• pääskyvuori kahvila
  pääskyvuori hiihtokeskus
  pääskyvuori vuokraamo
  pääskyvuori laskettelurinne
  pääskyvuori hiihtohissi
 • pääskyvuori maisematorni
  pääskyvuori maisemat
  pääskyvuori punainen rinne
  pääskyvuori rinteet
  pääskyvuori laskettelija
 • pääskyvuori musta rinne kisarinne
  pääskyvuori kisarinne
  pääskyvuori musta-rinne
  pääskyvuori ankkurihissi
  pääskyvuori kelo
 • pääskyvuori laskettelu
  pääskyvuori street
  pääskyvuori hiihtokeskus
  pääskyvuori hiihtokeskus lipunmyynti
  pääskyvuori rinneravintola
 • pääskyvuori rinnekahvila
  pääskyvuori ruokailu
  pääskyvuori turbolihapiirakka
  pääskyvuori menu
  pääskyvuori kahvilarakennus
 • pääskyvuori rinteet
  pääskyvuori rinne
  pääskyvuori metsäreitti
  pääskyvuori metsäreitit
  pääskyvuori heinäveden puukirkko
 • pääskyvuori rinteet
  pääskyvuori kermajarvi
  pääskyvuori näköalatorni
  pääskyvuori laskija
  pääskyvuori sompahissi
 • pääskyvuori lastenrinne
  pääskyvuori rinteet
  pääskyvuori parkki
  pääskyvuori hyppy
  pääskyvuori hissilinja
 • pääskyvuori asiakkaat
  pääskyvuori pulkkailu
  pääskyvuori perheille
  pääskyvuori pulkkarinne
  pääskyvuori laskettelukeskus

Pääskyvuori – Heinäveden upeiden rinteiden paluu

Pääskyvuori ja sen 50-vuotiaat rinteet tekivät comebackin laskukansan iloksi. Maisemien lisäksi tämä vireähenkinen mäki viihdyttää kaiken tasoisia laskijoita rinteidensä profiileilla ja aidon lämminhenkisellä palveluasenteellaan.

Nuoren yrittäjän innolla korkealle

Pääskyvuoren hiihtokeskuksen tarina alkoi alun perin jo 1960-luvulla, kun paikallinen metsätalousneuvoja oli ollut tarkastamassa paikkaa myrskytuhojen jäljiltä ja havaitsi, että puiden alta paljastunut rinne sopisi hyvin lasketteluun. Ensimmäiset laskut laskettiin vuonna 1967. Ensimmäiset vuodet laskettelijoiden oli tampattava rinne ylös, sillä ensimmäinen hissi paikalle tuli vasta 1973.

Edelliset yrittäjät pyörittivät Pääskyvuorta vuodesta 1987, mutta toiminta päättyi henkilökohtaisista syistä vuonna 2012. Kalustoa ei kuitenkaan myyty, vaan onneksi kaikki pidettiin tallessa.

Kaiketi Suomen nuorin hiihtokeskusyrittäjä Petri Valkama halusi jatkaa tämän upean vuoren tarinaa pidemmälle ja avasi Pääskyvuoren uudestaan yleisölle kaudella 2016–2017. Nyt täydellä tarmolla pyörivässä Pääskyvuoressa on yksi sompahissi ja ankkurihissi, kolme rinnettä, yksi lastenrinne ja snowpark. Laskettavaa korkeuseroa Pääskyvuorella on parhaimmillaan yli sata metriä ja pisin rinne yltää 700 metrin mittaan. Hiihtokeskuksen vahvuuksiin huomaa jo ensimmäisellä käyntikerralla monipuoliset rinneprofiilit ja lämminhenkisen palvelun.

Entistä ehommaksi

Joulukuussa 2015 tuolloin vain 23-vuotiaasta Valkamasta tuli Pääskyvuoren yrittäjä. Tukenaan hänellä oli neljän paikallisen sijoittajan porukka. Kouvolasta kotoisin olevalle nuorelle toimitusjohtajalle paikka oli entuudestaan tuntemattomampi, mutta hänkin oli ohi ajaessaan käynyt katselemassa rinteitä ja pannut merkille, että rinteiden korkeus ja rinneprofiili olivat seudun parhaat.

Valkama osti rinnekaluston entisiltä omistajilta ja solmi Heinäveden kunnan kanssa vuokrasopimuksen rinteistä. Keskusta on kehitetty monella tavalla: on esimerkiksi hankittu uudet lumitykit, tehty perusteellisempaa huoltoa ja kunnostusta kalustolle sekä parannettu valaistusta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

– Neljän vuoden kiinniolon jälkeen rinne piti tietysti raivata, koska siihen oli ehtinyt kasvaa halkaisijaltaan jopa 10-senttistä puustoa, Valkama muistelee.

Snowpark-rinteelle oli myös raivattava kokonaan uusi väylä ja tehtävä maahan hyppyrikummut.

Rohkea yrittäjä pysyy päätöksissään

Ennen Pääskyvuoren puikkoihin hyppäämistä Valkama työskenteli metallialalla. Konetekniikan insinööritutkinto tuli valmiiksi yrittäjyyden ohessa. Yrittäjyydestä hänellä ei ole aiempaa kokemusta. Laskeminen sen sijaan on hyvin tuttua: Valkama aloitti lumilautailun jo 9-vuotiaana ja on laskenut paljon, ulkomaita myöten. Myös määrätietoisuus auttaa nuorta yrittäjää työssään.

– Olen sellainen ihminen, että jos olen päättänyt, että teen jotain, pidän siitä kiinni. Toki tarpeen mukaan muutan suunnitelmaa, jos huomaan ettei jokin toimi, Valkama luonnehtii itseään.

– Onhan tässä tullut tosi paljon uutta asiaa ja ollut paljon tehtävää.

Pääskyvuoren uusi elämä on kuitenkin lähtenyt hyvin käyntiin. Paikalliset ovat jo löytäneet paikan ja etenkin Heinäveden nuorten keskuudessa Pääskyvuori on suosittu.

– Alkuun moni vielä vuokrasi välineitä, nyt yhä useammalla paikallisella on kausikortti ja omat välineet. Lähikunnistakin tulee jonkin verran asiakkaita, jotka ovat kuulleet, että paikka on taas auki. Heitä pyrimme houkuttelemaan jatkossa enemmän.

Myös pääkaupunkiseudun hiihtolomakausi ja joulunaika näkyvät piikkeinä kävijämäärissä. Heinävesi on kesämökkipitäjä – kunnassa on 3500 vakituista asukasta ja 1700 mökkiä. Kun majoitus on valmiina, on hiihtokeskukseen helppo tulla kauempaakin.

Majoitusta löytyy parinkymmenen kilometrin säteellä myös lomamökeistä ja majataloista. 45 minuutin ajomatkan päästä löytyy Sport & Spa Hotel Vesileppis, joka tarjoaa mukavan lisän laskulomalle. Vesileppiksessä pidemmältä tulevat laskijat voivat myös yöpyä, harrastaa monenlaista liikuntaa ja käydä spa-hoidoissa.

Pääskyvuori tarjoaa rinteitä jokaiselle

Kohtuullisen korkeuseron lisäksi Pääskyvuori on rinneprofiililtaan monipuolinen: eri tasoisia rinteitä löytyy vihreästä mustaan. Aloittelijoiden vihreä nappularinne on helppo, mutta 200 metriä pitkä ja siinä on jyrkempikin pätkä. Siitä on hyvä siirtyä vaikeampaan, kun ei tarvitse harjoitella pelkällä loivalla. Punainen perherinne on profiililtaan vaihteleva, sininen siirtymärinne tarjoaa pitkän laskun. Toinen mustista rinteistä, snowpark, ulottuu huipulta alas saakka. Toinen musta rinne, tällä kaudella avattu vauhdikas kisarinne, on Pääskyvuoren jyrkin pätkä, jonka veroista ei lähiseudulta löydy Tahkoa lähempää.

Vuokraamosta saa lautailu- ja lasketteluvälineitä ja asiantunteva henkilökunta auttaa sopivien välineiden valinnassa. Myös muutama pari lumikenkiä on vuokrattavissa. Aloittelijat saavat laskuopetusta Pääskyn hiihtokoulussa, jossa räätälöidään opetus asiakkaan taitotason ja toiveiden mukaan. Alkeiden lisäksi hiihtokoulu tarjoaa ohjausta myös vauhdikkaampaan laskuun tai vaikkapa parkkilaskuun.

Kun rinteessä alkaa viluttaa, voi kurvata tauolle Pääskyn rinnekahvioon. Makkaranpaistoa ja omien eväiden nauttimista varten löytyy nuotiopaikat rinteiden juurelta ja huipulta. Rinnekeskus tarjoaa ystävällisesti polttopuut.

Alueella riittää myös muuta tekemistä: näköalatorni, hiihtoladut, moottorikelkkareitit ja talvikalastus takaavat myös porukan laskemista harrastamattomille mukavan talvipäivän.

Rentoa palvelualttiutta

Paikan päällä Pääskyvuoren tunnelman huomaa nopeasti välittömäksi ja rennoksi. Pienen keskuksen vahvuudet löytyvät nopeasti, kun ihmisläheisen asiakaspalvelun jälkeen huomaa kaiken olevan lähellä ja helposti saavutettavissa. Siirtymiin ei kulu aikaa ja perhe tai laskuporukka pysyy helposti kasassa. Samat asiat ovat toistuneet asiakaspalautteissa.

– Jos asiakkaalta hajoaa suksesta side, korjaus menee palvelun piikkiin. Se on pikkujuttu, mutta kun sillä pelastaa asiakkaan päivän, hän tulee uudestaankin, Valkama kuvaa paikan palveluasennetta.

Palvelualttius on huomattu. Eräs asiakas laittoi juuri sähköpostilla kiitokset hyvästä palvelusta ja hyvistä rinteistä, nuoremmat kävijät kehuvat usein kasvokkain.

– Kun aktiivisimmat kausikorttilaiset ovat joka päivä rinteessä, sekin on semmoinen juttu, joka kertoo että jotain on tehty oikein.

Plussat

 • Rinnekartoille palanneet upeat rinteet
 • Komeat maisemat Kermajärvelle
 • Nuoren yrittäjän kehitysinto ja paikan palveluhenkinen tunnelma

Miinukset

 • Matka suuremmista kaupungeista
 • Rajallinen hissikapasiteetti
 • Lähellä rajallisesti majoitusta