Hyppää sisältöön

Luosto – Luonnonläheinen ja rauhallinen

Luoston tunnelmallinen hiihtokeskus sijaitsee Itä-Lapissa noin 90 minuutin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Tunturin huipulta avautuvat hienot maisemat Pyhä-Luosto kansallispuiston aapasoille ja komeisiin ikimetsiin.

Luostolla laskemisesta nauttii koko perhe. Rinteet ovat leppoisia ja kurvittelua riittää pisimmillään lähes 1500 metriä. Toki joukkoon mahtuu myös haasteita tarjoava Kilparinne ja suosittu off-pistealue Aurinkokuru. Streetin ja pulkkamäen tapahtumia voi seurata suoraan rinneravintolasta.

Leppoisaa laskettelua ja laadukkaita murtsikkareittejä

Aurinkohissin ala-asemalla kannattaa pysähtyä Tulistelukota Nunnukassa ja kaivaa eväät repusta. Myös Perherinteen sivussa on nuotiopaikka välitankkausta varten.

Luostolle suuntavaan kannattaa hyödyntää myös alueen hienot murtsikkareitit – täällä murtomaahiihto on jopa laskettelua suositumpaa. Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa on yhteensä yli 150 kilometriä latuja ja Luoston ja Pyhän ladut ovat yhteydessä toisiinsa. Lisäksi väki liikkuu tunturissa ja lähialueilla lumikenkien, moottorikelkkojen ja huskyvaljakoiden kanssa.

Suomalaisten suosiossa

Laadukasta hiihdonopetusta Luostolla saa kaikille välineille ja kaiken tasoisille laskijoille. Hiihdonopettajat perehdyttävät tarvittaessa myös parkkiin. Off-piste -opetusta ja offarikierroksiakin hiihtokoulusta voi kysellä.

Rinteessä suurin osa laskijoista on suomalaisia, vaikka hiihtokoulun asiakkaista enemmistö on ulkomaalaisia – erityisesti brittejä ja venäläisiä. Perheet ovat keskuksen tyypillisintä kävijäkuntaa, mutta keväämmällä Luostolle saapuu enemmän myös pariskuntia ja kaveriporukoita.

Kuuluisiin Luostolla vilahteleviin kasvoihin lukeutuvat mm. Pirkka-Pekka Petelius, Tarja Halonen ja Mika Häkkinen seurueineen. Huhujen mukaan myös Victoria Beckham ja Iron Maidenin Bruce Dickinson ovat pistäytyneet Luostolla satunnaisempina tähtinä.

Hienot offarimahdollisuudet

Tunturin juurelta katsottuna Kilparinteen vasemmalla puolella on mukavasti viettävä Aurinkokuru. Alue on hisseillä saavutettava, joten tuore lumi lasketaan tästä varsin nopeasti. Viistolaskulla viimeistään lumikenkäreitin kohdalta pääsee vielä vaivattomasti takaisin Aurinkohissille. Nousukarvoilla tai muilla nousuvälineillä varustetulle laskijalle tunturista avautuu yllättävänkin laadukasta laskusiivua moneen ilmansuuntaan.

Ukko-Luoston laskuille siirrytään hissin ylä-asemalta säätutka-aseman suuntaan. Sieltä lähtee miellyttävä itäsuuntainen lasku alhaalla siintäviä lampia kohti. Sääpallolta pääsee toiselle erittäin hyvälle laskureitille kaakkoon, maisematasanteen suuntaan. Tasanteen jälkeen rinne viettää jyrkkää ja hienoa profiilia.

Rinteiden vastapuolelle, hissien yläasemalta etelään laskee jyrkähkö Kattilakuru, jossa odottaa pitkä lasku aina alhaalla vastaantulevalle maastohiihtoladulle asti. Latua ei kuitenkaan kannata käyttää paluureittinä, sillä tunturin kiertäminen vaatii latu-uran kiertämistä noin kymmenen kilometrin verran. Paluuksi nousureitille voi valita sivummalta loivemman, metsäisen alueen. Korkeamman lumivyöryriskin aikaan myös itse lasku kannattaa tehdä loivemman metsän suojissa.

Luosto – Perinteisiä lappilaisia aktiviteetteja

Luostolla voi harrastaa monipuolisesti rinteiden ja latujen ulkopuolellakin. Ohjelmapalveluyritykset järjestävät kelkka- husky- ja lumikenkäsafareita, ja halutessaan pääsee vierailemaan vaikka ametistikaivoksessa viiden kilometrin päässä Luostolta. Kannattaa muistaa myös, että kylpylässä on lämmintä joka säällä.

Luoston majoituspalvelut ovat kattavat. Yöpyä voi mökissä tai hotellissa tai parkkeerata asuntovaunun alueelle ja hypätä monoihin heti aamulla. Jos hiihtopäivän jälkeen menojalka vielä vipattaa, löytyy rentoa after ski -tunnelmaa erityisesti sesonkiaikoina Aurora Chalet’n viihtyisästä aulabaarista sekä ravintola Luoston Hovista.

Luosto tarjoaa hiljentymistä varten tunnelmallisen rinnekappelin, jonka ympärille kokoonnutaan vuosittain perinteisen joulukirkon merkeissä satojen kynttilöiden valaistessa jouluaamua.

Plussat

  • Rinteiden ja off-pisteiden hyvä profiili
  • Jokaiseen taitotasoon sopiva rinne
  • Aito ja rauhallinen tunnelma

Miinukset

  • Rinteiden suppeahko määrä
  • Ensikertalaisille helpoin mattohissi puuttuu
  • Nuorekkaampaan iltaelämään ei juuri vaihtoehtoja

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään