Lekotti - hiihtokeskus
 • lekotti vuokraamo
  lekotti välinevuokraamo
  lekotti kahvila
  lekotti rinnekahvila
  lekotti hiihtokeskus
 • lekotti lomakeskus
  lekotti lastenrinne
  lekotti grilli
  lekottii askettelijat
  lekotti lumilautailu
 • lekotti rinne
  lekotti hissi
  lekotti lautailu
  lekotti musta rinne
  lekotti hiihtokeskus

Lekotti – Kasvuhakuinen hiihtokeskus Savonlinnassa

Lekotti sijaitsee Savonlinnassa, Savonrannan entisen kunnan alueella. Pieni ja viihtyisä lomakeskus tarjoaa laskijalle talviaikaan neljä laskettelurinnettä ja mukavan valikoiman muuta oheistoimintaa.

Lekotti rinteineen löytyy noin kuudenkymmenen kilometrin ja tunnin ajomatkan päästä Savonlinnan ydinkeskustasta. Hiihtokeskustoimintaa on alueella ollut jo noin kolmenkymmenen vuoden ajan, ja vuodesta 1986 alkaen, jolloin ensimmäinen sompahissi aloitti toimintansa. Seudun korkeimpiin kuuluva mäki houkuttelee paikallisten lisäksi alueelle myös runsaasti venäläisiä laskijoita läheisen rajan takaa.

Uusi yrittäjä ja suuria investointeja

Edellinen Lekotissa toiminut yrittäjä koki konkurssin vuonna 2009, jolloin uusi taho otti toiminnan haltuunsa. Uusi johto on laittanut alueen kehitykseen uutta virtaa ja kesäkaudella 2014 Lekotti investoikin yli miljoona euroa lukuisiin parannuksiin. Nopealla tahdilla kehittyvän keskuksen tuoreimpien projektien joukossa on ollut uusia mökkejä, köysipuisto sekä jääkiekkokenttä.

Lekotin harrastusmahdollisuudet suosivat etenkin lapsiperheitä. Heti mökkien vierestä löytyy jäädytetty ja vauhdikas mutta turvallinen ”Jäävuori”-rata, jossa lapset ja aikuiset voivat laskea pulkalla tai muilla välineillä. Mökkien vieressä on myös leikkikenttä sekä grillikatos, josta vanhempien on helppoa valvoa lastensa leikkejä.

Lekotin helpot ja ruuhkattomat laskettelurinteet

Myös Lekotin laskettelurinteet suosivat lapsiperheitä. Valikoimassa on neljä helpohkoa rinnettä, jotka ovat ihanteelliset etenkin alkeiden oppimiseen ja harrastusta aloitteleville laskijoille. Kaikki rinteet ovat lumetettuja ja kolme niistä on valaistu. Laskettelurinteitä on vähemmän kuin Savonlinnan toisessa hiihtokeskuksessa, Ruunarinteillä, mutta Lekotin rinteet sopivat monien mielestä vielä paremmin lapsiperheille. Tarjolla on myös hiihdonopetusta suomeksi ja venäjäksi.

Lekotti viihdyttää myös vanhempia laskijoita, joille vauhti mäessä ei ole välttämättä tärkein asia. Varsinaisia haasteita ei laskettelurinteistä nimittäin löydy. Hiihtokeskuksen pisin lasku on 550 metriä pitkä ja sisältää 75 metrin korkeuseron. Rinteet soveltuvatkin parhaiten perheen kanssa laskeville aikuisille sekä rauhalliseen lomailuun luonnon helmassa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lekotin kävijämäärät ovat viime vuosina olleet nousussa, mutta kaksi hiihtohissiä varmistavat ettei pienessä hiihtokeskuksessa tarvitse edelleenkään kärsiä ruuhkista, vaan aika kuluu laskettelun parissa. Helmikuussa 2014 väkeä houkutteli paikalle ensimmäisen kerran järjestetty Lekotti Slalom Open Cup. Suositusta tapahtumasta on tarkoitus muodostua hiihtokeskuksessa jatkossa jokavuotinen perinne.

Lekotti – Talviurheilua joka makuun

Helppojen rinteiden ja slalom-laskettelun ohessa Lekotti tarjoaa myös suositun snow parkin. Pienen keskuksen pienestä parkkimäestä löytyvät reilit ja hyppyrit nuorille ja miksei vanhemmillekin temppulaskijoille. Profiililtaan helpohko rinne sopii muun keskuksen tavoin erittäin hyvin uuden lajin perusteiden oppimiseen.

Maastohiihtäjät puolestaan hyödyntävät yli 15 kilometrin mittaista ja kuusimetsien keskellä kulkevaa latuverkostoa. Laskettelurinteiden tavoin myös hiihtoladut alkavat aivan mökkien tuntumasta, mikä tekee hiihtämisestä Lekotissa todella vaivatonta. Muita harrastusmahdollisuuksia ovat retkiluistelu ja pilkkiminen Kaitajärvellä tai Riihilammella.

Mitä tahansa Lekotissa haluaakaan harrastaa, löytyvät välineet siihen hiihtokeskuksen vuokraamosta. Valikoimassa on luonnollisesti suksia ja lumilautoja, mutta myös kävelysauvoja, lumikenkiä, luistimia, lätkämailoja, pulkkia ja action-kameroita. Myös pilkkimisvälineet saa yleensä henkilökunnalta halutessaan käyttöönsä.

Rinneruokaa ja rinnejuomaa Savonlinnassa

Lekotti tarjoaa nälkäiselle ja janoisalle laskijalle helpotuksen rinteiden lähellä sijaitsevan kahvilan muodossa. Valikoimassa on kebabia ja pizzaa, ja annosten hinnat on onnistuttu pitämään hiihtokeskusten mittakaavassa melko matalina. Kahvilan hintahaitari liikkuukin noin kahden ja seitsemän euron välillä.

Suomalainen ruoka ei hämmästytä suomalaista, mutta venäläisille se saattaa olla vetonaula. Savonlinnan seudulla kalaruuat ja etekin paikallinen kalakukko ovat aterioita, joita saavutaan toisinaan maistamaan rajan itäpuolelta saakka.

After skitä tai baareja ei pienessä Lekotti-lomakeskuksessa ole, ja illanvietto tapahtuukin kotoisissa Hongan hirsimökeissä oman perheen tai kaveriporukan seurassa. Lähiaikoina valmistuva ravintola parantaa toivottavasti after ski –tilannetta, mutta ainakaan tällä hetkellä ei Lekotissa ole yöelämää oikeastaan ollenkaan.

Kotoisasta hirsimökistä suoraan rinteeseen

Tällä hetkellä majoitusvaihtoehdot Lekotissa rajoittuvat mökkeihin, ja lähin suurempi kaupunki eli Savonlinna sijaitsee sekin noin tunnin ajomatkan päässä laskettelukeskuksesta. Yöpyminen kaupungin hotelleissa tai vierailu komeaan Olavinlinnaan eivät silti ole mitenkään mahdottomia mausteita laskulomalla. Suurin osa Lekotin viikonloppulomailijoista suosii kuitenkin saunallisia kahdeksan hengen ski in / out –mökkejä, sillä hissiliput sisältyvät usein niiden vuokraan.

Päivälippujen hinta on aikuisille noin 25 euroa, kun taas viikkolipun saa 130 eurolla. Kausiliput ovat vain vähän viikkolippuja kalliimpia, lastenliput aikuisten lippuja edullisempia ja alle kuusivuotiaat laskettelevat aikuisen kanssa kokonaan ilmaiseksi.

Lapsiperheiden Lekotti

Lekotti on pieni mutta vauhdikkaasti kehittyvä hiihtokeskus Savonlinnassa. Sen neljä laskettelurinnettä soveltuvat parhaiten aloittelijoille, lapsiperheille ja luonnon rauhaa arvostaville aikuisille. Lekotti on suosittu etenkin paikallisten laskijoiden ja venäläisten keskuudessa.

Hiihtokeskus sijaitsee noin kuudenkymmenen kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta. Pääkaupunkiseudulta ajomatkaa kertyy alle viisi tuntia, Mikkelistä alle kolme ja Joensuusta noin puolitoista.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

 • Hyvää laskettavaa lapsille ja aloittelijoille
 • Monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja lapsille tekemistä
 • Kodikas mökkimajoitus

Miinukset

 • Pieni määrä rinteitä eikä yhtään jyrkkää laskettavaa
 • Lähimpään kaupunkiin ja palveluihin pitkä matka
 • Ei ainakaan vielä after skitä