Sveitsin Hiihtokeskus – Maansiirtokoneiden luoma lähimäki
Sveitsin Hiihtokeskus sijaitsee Helsinki – Tampere -moottoritien varrella Hyvinkäällä, alle tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta. Hiihtokeskus sijaitsee Sveitsin ulkoilualueella, joka on saanut nimensä alueella olleen saksankielisen perheen pitämän maatalon mukaan.
Alueella on ollut hiihtohissi jo 1960-luvulla. Rinne tunnettiin ennen Kulomäkenä, ja sen nykyinen muoto on luotu 1980-luvulla massiivisin maansiirroin. Rinnekorkeudet ovat 40 ja 80 metriä ja pisin rinne yltää 440 metrin mittaan. Sveitsin Hiihtokeskus tarjoaa neljä lumetettua ja valaistua rinnettä, neljä hissiä sekä kaksi lasten rinnettä. Vauhdikkaampaan laskuun soveltuvia rinteitä on kaksi.
Aktiivista seuratoimintaa ja vauhdikkaita rinteitä
Sveitsin Hiihtokeskuksessa on hyvin aktiivista seuratoimintaa. Sekä Sputnik Snowboarding Team, Hyvinkään Slalomseura että Freestyleseura Moebius pitävät Sveitsin mäessä treenejä ja järjestävät kursseja. Vancouverin olympialaisissa 2010 lumikourun hopeaa voittanut lumilautailija Peetu Piiroinen on kotoisin Hyvinkään rinteiltä ja Sputnik-tiimistä.
Sveitsin Hiihtokeskuksessa löytyy laskettavaa kaikille taitotasoille. Freestylen suorituspaikat ovat keskivertoa lähimäkeä paremmat ja monipuolisemmat. Pienemmille lapsille on myös oma mattohissillä varustettu harjoittelurinne. Lisäksi lähistöllä on erillinen pulkkamäki.
Vähän isommille laskijoille lastenrinne ja perherinne soveltuvat erinomaisesti taitojen kertaamiseen ja hiomiseen. Sveitsissä myös näiden helpoimpien rinteiden yhteydessä on monenlaista estettä, hyppyriä ja haastetta. Kaksi helppokäyttöistä sompahissiä varmistavat, että näihin suosittuihin rinteisiin ei jonoja juurikaan muodostu edes kuumimpaan sesonkiaikaan.
Kokeneemmat laskijat viihtyvät Sveitsin Hiihtokeskuksessa erityisesti ankkurihissien läheisyydessä, sillä täältä löytyvät mukavan vauhdikkaat Turistirinne ja Kilparinne. Turistirinne on leveä, jyrkähkön alkuosan turvin hyvävauhtinen rinne, joka soveltuu mainiosti monenlaiseen menoon. Leveytensä vuoksi rinteessä näkee varsin usein myös ratalautailijoita sekä telemark-laskijoita hiomassa leikkaavia käännöksiään. Turistirinteen vasempaan reunaan ylhäältä katsoen on kauden mittaan rakennettu yleensä myös sangen näyttävät hyppyrit. Tämä Lautailurinteenä tunnettu osuus kerää erityisesti hurjista tempuista kiinnostuneita lautailijoita sekä suksijoita.
Sveitsin Kilparinne tarjoaa Etelä-Suomen mittakaavassa sangen harvinaista herkkua, nimittäin mukavan mahdollisuuden jyrkän laskemiseen. Rinne on laskukaudella pääsääntöisesti auki kaikelle kansalle, mutta välillä sitä ruuhkauttavat paikallisen alppihiihtoseuran harjoitusvuorot sekä laajempaakin osallistujakuntaa keräävät kisat. Kilparinteen sivustassa on aika ajoin mahdollisuus myös freestyle-taitojen hiomiseen kumpareikon myötä.
Palvelut ajan tasalla
Sappeen hiihtokeskuksessa käyneet laskijat voivat kokea Sveitsin hiihtokeskuksessa deja vu -tunteen. Mäen yläosan korotuspala, pysäköintialueen, kahvion, rinteiden ja hissien sijainti sekä suunnat ovat samankaltaisia, joskin Hyvinkäällä hieman pienemmässä mittakaavassa.
Sveitsin hiihtokeskuksessa toimii hiihtokoulu, välinevuokraamo ja -huolto sekä 70 paikkainen grilli-kahvio. Välinevuokraamosta on mahdollista vuokrata tavallisten alppi- ja lumilautailuvälineiden lisäksi myös telemark-välineitä sekä snowbikejä. Moni Hyvinkäälle suuntaava laskija ottaa mukaansa myös maastohiihtovälineet, sillä Sveitsin Hiihtokeskuksen välittömästä läheisyydestä alkavat hyvät, Hyvinkään kaupungin ylläpitämät hiihtoladut.
Sveitsissä on käytössä nykyisin uusi Axess-lippujärjestelmä eli nykyinen etäluettava lippu on yhteensopiva myös muiden yleisten lipputyyppien kanssa.
Plussat
- Hieno parkki ja kunnolliset freestyle-suorituspaikat
- Miellyttävät rinneprofiilit
- Laskettavaa jokaiselle taitotasolle ja tyylille
Miinukset
- Osin heikkokuntoista hissikalustoa
- Ajoittain ruuhkautuva kahvio
- Kilparinteen tasainen loppuosa