Hyppää sisältöön

Hirvensalo – Monipuolista laskumaastoa Turun edustalla

Hirvensalon hiihtokeskus sijaitsee Turun edustalla, samannimisessä saaressa. Varsinais-Suomessa edellytykset laskuharrastukselle ovat maaston puolesta yleisesti melko heikot, mutta Turun lähikeskus onnistuu hyödyntämään Hirvensalon korkeuseron loistavasti.

Vuonna 1964 perustetun hiihtokeskuksen juuret ovat vahvasti pujottelussa. Hirvensaloa kotimäkenään käyttävä Turun Slalomseura tai Tusla toimii paikalla yhä aktiivisesti. Laskettavaa 2010-luvulla on toki pujottelun lisäksi runsaasti laajemminkin ja monipuolinen hiihtokeskus tarjoaakin puitteet paikallisten laskuharrastukselle välineestä tai tyylistä riippumatta.

Palkittu hiihtokeskus

Laskettelukeskus sijaitsee Turun edustan suurimmassa saaressa, Hirvensalossa, jonne on kaupungin ydinkeskustasta vain kuuden kilometrin matka. Merkkeinä hyvästä toiminnasta Hirvensalolla on Suomen hiihtokeskusyhdistyksen ja Matkailun edistämiskeskuksen myöntämä Vuoden lähirinne –tunnustus vuodelta 2010 ja Vuoden hiihtokoulu -palkinto vuodelta 2011.

Hiihtokeskuksessa on nykyään yhteensä kolme hiihtohissiä ja viisi ilahduttavan monipuolista laskettelurinnettä. Lounais-Suomessa maasto on tyypillisesti alavaa ja korkeuserot pieniä, mutta Hirvensalossa kurotetaan tästä huolimatta kiitettäviin mittoihin. Parhaimmillaan rinteillä on pituutta kolmesataa metriä ja laskettavaa korkeuseroa kuusikymmentä.

Laskuharrastuksen aloittamiseen Turussa

Suomen kaupunkikeskuksille ja lähirinteille tyypilliseen tapaan lapset ja lapsiperheet on huomioitu myös Hirvensalon tarjonnassa hyvin. Alle 6-vuotiaat kypäräpäät laskettelevat vanhemman seurassa ilmaiseksi ja laskumaastosta löytyy mukavasti helppoa laskettavaa.

Rinteistä yksi on varattu pelkästään lasten käyttöön ja sen vieressä on perheen pienimmille myös pulkkamäki. Lasten rinteessä palvelee ilmainen naruhissi ja uuden harrastuksen aloittaminen on palkitun hiihtokoulun opastuksella helppoa. Lumilautailuunkin saa ohjausta aivan alkeista lähtien ja paikallisille lapsille Hirvensalo on mitä sopivin paikka lajin alkeiden harjoitteluun.

Hyvät edellytykset parkkilaskemiseen

Kaudella 2013 – 2014 yli 7-vuotiaiden lasten parkkilaskuharrastuksen aloittamiseen on panostettu tuomalla Danske Bank Freepark Hirvensaloon. Useassa suomalaiskeskuksessa käytössä oleva Freepark-konsepti tuo hiihtokeskukseen ministreetin, minikumpareet ja minicross-radan joilla on turvallista tutustua vauhdikkaaseen harrastukseen.

Hirvensalon parkkirinteestä löytyy totutusti myös haastavampaa temppumaastoa. Hyvä parkki on paikallisten laskijoiden onni, sillä Turun lähistöllä ei ole hiihtokeskuksen suhteen paljoa valinnanvaraa. Lähin varteenotettava vaihtoehto parkkilaskijoille on kahdeksankymmenen kilometrin päässä sijaitseva Salon Meriteijo.

Hirvensalon parkki tarjoaa kiitettävästi kiinnostavia elementtejä, eikä turkulainen laskija usein joudu muita lähikeskuksia aktiivisesti silmäilemään. Tavanomaiseen kattaukseen on jo usean vuoden ajan kuulunut reilejä ja hyppyreitä joissa saa mukavasti ilmaa laudan ja suksien alle.

Rinnelaskua ja pujottelua

Monista lähirinteistä poiketen Hirvensalossa on lastenrinteiden ja parkin lisäksi hyvät edellytykset myös aikuisten rinnelaskuun. Tämä tekee Turun hiihtokeskuksesta mukavan monipuolisen, vaikka kaikkein jyrkin laskumaasto valikoimasta ymmärrettävästi puuttuukin.

Hirvensalon juuret ovat pujottelussa, jota keskuksen rinteillä Turun Slalomseuran toimesta yhä harrastetaan. Kolmen laskettelurinteen vaikeustaso vaihtelee helposta vaikeaan ja kokeneemmillekin laskijoille löytyy hiihtokoulun valikoimasta kursseja oman tekniikan hiomiseen.

Kaupungin palvelut lähellä

Hirvensalon päähissin ala-asemalta löytyvät lasketteluvälineiden huolto- ja vuokrauspalvelut laskettelu- ja telemark-suksille sekä lumilaudoille. Maastohiihtäjien käytössä on muutaman kilometrin mittainen valaistu hiihtolatu.

Ala-aseman tuntumassa toimii vuokraus- ja huoltopalveluiden lisäksi myös kahvio, josta laskija voi hankkia virvokkeita ja pikkusuolaista. Lähin supermarket sijaitsee sekin vain parinsadan metrin päässä hiihtokeskuksen parkkipaikalta eivätkä Turun keskustan palvelutkaan ole kuin muutaman kilometrin päässä.

Hirvensalo on koko perheen laskettelukeskus

Turun Hirvensalo on hyvä koko perheen laskettelukeskus, mikä ei tässä tapauksessa tarkoita pelkästään perheen pienimpiä. Temppulaskijoilla on käytettävissä lähiseudun paras parkki ja varttuneemmatkin rinnelaskijat treenaavat tekniikkaansa isompia vuoria varten Hirvensalon rinteillä mielellään.

Turun keskustassa, kuuden kilometrin päässä Hirvensalosta, on tarjolla hotellimajoitusta kauempaa saapuville laskijoille. Porista, pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta ajomatkaa hiihtokeskukseen kertyy noin kahden tunnin verran ja Turussa vierailevalle Hirvensalo sopii hyvin päivän mittaiseen lasketteluun. Bussit vievät Turun kauppatorilta kätevästi kymmenessä minuutissa rinteille.

Plussat

  • Jokaiselle jotakin laskettavaa
  • Hyvä parkki ja laskettelurinteet
  • Kaupungin palvelut lähellä

Miinukset

  • Ei jyrkkää laskumaastoa
  • Poikkeuksellisen vähän hiihtolatuja
  • Monipuolisesta tarjonnasta huolimatta lähimäen mitoissa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Hirvensaloon saatiin hyvä lumitalvi

Osallistu #kotirinne-kisaan – voita laskukamat itsellesi ja kaverille!

Laskijan kesäaktiviteetit – Alamäkipyöräily