Olos hiihtokeskus, Kuva: Lapland Hotels
 • Olos uusi hotelli revontulet Lapland hotels
  Olos hiihtokeskus ilmakuva Lapland hotels
  Olos polar kota restaurant Lapland hotels
  Olos holiday resort Lapland hotels
  Olos polar kota Lapland hotels
 • Olos hiihtokeskus rinne telemark
  Olos hiihtokeskus laskettelurinteet
  Olos hiihtokeskus hiihtohissit
  Olos hiihtokeskus laskettelu
  Olos hiihtokeskus rinteet
 • Olos hiihtokeskus uimahalli after ski
  Olos hiihtokeskus uimahalli hyppy
  Olos hiihtokeskus uimahalli tilat
  Olos laskettelukeskus maisemat
  Olos laskettelukeskus offarit
 • Olos telemark off-pisteet
  Olos laskettelu offarit takamaastot
  olos lasku takamaasto
  Olos ski center skier off-piste
  Olos vuokraamo välineet
 • Olos telemark off-piste skier
  Olos ski skier slope
  Olos Lapland skiing telemark
  Olos Lapland skier slopes
  Olos Lapland ski powder
 • Olos Lapland resort slopes
  Olos Lapland restaurants

Olos – Lämminhenkinen ja kompakti

Olos on viehättävä laskettelukeskus Muoniossa keskellä Tunturi-Lappia. Samalla lipulla toimiva Pallas on helppo yhdistää Oloksen visiittiin.

Luonnonläheisellä Oloksella rinteet ja palvelut ovat sujuvasti lähekkäin ja puurajan yläpuolelle kurottavat rinteet tarjoavat mielekkäitä laskuja kaikille aloittelijasta harrastajaan. Hiihtokeskuksesta löytyy myös lastenrinne, jonka huipulle pienet laskijat pääsevät sompahissillä.

Oloksen rinteet

Rinteitä on yhteensä 10 kappaletta ja hissejä 4. Korkeuseroa rinteet tarjoavat 200 metrin verran. Puolet rinteistä on keskitasoa ja ne sopivat hyvin myös kokeneille laskijoille.

Tunturin juurelta katsottuna sen vasen puoli on yläosaltaan jyrkempää, ja keskivaiheesta eteenpäin varsin loivaa laskettavaa. Kolme Aurinkorinnettä ovat sen sijaan ylimmästä osastaan loivia, ja taittuvat keskiosaltaan hyvinkin vauhdikkaiksi.

Oloksen matalampi tunturi ei ole yhtä herkkä kovalle tuulelle tai huonolle näkyvyydelle kuin Länsi-Lapin korkeimmat tunturit. Myös kausi on pitkäkestoinen – Oloksen rinteet on saatu avattua aina joulukuun ensimmäiseen viikonloppuun mennessä, ja se on jatkunut huhtikuun loppuun asti.

Olos – Rentoa rinne-elämää

Olostunturin rinteessä, Olos-hotellin vieressä sijaitsevassa Polar-kodassa voi ruokailla ja nauttia mutkattomasta tunnelmasta. Toinen puoli ravintolasta on lasinen, ja sieltä voi ihailla Pallas-Ounastuntureille avautuvaa upeaa näköalaa. Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti hotelleista, huoneistoihin ja mökkeihin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Olos hemmottelee maastohiihtäjiä tarjoamalla alkutalven lumivarmuutta. Sahanpurujen alla säilötään suurta lumimäärää, jonka avulla saadaan avattua ensilumen ladut ensimmäiset joukossa. Ensilumen latu on maksullinen ja kaikille avoinna, vaikka suuri osa hiihtäjistä onkin maajoukkueiden ammattilaisia. Alueella sijaitsee myös maailman suurin ampumahiihtostadion, jolla ammattihiihtäjät treenaavat alkukaudesta.

Olos panostaa selkeästi myös ratalaskijoihin, ja tarjoaa veloituksetta lainattavaksi juniori- tai aikuisten pujottelukepit. Vähintään kerran viikossa hiihtokeskuksen puolesta rakennetaan myös valmis rata. Pujotteluradalle sopivia rinteitä löytyy kolme.

Ratalaskukoulun harjoituksia pidetään kerran viikossa. Mukaan pääsee ilmaiseksi myös omilla välineillä, ja kukin saa treeniä oman taitotasonsa tarpeen mukaan. Myös parkkikouluun on mahdollista osallistua. Sen suorituspaikkoja rakennellaan ja muokataan aina ryhmän tarpeiden mukaan.

Etsivä löytää myös off-pisteet

Pelkästään off-pisteiden vuoksi Olokselle ei kannattane lähteä, mutta tunturi tarjoaa kuitenkin muutamia kohtuullisia laskusiivuja myös rinnealueen ulkopuolelta. Helpommin saavutettava ja laskettava alue sijaitsee alhaalta katsottuna rinteiden vasemmalla vierustalla. Yläaseman itäpuolelta pääsee laskemaan loivaa ja ylimmästä osastaan puutonta metsälaskua maisemaladulle asti, josta pääsee kätevästi takaisin hisseille.

Astetta haastavampi variaatio on laskea yläasemalta pidemmälle itää kohti hieman etäämmällä sijaitsevalle seuraavalle pikkuhuipulle. Huipulta jatketaan itään päin melko jyrkästi viettävää, harvapuista metsälaskua aina maantielle asti. Laskettavaa korkeuseroa tällä reitillä saa noin 150 metriä.

Rinteiden oikealta puolelta löytyy toinen viettävämpi alue. Laskua voi jatkaa täältä aina ampumahiihtostadionille asti. Paluu hissille kannattaa tehdä latu-uraa pitkin. Skinnailijat voivat laskea etelää kohti noin 400 -metrisen laskun. Tänne kertyy usein mukavasti lunta vaivaiskoivujen väliin. Joulu-tammikuussa suljettuna olevien Aurinkorinteiden rinnepohjat ovat myös helppo ja turvallinen paikka päästä pöllyttämään pehmeää lunta hyvinkin pienellä vaivalla.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 6.6/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Olos – Lämminhenkinen ja kompakti , 6.6 out of 10 based on 5 ratings

Plussat

 • Tiiviisti sijaitsevat rinteet ja palvelut perheille
 • Korkeatasoinen majoitus ski in/out -periaatteella
 • Lumivarma jo alkutalvesta, myös maastohiihtäjille

Miinukset

 • Valaistujen rinteiden vähyys rajoittaa rinnevalikoimaa kaamosaikana
 • Aurinkorinteet aukeavat vasta helmikuussa
 • Railakkaampi after-ski -tarjonta puuttuu