Hemavan-Tärnaby – Pohjois-Ruotsin suurin hiihtoalue
Ruotsin suurimmat ja tunnetuimmat hiihtokeskukset löytyvät maan keskivaiheilta ja houkuttelevat rinteilleen usein myös suomalaisia laskijoita. Maan pohjoisosissa on kiinnostavia mutta hieman heikommin tunnettuja paikkoja, kuten koko Pohjois-Ruotsin suurin hiihtoalue Hemavan-Tärnaby.
Norjan rajan tuntumassa ja Tornion korkeudella sijaitseva Hemavan-Tärnaby koostuu yhden hissilipun takana olevista Hemavanin ja Tärnabyn laskettelukeskuksista. Vajaan kahdenkymmenen kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat keskukset eivät ole hissiyhteydessä toisiinsa, mutta alueella liikkuminen on paikallisten hiihtobussien ansiosta silti vaivatonta.
Monipuolinen hiihtoalue
Hemavan-Tärnabyn yhdistetty hiihtoalue tarjoaa lasketteluun yhteensä lähes viisikymmentä rinnettä ja viisitoista hissiä. Hisseillä avautuva korkeusero on parhaimmillaan 665 metriä, mikä on hieman vähemmän kuin Keski-Ruotsin Åressa, mutta selkeästi enemmän kuin vaikkapa Sälenissä ja Vemdalenissa. Helikopterilla laskettava korkeusero tosin kaksinkertaistuu nopeasti.
Hiihtoalue on todella monipuolinen ja tarjoaa kiinnostavaa laskumaastoa kaikille. Kahdesta laskettelukeskuksesta suurempi Hemavan on enemmän perheiden makuun, kun taas Tärnabysta löytyy muutamia Ruotsin haastavimpia rinteitä. Molempien asiakaskunnassa on ruotsalaisten lisäksi runsaasti norjalaisia. Norjalaisten määrää selittää osaltaan sijainti lähellä Norjan rajaa, lähin suurempi taajama on Mo i Rana.
Hemavan on koko perheen hiihtokeskus
Hemavanin perhekeskuksesta löytyy yli kolmekymmentä laskettelurinnettä, kaksi lastenmaata ja useita nopeusrajoituksilla merkittyjä rauhallisia hiihtoalueita aloittelijoille. Alhaalta pääsee hisseillä kahdelle väliasemalle ja niiltä edelleen huipulle 1 250 metrin korkeuteen Kungsliften-hissillä.
Punaisia ja sinisiä rinteitä lähtee runsaasti sekä väliasemilta että huipulta ja erittäin helppoja vihreitä osuuksia löytyy molemmilta väliasemilta. Taitavammat voivat haastaa itsensä vaikkapa vaikeassa Snobben-rinteessä tai hoitamattomalla Kittelpassetilla.
Hemavanissa on temppulaskijoille kaksi hyvää snow parkia, joista löytyy mukavasti reilejä ja hyppyreitä. Mellanbacketin parkki on suurempi ja siellä viihtyvät vaativammatkin harrastajat. Lämmellandetin rauhallisempi temppumaasto taas palvelee paremmin lapsia ja aloittelijoita.
Mukavan poikkeuksen Hemavanin ”perheidylliin” tekee vapaalaskuparatiisina pidetty Kobåset. Vapaalaskualuetta pidetään Ruotsin parhaimpiin kuuluvana. Hemavanissa on ylipäätään jo hisseillä saavutettavaa offaria mukavasti jos on laskun jälkeen valmis muutaman kilometrin kävelyyn takaisin varsinaiselle hiihtoalueelle. Hemavanin puuton yläosa tarjoaa jo rinteiden vieressä erinomaisia linjoja kunhan lumisateet osuvat sopivasti kohdalle.
Kannattaa myös kysellä paikallisilta moottorikelkkafirmoilta mahdollisia kyydityksiä pois offareilta. Virallisia hinnastoja tähän ei löydy, mutta kyyditykset ovat paikallisten mukaan helposti neuvoteltavissa.
Tärnaby tarjoaa vaikeampaa laskumaastoa
Kahdesta suuren hiihtoalueen keskuksesta pienempi Tärnaby palvelee selkeästi paremmin taitavia laskijoita ja puuterihaukkoja. Parhammillaan 350 metrin korkeuseron rinnevalikoimassa on runsaasti vauhdikkaita punaisia ja jyrkkiä mustia osuuksia. Mukaan mahtuu valikoima koko Ruotsin jyrkimpiä laskuja ja maan alppihiihtolegendojen, Ingemar Stenmarkin ja Anja Pärsonin mukaan nimetyt Ingemarbacken- ja Anjabacken-rinteet.
Tärnabyn laskuvalikoima painottuu selkeästi jyrkkään, mutta Hemavanin tavoin helpompiakin osuuksia on tarjolla. Tärnabyssa on kaksi lastenmaata, huipulta pääsee alas myös lempeitä sinisiä rinteitä pitkin ja varovaisempikin laskija pääsee kokeilemaan off-piste –laskua loivemmilla hoitamattomilla rinteillä.
Snow parkkeja on Tärnabyssa kaksi ja ne ovat vielä vauhdikkaampia kuin Hemavanin parkit. Monet Ruotsin parhaista slopestyle-laskijoista treenaavatkin juuri pitkän hiihtokauden mahdollistavassa Tärnabyssa.
Luonnonpuisto mahdollistaa talviurheilun
Hemavan-Tärnaby sijaitsee Euroopan suurimpiin lukeutuvan luonnonpuiston, 550 000 hehtaarin kokoisen valtavan Vindelfjällenin laidalla. Tämä varmistaa Ruotsin Lapin kauniin luonnon keskusten ympärillä ja antaa hyvät mahdollisuudet maastohiihtoon, offarilasketteluun ja hiihtovaellukseen.
Erityisen hyvin alue on tunnettu jo pitkään helihiihdosta. Helikopterin ja oppaan kanssa kunnianhimoinen laskija pääsee käsiksi takuulla koskemattomaan maastoon ja lähes 1 300 metrin suuruiseen laskettavaan korkeuseroon. Helihiihtohinnat ovat noin 260 euroa per henkilö, jolloin lasketaan kolme huippua.
Hiihdon, helihiihdon ja laskettelun ohella Hemavan-Tärnabyssa voi suunnata myös moottorikelkkasafarille. Moottorikelkkareittejä on yhteensä yli neljänsadan kilometrin verran ja päristelemään pääsee mm. tunnettua Kungsleden –reittiä pitkin.
Rauhalliset mökkikylät laskettelukeskusten vierellä
Majoituspalveluita tarjotaan molempien hiihtokeskuskusten alla sijaitsevissa mökkikylissä ja hotelleissa. Hemavanin palvelut ovat kattavammat ja after ski –mahdollisuudet paremmat, mutta mikäli haluaa majoittua lähellä Tärnabyn vaikeampia rinteitä, on siihenkin tarjolla vaihtoehtoja.
Etenkin Hemavanissa on runsaasti pubeja ja ravintoloita ja koko alueella yhteensä lähemmäs kolmekymmentä. After ski pysyy tyypillisesti kaikkialla hillityn rauhallisena, vaikka kummastakin majoituskeskuksesta löytyy myös tanssipaikkoja sekä vauhdikkaampia yökerhoja.
Mikäli hiihtokeskus kiinnostaa matkakohteena, kannattaa pitää silmällä paikallisia erikoistarjouksia. Aiempina kausina esimerkiksi pääsiäisen, hiihtolomien ja jopa Suomen itsenäisyyspäivän aikaan laskettelupaketteja on tarjottu alennetuin hinnoin.
Hemavan-Tärnaby – Kaukana Ruotsin Lapissa
Hemavan-Tärnaby on Pohjois-Ruotsin suurin laskettelualue ja valikoimaltaan todella monipuolinen. Hemavanissa viihtyvät parhaiten perheet ja harrastajat kun taas haastavampi Tränaby houkuttelee parkkilaskijoita, offarikanuunoita sekä kokeneita laskettelijoita. Varmaa kuitenkin on, että jokaiselle löytyy hiihtoalueelta kiinnostavaa tekemistä.
Ruotsin Lappiin matkustaminen on Tukholman kautta helppoa, mutta vie melko paljon aikaa. Ajomatkaa Tukholmasta on nimittäin lähes yhdeksänsataa kilometriä, mutta toisaalta myös suora bussiyhteys hiihtokeskukseen kolmena päivänä viikossa. Suomen kautta autoileville laskijoille ajomatkaa Torniosta kertyy vielä yli viidensadan kilometrin verran. Vaihtoehtona on lahden ylitys myös Vaasan korkeudelta.
Tukholman Arlandan lentokentältä on myös suoria lentoja Hemavan-Tärnabyhyn kuutena päivänä viikossa. Lento pääkaupungista Lappiin kestään noin kaksi tuntia.
Artikkelin pääkuva: Sami Nurmi
Plussat
- Paljon hyvää laskettavaa kaikille
- Runsaasti lunta
- Kaksi keskusta yhdellä lipulla
Miinukset
- Ei hissiyhteyttä hiihtokeskusten välillä
- Pitkät ajomatkat
- Vaisu after ski