Hyppää sisältöön

Koli – Laskettelua kansallismaisemissa

Kolin tykkylumiset kansallismaisemat pysäyttävät jokaisen kävijän iättömällä tunnelmallaan. Koli Ski -laskettelukeskus sijaitsee Pohjois-Karjalassa 75 km Joensuusta pohjoiseen.

Alueella on pitkät perinteet laskettelusta jo vuodesta 1938 alkaen ja siihen ihastuneet palaavatkin vuosittain nauttimaan maisemista ja vauhdikkaista laskuista. Hiihtokeskuksessa on korkeuseroa 230 metriä ja rinnepituutta parhaimmillaan 1500 metriä. Suurempaa korkeuseroa saa hakea aina napapiiriltä saakka.

Kolin matkailulla on pitkä historia

Kauniit kansallismaisemat ovat houkutelleet matkailijoita paikalle jo kauan. Aluetta ovat tehneet tunnetuksi erityisesti 1800-luvun lopun taiteilijat. Jean Sibelius, Eero Järnefelt sekä Juhani Aho olivat tunnettuja kävijöitä aikoinaan.

Matkailijoita palvelemaan avattiin ensimmäinen matkailumaja eli ”Ylämaja” vuonna 1896. Vuonna 1923 hiihtokeskus oli Suomen vierailluin matkailukohde. Laskettelua alueella on harrastettu jo vuodesta 1938 eli kunnioitettavat 86 vuotta.

Paikallinen osuuskauppa Kolin kehittäjänä

Hiihtokeskuksen ja matkailun kehittämisen uusi vaihe alkoi 1960-luvulla. Alkuun vanha Ylämaja laajeni hotellisiivellä, mutta sai lopulta väistyä nykyisen hotellirakennuksen tieltä vuonna 1970. 1980 – 1990 –luvuilla Kolia kehitettiin voimakkaasti muun muassa lisäämällä mökkikapasiteettia.

Hotelli saneerattiin täysin 1990-luvun lopulla, kun paikallinen Pohjois-Karjalan Osuuskauppa tuli siihen vuokralaiseksi ja rinnetoimintojen pyörittäjäksi. Siitä lähtien hotellin ja Kolin rinteiden kehittäminen on ollut yksissä käsissä. Hotellin upea maisemaravintola ja kahvila on hiljattain uusittu, samoin kuin kokoustilat. Uniikki hemmottelu- ja maisemakylpylä Koli Relax Spa avattiin keväällä 2013. Myös hiihtokoulu palvelee Ukko-Kolin rinteillä. Alueeseen on investoitu myös viime vuosina. Lumetusta tehostettu, rinteitä valaistu sekä hotellia uusittu viidellä miljoonalla eurolla vuodesta 2010 lähtien.

Koli on monipuolinen elämyskeskus

Ukko-Kolin ja Ipatin puolen rinteet ovat hieman eri luonteisia ja täydentävät toisiaan. Eritysmaininnan ansaitsevat kansallispuiston mahtavat maisemat. Tekemistä ja haasteita riittää erilaisille laskijoille. Laskupäivän jälkeen lihaksia ja mieltä rentouttava kylpyläkäynti, ja illan kruunuksi maistuva päivällinen maisemaravintolassa. Hienon päivän päätteeksi uni maittaa.

Todisteena monipuolisesta ja toimivasta kokonaisuudesta palkittiin Koli 2013 vuoden hiihtokeskuksena. 80 vuotta vanha klassikko pitää edelleen pintansa ja on ehdottomasti käymisen arvoinen kokemus. Asiakaskunnasta löytyy myös todellisia klassikkoja ja legendoja, jotka jo 1950-luvulla aloittelivat laskijan uraansa ja joiden kanttien jäljet edelleen piirtyvät joka talvi tuttuihin rinteisiin.

Ukko-Kolin rinteet

Ukko-Kolin rinteet sijaitsevat Kolin kansallispuistossa ja nousevat suoraan Pielisen rannalta kohti vaaran huippua ja rinneprofiilit tarjoavat parhaimmillaan 230 korkeuserometriä laskemisen hurmaa. Ukko-Kolin rinteistä nauttivat eniten tosiharrastajat junnuista jo varttuneempiin laskijoihin ja rinteiden profiili sopii hyvin sekä harrastajille että experteille. Yhteensä Ukko-Kolilta löytyy 6 rinnettä. Rinteitä on vaihtelevasti sinisestä mustaan, valaistuja niistä on kolme, joten iltamäkikin sujuu. Varsinaisia hissejä on neljä, joista yksi on klassinen 2-hengen tuolihissi Ukko-Kolilla. Aikoinaan tarjontaa laajensi läheinen Loma-Koli, mutta sen rinteet ovat nykyään ilman hissiapua ja hoidettuja rinteitä ulkoilevien maastoa.

Pisin rinne on 1,5 km pitkä sininen rinne Ipatin kierto. Muita suosittuja ja suositeltavia laskuja ovat erityisesti punainen rinne Pielinen, unohtamatta tietenkään legendaarista Ukko-Kolin mustaa jyrkkää. Suomen jyrkimpiin ja hienoimpiin rinteisiin lukeutuva Ukko-Kolin musta rinne tarjoaa haastetta taitavimmallekin laskijalle.

Ipatin kiertorinteen hyppyrit ja reilit palvelevat erityisesti lautailijoita ja suksijoita, jotka kaipaavat ilmaa jalkojensa alle. Temppuiltavaa löytyy myös lajin saloihin vasta perehtyville ja perheen pienemmille hurjapäille. Suorituspaikat ovat helposti lähestyttäviä ja kokeiluihin rohkaisevia. Perheen pienimmille ja lasku-uraansa aloitteleville laskijoille mattohissi tarjoaa helpon alun. Lisähupia tarjoaa rinneravintolan päädyssä sijaitseva tuubikaruselli.

Rinteiden ulkopuolista laskettavaakin Kolilta löytyy, mutta offarireitit ovat hieman piilossa osittain tiheähkön metsän väljemmissä kohdissa. Näkyvin reitti on tuolihissin alapuolen lasku, mikä sisältää paljon haastavampia, kapeita ja jyrkkiä kohtia sekä hyviä mahdollisuuksia pienempiin ja suurempiin kalliodroppeihin. Kolin huipun maisemat kannattaa käydä ihastelemassa pienen jalkapatikan kautta. Jos mukaan kantaa laskuvälineen, pääsee alas laskemaan helpoimmin nousureittiä mukaillen. Huipulta Pielisen järvimaiseman suuntaan löytyy myös tarkkasilmäisille muutamia hankalahkosti hahmottuvia laskulinjoja. Matkalla on useita kallionkielekkeitä, jotka pystyy myös kiertämään osuvalla reittivalinnalla.

Laskijan palveluita ja majoitusta

Asiakkaita palvelee rinteiden juuressa sijaitseva vuokraamo, josta löytyy välineet niin laskettelijoille, lumilautailijoille kuin telluilijoillekin. Myös maastohiihtoon löytyy vuokravälineet.

Rinteiden juurella sijaitsee lisäksi rinneravintola Rinnetupa, josta saa pientä suolaista ja makeaa sekä hampurilaisia ja muita ruoka-annoksia kuten mainioita wingsejä. Kotoisa, takallinen Rinnetupa soveltuu myös yksityiskäyttöön. Ukko-Kolilla on lisäksi laavu nuotiopaikkoineen asiakkaiden vapaassa käytössä sekä taukotila helpottamaan vaatteiden ja varusteiden pukemista.

Ukko-Kolin huipulla sijaitsee hotelli ja luontokeskus. Huipulla sijaiseva Break Sokos Hotel Koli on täydellinen ski in/out -hotelli, josta avautuu henkeäsalpaavat näköalat Pielisen yli. Hotellin suksivarastosta on noin viiden sauvatyönnön matka rinteisiin. Hotellin yhteydessä toimii Grill it! –ravintola, alulabaari Café Latva ja Relax Span sisään kutsuva takkabaari Kaski Bar.

Hemmotteluhetkiin huipun hotellin yhteydestä löytyy myös uniikki Koli Relax Spa. Hemmottelu- ja maisemakylpylä pitää sisällään 34-asteisen valo-äänialtaan ja porealtaan. 7-asteinen kylmäallas tarjoaa kontrastia, ja lisäksi jaloille on oma kylmä-kuuma-allas. Ehkä upeinta on kuitenkin nauttia maisemista kolmessa 34-asteisessa ulkopaljussa. Lisäksi kylpylässä on elämyssuihkuja, joista tulee myös valoa ja ääntä. Tiukempi vaihtoehto on Kolin Kuohu -kylmä suihku. Kolmesta saunasta suomalaistyyppinen ”Tuli” on kuumin, ja tarjoaa harvinaisen pehmeät ja kosteat löylyt. Miedompi aromisauna ”Kivi” on 60-70 ℃ lämpöinen ja miedoin vaihtoehto on höyrysauna ”Vesi” 40-50 asteen lämpötilallaan.

Kesällä 2023 Kolin ajoittain ruuhkautunut hotellitarjonta sai tervetulleen lisän, kun Kolin Kylän ytimeen avautui kotoisan harjakattoinen ja nelikerroksinen Break Sokos Koli Kylä. Investointi oli merkittävä myös siksi, että kyseessä oli ensimmäinen uusi hotelli Pohjois-Karjalaan 50 vuoteen. Hotellissa on 463 petipaikkaa 130 huoneessa sekä muun muassa kaksi ravintolaa: kansallismakuja tarjoileva ravintola Tervaskanto ja Puronmutka Bar & Cafe. Kylän hotellilta on rinteisiin noin 3 km matka, jonka voi taittaa myös Skibussin kyydillä.

Kolin kävijät tulevat kauempaa

Isoin osa hiihtokeskuksessa vierailevista laskijoista ja lumilautailijoista tulee Etelä-Suomesta, Etelä-Karjalasta sekä Keski-Suomesta ja majoittuvat yön tai useamman yli Kolin alueella. Ruuhkia esiintyy edelleen erittäin harvoin, lähinnä vain maaliskuulle ajoittuvien pääsiäisten aikaan. Silloinkin pieni jono osuu todennäköisesti vain tuolihissin puolelle.

Kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti, nyt Koli on hissilippumyynnillä mitaten Suomessa sijalla 15. Samoista asiakkaista selkeimmin kilpailevat lähikeskukset Tahko ja Vuokatti, osittain hiljaisempina ja rauhallisempina keskuksina myös Pyhä ja Luosto.

Päiväkävijöinä on lähinnä Pohjois-Karjalan paikallisia. Paikallisia kävijöitä kuljettaa Ski & Spa –bussi Joensuusta lauantaisin ja sunnuntaisin koko rinnekauden ajan. Viikolla 10 ja 4.-8.3.2024 Ski & Spa -bussi liikennöi päivittäin. Ski&Spa matkat tilataan ennakkoon viimeistään edellisenä päivänä puhelimitse: 020 741 4392. Lisäksi Kolin kylän hotellin ja rinteiden ala-aseman välillä kulkee Ski Bussi viikonloppuisin ja sesonkeina päivittäin. Hotelliasiakkaille bussi on ilmainen, ja muille hinta on kohtuulliset 2€/suunta.

Mäkitouhujen lisäksi alueelta löytyy myös muuta tehtävää. Oheispalveluista suosituimpia ovat lumikenkäily, liukulumikenkäily, talvipyöräily ja ratsastusretket kansallispuistossa ja lähialueilla. Kolin maasto ja maisemat soveltuvat erinomaisesti myös maastohiihtoon, tästä osoituksena perinteiset alueella järjestettävät Kolin Maisemahiihto ja Ahmanhiihto. Eksotiikkaa kaipaavat voivat kokeilla husky- ja kelkka-safareita tai luolaseikkailuja.

Plussat

  • Klassikko upeassa kansallismaisemassa
  • Tuntuva korkeusero
  • Rinteissä vaihtelevan jyrkkää ja lempeää

Miinukset

  • Aloittelijoille vähemmän valikoimaa
  • Rajallinen rinnemäärä
  • Ei vauhdikasta iltaelämää

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomi Slalom tulee taas – tapahtuma täynnä vauhtia ja riemukasta yhdessäoloa

suomi slalom 2017

Perinteinen Suomi Slalom -tapahtumakiertue: rinteissä jo yli 30 vuotta

Täydellinen parisuhdeloma Kolilla

Toimituksen TOP 10 – Suomen upeimmat rinteet 2016

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja