Whistler-Blackcomb – Jättimäinen alamäkiviihdekeskus
Kanadan länsirannikolla, Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitseva Whistler/Blackcomb on Pohjois-Amerikan suurin, ja mahdollisesti myös tunnetuin hiihtokeskus. Amerikan parhaaksi laskupaikaksi useasti äänestetystä Whistleristä löytyy myös koko mantereen toiseksi suurin laskettava korkeusero (1 600 metriä).
60-luvulla perustettu Whistler ja aivan sen viereen 80-luvun alussa avattu Blackcomb yhdistyivät joulukuussa 2008 yhdeksi valtavaksi hiihtoalueeksi kauan odotetun Peak 2 Peak- gondolihissin avaamisen yhteydessä. Vuoden 2010 Olympialaisia silmälläpitäen rakennettu gondoli mahdollistaa nykyään nopean liikkumisen Whistlerin ja Blackcombin välillä.
Huipulta huipulle
Peak 2 Peak –gondolihissi on käytännöllisyyden lisäksi muutenkin äärimmäisen vaikuttava kokemus. Lähes 4,5 kilometriä pitkä siirtymä kahden vuoren välillä tehdään korkeuksissa ja upeissa vuoristomaisemissa. Parhaimmillaan liikutaan huimassa 436 metrin korkeudessa maanpinnasta, mutta yhteensä matka vuorelta toiselle kestää vain 11 minuutin verran.
Pohjois-Amerikan suurin hiihtokeskus panostaa muutenkin jatkuvaan kehitykseen ja tehokkaampiin hisseihin. Esimerkiksi kaudella 2013 / 2014 avattiin kummallekin vuorelle yksi täysin uusi tuolihissi. Tehokkaat hissit vievät parhaimmillaan yli 2 200 metrin korkeuteen, eikä pahoja jonoja pääse keskuksen suosiosta huolimatta oikeastaan koskaan syntymään.
Blackcombin korkeimmalle kuljettava hissi on alueella harvinainen ankkuri, joka vie laskijan hiihtokeskuksen suurimpaan korkeuteen, 2 284 metriin. Hissin suuntaan yläasemalta lasketaan Showcase-rinnettä, ja taakse jäätikön puolelle merkittyä off-pistettä.
Whistler-Blackcomb – Pohjois-Amerikan suurin hiihtoalue
Rinteitä kahden vuoren alueelle levittäytyvässä Whistler-Blackcombissa on yli 200 ja hissejä yli 40. Helpoimmat rinteet löytyvät hiihtoalueen alaosista, kun taas huippujen ympärillä olevat rinteet ja alppimaiset aukeat alueet ovat pääosin mustia ja punaisia.
Valtavalle hiihtoalueelle mahtuu runsaasti laskumaastoa kaikille taitotasoille. Myös mustat rinteet ovat tarjonnassa edustettuina vahvemmin kuin monissa Euroopan ja Pohjois-Amerikan suurissa kohteissa. Kannattaa kuitenkin rinnekarttoja tarkastellessa pitää mielessä, että useat kanadalaisista yhden timantin mustista rinteistä olisivat eurooppalaisessa luokituksessa väritykseltään punaisia.
Aikaisin liikkeellä olevien laskijoiden kannattaa hyödyntää keskuksen aamupalahiihto-konseptia. Tarjoukseen kuuluu aamiaisen lisäksi nousu Roundhouse lodgelle ja laskuja Whistlerin rinteillä hetki ennen niiden varsinaista avautumista.
Kaksi suurta laskettelukeskusta
Whistler- ja Blackcomb -vuoret muistuttavat vahvasti toisiaan ja kyseessä on Peak 2 peak –hissin ansiosta todellakin yhtenäinen hiihtoalue. Kummaltakin vuorelta löytyy sekä helppoa että haastavaa laskettavaa ja alemmissa osissa lasketellaan metsän keskellä.
Rinteitä on vuorten välissä sijaitsevan kylän molemmilla puolilla paljon ja ne pidetään poikkeuksetta hyvässä kunnossa. Sekä Whistlerin että Blackcombin ylimmät osuudet ovat jäätikköä ja pisimmät laskut molemmin puolin noin 11 kilometrin mittaisia.
Jäätikölle pääsee esimerkiksi Blackcombin ylimmältä hissiasemalta harjanteen yli. Laskumaasto on tällä alueella on yläosistaan merkittyä off-pistettä ja alaosaltaan takaisin hiihtoalueelle johtavaa, hoidettua siirtymärinnettä.
Koko perheen lumihuvipuisto
Aloittelijoille paras paikka on Olympic Station, joka löytyy Whistlerin puolelta. Alueella on lempeitä rinteitä ja kaahaaminen täysin kielletty. Tämän lisäksi Olympic Stationin hissit ovat helppoja naru-, taikamatto- tai tuolihissejä. Toinen hyvä paikka rauhalliseen laskemiseen perheen kanssa ja harrastuksen alkeiden opetteluun on Whistlerin puolelta löytyvä hieman suurempi ja monipuolisempi Family Zone.
Blackcombin vuoren puolella lapset viihtyvät ilman suksia Magic Castlen tai suomalaisittain taikalinnan upeassa leikkimaassa. Täysin aloittelijoille suunnattua maastoa Blackcombissa on määrällisesti Whistleriä vähemmän, mutta helppoa ja pitkää Green Line –rinnettä pitkin vasta-alkajatkin saavat käyttöönsä todella pitkän yhtenäisen laskun.
Parhaimmillaan täydelliset olosuhteet offarilasketteluun
Alueella sataa Tyynenmeren läheisyydestä johtuen paljon lunta. Valtameren läheisyys varmistaa myös siedettävät lämpötilat jopa sydäntalvella. Toimiva ja viihtyisä Whistlerin kylä sijaitsee varsin matalalla, vain 650 metrin korkeudessa, mutta on kuitenkin erittäin lumivarma, sillä matalapaineet tuovat alueelle säännöllisesti suuria lumisateita. Myös korkeuserot ovat suuret ja vesisade kylässä tarkoittaa puuterikelejä ylhäällä yli 1 500 metrin korkeudessa.
Valitettavasti läheinen valtameri tarkoittaa myös sitä, ettei hiihtokeskuksessa satava lumi ole samanlaista kuivaa puuteria kuin sisämaassa. Pohjois-Amerikan sisämaan puuterihelmiin, kuten Big Whiteen, Kicking Horseen tai Revelstokeen verrattuna on Whistler-Blackcombin lumi usein jopa märkää sohjoa.
Off-pisteitä löytyy ja jäätikköisiltä yläosiltaan alueet muistuttavat vahvasti Alppeja, toisin kuin useimmat Pohjois-Amerikan hiihtokeskukset. Offareille pääsee vapaammin kuin monissa muissa jenkkikeskuksissa, joskin laskijan omaa vastuuta alleviivataan täälläkin. Pohjois-amerikkalaiseen tapaan ei asiakkaiden omaan arvostelukykyyn luoteta ollenkaan ja pienimmänkin vyöryriskin aikaan offarialueita suljetaan nopeasti.
Garibaldin kansallispuiston takamaastot
Offarilaskemisen näyttämönä toimivan Garibaldin kansallispuiston takamaastoja pidetään mantereen länsirannikon parhaimpiin lukeutuvina paikkana. Etenkin selkeällä säällä kauniin luonnon keskellä laskeminen on todella hieno kokemus.
Kahden vuoren alueella on yhteensä 12 suurta puuterikulhoa, jotka täyttyvät sateella tuoreesta lumesta. Vuorten alemmissa osissa tuore lumi voi sohjoutua ja olla kosteaa, mutta kulhoista kolme sijaitsee jäätiköillä, mikä parantaa tilannetta merkittävästi.
Hyppyjä Super Marion jalanjäljissä
Whistler-Blackcombin kokoiseen hiihtokeskukseen mahtuu kuusi parkkia, jotka ovat japanilaisen videopelijättiläisen, Nintendon, sponsoroimia. Yrityksen Super Mario –pelihahmo tunnetaan maailmalla lukuisista tasohyppelypeleistä ja hyppyjä Nintendo tarjoilee Whistler-Blackcombin lumilautailijoille ja new school -laskijoillekin. Kuudesta parkista löytyy nimittäin yhteensä yli 40 hyppyriä ja runsaat sata muuta elementtiä temppuihin.
Aina hyvässä kunnossa pidettyjen parkkien erikoisuuksiin lukeutuvat superpipe ja pitkä krossirata. Blackcombin puolella on helppo lasten Big Easy -snowpark, mutta myös todella haastavaa maastoa löytyy valikoimasta. Monet maailman parhaista freestyle-laskijoista treenaavatkin Whistlerin Highest Level (XL) parkissa Olympialaisia varten.
Kanadalainen hiihtokylä, japanilaisia vaikutteita
Rinneinfrastruktuurin lisäksi Whistler-Blackcomb ponnistelee ollakseen jatkuvasti houkuttelevampi kohde myös kylänä. Hiihtokeskus tunnetaan kaikkialla maailmassa ja kanadalaisten ohella etenkin Tyynenmeren takaa saapuvat japanilaiset laskijat ovat ottaneet Whistler-Blackcombin omakseen.
Japanilaiset laskijat ovatkin katukuvassa hyvin edustettuina ja japanilaisia vaikutteita on havaittavissa muutenkin kuin vain Nintendon snowparkeissa. After skissä virtaa monessa paikassa sake ja sushi-ravintoloita on kylässä runsaasti. Toisaalta myös Amerikkalaista elämystä kaipaaville löytyy valinnanvaraa, sillä Merlin’s bar & Grillin tai Dusty’s Bar & BBQ:n kaltaiset paikat tarjoilevat herkullista grilliruokaa.
Mantereen parasta after skitä
Illan hämärtyessä DJ:t saapuvat sankoin joukoin paikalle ja kylän legendaarinen yöelämä potkaistaan käyntiin. Tommy Africa’s tarjoilee after ski-juhlijoille house-musiikkia, Moe Joe’s reggaeta, Maxx Fish dancea ja Buffalo Bill’s 80-luvun hittejä. Jokaiseen makuun löytyy hyvinkin erilaisia paikkoja, mutta meno on kaikkialla poikkeuksetta katossa.
Vauhdikas yöelämä kuuluu vahvasti Whistler-elämykseen, mutta myös rennompaan jutusteluun soveltuvia paikkoja on tarjolla. Tyylikäs Champagne Lounge viihdyttää vieraitaan piano-musiikilla ja Cinnamon Bear Barissa pääsee pelaamaan biljardia takkatulen loisteessa.
Jos pitäisi nimetä yksi after ski -paikka, joka vierailulla Whistleriin on koettava, olisi se kuitenkin Garfinkel’s-disco, jossa meno ei öisin hiljene koskaan. Garfinkel’s soveltuu myös julkkisbongaukseen, sillä paikka on tunnettu myös suuren maailman tähtien keskuudessa.
Vaivattomasti rinteeseen
Whistler-Blackcomb on maailman suurin laskualue Euroopan ulkopuolella ja tarjoaa kaikille laskijoille valtavan määrän tekemistä. Parhaiten keskuksessa viihtyvät hieman kokeneemmat lajin harrastajat, mutta myös ekspertit ja aloittelijat löytävät loputtomasti mukavaa laskettavaa. Whistler-Blackcombin hissiliput ovat selkeästi kalliimmasta päästä, mutta kun ottaa huomioon palveluiden tason ja käytettävissä olevan laskumaaston, ei suurehko hintalappu kirpaise lopulta kovinkaan pahasti.
Majoitusta on kylässä tarjolla laidasta laitaan todella halvoista ja vaatimattomista yöpymispaikoista aina viiden tähden hotelleihin. Valtaosa kuitenkin sijaitsee laskijan onneksi lyhyen kävelymatkan päässä rinteistä. Lisäksi yhteydet paikan päälle ovat hyvät – hiihtokeskus on nimittäin vain kahden tunnin ajomatkan päässä Vancouverin kansainväliseltä kentältä.
Plussat
- Valtava valikoima laskettavaa
- Pohjois-Amerikan suurin laskettava korkeusero
- Miellyttävä kylä ja hiihdon ulkopuolinen tarjonta
Miinukset
- Vähäinen kyläkorkeus
- Ruuhkat mahdollisia hyvistä hisseistä huolimatta
- Alemmilla rinteillä toisinaan huono lumitilanne ja jopa vesisateet mahdollisia