Hyppää sisältöön

Ruokolahden Freeski – Etelä-Karjalan suurimpia hiihtokeskuksia

Ruokolahden laskettelukeskus Freeski sijaitsee Salosaaressa Saimaan rannalla, neljän kilometrin päässä Rasilan keskustasta ja 20 kilometrin päässä Imatralta. Hiihtokeskus viihdyttää etenkin paikallista nuorisoa hyvällä parkilla ja monipuolisilla rinteillä.

Ruokolahti Freeski on Lappeenranta-Joutsenon Myllymäen ja Simpeleen Konka Skin ohella yksi Etelä-Karjalan merkittävimmistä laskettelukeskuksista ns. ”Saimaan Alpeista”. Hieman syrjäinen sijainti Itä-Suomen suurkaupungeista tuottaa kuitenkin haasteita laskijoita paikalle houkuteltaessa.

Ruokolahden Leijonarinteet

Ruokolahti nousi koko Suomen otsikoihin 1990-luvun alulla seudulla tehtyjen lukuisten leijonahavaintojen myötä. Kiistämättömiä todisteita kyseisen petoeläimen liikkeistä ei koskaan saatu kerättyä, mutta huhut venäläisestä sirkuksesta karanneesta kissaeläimestä kiersivät voimakkaina vielä pitkään ensimmäisten havaintojen jälkeenkin.

Koko maan laajuisesti tunnettu ja iltalehtien räväkästi otsikoima tapaus ei kuitenkaan estänyt Ruokolahden kuntaa ottamasta tuoreesta julkisuudesta irti kaikkea mahdollista. Pian kunnan symbolina olleet Albert Edelfeltin Ruokolahden Eukot saivatkin väistyä seudun markkinoinnissa paikalliseksi julkkikseksi nousseen leijonan tieltä.

Myös kunnan hiihtokeskus tunnettiin vielä vuosia erikoisen tapauksen jälkeen Leijonarinteinä. Leijonarinteet olivat kuitenkin 2000-luvun alussa useita vuosia kannattamattomina suljettuina, kunnes ne avattiin jälleen vuonna 2006 uudella Ruokolahti Freeski -nimellä. Tämän jälkeen hiihtokeskus onkin kehittynyt vauhdilla ja kerännyt vierailijoilta runsaasti kiitosta hyvistä rinteistä ja palvelusta.

Ruokolahden Freeski

2010-luvulle tultaessa Ruokolahden Freeski on jo varsin toimiva laskettelukohde. Leijonasta ei ehkä näy hännäntupsuakaan, mutta hyviä rinteitä ei onneksi tarvitse etsiä koirien ja petotutkijoiden kanssa.

Hiihtokeskuksen laskettava korkeusero on 70 metriä ja hissit vievät laskijan parhaimmillaan 130 metrin korkeuteen. Alueella on yhteensä kaksi ankkurihissiä ja kuusi valaistua rinnettä, joista pisin yltää noin 500 metrin pituuteen.

Ruokolahti Freeskin palveluihin kuuluvat esimerkiksi omien eväiden valmistukseen soveltuva kota ja kahvio, joka tarjoaa arkisin virvokkeita ja naposteltavaa, ja viikonloppuisin aitoa kotiruokaa. Perheen pienimmät viihtyvät kodan vieressä sijaitsevassa helpossa lastenrinteessä ja pulkka- ja liukurimäessä. Kunnan latuverkostoon yhdistyvät maastohiihtoladut lähtevät nekin samaisen kodan vierestä.

Profiililtaan monipuoliset laskettelurinteet

Nuorille ja aikuisille laskijoille Ruokolahti Freeskin tarjonta on mukavan kattava. Rinnekartan värit jakautuvat tasaisesti helposta vihreästä haastavaan mustaan, mikä tekee siitä profiililtaan monia Etelä-Karjalan hiihtokeskuksia monipuolisemman laskupaikan.

Lisäksi kaksi rinteistä on muovattu lautailuun ja freestylehiihtoon sopiviksi streeteiksi, joiden temppumaastoon kuuluvat reilit, boksit ja half pipe. Snow parkien kunnossapitoon panostetaan myös tuntuvasti, sillä nuoret parkkilaskijat ovat venäläisten turistien ohella hiihtokeskuksen tärkein asiakasryhmä.

Hiihtokeskuksen hyvät palvelut kauniissa järvimaisemissa

Hiihtokeskuksen muita palveluita ovat välinevuokraamo, joka tarjoaa myös huoltopalveluita laskuvälineille. Välinevuokraamosta pystyy tarvittaessa ostamaan laseja ja kypäriä omakseen.

Ruokolahti oli entisen Etelä-Suomen läänin suurin kunta (pinta-alaltaan yli 1 200 neliökilometriä), ja maisemiltaan todella kaunista, suurten järvien koristamaa seutua. Kauniissa maisemissa viihtyvät varmasti myös ne luonnon ystävät, jotka eivät itse laskettelisi.

Aikuisten päivälippu hiihtokeskukseen maksaa 22 euroa ja kausikortti 240 euroa. Vähäisistä aukiolopäivistä on aiempina vuosina valitettu jonkin verran, mutta esimerkiksi kaudella 2013 – 14 hiihtokeskus oli jo avoinna viitenä päivänä viikossa.

Saimaan Alpit

Hiihtokeskuksen merkittävin kilpailija samassa kokoluokassa Etelä-Karjalassa on runsaan 50 kilometrin päässä sijaitseva Lappeenrannan Myllymäki. Molemmista keskuksista löytyy hyvät snow parkit, mutta Myllymäki pystyy tarjoamaan enemmän oheistoimintaa monille paikallisille paremmalla sijainnilla. Ruokolahti Freeskin vahvuuksia puolestaan ovat half pipe ja monipuolisemmat rinneprofiilit.

Toisaalta Myllymäki on kilpailijan lisäksi Ruokolahden Freeskille myös paikallinen yhteistyökumppani. Kuluneina vuosina keskukset ovat yhdessä järjestäneet esimerkiksi freestylehiihtokoulun, jossa opetusta järjestettiin vuorotellen kummassakin keskuksessa.

Kolmas Etelä-Karjalan ja Saimaan suurista hiihtokeskuksista on Simpeleen Konka Ski, joka tarjoaa hieman kahta muuta keskusta vähemmän laskettelurinteitä. Ruokolahti Freeskin tavoin myös Konka Ski on varusteltu half pipella.

Ruokolahti Freeski – Aloittelijoille ja parkkilaskuun

Ruokolahti Freeski on yksi Etelä-Karjalan suurimmista ja merkittävimmistä hiihtokeskuksista. Monipuoliset rinneprofiilit, aloittelijaystävälliset rinteet, kaksi streettiä ja half pipe varmistavat, että laskuvälineestä ja taitotasosta riippumatta on kaikki laskijat huomioitu.

Ruokolahti Freeski sijaitsee lähellä Imatraa ja lyhyen ajomatkan päässä muista Itä-Suomen suurista kaupungeista. Pidempikin ajomatka saattaa toisinaan kannattaa. Imatralta ajomatkaa kertyy noin 20 kilometriä Joutsenosta ja Lappeenrannasta noin 50 kilometriä, ja Savonlinnasta ja Mikkelistä 120. Pääkaupunkiseudulta matkaan omalla autolla on varattava aikaa hieman alle kolmen tunnin verran.

Kuva: Ruokolahden Freeski

Plussat

  • Monipuoliset rinneprofiilit ja hienot järvimaisemat
  • Kaksi hyväkuntoista streettiä ja half pipe
  • Sopii hyvin perhekohteeksi

Miinukset

  • Vähän oheistoimintaa laskettelun lisäksi
  • Suhteellisen lyhyet rinteet
  • Ei after skitä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään