Hyppää sisältöön

Myllymäki – Etelä-Karjalan suosituin

Myllymäki on Konka Skin ja Ruokolahden Freeskin ohella yksi Etelä-Karjalan ja Kaakkois-Suomen merkittävimmistä laskettelukeskuksista. Myllymäen hiihtokeskus sijaitsee noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta.

Saimaan kansallismaisemat, kaunis luonto ja rauhallinen ilmapiiri saavat kiireisenkin matkailijan rentoutumaan Myllymäessä. Kyseessä on pelkkää laskettelukeskusta laajempi ulkoilu- ja liikuntapaikka, jossa etenkin paikalliset ja itärajan takaiset laskettelijat viihtyvät.

Myllymäki – Lamasta kasvuun

Vuonna 1984 perustettu Myllymäki on elänyt taloudellisesti todella vaikeiden aikojen läpi. Syvimmässä lamassa jopa toiminnan täydellistä lakkauttamista on jouduttu harkitsemaan, mutta ahdingosta on kuitenkin aina onnistuttu nousemaan uudelleen. Ensimmäiset 20 vuotta Myllymäki on tämän vuoksi kehittynyt hitaasti ja epävarmasti, mutta pysynyt aina tärkeänä laskupaikkana etenkin paikallisille nuorille.

Kasvu on 2000-luvulla kuitenkin kiihtynyt etenkin venäläisten laskijoiden vaikutuksesta. Vuosikymmenen puolivälin jälkeen laskettelukeskuksen toimintaa ollaan ilahduttavasti jopa kyetty laajentamaan merkittävillä uudistuksilla laskualueeseen ja sen palveluihin.

Venäläisten ja nuorten suosimat rinteet

Myllymäki tarjoaa kuusi valaistua rinnettä, neljä hiihtohissiä sekä lastenrinne lastenhissillä. Keskuksen laskettava korkeusero on parhaimmillaan 70 metriä ja rinteiden pituudet vaihtelevat kolmensadan ja kuudensadan metrin välillä. Vaikeudeltaan laskut ovat sinisiä tai punaisia ja soveltuvat hyvin koko perheelle. Myllymäen rinteet ovat auki noin sata päivää kaudessa.

Monipuolisesta laskuvalikoimasta kykenee nauttimaan koko perheen voimin, mutta parhaiten keskuksessa viihtyvät tyypillisesti nuoret lumilautailijat ja muut new school-laskijat. Myllymäen parkki on suosittu ja sieltä löytyvät reilit, pressit ja boksit temppuihin. Henkilökunta kuuntelee laskijoiden palautetta ja pyrkii kehittämään parkkia jatkuvasti. Paikallinen nuoriso on rinteissä vahvasti edustettuna samoin kuin venäläiset laskettelijat.

Hiihtoa suositulla ulkoilualueella

Joutsenon entisen kaupungin alueella sijaitseva Myllymäki houkuttelee paikallisia liikkumaan laskettelun lisäksi laajemminkin. Keskuksen läheisyydessä on mahdollisuus mm. maastohiihtoon, moottorikelkkailuun sekä patikointiin lumikengillä tai ilman.

Keskuksen hyvä sijainti Hinkanrannan, Vesikkolan ja entisen Joutsenon keskustan välissä lisää sen suosiota pysähdyspaikkana tai määränpäänä. Monet ulkoilupäivää viettävistä paikallisista ainakin poikkeavat jossain vaiheessa Myllymäkeen.

Maastohiihtoon tarjolla on kolmen, viiden ja kymmenen kilometrin hiihtoladut, joista viiden kilometrin lenkki on valaistu. Ladut kulkevat poikkeuksellisen jyrkässä ja vaativassa maastossa, mikä miellyttää osaa hiihtäjistä.

Rinneruokaa ja kylpylälomailua

Keskuksen palveluihin kuuluvat hiihtokoulu, suksihuolto, välinevuokraus, välinesäilytys, asuntovaunupaikat ja sauna. Rinneruokaa saa laskettelukeskuksen kahvio- / ravintolarakennuksesta, minkä lisäksi alueella on omien eväiden nauttimiseen myös laavu / nuotiopaikka. Rinteen alaosassa hissien läheisyydessä on myös grillitupa, joka on vuokrattavissa erilaisiin tapahtumiin.

Keskuksen omien palveluiden lisäksi sekä Imatran että Lappeenrannan kaupunkien keskustat ovat kumpikin vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä rinteistä. Tämä tarkoittaa hyviä ravintoloita, suomalaisten kauppakeskusten tarjoamia shoppailumahdollisuuksia, hotellimajoitusta ja kylpylöitä.

Uusi aika

Myllymäen hiihtokeskus on toiminut vuodesta 2010 alkaen Jyri Paunosen TurTek Oy:n pyörittämänä. Ensimmäiset vuodet toiminta pyöri Lappeenrannan kaupungin omistuksessa olevaa kalustoa vuokraamalla. Keväällä 2015 yritys hankki hiihtokeskuksen rakennukset, koneet ja muun kaluston omakseen, joten nyt toimintamalli vaikuttaa lupaavalta tulevaisuuden kannalta.

Joutsenon rinteille

Myllymäki on kenties koko Etelä-Karjalan ja Kaakkois-Suomen merkittävin hiihtokeskus, joka houkuttelee kylpylä- ja lasketteluloman yhdistäviä matkaajia jopa Pietarista ja pääkaupunkiseudulta saakka. Parhaiten rinteissä viihtyvät nuoret laskijat, perheet ja nautiskelevat kaupunkilomailijat.

Lappeenrannan Joutsenoon ja Myllymäkeen pääsee autolla ja junalla. Joutsenossa on oma rautatieasema, jolle saapuu kätevästi muualta Suomesta. Lähin lentokenttä on vain vajaan 20 kilometrin päässä Lappeenrannassa ja sinne on muilta kotimaisilta kentiltä lukuisia yhteyksiä.

Plussat

  • Kaakkois-Suomen parhaita laskuja
  • Helppo yhdistää kylpylälomaan
  • Soveltuu hyvin perheille

Miinukset

  • Vähän jyrkkää laskettavaa
  • Pienet korkeuserot
  • Ei offarimahdollisuutta

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään