Suomu – Napapiirin klassikko
Tuulensuojaisat ja profiililtaan erinomaiset rinteet sekä vauhdikas oheisohjelma ovat houkutelleet vieraita Suomulle 1960-luvulta saakka. Aikansa ykköskohde julkkisten, freestylen ja värikkäiden vaiheiden kautta on tekemässä paluuta uusien omistajien myötä.
Suomu on Kemijärven kunnassa melko tarkasti napapiirin kohdalla sijaitseva 410 metriä korkea tunturi. Suomutunturin 250 metrin korkeusero ja tuulensuojaiset rinteet tarjoaa loistavat laskettelumahdollisuudet niin vasta-alkajalle, kuin erittäin kokeneellekin laskijalle. Uuden omistajan myötä rinteiden kunnossapitoon on todella satsattu ja keskuksen 10 rinnettä takaavat vauhdikasta tekemistä useaksi päiväksi.
Aikansa edelläkävijä
Suomun historia hiihtokeskuksena ulottuu noin 50 vuoden päähän. Hiihtokeskus on perustettu vuonna 1965, jolloin ensimmäisessä vaiheessa tunturiin avattiin laskijoita palvelevat hissi ja kahvila. Suomun maamerkki ja tunnus, kotaravintola, sekä hotelli rakennettiin pian näiden jälkeen.
Varsinaiseen lentoon hiihtokeskuksen tarina lähti kemijärveläisen Martti Kinnusen visioiden pohjalta – tavoitteena oli tarjota suomalaisille täysin uudenlainen matkailukokemus monipuolisine tekemisineen. Visio osoittautuikin oikeaksi, sillä pian Suomu nousi Suomen suosituimmaksi hiihtokeskukseksi. Täysin uuden hiihtokeskuksen otti omakseen erityisesti oman aikansa jetset eli hyvin toimeentulevat ihmiset.
Suomu oli 1960 – 70 –luvuilla suosittu bilepaikka, jonne saavuttiin laskemisen lisäksi myös moninaisen muun aktiviteetin ja huvin merkeissä. Tekemistä oli myös kesällä, jolloin tanssit, risteilyt ja vesihiihto muodostuivat oleelliseksi osa keskuksen toimintaa.
Freestyle rantautuu Suomeen
Suomun haastavat rinteet tarjosivat erinomaisen pohjan freestyle-hiihdon harrastamiselle. Ensi alkuun keskuksessa hiihdettiin 1970-luvulla freestylen edeltäjää eli ns. hotdogia, jossa oleellista oli kova (toisinaan jopa hallitsematon) vauhti, isot hypyt sekä näyttävä tyyli. Laji rantautui Suomeen ja Suomulle Roger Talermon Amerikasta saamien oppien innoittamana.
1980-luvulle tultaessa laji oli kehittynyt freestyle-hiihdoksi, jolloin kumpareet, hypyt ja baletti mittasivat laskijan monipuoliset taidot. Suomen menestynein freestyle-seura Avalanche Ski Club perustettiin 1982. Suomulta menestykseen maailmalla ovat ponnistaneet muun muassa Martti Kellokumpu, Janne Lahtela ja Sami Mustonen.
1990-luvun alkaessa Suomun vauhti ja vetovoima hiipuivat ja uutta tulemista kokeiltiin useiden uusien yrittäjien voimin. Talvikauden 2015 – 2016 kynnyksellä aikansa ehdoton ykköskohde yrittää nyt uutta paluuta määrätietoisilla kehitystoimilla. Uuden omistajan myötä koko Suomu on periaatteessa remontoitu täysin– rinteitä on rakennettu lisää, vanhoja rinteitä on levennetty ja lumetusjärjestelmä on uusittu.
Vauhdikkaat rinteet tuulen suojassa
Nykyisin laskettelukeskus tarjoaa laskijoille 10 rinnettä, joista neljä on valaistuja ja pisin yltää 1 700 metriin. Rinteiden vaikeusasteet vaihtelevat helposta vihreästä vaikeaan mustaan, joten tekemistä riittää kaiken tasoisille laskijoille.
Ominaista Suomun rinteille ovat erinomaiset rinneprofiilit sekä rinteiden sijainti metsän suojassa. Moni vierailija pitää rinteitä profiileiltaan Suomen parhaimmistoon kuuluvina, eikä ihme – vauhdikasta ja haastavaa laskettavaa löytyy Suomulta vaativammankin laskijan makuun.
Rinteissä riittää kaltevuutta ja leveyttä kaikille laskijoille välineistä riippumatta, ja useat alppiseurat ovatkin treenanneet vauhtilajeja perinteisesti Suomulla. Rinteissä viihtyvät vauhtilaskijoiden lisäksi hyvin esimerkiksi myös telemark-välineillä sekä ratalaudoila laskevat, sillä rinteet sopivat loistavasti vauhdikkaaseen ja laajasäteiseen päästelyyn.
Laskettavaa koko perheelle
Rinnealue jakautuu vauhdikkaampiin ja haastavampiin eturinteisiin sekä Itä-Suomun helpompiin laskuihin. Eturinteistä legendaarisimmat lienevät mustat Kisarinne, Pukkeli ja Martti, joihin pääsee helposti suoraan hissiltä.
Esimerkiksi punainen Keskirinne on mukavasti lähes suoraan hissin yläasemalta alkava rinne, joka jyrkkenee loivemman alun jälkeen tasaisesti. Uusien maansiirtotöiden myötä aiempi hissille päätyvä loiva loppuliuku on nyt myös saanut ansaitsemansa vauhdikkaamman lopetuksen. Todella vauhdikkaita laskuja on Suomulla helppo toistaa suoraan hissiltä. Eturinteistä Martin lisäksi suosituin on profiililtaan kiva ja leveä Keskirinne.
Snowparkista löytyvät asianmukaiset railit ja hyppyrit asiasta kiinnostuneille. Suomurinteessä on myös todella hyvin leveyttä laajasäteisen käännöksen ystäville. Välillä on kiva pysähtyä nauttimaan avautuvista maisemista ja Lapin luonnon lumosta.
Rinteistä suosittuja ovat myös Itä-Suomun loivemmat ja helpommat laskut, joissa perheen pienemmät ja vähemmän laskeneet pystyvät hyvin oppimaan ja kertaamaan haastavimmissa rinteissä tarvittavia taitoja. Lisäksi perheen pienimmille löytyy lastenmaa ja nuorisolle streetti. Suomun lastenmaasta saisi moni muukin hiihtokeskus ottaa oppia, sillä sen keskeinen sijainti tekee vierailusta helpon ja mukavan koko perheelle.
Suomulla riittää hyvin laskettavaa myös rinteiden ulkopuolella viihtyville, ja jo alkukaudesta riittävän lumisateen jälkeen pääseekin nauttimaan offarilaskemisesta. Rinnepohjat eivät ole pohjoisten tuntureiden rakkakivikkoa vaan metsämaastoa, jossa laskeminen onnistuu myös vähemmällä lumella. Itä-Suomun metsärinteiltä löytyy erinomainen mahdollisuus helpompaan metsälaskemiseen. Metsän suojassa lumi säilyy pehmeämpänä puuterina kuin tuulen pieksemillä avotuntureilla. Suomun offareilla on myös kisattu metsälaskun MM-tittelistä.
Suomun asiakaskunta
Suomulla pääsee nauttimaan edelleen leppoisasta erämaan tunnelmasta ja kompaktin kokonsa vuoksi keskus soveltuu hyvin myös lapsiperheille. Rakkaus Suomua kohtaan siirtyy perheissä perintönä sukupolvelta toiselle ja loistavat rinteet houkuttavat vakiovieraita paikalle jo kolmannessa polvessa.
Suomun kävijämäärät ovat kehittyneet 2000-luvulla vaihtelevasti, mutta viimeisimpien tehtyjen uudistusten myötä ne ovat kääntyneet selkeään nousuun. Ruuhkaa ei rinteissä kuitenkaan esiinny kevään erikoisviikkojen ulkopuolella. Tyypilliset asiakkaat viettävät paikalla noin 4 – 6 vuorokautta. Suomun kävijöistä kilpailee erityisesti läheinen, perhekohteena profiloituva, Salla. Lähellä sijaitsevat myös Pyhä ja Ruka, minkä lisäksi Pallaksella on tunnelmallisesti jotain Suomun kävijöitä kiehtovaa.
Vakiokävijöiden lisäksi iso osa Suomun vieraista on tullut ulkomailta, ja esimerkiksi joulun aikaan iso osa vieraista on ollut eurooppalaisia ja aasialaisia jouluturisteja. Haastavien rinteiden vuoksi keskus on ollut myös alppihiihtoseurojen suosiossa.
Lapsiperheiden ja alppileiriläisten lisäksi Suomu on myös moottorikelkkailijoiden suosiossa, ja hyvä moottorikelkkareitistö houkutteleekin alueelle niin päiväkävijöitä kuin yöpyjiäkin. Tammikuussa pidettävä Snoww cross -tapahtuma kokoaa osallistujia paikalle aina naapurimaita myöten.
Majoitus ja oheispalvelut
Kaikki hiihtokeskuksen palvelut sijaitsevat käytännössä saman katon alla, aivan rinteen juurella. Palveluita ovat välinevuokraamo ja -huolto, Ski Shop, hiihtokoulu ja rinneravintola. Suomun välinevuokraamon varusteet on uusittu täysin kaudelle 2016/2017. Majoittumiseen on tarjolla laaja skaala edukkaammista ja pelkistetymmistä pikkumökeistä suuriin luksusmökkeihin ja upeaan hotelliin.
Joulukuussa 2015 avattu uusi 34 huoneen Hotelli Suomutunturi on ottanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen tarjota Lapin hiihtokeskuksen hienoimmat hotellihuoneet. Edellytykset tähän ovat tosiaankin kunnossa: hotelli sijaitsee loistavalla paikalla aivan rinteiden alla. Kaikista huoneista avautuu maisema tunturin suuntaan. Sisustus on tyylikästä ja sviiteistä löytyy myös omat saunat. Uudistuksessa hotelli sai laadukkaan kuntosalin sekä kylpyläosaston.
Lisäksi lähistöllä on 30 kappaletta vuonna 2009 valmistuneita Chalet -lomahuoneistoja, jotka palvelevat etenkin perheitä ja isompia ryhmiä. Alueen toisella mökkivälitysyrityksellä on myös noin 50 kappaletta mökkejä välityksessään.
Laskemisen lisäksi Suomulta löytyy kelkkareittejä ja hiihtolatuja, joiden lisäksi myös husky-ajelut ovat suosittuja vieraiden keskuudessa. Lapin eksotiikkaa eruooppalaisille vieraille tarjoavat myös lumikenkäily ja potkukelkkailu.
Ruokapuolella tarjolla on keittolounasta, hampurilaisia sekä tietenkin á la carte -ruokaa, ja hintahaarukka noin 8 – 35 euroa. Rinteessa taukoa voi viettää myös avolaavuilla ja nauttia myöskin omista eväistä. Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Kemijärvi, josta löytyy kattavat kaupungin palvelut. Kuusamoon on puolestaan runsaan tunnin matka.
Aiempi Suomun tunnusmerkki, 17 metriä korkea Kotaravintola tuhoutui syksyllä 2015 tulipalossa. Samalla myös osa hotellin tiloista vaurioitui ja näin ollen sauna- ja kylpylätilat eivät ole tällä hetkellä käytössä. Hotellihuoneet eivät palosta kärsineet ja ravintolatoiminta on pystytty järjestämään uusissa tiloissa. Remontti valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2016 aikana, jonka myötä nähtäväksi jää millaiseksi uusi ”tuhkasta nouseva” Suomu tulevaisuudessa muodostuu. Edellytykset ainakin ovat erinomaiset.
Plussat
- Upeat, tuulelta suojaiset rinteet ja offarit
- Rauhallinen ja tunnelmallinen keskus
- Uusitun hotellin laadukkaat palvelut
Miinukset
- Välimatkat kauppaan
- Iltaohjelman puute
- Ei tuolihissejä