Hyppää sisältöön

Lyngen – Vuonoja ja randoiluvuoria

Lyngen tai suomalaisittain Yykeä sijaitsee Pohjois-Norjassa, vuorten ja vuonojen halkomassa Tromssan läänissä. Kunnollista hiihtokeskusta ei Lyngenistä löydy, mutta paikka toimii etenkin keväisin offarilaskijoiden valtavana temmellyskenttänä.

Alueella on tusinoittain yli tuhanteen metriin kurkottavia vuorenhuippuja, jotka ovat kaikki tavoitettavissa lumikengillä tai nousukarvoilla. Parhaille laskupaikoille päästäkseen on toisinaan tosin hyödynnettävä myös vuonoissa liikennöiviä veneitä.

Keskellä Norjan Lappia

Varsinainen hiihtokeskus rajoittuu yhteen ankkurihissiin ja merkittyyn rinteeseen. Myös Norjan kansallisurheilulajin, maastohiihdon, harrastamiseen löytyy toimiva latuverkosto. Pikkuruinen hiihtokeskus tuskin kuitenkaan itsessään riittää houkuttelemaan paikalle ketään kauempaa.

Alueen varsinaisia vetonauloja ovatkin kaunis luonto sekä valtava ja monipuolinen offarimaasto. Turmeltumattomassa Lyngenissä voi nähdä merikotkia, valaita sekä revontulia ja puhtaassa meri-ilmassa on happea reilusti enemmän kuin vaikkapa Alpeilla.

Jos tarkoitus on luonnosta nautiskelun ohessa lasketella, tulee happipitoinen ilma tarpeeseen. Koska hissit puuttuvat, noustaan off-pisteille nimittäin poikkeuksetta lihasvoimin lumikengillä tai nousukarvoilla, mutta Lyngenissä saattaa yllättäen huomata jaksavansa fyysistä rasitusta paremmin kuin muualla.

Lyngenin alpit

Kokonaisuutena hiihtoalue on yli kahdeksansadan neliökilometrin suuruinen temmellyskenttä, jossa lasketellaan kymmenillä vuorenhuipuilla ja parhaimmillaan 1 800 metrin korkeudesta takaisin merenpinnan tasolle. Parhaimmillaan laskemaan pääseekin vuorenhuipulta vuonon rantaviivalle saakka. Ja kyllä, lunta todellakin riittää yleensä aivan alas asti.

Alppimainen hiihtoalue tunnetaan toisinaan myös ”Lyngenin alppeina” ja se tarjoaa jo yhdellä laskulla vaihtelevaa maastoa. Nousut alkavat yleensä rantaviivalta tai vastaavasta korkeudesta, jonka jälkeen ylempänä vastaan tulee metsiä, alppimaisia vuorimaisemia ja jopa jäätikköä. Huipulta liikkeelle lähtiessään pääsee laskemaan koko monipuolisen komeuden läpi aina rantaviivalle saakka.

Parhaat ja parhaiten omaa taitotasoa vastaavat laskupaikat löytääkseen kannattaa harkita oppaan palkkaamista Lyngseidetin kylästä. Myös vyöryvaara tulee selvittää omatoimisesti ennen liikkeelle lähtöä.

Laskettelua vuonojen yllä

Alueen tunnetuimpia vuoria ovat mm. helppo Daltinden (1 533 m), pitkärinteinen Storehaugen (1 142 m), metsäinen Svartfjellet (1 183 m) ja jyrkkä Storegalten (1 219 m). Kylää lähimpänä on 1 300 metrin korkeuteen kurottava Goelsevarri, josta löytyy myös avoin Skihytta –mökki. Mökissä voi huipulle noustessaan pitää taukoa ja vaihtaa kuulumisia muiden laskijoiden kanssa.

Lyngen on vilkkaimmillaan helmikuun lopusta toukokuun loppuun, mutta toimii offarilaskijoille myös talvisin. Päivät ovat talviaikaan lyhyempiä, mutta lunta riittää vielä kevätkauttakin paremmin ja revontulet kruunaavat talviyön. Lumilautailu onnistuu off-pisteillä siinä missä suksilla laskeminenkin.

Monipuolista majoitusta ja palveluiden puutetta

Laskettelun ja lumilautailun lisäksi Lyngen tarjoaa hyvät harrastuspaikat myös mm. lintubongareille, jääkiipeilijöille ja moottorikelkkailijoille. Harrastuksesta riippumatta kaikki hakeutuvat päivän päätteeksi yöpymään Lyngseidetin kylään tai vastakkaisella rannalla sijaitsevaan Lodgeen.

Erikoisempaa majoitusvaihtoehtoa kaipaavat viettävät yönsä jossakin alueen majoitusta tarjoavissa veneissä. Lisähyötynä veneet kuljettavat yöpyjän heti seuraavana aamuna takaisin parhaille harrastuspaikoille.

Paras paikka kannaksella majoittumiseen on Lyngseidetin (suom. Yykeänmuotka) pieni, alle tuhannen asukkaan kylä. Ruokakauppaa kummempia palveluita on turha hakea, mutta kylän sijainti on laskettelijan näkökulmasta paras mahdollinen. Norjan korkea hintataso tosin vaivaa Lyngseidetiä siinä missä muutakin maata.

Toinen hyvä vaihtoehto on majoittua vuonon vastakkaisella rannalla upeita maisemia tarjoavassa Lyngen Lodgessa. Valitettavan usein täyteen varatusta Lodgesta löytyy mm. baari, sauna ja poreallas. After ski –paikkana Lyngen on hiljaistakin hiljaisempi, mutta Lodgen tarjonta kokonaisuuden paremmasta päästä.

Norjan laajimpia takamaastoja

Lyngen sopii loistavasti keväthiihtoon ja luonnonkauniiden off-pisteiden laskemiseen, kunhan on valmis nousemaan vuorille hissien sijaan lihasvoimin. Moderneita hiihtokeskusten palveluita, vilkasta after skitä tai koko perheen viihdykettä alueelta on kuitenkin turha etsiä.

Helpoiten Lyngeniin Suomesta pääsee lentämällä ensin Osloon ja kääntämällä siellä koneen Tromssan lentokentän suuntaan. Tromssasta ajomatkaa jää jäljelle hieman alle kaksi tuntia ja illemmalla perille saapuvien hiihtoturistien kannattaa suosiolla viettää yksi yö Tromssan hotelleissa. Ajomatka Lyngeniin voi pimeällä ja huonolla säällä olla nimittäin todella haastava.

Artikkelin pääkuva: Anders Schurmann

Plussat

  • Offarimaastossa mielikuvitus on rajana
  • Luonnon rauha ja puhdas ilma
  • Lunta riittää pitkälle kevääseen

Miinukset

  • Ilman hissiä liikkuminen vaatii kovempaa kuntoa
  • Palvelut puuttuvat lähes kokonaan
  • Norjan hintataso

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Alkukauden lumivarmat hiihtokeskukset Suomessa ja Pohjoismaissa

Norjan parhaat topptur-kohteet

Pois mukavuusalueelta? Viisi hyytävää laskukohdetta

Lyngenin alueelle uusi retkeilyreittiopas

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja