Pallas - hiihtokeskus
 • Pallas hiihtokeskus tunturi Lapland hotels
  Pallas tunturi vappu Lapland hotels
  Pallas ilta tunturimaisema Lapland hotels
  Pallas ravintola Lapland Hotels
  Pallas tunturi northern lights Lapland Hotels
 • Pallas laskettelurinne kurvi
  Pallas telemark rinnelasku Antti
  Pallas telemark rinteet Antti
  Pallas laskettelu rinteet laskettelijat
  Pallas laskettelurinne laskettelijat
 • Pallas laskettelurinne laskettelija
  Pallas rinteet laskettelija
  Pallas hiihtokeskus hissit
  Pallas hiihtokeskus rinteet maisema
  Pallas laskettelukeskus rinne
 • Pallas rinnekahvila romanssikahvio
  Pallas hiihtokeskus kevät
  Pallas hiihtokeskus rinne
  Pallas hiihtokeskus rinteet
  Pallas hiihtokeskus hotelli
 • Pallas hiihtokeskus laskettelija
  Hotelli Pallas
  Pallas tamppari
  Pallas kahvila romanssikahvila
  Pallas tunturit miljöö
 • Pallas laskettelu maisemat
  Pallaksen Pöllöt iltaelämä
  Pallaksen pöllöt iltaohjelma
  Pallas tunturi avanto
  Pallas tunturi avantouinti
 • Pallas hotelli-ravintola muikut pannu
  Pallas hotelli suksihuolto voitelu
  Pallas hotelli hiihtokeskus
  Pallas Lommotunturi Keimiötunturi
  Pallas - Olos -tunturit
 • Pallas liitovarjo maisema
  Pallas Taivaskero pilvet maisema
  Pallas tellulaskija
  Pallas telemark
  Pallas telemark offarit
 • Pallas off-pistehiihto
  Pallas off-pisteet reitti
  Pallas offarit skinnaus nousukarvat
  Pallas offarit nousureitti
  Pallas Taivaskero huippu laskijat
 • Pallas Pyhäkuru laskureitti
  Pallas Pyhäkuru off-piste
  Pallas Pyhäkuru laskija
  Pallas Pyhäkuru lasku
  Pallas Pyhäkuru offarilasku
 • Pallas Pyhäkuru reitti
  Pallas Pyhäkuru nousureitti
  Pallas Pyhäkuru nousu skinnaus
  Pallas rinteet lasku
  Pallas laskettelu
 • Pallas hotelli pöllövitriini
  Pallas luontokeskus tunturit
  Pallas luontokeskus näyttely
  Pallas hotelli historia vitriini
  Pallas hotelli ravintola

Pallas – Perinteistä tunturitunnelmaa

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitseva nostalginen Pallaksen hiihtokeskus tarjoaa tunturihiihdon ja laskettelun perinteitä parhaimmillaan ja Lapin luontoa samalla kunnioittaen. Kuvauksellisen kauniit Pallastunturit onkin valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista eikä historiallisen hiihtohotellin ilmapiiriä ei löydy mistään muualta.

Laskettelukeskus sijaitsee lähellä Muoniota ja on erityisesti telemark-laskijoiden ja murtomaahiihtäjien suosima paikka. Pallastunturin korkein huippu, Taivaskero, kurottaa yli 800 metrin korkeuteen ja hiihtohissien kattama korkeusero on Suomen toiseksi suurin – peräti 340 metriä.

Tunturimaisemia ja paljon tilaa

Rinteitä löytyy yhteensä yhdeksän ja ylöspäin pääsee kahdella ankkurihissillä tai tunturihiihdon perinteitä kunnioittaen omin voimin, jolloin on mahdollista saavuttaa jopa yli 450 korkeuserometriä laskettavaa. Lähimmille off-pisteille pääsee myös suoraan yläasemalta ilman kiipeämistä.

Rinteet ovat täysin luonnonlumen varassa minkä vuoksi ne avataan tyypillisesti vasta helmikuun puolivälissä, mutta lunta on tästä huolimatta riittänyt oikeastaan aina vappuun saakka. Muodoiltaan rinteet kumpuilevat luonnonmukaisesti, niitä ei ole tasoitettu tai muokattu tyypillisen tasaiseksi lentokentäksi. Tämä tuo laskuun hauskuutta ja hieman lisähaastetta – jalat saavat tehdä työtä ja käännösten kanssa saa olla tarkkana eri tavalla kuin tasaisella rinteellä.

Pallas sijaitsee oikeastaan kokonaan puurajan yläpuolella, jolloin kovimmat pakkaset eivät inversion takia useinkaan nouse Pallaksen korkeudelle, vaan jäävät alemmas alavimmalle maille. Siksi Pallaksella on usein lasketteluun sopiva lämpötila, vaikka ennuste lupaisi yleisesti Länsi-Lappiin koviakin pakkasia.

Aktiivinen hiihtokoulu ja kiehtova luontokeskus

Suomen toiseksi vanhin hiihtokoulu Pallaksen Pöllöt tarjoaa monipuolisesti sekä ammattitaitoista hiihto-opetusta että ohjelmapalveluja järjestämällä esimerkiksi erilaisia vaellusretkiä alueen luontoon. Pallaksen pöllöt kertookin vievänsä matkailijoita tutkimusmatkoille paikkoihin, jonne turistit eivät itse löytäisi. Luontopoluille on tosin helppo lähteä retkeilemään omatoimisestikin. Vuokraamosta löytyy sopivaa välineistöä eri tyyppisiin tunturiliikkumisen tapoihin, ja laskettelukeskuksessa on mahdollista kokeilla myös alueella suosittuja liitovarjoilua ja leijahiihtoa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tutustuminen Pallaksen alueeseen on kätevä aloittaa hotellin ja parkkipaikan vieressä sijaitsevasta Pallastunturin luontokeskuksesta, joka perehdyttää vierailijan ympäröiviin tuntureihin ja kansallispuistoon. Keskuksesta löytyy esimerkiksi pysyvä näyttely Pallas-Ounastuntureiden geologisesta syntyhistoriasta ja ekosysteemistä, ja sinne on vapaa pääsy. Lisäksi tarjolla on audiovisuaalisin höystein tehostettuja luentoja mitä erinäisemmistä aiheista. Sekä lasten että aikuisten suosiossa olevia värikkäästi esitettyjä tarinoita kertovat usein paikalliset aihealueensa ammattilaiset.

Murtsikkamahdollisuudet ovat Pallaksella erinomaiset. Hyvin hoidettua latuverkostoa riittää pidemmillekin seikkailuille, eikä latujen ulkopuolella hiihtoa katsota pahalla.

Yhteisöllisyyttä

Yhteisöllisyys on Pallaksen kantava voima. Pallaksen Pöllöt ja vakiokävijät muodostavat oman yhteisön, johon on uudenkin väen helppo päästä sisään. Täällä tittelit ja työasiat jätetään pois, ja nautitaan aidoimmista Lapin tunnelmista. Hotellin henkilökunta ja rinneväki on Pallaksen tuntevaa aitoa paikallisväkeä, jotka kertovat mielellään tietoa alueen historiasta, luonnosta ja vaihtavat päivän kuulumisia.

Majoitusta ja ravintolapalveluita tarjoaa vuonna 1948 rakennettu perinteikäs Pallas-hotelli, jonka tunnelma on välitön ja kodikas. Hotelli on varattu koko joulukuuksi Britanniasta lentäville joulumatkailuturisteile, mutta silloinkin hotellin kahvila on kaikille avoin. Pallaksen tunnelmallinen Hirsiravintola tarjoilee puhdasta lähiruokaa klassikkoresepteihin luottaen.

Pallas ei pyri olemaan Lapin suurten kohteiden kaltainen viihdekeskus, vaan sulautuu mieluummin koskemattomaan tunturimaisemaan mahdollisimman huomaamattomasti. Riehakasta after skitä kaipaavien kannattaakin suunnata tutustumaan muiden keskusten yöelämään, mutta yhteisöllinen tunnelma voi viedä vierailijan sydämen pysyvästi. Useat Pallaksen löytäneet kävijät nimittäin palaavat paikalle vuosi toisensa jälkeen.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 8.3/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pallas – Perinteistä tunturitunnelmaa, 8.3 out of 10 based on 7 ratings

Plussat

 • Suuren tunturin koskemattomat maisemat sekä upeat off-piste ja maastohiihtomahdollisuudet
 • Kodikas ja tunnelmallinen
 • Legendaaristen Pöllöjen palvelut ja persoonat

Miinukset

 • Tarjonta voi tuntua suppealta pelkästään rinteitä laskeville
 • Ei sovellu juhlijoille, eikä erityisesti myöskään lapsiperheille
 • Julkiset palvelut 30 kilometrin päässä