Hyppää sisältöön

Norefjell – Etelä-Norjan huipulla

Norjan laskupaikoista maailmanlaajuisesti tunnetuin nimi on luultavasti vuoden 1994 olympialaisisäntä Lillehammer pääkaupunki Oslon tuntumassa. Norjan toinen talviolympialaisia isännöinyt, mutta huonommin tunnettu hiihtokeskus on Norefjell, jolle kyseinen kunnia lankesi viimeksi vuonna 1952.

Talviolympialaisia tai ei, on Norefjellillä tarjota varsin kiinnostava laskumaasto harrastajalle. Hiihtokeskuksen 26 rinnettä sisältävät sekä jyrkkää että loivaa laskettavaa, joskin helpompi maasto tarjonnassa selkeästi korostuukin.

Olympialaisisännän perintöä

Norefjell on paitsi hiihtokeskus, myös eräs Etelä-Norjan suurimmista vuoristoista. Periaatteessa Osloa lähimmät suuret vuoret, kuten Høgevarde (1 459 m) löytyvätkin juuri Norefjellistä.

Komeat vuoret ovat saaneet arvoistaan huomiota jo vuosikymmeniä sitten, kun Norefjell isännöi talviolympialaisia vuonna 1952. Hiihtokeskuksesta löytyivät tuolloin syöksylaskun ja suurpujottelun suorituspaikat. Sisämaassa sijaitsevassa Norefjellissä ei hienoista huipuista huolimatta kuitenkaan ole aina samaa lumivarmuutta kuin maan länsirannikon laskupaikoissa, ja oli lähellä ettei vuoden 1952 olympialaisten laskuja jouduttu laskemaan varapaikkana olleessa Vossissa.

Norefjell on ollut toiminnassa jo 1930-luvulta saakka, mutta vasta talviolympialaisten rantautuminen hiihtokeskukseen sai sen kehittymään todella. Hissien ja rinteiden infrastruktuuri parani kisojen aikoihin nopeasti ja monet paikallisista lapsista ja nuorista innostuivat laskuharrastuksesta nähtyään maailman huippujen mittelevän kotikylässään. Laskettelun perinteitä onkin vaalittu alueella aina tähän päivään saakka.

Laskettelukeskuksessa kaikille sopivia rinteitä

Norefjellin tarjonta on 2010-luvulla säilynyt etenkin aloittelijoille ja harrastajille hyvänä. Sininen ja punainen väri hallitsevat rinnekarttaa ja löytyypä tasaiselta Ravnås-huipulta myös pieni ja iloinen iloinen lastenmaa perheen pienimmille.

Norefjell on nimensä mukaisesti rakennettu fjellille, norjalaiselle tunturille, joka on huipulta tasainen ja reunoilta jyrkkä. Tästä johtuen helpoimmat laskut sijaitsevat huipulla alarinteiden sijaan. Alemmas siirryttäessä rinteet muuttuvat jyrkemmiksi ja metsäisiksi, eli juuri toisin päin kuin mihin vaikkapa Alpeilla on totuttu.

Hiihtokeskuksen hissivalikoimasta löytyy muutamia tuoleja, mutta etupäässä ne ovat valitettavasti yhä vanhanaikaisia ankkureita. Ankkurihissien yleisyys haittaa etenkin lumilautailijoiden nauttimista Norefjellin tarjonnasta. Tämä on harmillista, sillä laskettelukeskuksen snow park reileineen ja hyppyreineen ajaa norjalaiseen tapaan asiansa oikein hyvin, ja off-pisteillä laskeminen houkuttaa jo itsessään.

Suuri laskettava korkeusero lähellä luontoa

Rauhallinen luonto ja suuret laskettavat korkeuserot houkuttelevat laskemaan off-pisteillä. Pelkästään merkityssä laskumaastossa laskemaan pääsee kerralla Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvan 1010-metrisen korkeuseron, ja offareilla tätä voi kasvattaa entisestään.

Lunta ei ehkä ole yhtä paljon eikä se ole yhtä pöllyävää kuin maan länsiosissa ja lähempänä merta, mutta omaa rauhaa ja koskematonta laskumaastoa on varmasti vähintään pienellä haikkauksella tavoitettavissa. Norefjell ylpeilee kotimaisen Sallan tavoin olevansa keskellä ei-mitään, ja luonnon rauha todella löytyy täälläkin aivan hiihtokeskuksen rajojen ulkopuolelta.

Norefjell on loistava kohde maastohiihtoon

Patikoinnin, haikkauksen ja offarilaskemisen lisäksi maastohiihto on loistava tapa tutustua kauniiseen luontoon. Laji on Norjassa erittäin suosittu, ja Norefjellistäkin löytyy yhteensä lähes kahdensadan kilometrin verran hoidettuja hiihtolatuja.

Jos maastohiihto alueella kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti haastaa itsensä ja seurata latuja vuoriston toiseksi korkeimman tunturin, Høgevarden huipulle. Ylhäältä avautuu huikeat näkymät koko Etelä-Norjaan. Høgevardelta löytyy myös laatta, jossa mainitaan kaikkien horisontissa siintävien vuorenhuippujen nimi ja etäisyys niille. Halutessaan latuja seuraamalla pääsee hiihtämään Geiloon saakka.

Palkittu hotelli keskellä laskettelurinteitä

Laskupäivien välissä Norefjellissä majoitutaan joko tunturin juurella mökeissä tai ylempänä tunturihotelli Quality Spa & Resort Norefjellissä. Kyseinen 815 metrin korkeudessa sijaitseva hotelli on kuuluisa upeista maisemista, jotka avautuvat omasta huoneesta Etelä-Norjan ylitse.

Hotelli on erittäin suosittu kohde myös muun kuin laskukansan keskuudessa. Oslon yritysjohtajat tuovatkin asiakkaansa usein juuri Quality Spa & Resort Norefjellin maisemiin hieromaan kauppoja, vaikkei yksikään porukasta laskettelisi!

Mökkimajoitus on tunnelmallista ja edullisempaa, mutta laskijan kannattaa harkita hotellia jo pelkästään paremman ravintolatarjonnan vuoksi. Edes ski in / out –mahdollisuudesta ei tarvitse tinkiä, sillä Quality Spa & Resort Norefjell sijaitsee aivan hissien ja rinteiden keskellä.

Muita suuren hotellin mahdollistamia lisäpalveluita ovat kylpylä, ulkoilmaporealtaat, saunat, kuntosali ja 16 metriä korkea kiipeilyseinä sisätiloissa. Koko Norefjellin after ski tuntuu keskittyneen hotellin avaraan aulaan, joka muuttuu illan hämärtyessä tanssilattiaksi ja baariksi. Meno on iloista ja vauhdikasta, mutta etenkin aulan läheisyydessä yöpyviä lapsiperheitä meteli saattaa häiritä. Pienten lasten kanssa huonetta varatessa kannattaakin tarkastella lähinnä ylempien kerroksien majoitustarjontaa.

Norjalaisten suosikki Norefjell

Norefjell on Etelä-Norjan korkeimmalla sijaitsevia laskettelukeskuksia, muttei kuitenkaan kovin tunnettu muiden kuin norjalaisten keskuudessa. Tämä ei ole mikään ihme, sillä 40 % koko Norjan väestöstä asuu kahden tunnin ajomatkan sisällä Norefjellistä, ja julkinen liikenne Oslosta toimii loistavasti. Hiihtokeskuksen tarjonta sopii parhaiten lapsiperheille ja maastohiihtäjille, mutta kuka tahansa voisi käyttää olympialaispaikkojen tai Etelä-Norjan upeiden maisemien ihasteluun useita päiviä.

Mikäli Norja tulevaisuudessa saa uuden mahdollisuuden isännöidä olympialaisia, saattaa Norefjell ponnahtaa jälleen maailmankartalle. Lillehammerin Hafjell ja Kvitfjell ovat tosin todennäköisempiä valintoja tulevaisuuden kisapaikoiksi, mutta Osloa lähellä sijaitsevaa Norefjell-vanhusta ei sitäkään kannata vielä kokonaan rajata kilvoittelun ulkopuolelle.

Norefjelliin matkustava suomalaislaskija ottaa kohteekseen Oslon Gardermoenin lentoaseman, josta ajomatkaa perille jää enää noin puolitoista tuntia. Matka jatkuu lentokentältä kätevästi joko vuokra-autolla tai suoralla bussiyhteydellä vanhan olympialaisisännän rinteille.

Artikkelin pääkuva: flickr / Jørn Eriksson

Plussat

  • Hyvää laskettavaa harrastajatasoisille
  • Valtava latuverkosto maastohiihtäjille
  • Etelä-Norjan komeimmissa maisemissa

Miinukset

  • Jyrkkää laskumaastoa vähänlaisesti
  • Paljon ankkurihissejä
  • Lumesta voi tulla huonoina talvina pulaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Norjan parhaat hiihtokeskukset – toimituksen poiminnat