Hyppää sisältöön

Marmot Basin – Metsälaskua Jasperin kansallispuistossa

Kanadan Kalliovuorilta löytyy monia maailmanluokan hiihtokeskuksia sekä Brittiläisen Kolumbian että Albertan puolelta. Marmot Basin on yksi Albertan suurista ja sijaitsee Jasperin kansallispuistossa, josta lähimpään suurkaupunkiin on lähes 400 kilometriä matkaa.

Pitkistä etäisyyksistä johtuen Marmot Basin on onnistunut suuresta koostaan huolimatta säilyttämään luontoa syleilevän kanadalaisen kauneutensa paremmin kuin Kalliovuorten hiihtokeskukset yleensä. Miellyttävän vuoristokylätunnelman lisäksi 1960-luvun alussa perustettu Marmot Basin erottuu edukseen pohjois-amerikkalaisittain positiivisella suhtautumisellaan offarilaskemiseen.

Monessa muussa mantereen hiihtokeskuksessa laskeminen pyritään keskittämään hoidetuille rinteille ja kieltämään takamaastojen tutkiminen kokonaan. Marmot Basinissa on kuitenkin panostettu nimenomaan puuteripaikkoihin ja koneellisesti hoitamattomiin laskuihin. Hiihtokeskus tunnetaankin puuterilaskijoiden keskuudessa erityisesti hyvistä, kenties Kanadan Kalliovuorten parhaista, metsäpätkistä.

Rinteet Kanadan kansallismaisemissa

Takamaastojen lisäksi myös merkityistä ja hyvin hoidetuista rinteistä löytyy sopivaa laskettavaa jokaiselle. Vaikeustasoltaan rinteet jakautuvat tasaisesti helppoihin, keskivaikeisiin ja haastaviin. Rinteiden värityksessä musta väri näyttää hieman korostuvan, mutta tämä johtuu pelkästään pohjois-amerikkalaisesta tavasta merkitä maaston vaikeutta ja paikalliset yhden timantin mustat rinteet vastaavat Euroopan punaisia.

Kokonaisuutena laskumaasto soveltuu parhaiten taitaville harrastajille, jotka saavat käyttöönsä hiihtokeskuksen koko laajan rinnevalikoiman. Pitkistä ja lempeistä rinteistä Jasperin kansallispuiston kauniissa maisemissa pääsevät toki nauttimaan muutkin. Koska Marmot Basin on sijainnistaan johtuen kansainväliselle laskijalle muita Kalliovuorten hiihtokeskuksia vaikeampi tavoittaa, on valtaosa kanssalaskijoista rinteissä yleensä omaa hiihtolomaansa viettäviä kiireettömiä ja iloisia kanadalaisia.

New school –laskijat löytävät Eagle Ridge –tuolihissin ala-asemalta aloittelijoille hyvin soveltuvan miniparkin, jossa taitavammankin kelpaa lämmitellä. Eagle Express –hissillä pääsee kätevästi isompaan Rogers Terrain Parkiin, josta löytyy huomattavasti monipuolisempaa temppumaastoa kaikentasoisille laskijoille.

Mantereen parhaita metsälaskuja Marmot Basinissa

Hienoista ja monipuolisista rinteistä huolimatta Marmot Basinin varsinainen vetonaula ovat sen takamaastot, metsät ja puuterikulhot, jotka ovat hyvässä maineessa paikallisten puuterilumen metsästäjien keskuudessa. Tätä Kalliovuorten kuivaa puuteria hiihtokeskuksessa riittää marraskuun lopulta huhtikuun loppuun ja takamaastojen laskemiseen soveltuvia alueita laajennetaan jatkuvasti ja harkiten harventamalla puita ja avaamalla uutta laskumaastoa.

Edellinen suurempi päivitys maastoon oli Eagle East –alueen avaaminen laskukansalle 2000-luvun alkupuolella. Nykyään Eagle East on selkeästi muusta keskuksesta erillinen laskupaikka, josta on edelleen löydettävissä erämaan ja seikkailun tuntua. Rauhaa ja tilaa omien jälkien piirtämiseen kannattaa etsiä keskellä viikkoa, jolloin hiihtokeskuksessa on muutenkin vähemmän muita laskijoita ja metsäisessä Eagle Eastin Sugar Bowlissa voi yhä kokea laskettelevansa yksin luonnon keskellä. Hieman kauempaa löytyvät puuterilaskijoiden arvostamat Dupres Chutes –rännit sekä tuplamustalla värillä merkitty Charlie’s Bowl –puuterikulho.

Nälkäisiä ja janoisia laskijoita palvelevat hiihtoalueella keskeisellä paikalla sijaitsevat Eagle Chalet ja Paradise Chalet. Alempaa parkkipaikkojen yhteydestä löytyy ruokailuun vielä muutama vaihtoehto lisää Scootersin kahvilan ja Caribou Chalet’n muodossa.

Jasperin rauhalliset illat

Varsinainen hiihtokylä Jasper afteripaikkoineen ja ravintoloineen sijaitsee 30 kilometrin päässä rinteistä. Majoitusta ei hiihtokeskuksen yhteydessä ole tarjolla, joten Jasperiin on laskupäivän päätteeksi matkattava vähintään yöpymään. Onneksi kylässä on majoitusvaihtoehtoja kattavasti tarjolla erilaisille budjeteille luksushotelleista vuoristomökkeihin ja useimmiten hinta ja laatu kohtaavat, valitsi laskija millaisen majoituksen tahansa.

Hiihtokylä on kaunis ja tunnelmaltaan rauhallisempi kuin monet Kalliovuorten muiden samankokoisten hiihtokeskusten majoituspaikat. After skin viettoon on tarjolla joitakin bilepaikkoja, mutta tässäkin suhteessa Jasper kallistuu lähinnä rauhaisampiin vaihtoehtoihin. Yöelämä keskittyy rentoon pikkukylän pubimeininkiin, eikä suurempia ylilyöntejä yleensä pääse syntymään.

Pitkiä matkoja

Marmot Basiniin matkustaminen on pitkistä etäisyyksistä suurkaupunkeihin johtuen melko työlästä ja auton vuokraamista Kanadan puolella Edmontonista, Calgarysta tai Vancouverista kannattaa harkita, ei pelkästään pitkälle ajovälille, vaan myös siirtymiin Jasperin ja rinteiden välillä.

Kolmesta suurkaupungista ja lentoasemasta Edmonton sijaitsee lähimpänä Marmot Basinia (370 km). Calgarysta on vain hieman pidempi ajomatka (400 km) ja Vancouver on jo selkeästi kauempana (800 km). Mikäli auton vuokraaminen perillä ei innosta, on Edmontonista ja Calgarysta myös päivittäin suoria bussiyhteyksiä Jasperiin.

Plussat

  • Rauhallisempi Kalliovuorten suurkeskus
  • Loistavaa metsälaskua ja takamaastoja
  • Rinnetarjonnassa jokaiselle jotakin

Miinukset

  • Pitkät ajomatkat lentokentiltä
  • Siirtymät kylän ja hiihtokeskuksen välillä
  • Afteri totuttua hiljaisempaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään