Hyppää sisältöön

Aktiivinen perhe laskee ja liikkuu yhdessä

Oululainen Kyrön perhe on mukava esimerkki aktiivisista vapaa-ajanviettäjistä, johon kuuluu olennaisena osana talviset alamäkiharrastukset. Isä Jussi on pitkän linjan hiihdonopettaja ja vapaalaskija, ja äiti Pauliina Aula-Kyrö monipuolisesti meritoitunut luokanopettaja. Molemmilla on kilpaurheilutausta, joten on luonnollista, että pojat Luka ja Miko ovat löytäneet tiensä liikunnan ja laskemisen pariin.

Millaisilta taustoilta on päädytty yhteiseen harrastamiseen?

Jussi on syntynyt tunturin kupeeseen ja viettänyt lapsuutensa vapaa-ajan pujottelukilpaharrastuksen parissa. Myöhemmin, kun kilpaura teini-iän jälkeen loppui, Jussi oli mukana perustamassa Iso-Ylläksen hiihtokoulua neljän muun henkilön kanssa. Hiihto eri muodoissaan jatkui työnä ja vapaa-ajan harrastuksena. Alusta alkaen talveen kuului reissuja Keski-Eurooppaan vuorille, vaikka Suomenkin tuntureilla viihdyttiin hyvin.

Pauliina omaa monipuolisen liikunnallisen taustan ja on oman lapsuuden perheensä kanssa viettänyt viikonloppuja lasketellen monissa Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa. Pauliinalla laskettelu vaihtui itsenäistymisen jälkeen murtomaa-hiihtoon, mutta Jussin tultua kuvioihin, Pauliinakin on hiihtänyt monipuolisesti välineillä kuin välineillä murtomaahiihtoa unohtamatta.

Pojat ovat aloittaneet laskettelun muutaman vuoden iässä ja liikunnalliset pojat ovat saaneet parkeista, rinteistä ja metsäreiteistä mukavaa ärsykettä ja vaihtelua arkiharrastuksiinsa. Perhe viihtyy ulkona talvisessa Suomen lappilaisessa ympäristössä ja oli luontevaa rakentaa mökki Jussin kotikulmille, Kolarin Ylläkselle.

Miten tykkäätte laskea ja reissata; suosikkikohteita?

Pojat ovat tällä hetkellä 10- ja 12-vuotiaat. Heidän kanssaan perheen yhteiset hiihtoreissut ovat rajoittuneet vielä Suomen rajojen sisäpuolelle. Oulusta matka Syötteelle taittuu muutamassa tunnissa ja näin Syötteellä tulee käytyä joskus ihan päivänkin mutkia. Ylläksellä perhe reissaa useasti. Syynä lienee oma mökki ja kotiseutu. Myös Pyhätunturi ja Ruka kuuluvat säännöllisesti reissujen määränpäiksi. Haaveena on yhteinen reissu jonnekin Keski-Eurooppaan. Reissua on suunniteltu toteutettavaksi muutaman vuoden sisällä.

Muita suosikkikohteita Jussille ja Pauliinalle ovat olleet Norjassa ja Ruotsissa Narvik ja Riksgränsen. Jussi reissaa vuosittain hiihtämään Keski-Euroopan kohteisiin mm. Ranskaan, Sveitsiin ja Italiaan. Viime vuosina yhdeksi uudeksi suosikiksi on noussut Japanin lumiset ja upeat keskukset sekä siellä koettu viehättävä kulttuuri.

Mikä koko touhussa innostaa eniten ja yleensäkin?

Kun perhe on hiihtoreissulla, jokainen saa jotakin. Pauliina viettää osan ajastaan hiihtäen ja hikoillen murtomaahiihtoa. Välillä mennään rinteitä alas porukalla. Pojat viihtyvät rinteessä jo hyvin myös kahdestaan. Aina löytyy myös mukavia kavereita, joiden kanssa voi viettää aikaa parkeissa ja metsäreiteillä. Jussi tekee ohessa pätkiä hiihdonopettajan työtä. Välillä Jussi laskee poikien kanssa tunturin taakse, mistä Pauliina noukkaa nautiskelijat autoon ja takaisin mökille. Päivät ovat leppoisia, täynnä mukavaa tekemistä ja elämyksiä.

Uusimpana Pauliinan ja Jussin yhteisenä innostuksen kohteena on skinnailut huipuille takamaastoja pitkin. Uusin hankinta olikin toimivan välineistön hommaaminen skinnailureissuja varten. Hiihtoreissut ovat perheen yhteistä aikaa. Laskupäivän jälkeen on mukava laittaa tulet mökin makkaralaavulle ja rupatella makkaranpaiston lomassa päivän hiihtojen saldosta.

Miten laskuharrastus näkyy perheessä muutenkin kuin rahan menona?

Ulkoilmaurheilu ja punaiset posket ovat itsestäänselvyys. Mieli ja valokuvakansiot on täynnä mukavia muistoja niin tavallisilta viikonloppureissuilta kuin pidemmiltäkin reissuilta kaukaisempiin kohteisiin. Perheen pojat pelaavat jääpalloa. Suksen käyttö tukee luistelua ja laskettelupäivien kokemus näkyy pojilla hyvänä luistelutaitona alusta alkaen.

Jussi hiihtomaikkana ja Pauliina opena: Mitä haluaisitte tuoda/ nostaa esille laskettelun harrastamisesta?

Hiihto on mukava perhettä yhdistävä harrastus. Se takaa hienosti päivän aktiivisuuden ja haastaa kroppaa monipuolisesti ja aina on jotain jota voi kehittää edelleen. Toisaalta se mahdollistaa upealla aurinkoisella kelillä myös kelistä nautiskelun ja joskus voi vain vietellä aikaa fiilistellen ja nautiskellen. Kun ollaan hiihtokeskuksessa, jokaisen päivän ei tarvitse välttämättä olla yksipuolisesti laskettelua.

Tunturissa löytyy vaihtelua ja monenlaisia vaihtoehtoja yhdessä puuhailuun. Kyrön perhe on viimeisimpänä löytäneet tunturipyöräilyn. Keskuksista voi vuokrata fat bike-pyöriä, joilla meno sujuu mainiosti myös talvisilla poluilla.

Hiihdonopettaja-Jussi kannustaa aloittelijaa ottamaan rohkeasti alkuun muutaman hiihdonopetustunnin. Näin mahdollisesta harrastuksesta tulee alusta alkaen miellyttävää ja motivoivaa. Myös edistyneemmän hiihtäjän kannattaa haastaa itsensä ja ottaa kenties muutama oppitunti, joka saattaa olla avain taas aivan uudelle tasolle.

Luistavia laskuja Lumipallon lukijoille Kyrön perheeltä!

Teksti: Jyrki Lehto
Kuvat: Perhe Kyrö