Luosto - hiihtokeskus. Kuva: Lapland Hotels
 • hotelli luostotunturi ilmakuva Lapland hotels
  Luosto lumilautailu Lapland hotels
  Luosto maastohiihto latu Lapland hotels
  Luosto moottorikelkkailu Lapland hotels
  Luosto ametistikylpylä Lapland hotels
 • Luosto hiihtokeskus telemark
  Luosto hiihtokeskus laskijat
  Luosto hiihtokeskus laskettelija
  Luosto hiihtokeskus tellu laskettelu
  Luosto tunturi huippu sääasema
 • Luosto tunturi maisematasanne
  Luosto tunturi off-pisteet Ukko-Luosto
  Luosto tunturi off-piste Ukko-Luosto
  Luosto tunturi offarit Ukko-Luosto
  Luosto tunturi offarilasku Ukko-Luosto
 • Luosto tunturi off-pisteet Ukko-Luosto
  Luosto tunturi offarit telemark
  Luosto tunturi offari laskettelu
  Luosto tunturi offarit haikkaus Ukko-Luosto
  Luosto tunturi off-pisteet
 • Luosto tunturi off-piste aurinkokuru
  Luosto tunturi tulistelukota Nunnuka
  Luosto tunturi hiihtokeskus hissit
  Luosto tunturi rinteet Aurinkorinne
  Luosto tunturi laskettelukeskus
 • Luosto tunturi laskettelu
  Luosto tunturi rinteet
  Luosto tunturi laskettelija
  Luosto tunturi rinneravintola
  Luosto tunturi terassi
 • Luosto tunturi hiihtoladut
  Luosto tunturi ametistikylpylä
  Luosto tunturi ametistikylpylä
  Luosto tunturi ravintola Kerttuli
  Luosto tunturi ruoka ravintola Kerttuli

Luosto – Luonnonläheinen ja rauhallinen

Luoston tunnelmallinen hiihtokeskus sijaitsee Itä-Lapissa noin 90 minuutin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Tunturin huipulta avautuvat hienot maisemat Pyhä-Luosto kansallispuiston aapasoille ja komeisiin ikimetsiin.

Luostolla laskemisesta nauttii koko perhe. Rinteet ovat leppoisia ja kurvittelua riittää pisimmillään lähes 1500 metriä. Toki joukkoon mahtuu myös haasteita tarjoava Kilparinne ja suosittu off-pistealue Aurinkokuru. Streetin ja pulkkamäen tapahtumia voi seurata suoraan rinneravintolasta.

Leppoisaa laskettelua ja laadukkaita murtsikkareittejä

Aurinkohissin ala-asemalla kannattaa pysähtyä Tulistelukota Nunnukassa ja kaivaa eväät repusta. Myös Perherinteen sivussa on nuotiopaikka välitankkausta varten.

Luostolle suuntavaan kannattaa hyödyntää myös alueen hienot murtsikkareitit – täällä murtomaahiihto on jopa laskettelua suositumpaa. Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa on yhteensä yli 150 kilometriä latuja ja Luoston ja Pyhän ladut ovat yhteydessä toisiinsa. Lisäksi väki liikkuu tunturissa ja lähialueilla lumikenkien, moottorikelkkojen ja huskyvaljakoiden kanssa.

Suomalaisten suosiossa

Laadukasta hiihdonopetusta Luostolla saa kaikille välineille ja kaiken tasoisille laskijoille. Hiihdonopettajat perehdyttävät tarvittaessa myös parkkiin. Off-piste -opetusta ja offarikierroksiakin hiihtokoulusta voi kysellä.

Rinteessä suurin osa laskijoista on suomalaisia, vaikka hiihtokoulun asiakkaista enemmistö on ulkomaalaisia – erityisesti brittejä ja venäläisiä. Perheet ovat keskuksen tyypillisintä kävijäkuntaa, mutta keväämmällä Luostolle saapuu enemmän myös pariskuntia ja kaveriporukoita.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kuuluisiin Luostolla vilahteleviin kasvoihin lukeutuvat mm. Pirkka-Pekka Petelius, Tarja Halonen ja Mika Häkkinen seurueineen. Huhujen mukaan myös Victoria Beckham ja Iron Maidenin Bruce Dickinson ovat pistäytyneet Luostolla satunnaisempina tähtinä.

Hienot offarimahdollisuudet

Tunturin juurelta katsottuna Kilparinteen vasemmalla puolella on mukavasti viettävä Aurinkokuru. Alue on hisseillä saavutettava, joten tuore lumi lasketaan tästä varsin nopeasti. Viistolaskulla viimeistään lumikenkäreitin kohdalta pääsee vielä vaivattomasti takaisin Aurinkohissille. Nousukarvoilla tai muilla nousuvälineillä varustetulle laskijalle tunturista avautuu yllättävänkin laadukasta laskusiivua moneen ilmansuuntaan.

Ukko-Luoston laskuille siirrytään hissin ylä-asemalta säätutka-aseman suuntaan. Sieltä lähtee miellyttävä itäsuuntainen lasku alhaalla siintäviä lampia kohti. Sääpallolta pääsee toiselle erittäin hyvälle laskureitille kaakkoon, maisematasanteen suuntaan. Tasanteen jälkeen rinne viettää jyrkkää ja hienoa profiilia.

Rinteiden vastapuolelle, hissien yläasemalta etelään laskee jyrkähkö Kattilakuru, jossa odottaa pitkä lasku aina alhaalla vastaantulevalle maastohiihtoladulle asti. Latua ei kuitenkaan kannata käyttää paluureittinä, sillä tunturin kiertäminen vaatii latu-uran kiertämistä noin kymmenen kilometrin verran. Paluuksi nousureitille voi valita sivummalta loivemman, metsäisen alueen. Korkeamman lumivyöryriskin aikaan myös itse lasku kannattaa tehdä loivemman metsän suojissa.

Luosto – Perinteisiä lappilaisia aktiviteetteja

Luostolla voi harrastaa monipuolisesti rinteiden ja latujen ulkopuolellakin. Ohjelmapalveluyritykset järjestävät kelkka- husky- ja lumikenkäsafareita, ja halutessaan pääsee vierailemaan vaikka ametistikaivoksessa viiden kilometrin päässä Luostolta. Kannattaa muistaa myös, että kylpylässä on lämmintä joka säällä.

Luoston majoituspalvelut ovat kattavat. Yöpyä voi mökissä tai hotellissa tai parkkeerata asuntovaunun alueelle ja hypätä monoihin heti aamulla. Jos hiihtopäivän jälkeen menojalka vielä vipattaa, löytyy rentoa after ski -tunnelmaa erityisesti sesonkiaikoina Aurora Chalet’n viihtyisästä aulabaarista sekä ravintola Luoston Hovista.

Luosto tarjoaa hiljentymistä varten tunnelmallisen rinnekappelin, jonka ympärille kokoonnutaan vuosittain perinteisen joulukirkon merkeissä satojen kynttilöiden valaistessa jouluaamua.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 7.3/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: -1 (from 1 vote)
Luosto – Luonnonläheinen ja rauhallinen, 7.3 out of 10 based on 6 ratings

Plussat

 • Rinteiden ja off-pisteiden hyvä profiili
 • Jokaiseen taitotasoon sopiva rinne
 • Aito ja rauhallinen tunnelma

Miinukset

 • Rinteiden suppeahko määrä
 • Ensikertalaisille helpoin mattohissi puuttuu
 • Nuorekkaampaan iltaelämään ei juuri vaihtoehtoja