Hiihtokeskukset, Kohteet, Lumimatkat, Yleinen

Alkukauden lumivarmat hiihtokeskukset Suomessa ja Pohjoismaissa

Laskukauden lumivarmat avaajat esittelyssä.

Suunnitteletko hiihtomatkaa heti kauden alussa, mitkä ovat alkukauden lumivarmat hiihtokeskukset? Lue Lumipallon 12 vinkkiä kauden avaukseen Pohjoismaiden hiihtokeskuksissa!

Ruka, Suomi

Kotimaassamme laskukauden avaa perinteisesti Ruka, jossa laskemaan pääsee yleensä lokakuulta toukokuulle eli huimat seitsemän kuukautta. Pitkä kausi tekeekin Koillismaan vaaramaisemissa sijaitsevasta Rukasta yhden Euroopan lumivarmimmista ja pitkäkautisimmasta ei jäätiköllä sijaitsevista hiihtokeskuksista. Viime vuosina Rukalla kausi on käynnistynyt koulujen syyslomakauden kynnyksellä, tulevan laskutalven ensimmäiset käännökset päästään tekemään jo 5. päivä lokakuuta säilölumen turvin Saaruan rinteillä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Levi, Suomi

Tunturi-Lapissa tulevaan talveen suuntaa oletettavasti ensimmäisenä Levi, jonka laskukauden avaustavoite on myöskin lokakuussa, viikkoa Rukaa myöhemmin eli Pohjois-Suomen syyslomien alkaessa. Alueelle usein lokakuussa satava ensilumi ei aikaista laskukautta mahdollista, vaan Levilläkin alkukauden laskut Eturinteessä 12.10 alkaen hoidetaan säilölumen turvin. Syyskauden todelliset säät varmentavat, missä mittakaavassa laskettavaa tällöin riittää. Isoin osa säilölumesta on nimittäin varattu marraskuussa järjestettävien pujottelun maailmancup-kauden avauslaskuihin Levi Black -rinteessä.

Pyhä, Suomi

Laskemisen makuun Lapissa pääsee yleensä laajemminkin viimeistään marras-joulukuussa. Kehittyneen lumetustekniikan myötä tulevan kauden avaus on siirtynyt Pyhällä joulukuulta aiemmaksi ja tänä talvena tavoitteena on päästä piirtämään ensimmäiset jäljet lumelle 15. päivä marraskuuta. Pyhä on perinteisesti vapaalaskijoiden lisäksi myös ratalaskijoiden suosiossa ja kauden avauslaskut lasketaankin tällöin yleensä tuolihissin läheisyydessä Polar-rinteillä.

Kådbalis, Ruotsi

Ruotsin pisimmän laskukauden kokeakseen on matkustettava noin 250 kilometriä Torniosta länteen, jossa sijaitsee 570 metriin kurkottava ja 210 korkeuserometriä tarjoava Kådbalis. Suomalaisille sangen tuntematon keskus on paremmin tunnettu pujottelun maailmancup-laskijoiden keskuudessa, sillä he suuntaavat tänne lokakuun lopulta alkaen hakemaan laskutuntumaa pohjoisen olosuhteisessa ennen kauden avauskilpailua Levillä. Tehokkaan lumetuskapasiteetin lisäksi pitkää kautta auttavat alueen runsaat lumisateet.

Hemavan-Tärnäby, Ruotsi

Pohjois-Ruotsin suurin yhtenäinen hiihtoalue Hemavan-Tärnäby sijaitsee puolestaan reilut 500 kilometriä Torniosta länteen, lähellä Norjan rajaa. Kaksi profiililtaan ja kävijäkunnaltaan erilaista keskusta avaavat rinteensä normitalvena marraskuulta alkaen ja houkuttavat vieraakseen niin alppihiihtäjiä, perheitä ja kaveriporukoita kuin vapaalaskunkin harrastajia. Tulevaa talvea ajatellen olosuhteet näyttävät erittäin hyviltä, sillä ensilumi alueelle satoi ja syyskuun puolella.

Ramundberget, Ruotsi

Noin Jyväskylän korkeudella, lähellä Norjan rajaa sijaitsee Ramundberg. Pitkän talvimatkailuhistorian omaava hiihtokeskus on länsinaapurimme keskuksista usein se, joka saa ensimmäisenä valkean lumihunnun peitokseen syksyisin satavan ensilumen myötä. Tulevaan talveen varaslähtö saatiin tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, kun ensilumi satoi Ramundbergin 946 metriin kohoavalle huipulle jo syyskuun 13. päivä. Keskus onkin tunnettu ruotsalaisten keskuudessa paljosta luonnonlumestaan sekä pitkästä kaudestaan.

Vemdalen, Ruotsi

Ruotsin suurimpiin hiihtokeskuksiin kuuluva Vemdalen rakentuu todellisuudessa kolmesta, toisiaan lähellä olevasta keskuksesta, joita operoi Ruotsin hiihtokeskusalan jättiläinen SkiStar. Sijainti ”keskellä Ruotsia” on lumilajeja ajatellen erinomainen. Alueen keskuksista erityisesti lumivarma Vemdalsskalet avaa kauden lähes aina aikaisin, tänä vuonna laskemaan pitäisi päästä viimeistään marraskuun puolivälissä hissien avautumisen myötä. Seutu onkin tunnettu monen alppiseuran ja hiihtolukion alkukauden treenipaikkana.

Björli, Norja

Norjassa laskukauden avaa usein ensimmäisenä Opplandissa sijaitseva Björli. Sisämaan kylmä ilma ja halu avata rinteet ensimmäisenä tekevät keskuksesta Norjan varmimman vaihtoehdon syyskauden laskuille. Laskemaan pääsee yleensä viimeistään marraskuulta alkaen ja kausi jatkuu aina huhtikuulle saakka. Aikaisen laskukauden avauksen mahdollistaa täällä keinolumi. Alkukaudesta iso osa laskijoista on alppihiihdon aktiivitreenaajia, mutta myös parkki on avoinna heti kauden käynnistymisestä alkaen.

Trysil, Norja

Pitkästä kaudesta Norjassa tunnetaan myös maan suosituin ja suurin laskettelukeskus Trysil. Parin tunnin ajomatkan päässä Oslosta sijaitseva keskus avaa hissinsä laskijoille loka-marraskuussa ja kausi jatkuu aina toukokuulle saakka. Keskuksen sijainti sisämaassa kaukana mereltä lähellä Ruotsin rajaa tekevät seudulla vallitsevasta ilmasta kuivan sekä kylmän, jonka vuoksi alueella sataa lunta erittäin runsaasti. Keskuksen lumivarmuutta lisää myös erittäin nykyaikainen ja tehokas lumetusjärjestelmä.

Galdhøpiggenin kesähiihtokeskus, Norja

Täysin omanlaiset puitteet laskemiseen syyskaudella tarjoaa Norjan korkeimman vuoren 2469 metriin kohoavan Galdhøpiggenin yhteydessä jäätiköllä sijaitseva Juvassin kesähiihtokeskus. Yksi hissi ja hissin molemmin puolin avautuva rinne, parkki sekä erillinen freestyle-alue ovat avoinna sään salliessa syksyllä siihen saakka, kun muut keskukset avaavat talvikauden. Korkean sijainnin vuoksi Juvass tarjoaa usein myös mahdollisuuden kauden ensimmäisiin puuterikäännöksiin. Ennätyskuuman kesän 2018 takia keskus joutui sulkemaan hissinsä heinäkuun puolivälissä ja avannee jälleen syksyn lumisateiden myötä.

Myrkdalen, Norja

Kauniin vuono-Norjan alkukauden lumivarmimpana keskuksena pidetään Myrkdalenia. Lunta sataa usein kerralla paljon ja hyvä sijainti korkealla tekevät keskuksesta suositun erityisesti rinteiden ulkopuolella viihtyvien offpiste-laskijoiden, mutta myös perheiden keskuudessa. Vossin kunnassa sijaitsee Myrkdalenin lisäksi myös Vossin hiihtokeskus ja tämä tuplaakin mahdollisuudet onnistuneisiin  laskuihin alkukaudella alueella vieraillessa.

Lyngen, Norja

Suomalaistenkin keskuudessa viime vuosina hurjasti suosiotaan lisännyt Lyngenin alue tarjoaa mahdollisuuden kauden ensimmäisiin puuterikäännöksiin seudun mahdollisuudet ja vaarat tiedostaville omin voimin liikkuville skinnailijoille yleensä loka-marraskuussa. Syrjäinen sijainti kaukana pohjoisessa sekä sulan meren läheisyys tekevät säästä erittäin vaihtelevan ja sääennusteista usein vain ennusteita. Oikeaan aikaan paikalle sattuvalle tiedossa voi kuitenkin olla koko kauden ikimuistoisimmat puuterikäännökset.

Missä muissa keskuksissa pääsee yleensä aikaisin mäkeen, jätä vinkkisi kommentoimalla alle!

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: linek Flickr via Compfight cc, Shutterstock.com, jukervin Flickr via Compfight cc, Fredrik photo / Shutterstock.com, Destinasjon Trysil Flickr via Compfight cc


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Alkukauden lumivarmat hiihtokeskukset Suomessa ja Pohjoismaissa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,20/5 - 5 ääntä)
Loading...