Saariselkä Inari Lappi hiihtokeskus. Kuva: Simo Vunneli
 • Saariselkä laskettelu
  Saariselkä lumikenkä
  Saariselkä hiihto
  Saariselkä poro
  Saariselkä kelkkailu
 • saariselkä pizzeria
  saariselkä saariselän Panimo pub majatalo
  saariselkä inari finland paita shirt
  saariselkä välinevuokraamo
  saariselkä vuokraamo
 • saariselkä hissiliput service centre
  saariselkä laskettelijat
  saariselkä tuolihissi
  saariselkä kaunispää yläsema
  saariselkä kaunispää rinneravintola
 • saariselkä kaunispää Riekko-rinne
  saariselkä Kaunispää tuolihissi
  saariselkä hiihtokeskus ankkurihissi
  saariselkä hiihtokeskus rinteet
  saariselkä laskettelurinteet
 • saariselkä rinteet Iisakkipää
  saariselkä sompahissi lastenrinne
  saariselkä lappi tuuli ankkurihissi
  saariselkä laskettelijat
  saariselkä rinteet
 • saariselkä lapland skiing
  saariselkä Lapland ski center
  saariselkä lappi laskettelurinteet
  saariselkä lappi laskettelu
  saariselkä lappi hiihtokeskus kylä
 • saariselkä lappi tunturi kaunispää
  saariselkä inari laskettelu
  saariselkä inari rinteet
  saariselkä Pilkku rinneravintola
  saariselkä pilkku rinneravintola ruoka
 • saariselkä pilkku rinneravintola kahvila
  saariselkä laskettelu
  saariselkä lappi laskettelu
  saariselkä lappi matkamuistot
  saariselkä kaunispään huippu ravintola
 • saariselkä Iisakkipää rinteet
  saariselkä telemark skiing
  saariselkä ski lift
  saariselkä skier
  saariselkä laskettelu ja telemark
 • saariselkä ankkurihissi Iisakkipää
  saariselkä hissit
  saariselkä hiihtokeskus
  saariselkä skiing resort
  saariselkä Kuukkeli rinne
 • saariselkä street parkki
  saariselkä laskettelurinteet
  saariselkä tunturimaisema
  saariselkä laskettelurinteet
  saariselkä iisakkipää yläasema
 • saariselkä ravintola kaunispään huippu hampurilainen terassi
  saariselkä ravintola kaunispään huippu makkaraperunat
  saariselkä terassi
  saariselkä skibus Inari
  saariselkä huippu souvenirs
 • saariselkä naköalatorni
  saariselkä turistit
  saariselkä kylpylä holiday club
  saariselkä angry birds sisäpuisto activity park
  saariselkä ravintola pirkon pirtti pizza

Saariselkä – Euroopan pohjoisin

Inarin kunnassa sijaitseva Saariselkä Sport Resort on Suomen pohjoisin laskettelukeskus ja sanotaankin, että alueella on enemmän taivasta kuin muualla. Tämän havaitsee todeksi viimeistään ihaillessaan pohjoisen revontulia tai loputtomana yllä levittyvää tummansinistä tähtitaivasta.

Saariselkä tarjoaa laskuja kahdella tunturilla, Kaunispäällä (438 m) ja Iisakkipäällä (415 m). Pohjois-Suomen suurissa hiihtokeskuksissa, kuten Ylläksellä tai Levillä, tyypillinen kansainvälinen ilmapiiri puuttuu Saariselästä, mikä ei välttämättä ole kaikille huono asia. Kansainvälisen menon hyvänä korvikkeena nimittäin on perinteikäs ja rauhoittava Lapin tunnelma, jonka äärellä on turvallista opetella laskemaan.

Saariselkä – Tuntureiden kupeita alaspäin

Kahden tunturin rinteistä löytyy toki valinnanvaraa, eikä koko tarjonta ole suinkaan pelkästään aloittelijoita varten. Maaston väritys vaihtelee vihreistä siirtymärinteistä jyrkkiin mustiin, eikä laskettavan pitäisi keneltäkään päästä loppumaan kesken. Kahdella tunturilla onkin yhteensä 15 merkittyä rinnettä, joista valaistuja on 7.

Saariselkä tarjoaa laskumaastoa, jossa on vähemmän korkeutta ja korkeuseroa kuin vaikka Ylläksellä tai Levillä, mutta etenkin pitkät ja rauhalliset kruisailulaskut Urho Kekkosen kansallispuiston luonnonkauniissa maisemissa toimivat vähintäänkin yhtä hyvin kuin suurissa naapureissa. Hiihtokeskuksen pisimmät laskettelurinteet (1 050 m) ovat punainen Varpunen (rinne 6) ja sininen Huuhkaja (rinne 7) Kaunispäällä.

Perheystävällinen keskus – uusittu harjoittelualue, pulkkamäki ja WinterPark

Laskettelurinteitä pidempikin lasku onnistuu Suomen pisimmässä pulkkamäessä eli Allissa (rinne 1, pituus 1 200 m), joka laskee koko matkan Kaunispään huipulta loivasti takaisin tuolihissille tai kylään. Loistava pulkkamäki kannattaa ehdottomasti testata itse, etenkin jos mukana on pieniä lapsia. Myös aloittelijoiden harjoittelualuetta on uudistettu erityisesti ensikertalaiset huomioon ottaen, ja harjoittelualueen loivista rinteistä löytyy naruhissi ja sompahissi. Harjoittelualue luo turvalliset puitteet laskettelun opettelemiseen, ja mahdollistaa porrastetun oppimiskokemuksen. Saariselän hiihtokoulu järjestää ryhmä- ja yksityistuntien lisäksi lomaviikoilla erityisesti lapsille räätälöityjä Werneri-kursseja.

Toinen loistava paikka lapsille on ravintola Sport Bistro Pilkun vieressä sijaitseva WinterPark-alue, jossa pikkuväki viihtyy vaivatta vaikka koko päivän. WinterPark-aktiviteettipakettiin kuuluu 2 tunnin lippu tuolihissiin, erikoispulkkien sekä lumilabyrintin, snowtuberadan, luistelukentän ja jääkolkka-pelin käyttö. Saariselän hiihtokeskus on perheystävällinen, joka näkyy myös hinnastoissa. Alle 17-vuotiaat laskevat edullisesti lasten edullisesti lipulla, ja alle 7-vuotiaat kypäräpäiset lapset laskevat aikuisen kanssa ilmaiseksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Haastavaa laskettavaa vähemmän

Kokeneemmille laskijoille rinnetarjonta on huomattavasti rajallisempaa etenkin jos nautiskeleva laskettelu loivemmissa rinteissä ei miellytä. Saariselästä löytyy toki Iisakkipään musta Lunni-rinne (rinne 8), jonka lisäksi sekä Kaunispään Varpus- (rinne 6) että Tilhi (rinne 5) -rinteiden alaosat ovat selkeästi jyrkempiä ja kartassa mustalla väritettyjä. Kaikkiaan merkityssä maastossa jyrkät laskut ovat kuitenkin vähäisiä.

Saariselältä voi löytää myös pehmeää lunta, jota voi haeskella suksien tai lauden alle rinteiden kupeesta. Puurajan tuntumasta ja sen alapuoleisesta harvasta mäntymetsästä puuteria voi löytyä paikoin runsaastikin. Kovin haastavia laskuja ei off-pisteilläkään välttämättä saa rakennettua, sillä maasto on alueen tuntureille tyypilliseen tapaan etenkin ylempänä todella loivaa. Haastetta offarilaskuun voi hakea metsien jyrkemmistä painanteista ja kalliodropeilta. Urho Kekkosen kansallispuistossa laskettelu on vähäisestä jyrkkyydestä huolimatta kuitenkin hieno kokemus.

Pienen hiihtokylän hyvät palvelut

Lastenmaan läheisyydessä ja molempien tuntureiden vinkkelistä keskeisellä paikalla sijaitsee Saariselän laskettelukeskuksen Sport Bistro Pilkku. Ravintolassa on tarjolla lounasbuffet ja ruokalistalta löytyvät esimerkiksi jo suosikeiksi nousseet Ski-burger, lohikeitto ja lehtipihvi. Tuntureiden juurella on kaksi kotaa omien eväiden nauttimiseen ja Kaunispään huipulla sijaitsee erillinen näköalaravintola.

Alhaalla hissien vieressä toimii Service Centre, jonka tiloissa toimivat lippukassa, välinevuokraamo, SkiShop ja hiihtokoulun varauspiste. Service Centrestä löydät esimerkiksi Atomicin, Völklin, Nitron, Mons Royalen sekä Tensonin uutuustuotteita ja kattavat huoltopalvelut.

Majoitusta tarjoavat etupäässä hotellit ja mökit, joista on rinteisiin jonkin verran matkaa. Kaunispään huipulle rakennetusta Star Arctic Hotellista pääsee suoraan laskettelurinteille. Hiihtokeskukseen pääsee kätevästi Ivalo-Saariselkä-Kiilopää väliä aikataulun mukaan liikennöivällä hiihtobussilla, jonka päivälippu maksaa 5€.

Parkkia, ski crossia ja murtsikkaa

Kaamosparkiksi nimetty freestylerinne sijaitsee Kaunispään rinteessä numero 3. 1200 metriä pitkässä parkkirinteessä riittääkin kaikentasoisille laskijoille hyppyreitä ja reilejä. Parkin kehityksessä on otettu erityisesti huomioon parkin käyttäjäkunta, ja suorituspaikat on suunniteltu luomaan hyvät puitteet laskijan kehittymisen tukemiseen. Kaamosparkin ja 2-rinteen välissä mutkitteleva ski cross-rata tuo haastetta ja hauskuutta laskemiseen.

Saariselkä on tunnettu myös monipuolisesta, satoja kilometrejä pitkästä latuverkostostaan UKK:n kansallispuiston avotunturimaastossa. Vaihtoehtoja on runsaasti sekä omatoimiseen että ohjattuun harrastamiseen. Opastetut safarit moottorikelkoilla, poroilla tai koiravaljakolla houkuttelevat ulos vielä hiihtopäivän jälkeenkin.

Herkuttelua ja after ski -monotansseja

Kattava ravintolatarjonta takaa sen, että sekä Lapin herkkujen nautiskelijalle kuin vaikkapa pizzan ystävälle löytyy mieluinen ruokapaikka. Saariselän alueella on 13 500 vuodepaikkaa moneen makuun ja hiihtobussi liikennöi säännöllisesti majoituksen ja rinteiden välillä. Lisäksi alueella on kylpylä, jonka poreissa jäykistyneet lihakset vertyvät.

Ski Saariselkä ei ole samanlainen älytön after ski -bilemesta, kuin monet muut Lapin suuret hiihtokeskukset, mutta menoa riittää muutamassakin paikassa. Etenkin yli 40-vuotiaiden laskijoiden keskuudessa suosittuja ovat Hotelli Laanihovin legendaariset monotanssit, joissa ehtii pyörähtämään päivätansseilla kahden ja viiden välillä.

Saariselkä – Kekkosen kansallispuiston laskettelukeskus

Saariselkä on Pohjois-Suomen suurimmista hiihtokeskuksista piristävällä tavalla erilainen hiihtokeskus, jossa etenkin perheet ja maastohiihtäjät viihtyvät loistavasti. Saariselässä ollaan keskellä Lapin luontoa, Jäämeri aivan nurkan takana ja mahdollisuudet revontulien näkemiseen paremmat kuin missään muualla.

Kätevimmin Etelä-Suomesta Saariselälle pääsee lentämällä Helsingistä Ivaloon, josta jokaiselta lennolta on bussilla jatkoyhteyksiä laskettelukeskukseen. Toinen vaihtoehto on matkustaa junalla Rovaniemelle ja jatkaa sieltä bussilla Saariselälle. Omalla autollakin matka taittuu Nelostietä pitkin pohjoiseen sujuvasti.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 7.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Saariselkä – Euroopan pohjoisin, 7.0 out of 10 based on 5 ratings

Plussat

 • Rauhallinen ja keskellä luontoa
 • Paljon tekemistä perheille
 • Hyviä rinteitä harrastajille

Miinukset

 • Jyrkkä laskettava harvassa
 • Pieni hiihtokylä
 • After ski monia Lapin kohteita rauhallisempaa