Hyppää sisältöön

Pyhä – Ekologinen lumikeskus

Pyhä on laadukas hiihtokeskus, joka on ansioitunut panostamalla nimenomaan laskemiseen. Rinteet ja kaikki hiihtäjille tärkeät palvelut ovat kunnossa hiihtokauden jokaisena päivänä.

Hiihtokeskus sijaitsee Pyhä-Luosto kansallispuiston vieressä, ainutlaatuisen luonnon äärellä. Pyhä tunnetaan erinomaisista rinteistään, joista löytyy laskettavaa niin aloittelijalle kuin ekspertillekin.

Hiihtokeskuksen alkuvaiheet ja Pyhän kehittäminen

Pyhän sijainti kansallispuistomaisemissa, keskellä kaunista lappilaista tunturiluontoa on houkutellut vierailijoita alueelle jo kauan sekä kesäisin että talvisin. Tunturihiihto on ollut suosittua aina 1900-luvun alusta saakka. Varsinainen hiihtokeskustoiminta käynnistyi 1964 Pyhätunturi Oy:n perustamisen myötä. Hiihtokeskuksen käynnistäjinä ja perustajaosakkaina oli kahdeksan paikallista henkilöä, heidän joukossaan maanviljelijöitä, lehtori, kansakoulunopettaja sekä Kemijärven kauppalan insinööri, sihteeri ja apulaisjohtaja.

Toiminta käynnistyi kahden hengen tuolihissin rakentamisella. Hissin viereen tehtiin nykyisin Kultakero-nimellä tunnettu rinne ja myöhemmin legendaarinen Huttu-Ukko, Suomen jyrkin rinne. Seuraava kehitysaskel otettiin vuonna 1970 kansainvälisten yliopisto-opiskelijoiden Universiade-kilpailujen myötä, jolloin Pyhälle rakennettiin Polar-hissi ja Polar-rinne.

Pyhätunturi Oy siirtyi vuonna 1975 Suomen Matkailuliiton omistukseen. Toiminta jatkui uudella omistajalla aina vuoteen 1986 asti, jolloin yhtiö siirtyi vuodeksi Datanomi Oy:lle. Vuodesta 1987 Pyhän toiminnasta on vastannut Ahojen perheyritys Rukakeskus Oy.

Pyhän toinen tuolihissi, kolmen hengen tuoli, ja Polarin vierellä kulkeva Sininen rinne valmistuivat vuonna 1989. Pohjoispuolen rinteet rakennettiin vuonna 1997 ja olivat merkittävä kehitysaskel – uudet rinteet toivat vierailijoille paljon kaivattuja pitkiä ja helppoja mäkiä.

Keskuksen uusin tuolihissi PyhäExpress saatiin valmiiksi hiihtokaudeksi 2010 – 2011. Tuulikuomulla varustettu nopea kuuden hengen tuolihissi kuljettaa laskijat mäkeen mukavasti. Samaan aikaan valmistui hissin vierestä löytyvä FIS-luokiteltu Piste Palander, Perherinteen uudistus ja Skiway-yhdysreitti eli laskuyhteys PyhäExpresiltä kaikkiin etupuolen rinteisiin. Kaudeksi 2018-2019 kehityksen painopiste on siirtynyt Perherinteiden alueelle, johon on luotu kokonainen Perheseikkailu. Aivan Perherinteiden vierestä löytyy myös uudet, perheille suunnatut Pyhälinna Ski-Inn chaletit.

Mittavat uudistukset on koettu erittäin onnistuneiksi, osoituksena tästä uudistettu Pyhä valittiin Vuoden Hiihtokeskukseksi 2011 ja 2017. Laskettelukeskuksessa on panostettu pitkäjänteisesti ympäristöasioihin, se on täysin hiilineutraali keskus kolmantena koko maailmassa.

Monipuoliset rinteet luonnon rauhassa

Nykyisin rinteitä on 14 ja niitä palvelee yhteensä 9 hissin valikoima. Monien mielestä Pyhältä löytyvät maan parhaat rinteet sekä vertaansa vailla olevat lähioffarit.

Pääpiirteissään laskettelukeskuksen rinteet ovat pitkiä ja monipuolisia ja tarjoavat haasteita kaikille. Pyhä onkin profiloitunut erityisesti keskuksena hyville laskijoille, joille löytyy takuulla mielekästä laskettavaa. Hiihtokeskuksen nykyisessä rinnevalikoimassa myös aloittelijat ja lapset on huomioitu hyvin, ja Pyhän siniset ja punaiset rinteet tarjoavat tekemistä kansallispuiston läheisyydessä myös vähemmän laskeneille.

Musta FIS-rinne Piste Palander on Suomen parhaita kilpa- ja harjoittelurinteitä, jossa kokeneillekin laskijoille riittää haastetta – kyseessä on erittäin vauhdikas ja vaihteleva lasku, jonka mukavat muodot kutsuvat kokeilemaan rajojaan. Aika ajoin rinne tosin on suljettu tavallisilta laskijoilta eri alppijoukkueiden hioessa siinä taitojaan.

Pyhän kävijälle ”pakollisena” tutustumiskohteena on myös Suomen jyrkin rinne eli Huttu-Ukko, jossa pääsee testaamaan jyrkän laskemisen taitoja. Vauhdikkaista laskuista pitävät tykästyvät myös punaisen Polar-rinteen mukavan viettävään profiiliin. PyhäExpess-tuolihissi kuljettaa laskijan nopeasti takaisin ylös – vauhdikkaita laskuja voi toistaa oman kunnon ja jaksamisen mukaan.

Mukavia laskuja tarjoavat myös Polar-rinteen vierestä löytyvä Sininen rinne sekä Pohjoisrinteet, jotka soveltuvat hyvin myös vähemmän laskeneille. Pyhän parkkina on nykyään Polar-rinteen ja Sinisen rinteen välissä oleva monipuolinen laskualue nimeltään Polar Madness. Polar Madnessissä yhdistyvät kutkuttavasti banked slalom, freeride ja parkkilaskeminen.

Pienemmille ja aloittelijoille helpompia haasteita tarjoavat Perherinteiden alue on kasvanut uusien rinteiden, metsälaskualueiden ja Huttu-hissin myötä Perheseikkailuksi. Uuden Huttu-hissin myötä Perherinteet laajentuivat kohti Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Alueella oleviin metsäsaarekkeisiin on rakennettu elämyksellisiä seikkailuelementtejä monipuolistamaan erityisesti perheen pienempien laskupäivää. Metsälasku- ja muilla erikoisalueilla on myös helppo ottaa ensiaskeleet vapaalaskun maailmaan.

Mikä tuo monen harrastajan Pyhälle ovat Suomen mittakaavassa erinomaiset rinteiden ulkopuoliset vapaalasku- ja lähioffari-mahdollisuudet. Hissikyydillä tai pienellä siirtymällä löytyy monenlaista laskettavaa jo rinteiden lähettyviltä ja esimerkiksi Kultakeron vierestä löytyvä Jackson on todella helposti saavutettavissa suoraan hisseiltä.

Pyhän kävijät

Pyhän rinteistä saavutaan nauttimaan ympäri Suomea. Päiväkävijöitä lähiseudulta on lähinnä viikonloppuisin, mutta yleensä kävijät tulevat kauempaa ja viipyvät 3 – 5 vuorokautta. Tyypillinen kävijä on aktiivinen ulkoilmaihminen, joka haluaa nauttia hyvistä rinteistä ja laduista mahtavissa maisemissa. Ruuhkaa Pyhällä ei juurikaan ole hiihtolomaviikkojen ja pääsiäisen ulkopuolella, sillä väki jakautuu tunturiin tasaisesti ja tehokas hissijärjestelmä vie laskijat huipulle jonottamatta.

Myös monet erilaiset tapahtumat houkuttavat kävijöitä paikalle. Maaliskuun lopussa järjestettävä vapaalaskijoiden viikonloppu The Original Free’kend ja Antti Autin nimikkotapahtuma lumilautailijoille nimellä Pyha bAAnked ovat esimerkkejä hiihtokeskuksen monipuolisista tapahtumista. Tapahtumia järjestetään myös muilla teemoilla, esimerkiksi Pyhä Unplugged ja Pyhä Winter Unplugged –musiikkitapahtumissa Suomen eturivin artistit esiintyvät mahtavissa tunturimaisemassa.

Viereinen Pyhä-Luoston kansallispuisto rajoittaa alueen rakentamista, joten vierailijat saavat nauttia hyvien rinteiden ja kauniiden maisemien ohella vallitsevasta rauhallisesta, sporttisesta ja omalaatuisesta pikkukeskuksen tunnelmasta. Jotain samanlaista on löydettävissä Lapin kohteista lähinnä Suomulta, Sallasta ja Pallakselta.

Majoitus ja muut palvelut

Hyvällä paikalla, lähes tunturin puolivälissä sijaitsee hiihtokeskuksen sydän, hotelli Pyhätunturi ravintoloineen ja palveluineen. Samalla tasalla hotellin kanssa sijaitsevat Ski-Inn huoneistot, joiden lisäksi alueelta löytyy myös mökkimajoitusta.

Keskuksen palveluihin kuuluvat välinevuokraamo ja -myynti sekä suksihuolto. Hotellitasanteen vuokraamo tarjoaa erikoisuutena takamaastojen tutkimiseen hyvin soveltuvien suksien (Altai Skis) sekä lumivyöryvarusteiden vuokraamista. Lisäksi on mahdollista testata Salomonin kauden 2013 -14 vapaalaskusuksia maksutta. Eturinteiden juurelta löytyy myös toinen vuokraamo, jossa voi tiistaisin ja torstaisin testata maksutta Atomicin kauden uutuustuotteita.

Hiihtokoulussa opetusta on saatavilla alppihiihdossa, lumilautailussa, telemarkissa ja murtomaahiihdossa. Pyhällä on myös Wernerin vauhdikas hiihtokoulu 5-11 vuotiaille lapsille.

Ruokapaikkoja ja kahviloita löytyy rinteiden läheisyydestä riittävästi. Hotelli Pyhätunturi tarjoaa ruokailuun ja taukoon upeat maisemat Colorado Bar & Grill Pyhä -ravintolassa. Tarjolla on ruokaa ja rockia amerikkalaiseen tyyliin. Lista on monipuolinen, ja puuhiiligrilli tuo oman säväyksensä vaihtoehtoihin. Eturinteiden alta löytyy Huttu-Uula, jossa pizzojen ja burgereiden lisäksi kokeilemisen arvoisena ainakin perinteinen poronkäristys. Miellyttävän taukopaikan tunturin huipulla tarjoaa myös kotaravintoa Tsokka, jonka maisemaikkunoista avautuu hienot näköalat yli tunturikylän. Pohjoisrinteiden ala-asemalalta löytyy puolestaan erityisesti makkaran ystävien PyhäWurst. Perherinteen vieressä sijaitsee Huttuhippu, jossa erilaisten ruokavaihtoehtojen lisäksi on tarjolla myös välipalamunkkia, kahvia ja kaakaota.  Omatoimisia tauko- ja nuotiopaikkoja on rinteiden läheisyydessä useita.

Rinnepäivän jälkeen hiihtoväki kerääntyy joko Pyhän ”olohuoneeseen” eli hotellin Glacier-ravintolaan tai Carsberg-talolle rauhallisen after skin merkeissä. After ski on varsin maltillista, mikään varsinainen bilepaikka Pyhä ei ole.

Tekemistä Pyhältä löytyy myös laskemisen ja lumilautailun lisäksi – jääkiipeily, ratsastus, erilaiset rekiretket ja jääkarting tarjoavat kaikki hienoja elämyksiä upeissa puitteissa halukkaille. Huonon sään yllättäessä Pyhän kävijät voivat tutustua esimerkiksi Metsähallituksen luontokeskus Naavaan tai vierailla ametistikaivoksella Luostolla.

Plussat

  • Suomen parhaimmistoon kuuluvia rinteitä
  • Erinomaiset off-pistemahdollisuudet
  • Uusi nopea tuolihissi

Miinukset

  • Rakkapohjat vaativat rinteiden ulkopuolelle kunnolla lunta ja jyrkät maastot ovat vyöryherkkiä
  • Vauhdikkaampaa after skitä tarjolla vain ajoittain
  • Erittäin kovalla tuulella tuolihissit eivät pyöri

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Pyhälle uusi vanha tuolihissi ja tavoitetilaksi maailman puhtain hiihtokeskus

Suomi Slalom 2019 tapahtumakiertue

Alkukauden lumivarmat hiihtokeskukset Suomessa ja Pohjoismaissa

Vuoden hiihtokeskus 2018 on Sappee

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja