kannattaa harkita myös Goldenin kylän ja hiihtokeskuksen välisen etäisyyden vuoksi.

Plussat

  • Yksi Pohjois-Amerikan nopeiten kehittyvistä, uutta jatkuvasti
  • Runsaasti lunta, offaria sekä muuta laskettavaa kokeneille
  • Pohjois-Amerikan suurimpia laskettavia korkeuseroja

Miinukset

  • Infrastruktuurissa yhä puutteita
  • Vuoren yläosan laskuja ei voi erottaa käyttöönsä alemmista
  • Rinteet ja maasto lähinnä kokeneemmille

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään