Tahko - hiihtokeskus
 • Tahko laskettelu laskettelijat
  Tahko ilmakuva
  Tahko rinne
  Tahko lautailu pipe
  Tahko moottorikelkkasafari
 • Tahko hiihtokeskus
  Tahko laskettelijat
  Tahko turistirinne
  Tahko rinteet
  Tahko ravintola Pehku
 • Tahko hotelli Tahkovuori
  Tahko rinne Hallelujah
  Tahko Special-rinne
  Tahko ala-asema Syväri
  Tahko järvi Syväri
 • tahko pehku bar
  tahko pehku baari
  tahko rinteet
  tahko lumilautaulu
  tahko tuolihissi
 • tahko rinteet
  tahko laskettelu
  tahko laskettelurinne
  tahko hiihtokeskus
  tahko ravintola tirol
 • tahko hiihtokeskus
  tahko laskettelijat
  tahko lumilautailu
  tahko laskettelu
  tahko laskettelija
 • tahko laskettelukeskus
  tahko panorama
  tahko panorama bar
  tahko panorama bar cafe
  tahko panorama bar terassi
 • tahko panorama bar duo aleksi ja eemeli
  tahko panorama bar kenda
  tahko panorama bar
  tahko puuteri
  tahko laskijat
 • tahko taukopaikka
  tahko laskettelurinteet
  tahko rinteet
  tahko hotelli piazza
  tahko tirol rinneravintola ski mac
 • tahko ankkurihissit
  tahko huippu
  tahko lautailu
  tahko street park
  tahko skier
 • tahko pehku bar
  tahko pehku baari
  tahko pehkubaari
  tahko kunkku after ski
  tahko kunkku tanssilattia

Tahko – Iso ja virkeä

Tahko on eteläisin suurista hiihtokeskuksista ja suurihan tuo on – eikä pelkästään rinteidensä puolesta. Laskettelun lisäksi Tahkolla on hyvät mahdollisuudet kaikkeen talviseen liikuntaan sekä kattavat ravintola- ja majoituspalvelut, mitkä takaavat, että myös iltaelämä on voimissaan täällä.

Tahkon keskeinen sijainti on tehnyt siitä suositun keskuksen laskettelijoiden ja lumilautailijoiden keskuudessa. Matkaa Tahkolle on Helsingistä noin 450 kilometriä, Jyväskylästä noin 200 kilometriä ja Kuopiosta vain 59 kilometriä. Perillä vierailijaa odottaa kattavan rinnetarjonnan lisäksi myös erittäin monipuoliset oheispalvelut. Tahkon läheisimpiä hiihtokeskuksia ovat Vuokatti, Koli ja Kasurila.

Tahkon vaiheita

Tahkon tarina alkoi vuonna 1968, kun Nilsiän Matkailu Oy:n ensimmäinen laskettelurinne avattiin. 1970-luvulla ensimmäinen hissi ja ensimmäiset hotellit ja mökit valmistuivat. 1980- ja 1990-luvuilla  majoitus- ja ohjelmapalvelut kehittyivät merkittävästi. Tahkolla järjestettiin vuoden 1995 lumilautailun EM-kisat, ensimmäinen golfkenttä avattiin ja Tahkon ratsastuskeskus aloitti toimintansa. Nyt Tahko on iso ja monipuolinen hiihtokeskus, mistä jokainen lomailija löytää varmasti mieleistään tekemistä.

Tahkon  palveluita on viimevuosien aikana kehitetty huomattavasti ja keskus pyrkii monipuolisen palvelutarjonnan ja hyvän saavutettavuuden kautta menestykseen. Tahko on ympärivuotinen ja jatkuvasti kehittyvä matkailukohde, mikä tarjoaa jokaiselle jotakin ja on sekä kaveriporukoiden että perheiden mieleen.

Vauhtia monipuolisista rinteistä

Tahkon pisin rinne on peräti 1200 metriä, korkeuseroa on suurimmillaan 200 metriä. Rinteitä alueella on kaikkiaan 24, joista valaistuja on kymmenen – yksi on osittain valaistu. Hissejä on kaikkiaan 15, joista kaksi on tuolihissejä. Eturinteiden huipulta avautuu upea järvimaisema, joka tekee laskettelusta Tahkolla todellisen elämyksen.

Tahkon monipuolisesta rinnevalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Laskettelun harjoittelu onnistuu parhaiten Lastenrinteen lisäksi Länsirinteiden lyhyissä ja loivissa rinteissä, kuten Lumilaaksossa sekä eturinteiden Turistirinteessä. Vauhdikasta menoa tottuneille laskijoille tarjoavat nimensä mukaisestikin Vauhtirinne, Pitkä Tahko sekä kisarinteet Tahko Special ja Tahko World Cup. Rinteeltä toiselle pääsee siirtymään vaivattomasti. Kokeneimmille parkkilaskijoille haasteita tarjoaa Tahko Park reileineen ja suurine hyppyreineen. Parkkilaskemisen aloitteluun sopii länsirinteiden Jukulautastriitti. Werneri Parkin suksikaruselli ja napakelkka ovat pienten mieleen. Tahko palvelee laskijaa kahdella välinevuokraamolla, suksihuollolla ja hiihtokoululla, joka valittiin Vuoden hiihtokouluksi 2012.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Talvikaudella 2015 – 2016 Tahkolle avattiin uusi, erityisesti aloittelijoille ja perheen pienimmille suunnattu 700 metriä pitkä Lännen Helppo -rinne. Uusi rinne sijoittui Välimäen alueelle, jonne on tulevaisuudessa suunnitelmissa myös lisää rinteitä. Lännen Helpon laskijoita varten alueelle rakennettiin myös uusi sompahissi.

Rinteillä palvelee viisi erityyppistä rinneravintolaa. Keskeisimmällä paikalla, eturinteiden juurella toimii alppihenkinen kahvila-ravintola Tirol. Vierailun arvoinen on ehdottomasti legendaarinen Pehkubaari, mikä sijaitsee kisarinteiden päällä. Iltaisin Pehkuun pääsee vaivattomimmin taksilla. Oman autoilun reipashenkisimpänä vaihtoehtona on Pehkuun hiihtäminen tai metsäreittiä pitkin patikointi. Tahkovuoren huippuharjanteen toisella laidalla sijaitsee vuonna 1992 perustettu Panorama Bar. Panorama Bar toimii kesällä näköalakahvilana tuolihissin pyöriessä. Parhaimmillaan Panorama on keväällä auringonpaisteessa, rinne-alueen suurimpien terassien notkuessa hiihtokansasta.

Länsirinteiden puolella palvelee western henkinen Lännen Lokari. Siellä vallitsee lämmin ja kotoisa tunnelma, mitä korostaa ravintolan keskelle sijoitettu takka. Lännen Lokarissa saa perinteisten makkaraperunoiden lisäksi muun muassa valkosipulietanoita, mitkä vievät varmasti kielen mennessään. Syvärin Kunkku on rinneravintola, minne pääsee kätevästi suksien lisäksi autolla. Ravintolan maankuulut burgerit ovat ehdottomasti kokeilun arvoisia.

After ski on elävää ja vilkasta, tarjolla on vaihtoehtoja kunkin tarpeisiin ja makuun. Ylimmilleen afteri pääsee rinteen alla, kun laittaa välineet telineeseen ja suuntaa Pehkuun, Tiroliin tai Syvärin Kunkkuun.

Majoittuminen ja ravintolat Tahkolla

Majoitus- ja ravintolapalveluja alueella on runsaasti. Yli 900 majoituskohteesta jokainen Tahkolla kävijä löytää varmasti itselleen parhaan vaihtoehdon. Majoitusmahdollisuuksia löytyy hotellimajoituksesta ja hulppeista luksushuviloista alkuperäisiin ja perinteisiin hirsimökkeihin.

Alueella palvelee monia erityyppisiä ravintoloita, joiden tarjontaan kannattaa tutustua. 160-paikkainen suosikkiravintola Promenade sijaitsee aivan Tahkon ytimessä ja hyvän ruuan voi helposti jatkaa illanviettoa Piazzassa. Hyviä ravintolavaihtoehtoja ovat myös viihtyisä Ukko, Hillside, jossa voi nauttia suomalaisia ja savolaisia herkkuja, suosittu 150-paikkainen vuoristohenkinen El Monte sekä Tahko Span SpaKitchen. Iltaisin á la carte –ravintoloina toimivat  myös rinneravintolat Tirol ja Syvärin Kunkku.

Illan menopaikkojen ehdoton ykkönen on 1200-paikkainen viihderavintola Piazza, missä esiintyy Suomen suosituimpia artisteja ja livemusiikkia on tarjolla joka viikonloppu sesongin aikana.  Piazzan lisäksi alueelta löytyy viihtyisiä pubeja ja baareja illan viettoon. Karhu Pubi on auki talvisesongin aikana joka päivä ja hauskanpito jatkuu yöhön asti.

Muut palvelut Tahkolla ja Nilsiässä

Välipäivälle on tarjolla runsaasti aktiviteetteja kuten luontosafareja ja moottoriurheilua. Tahko Spassa pääsee rentoutumaan ja nauttimaan kylpylän hoidoista ja palveluista. Span palveluihin kuuluvat myös kuntosali ja keilahalli.

Tahkon alueella toimii kaksi ruokakauppaa, joista saa nopeasti ja kätevästi jokaisen hiihtomatkailijan perus eväät. Isommat ruokakaupat ja sijaitsevat kivenheiton päässä Nilsiän keskustassa. Nilsiässä on ruokakauppojen lisäksi muun muassa viihtyisiä kahviloita, sisustustavaraliike Tepan Puoti sekä urheiluväline ja –vaatekauppa Kesport. Oman auton puuttuessa Nilsiään pääsee kätevästi Ski-bussilla tai taksilla.

Kesäisin Tahko on golffareille erinomainen matkailukohde, sillä alueella toimii kaksi golfkenttää. Tahko tarjoaa myös loistavat puitteet maastopyöräilyyn, melontaan ja patikointiin. Lumikelkkasafarit vaihtuvat mönkijäsafareihin ja tuolihissistä voi ihastella kauniita järvimaisemia. Tahkolla järjestetään myös opastettuja kalastusretkiä. Järviristeilyllä pääsee nauttimaan Syvärin järven rauhallisesta tunnelmasta juhannuksesta koulujen alkuun saakka.

Tahko kehittyy jatkuvasti

Tahkon uudet suunnitelmat ovat merkki siitä, että keskus kehittyy jatkuvasti. Rinteitä operoiva Huippupaikat Oy on vuokrannut yli 30 hehtaaria maata Kuopion kaupungilta uutta Välimäen rinnealuetta varten. Uudella rinnealueella Tahkon matkailijat pääsevät jatkossa nauttimaan eteläisen ilmansuunnan tarjoamasta auringosta ja helpoista rinteistä.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tahko – Iso ja virkeä, 6.0 out of 10 based on 2 ratings

Plussat

 • Rutkasti rinnetarjontaa ja hauskat rinneprofiilit
 • Oheistekemistä jokaiseen makuun
 • Sesonkina vauhtia tarjolla myös yöelämässä

Miinukset

 • Pieni siirtymä järven yli rinteiden ja palveluiden välillä
 • Offari-intoilijoiden kannattaa varautua touhuamaan jotakin muuta
 • Sesonkeina hissijonoja