Björkliden – Laskettelua Lapin sydämessä
Björkliden on yksi Ruotsin vanhimmista ja perinteikkäimmistä hiihtokeskuksista. Lapin portille – Lapportenille – avautuva mahtava maisema kutsuu talviurheilijoita monipuolisten ulkoharrastusten pariin.
Aivan Norjan Narvikiin vievän junaradan varrella, kauniissa Lapin tunturimaisemassa sijaitseva Björkliden on perhekeskuksen maineessa. Rinteet soveltuvatkin sekä lapsille että aloittelijoille, mutta Björklidenistä löytyy myös haastavia rinteitä sekä laajat alueet offaria. Mielenkiintoa keskusta kohtaan lisää myös Ruotsin parhaimpiin kuuluvat heliski-mahdollisuudet.
Laskettavaa kaiken tasoisille ja ikäisille
Ruotsalaisten hiihtokeskusten tapaan myös Björkliden huomioi esimerkillisesti lapsien tarpeet. Alle 7-vuotiaat laskevat hiihtokeskuksessa kypärä päässä ilmaiseksi. Keskuksesta löytyy myös ilmainen lastenhissi harjoittelua varten sekä laaja lastenmaa. Majoitukset ovat lähellä ja liikkuminen alueella on helppoa. Tämän kaiken taustalla on ajatus, että, kun lapset viihtyvät, niin lomasta nauttii koko perhe – ja päätös uudesta lomasta samaan paikkaan on helppo tehdä.
Hyvien laskijoiden suosiosta ja legendaarisesta kulttimaineesta nauttivan Riksgränsenin naapurina Björkliden on profiloitunut enemmän koko perheen keskuksena. Osittain kuitenkin virheellisesti. Lapsista pidetään toki esimerkillisesti huolta, mutta vierailusta ja keskuksen mahdollisuuksista nauttivat erityisesti edistyneet ja taitavat laskijat. Keskuksen rinteet ovat pitkiä ja vaihtelevia, joten laskettavaa löytyy kokeneemmallekin laskijalle.
Rinteitä Björklidenissä on yhteensä 25. Kaksi nappihissiä ja kolme ankkurihissiä nostavat laskijat korkeimmillaan lähes kilometrin korkeuteen. Rinteet ovat painottuneet erityisesti punaisiin ja mustiin, helpompia sinisiä ja vihreitä on alle puolet rinteiden lukumäärästä. Björklidenissä pisimmälle laskulle mittaa tulee kokonaiset 3 300 metriä. Maasto on mukavan kumpuilevaa ja vaihtelevaa, avarassa ja pääosin puuttomassa tunturimaisemassa 538 metrin korkeuserokin tuntuu todellisuutta suuremmalta.
Lapset ja aloittelijat nauttivat enemmän tunturin alaosan rinteistä, kun taas edistyneemmät laskijat viihtyvät puurajan yläpuolella. Vauhdikkainta laskettavaa löytyy ihan huipulta. Punamusta Rallarsvängen on erityisen suositeltava kokeilu. Samoin samalta huippuhissiltä alkava mukavan vauhdikas Rakaspåret. Mukavaa laskettavaa löytyy myös kahden muun ankkurihissin molemmilta puolilta.
Keskuksesta löytyy myös pienehkö, muutamasta ilmavasta hyppyristä ja reilistä koostuva parkki. Aika ajoin siellä näkee nuorison lisäksi hieman vanhemman koulukunnan edustajia. On hienoa seurata, kun ruotsalaiset elämäntapalaskijat panevat parastaan ja loksauttavat tempuillaan samalla auki useammat nuoremmat leuat.
Björklidenistä löytyy myös kumparerinne ja crossi-rata. Nämä eivät ole tosin kunnostettuna läpi kauden vaan lähinnä lumi- ja säätilanteen salliessa. Björklidenin mahdollisuuksia laajentaa lisäksi yhteislippu viereisen Riksgränsenin hiihtokeskuksen kanssa. 30 kilometrin päästä löytyy lisää laskettavaa ja haasteita niitä kaipaaville.
Katse kääntyy takamaastoihin
Vaikka merkittu rinnealue itsessään on melko pieni, ei laskettava Björklidenistä lopu tähän. Alueelta löytyy paljon hyvää ja helposti saavutettavaa rinteenvierusoffaria. Monet reiteistä ovat merkattuja skirouteja, jotka löytyvät myös rinnekartoista.
Helpointa rinteenvieruslaskua löytyy rinnekartan oikealta reunalta, jossa numerolla kuusi löytyvä merkattu Ängarna johdattaa laskijan kivasti kumpuilevaa maastoa pitkin kohti hotellia. Täältä on helppo varioida itselleen sopivia laskulinjoja, sillä paluu rinteeseen ja hisseille onnistuu vähällä vaivalla.
Enemmän haasteita kaipaavan suuntaavat vastakkaiseen suuntaan eli rinnekartan vasemmasta reunasta löytyvälle laitimmaisimmalle hissille. Täällä Svarta Björn ja Tunneln tarjoavat takuuhupia erittäin kivassa maastossa. Hissille paluu onnistuu täältäkin helposti muiden jälkiä seuraten. Alue tulee nopeasti tutuksi ja hupia riittää takuulla hyvän lumen vallitessa.
Jos jaksaa lähteä kauemmas haikkailemaan, riittää laskettavaa laajalla alueella lähes silmänkantamattomiin. Helppo tutustuminen alueen takamaastoihin tapahtuu suuntaamalla huippuhissiltä kohti takana 1 316 metrin korkeudessa häämöttävää Kåppastjårron huippua. Opaspalvelut ovat suositeltuja kauemmas suuntautuvilla laskuretkillä, sillä oppaat tietävät myös parhaat laskupaikat.
Helikoptereita ja muita aktiviteetteja
Kauemmas tuntureille pääsee myös helikopterilla. Helihiihto on hieno tapa tutustua alueeseen ja maisemiin ylhäältä käsin.
Paikallinen yritys järjestää helihiihtoretkiä säiden salliessa päivittäin asiantuntevien oppaiden johdolla. Kokemus on takuulla ainutlaatuinen. Helikopterilla saavutettava alue ulottuu Björklideniltä ja Riksgränseniltä aina Ruotsin korkeimmalle huipulle Kebnekaiselle saakka. Myös läheiset Abiskon Alpit ovat helposti saavutettavissa, joten puuterilunta ja mahtavia elämyksiä löytyy takuulla.
Myös moottorikelkkasafarit ovat erittäin suosittuja, ja alueelle saapuukin kelkkailijoita Ruotsin lisäksi myös Norjasta ja Suomesta. Merkattujen moottorikelkkareittien valikoima on kattava. Lunta riittää yleensä erittäin hyvin pitkälle kevääseen saakka.
Muutakin tekemistä Björklidenissä riittää. Alueella on hyvät mahdollisuudet esimerkiksi murtomaahiihtoon ja lumikenkäilyyn. Myös koiravaljakkosafari on hyvä tapa viettää välipäivää laskettelusta.
Yöpymistä Ruotsin korkeimmalla sijaitsevassa tunturimajassa
Björklidenissä voi majoittua aivan rinteen juurella sijaitsevan Hotell Fjälletin lisäksi mökeissä tai perinteisissä Gammelgårdenin hiihtomajoissa. Erityisen hieno kokemus on kuitenkin viettää yö Ruotsin korkeimmalla sijaitsevassa Låktatjåkko-tunturimajassa 1 228 metrin korkeudessa.
Jos yöpyminen tunturimajassa ei innosta, kannattaa sinne ainakin tehdä tutustumisretki päiväseltään. Tunturimajan pienessä kahvila-ravintolassa voi juoda vaikka kahvit, nauttia Ruotsin parhaat vohvelit tai vain ihailla maisemia. Tunturimajan ”hotellipuolella” sijaitsee myös Ruotsin korkeimmalla sijaitseva baari.
Kahdeksan kilometrin matkan ylös majalle pääsee moottorikelkalla, skinnaten, patikoimalla tai hiihtämällä. Takaisin alas kylään pääsee latupohjaa tai kelkkauraa pitkin laskien.
Maukasta ruokaa ja rauhallista tunnelmaa
Björklidenissä on vain muutama ravintola, jotka tosin ovat huipputasoa. Esimerkiksi Hotell Fjälletin ohessa toimivassa ravintola Lapportenissa tarjoillaan paikallisia herkkuja, kuten poroa ja lakkaa. Valoisasta ravintolasta aukeavat mahtavat maisemat suoraan Lapportenille.
Hotellin alakerrassa on lisäksi viihtyisä baari, josta saa juomien ohella myös ruokaa ja Iltaisin pääsee nauttimaan livemusiikista. Muuten after ski on Björklidenissä melko hiljaista, sillä rauhasta ja tunnelmasta nauttiminen on hiihtokeskuksessa etusijalla. Alueella on lisäksi pieni minimarket, josta esimerkiksi mökeissä majoittuvat saavat ruokaa ja muita perustarvikkeita.
Plussat
- Laskettavaa kaiken tasoisille
- Rauhallisuus
- Ainutlaatuiset maisemat
Miinukset
- Melko vähän merkittyjä rinteitä
- Tuulen takia huipulle vievä hissi joskus kiinni
- Ei juurikaan afterskitä