Ounasvaara - hiihtokeskus, Kuva: Kaisa Sirén
 • Ounasvaara werneri2
  Ounasvaara park1
  Ounasvaara park2
  Ounasvaara werneri1
  Ounasvaara street
 • ounasvaara rental
  ounasvaara vuokraamo
  ounasvaara lastenmaa
  ounasvaara hyppyrimaki
  ounasvaara ski jumps
 • ounasvaara hissit
  ounasvaara ankkurihissi
  ounasvaara Vuopalanrinne
  ounasvaara Lapland hotel sky
  ounasvaara tuolihissi
 • ounasvaara vuopalanrinne
  ounasvaara maisemat
  ounasvaara parkki
  ounasvaara liikenneyhteydet
  ounasvaara rinteet
 • ounasvaara rinneravintola
  ounasvaara restaurant
  ounasvaara hiihtoladut
  ounasvaara rendis snow world
  ounasvaara kuntorinne2
 • ounasvaara kuntorinne2
  ounasvaara tottohissit-huippu
  ounasvaara hiihtokeskus
  ounasvaara kuntorinne1
  ounasvaara tottohissit
 • ounasvaara maasto
  ounasvaara alpenjäger
  ounasvaara alpenjäger pizza
  ounasvaara parkki
  ounasvaara ski resort

Ounasvaara – Rovaniemen kaupunkikukkula

Ounasvaaran laskettelukeskus sijaitsee Rovaniemellä aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Rovaniemen kaupunkikeskus tarjoaa hyppyrimäkien kainalossa mukavasti harrastusmahdollisuuksia etenkin lapsiperheille ja temppulaskijoille.

Ounasvaara, tai tuttavallisemmin Oukku, on paikallisten rakastama hiihtokeskus ja ulkoilualue. Tunteet ovatkin välillä kuohahtaneet kaupungin päättäjien kaavailtua Ounasvaaraan entistä laajempaa turistikylää. Kehitettiin aluetta jatkossa mihin suuntaan tahansa, pysynee se jatkossakin hyvänä paikkana laskijoille. Ounasvaaran rinteillä taitojaan ovat kehittäneet mm. Antti Autti ja Tanja Poutiainen.

Jääkäreiden raivaamat laskettelurinteet

Ensiaskeleensa hiihtokeskus otti jo vuonna 1943, kun vaaralle raivattiin ensimmäinen pujottelurinne yhdessä saksalaisten ja itävaltalaisten alppijääkäreiden kanssa. Muistona alkuajoista Ounasvaarassa on Alpenjager-rinneravintola, joka saa nimensä juuri näistä apuna olleista jääkäreistä.

2010-luvulla laskettelukeskuksessa on seitsemän rinnettä, neljä hissiä, half pipe ja lastenmaa. Rinteiden vaikeusasteet vaihtelevat helposta vihreästä keskivaikeaan punaiseen, ja laskettavaa löytyy niin aloittelijalle kuin hieman kokeneemmallekin laskijalle. Korkeusero on parhaimmillaan 140 metriä ja pisin rinne yltää 600 metriin. Lisäksi maastohiihtäjille on yhteensä sadan kilometrin latuverkosto.

Koko perheen Ounasvaara

Monipuolinen rinnetarjonta sopii parhaiten koko perheen voimin laskemiseen. Tunturimaisella vaaralla on tarjota lähinnä helppoja sinisiä ja punaisia laskuja kahdella hissialueella: Totto- ja Ounashisseillä.

Tottorakan / Tottohissien puoleiset rinteet ovat hieman mittavampia ja jyrkempiä, mutta parkkirinteet ja pisimmät laskut sijaitsevat Ounashissien yhteydessä. Siirtymärinteet tekevät kahden erillisen hissialueen välillä liikkumisen vaivattomaksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lapsetkin laskettelevat Oukussa

Oukun lastenmaa on Ounashissien alapuolelta löytyvä Rendin Lumimaa. Pienellä kumpareella lasketellaan hyppyrimäkien maisemissa, mutta turvallisesti loivassa rinteessä. Nousut tapahtuvat helppokäyttöisellä mattohissillä. Lumimaan toisella laidalla on lisäksi naruhissi.

Helpon rinteen lisäksi tunnelmalliseksi koristellun Rendin Lumimaan valikoimasta löytyy talvikaruselli tasapainotreeniä varten, tuubimäki ja pulkkamäki, johon saa tarvittaessa lainattua hiihtokeskukselta pulkan tai stigan. Mattohissin läheisyydestä löytyy lämminhenkinen Rendin tupa, joka mahdollistaa leikkimisen myös sisätiloissa. Alle 6-vuotiaat lapset laskettelevat hiihtokeskuksessa kypärä päässä ja vanhemman kanssa ilmaiseksi.

Rendin Seikkailureitti on veikeä kiemurarinne Ounasvaaran päältä alas saakka. Reitillä aaltolatua ja kallistetuja mutkia. Seikkailureitti alkaa Routalan rinteen (nro 8.) lähtöpisteestä. Rinnekartalta Rendin Seikkailureitti löytyy numerolla 9.

Half pipe ja kaksi snow parkia

Ounasvaaran hiihtokeskus on todella toimiva paikka parkkilaskuun. Ison Streettirinteen ohella laskettavana on huomattavasti helpompi Junnu Park. Turvallisen Junnu Parkin suorituspaikat ovat selkeästi pienempiä kuin isolla streetillä, mutta tarjontaa on kuitenkin mukavasti. Laskun aikana tutuksi tulevat pienet reilit, pressit sekä pari pientä hyppyriä ja kaikkein helpoimmissa kohdissa on tarjolla myös vaikeampi vaihtoehto.

Kokeneemmat temppulaskijat nauttivat isommasta Streettirinteestä, jossa elementit ovat selkeästi vaativampia. Esimerkiksi hyppyrien koko isossa parkissa vaihtelee kahdeksasta kahteentoista metriin. Parkeista vastuussa oleva henkilökunta laskettelee Oukussa itsekin ja kuuntelee palautetta temppupaikoista parhaansa mukaan, joten asiat ovat laskijan näkökulmasta tyypillisesti hyvässä kunnossa.

Kahden parkkirinteen lisäksi Routalan rinteessä on haastavia reilejä, joten temppumaaston ei pitäisi loppua liian nopeasti. Ounasvaaran erikoisuus on kansainvälisissä mitoissa oleva 130-metrinen half pipe neljän ja puolen metrin kaarella.

Metsälaskua ja hoitamatonta rinnettä

Ounasvaaran lähes hoitamaton, luonnonlumella avattava Freeride-rinne sijaitsee jylhemmän Tottorakan puolella. Vapaalaskurinne on merkitty karttaan numeroilla 1. ja 4. Tottorakan rinteiden 3. ja 5. välistä löytyy hauska Tree Ride -metsälaskualue, jossa laskutilaa löytyy puiden välistä juuri sopivasti. Muuten varsinaisia merkittyjen rinteiden ulkopuolisia vapaalaskulinjoja löytyy jonkin verran.

Hiihtokeskuksen toimivat peruspalvelut

Hiihtokeskuksen palveluihin kuuluvat välinevuokraamo, suksihuolto ja hiihtokoulu. Vuokraamosta hankkii talviurheilupäivän välineet kätevästi, oli lajina sitten maastohiihto, laskettelu, lumilautailu tai telemark. Merkeistä vuokraamossa näkyvimmin edustettuina ovat Salomon ja Burton.

Alpenjager-rinneravintola vastaa ravitsemuspuolesta ja sen valikoimasta löytyvät hyvät ranskalaiset, pizzat ja salaatit. Juomapuolella tarjolla on sekä virvokkeita että kuumaa kaakaota eivätkä Rovaniemen kaupungin palvelutkaan eivät ole kaukana, mikäli tahtoo yhdistää shoppailua laskupäiväänsä.

Majoitusta urheiluopiston tiloissa

Ounasvaaran alueelta löytyy laskijalle erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotellista mökkeihin ja asuntoihin. Suosittu vaihtoehto on yöpyä Santasportin tai Lapin urheiluopiston tiloissa, jolloin käyttöön aukeavat Santasportin muut tilat, kuten kylpylä, kuntosali ja keilahalli.

Muita vaihtoehtoja majoittumiseen ovat Ounasvaaran pirtit aivan hissien tuntumassa sekä Lapland Hotels Sky Ounasvaara hissien yläasemalla. Hotellissa majoittuvat laskijat pääsevät nauttimaan korkeatasoisesta näköalaravintolasta ja Lapin ylitse avautuvista upeista maisemista.

Kausikortilla etuja muissa laskettelukeskuksissa

Ounasvaaran siirryttyä Laplan Hotelsin omistukseen pääsee samalla KeyCard-hissilipulla laskemaan myös Luostolla, Oloksella, ja Pallaksella.

Rovaniemen suuri lähimäki

Ounasvaara on Rovaniemen toimiva lähikeskus, joka on erityisesti paikallisten perheiden ja parkkilaskijoiden mieleen. Jos etelästä suuntaa Lappia kohti laskettelu mielessään, ei Oukku välttämättä ole ensimmäinen vaihtoehto kohdetta valittaessa, sillä Pohjois-Suomessa keskus joutuu haastamaan paikalliset jättiläiset.

Rovaniemen suunnalla liikkuessa kehittyvä laskettelukeskus on kuitenkin helppoa yhdistää osaksi työmatkaa tai kaupunkilomaa. Ounasvaara sijaitsee vain noin neljän kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta joten päivän mittaiset laskureissut keskukseen onnistuvat vaivattomasti, vaikka hotelli olisikin varattuna rinteiden sijaan kaupungista. Myös Rovaniemen lentokenttä ja rautatieasema ovat vain viiden kilometrin päässä Oukusta.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Ounasvaara – Rovaniemen kaupunkikukkula, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Plussat

 • Hyvät parkit, treeride ja freeride-rinne
 • Tunnelmallinen Rendin Lumimaa toimii lapsille
 • Majoitus ja kaupungin palvelut lähellä

Miinukset

 • Ounashissin puolella lähinnä loivaa laskettavaa
 • Tuolihissiä ei pidetä aina laskijoiden käytössä
 • After ski rajoittuu Rovaniemen kaupungin tarjontaan