Bjorli - hiihtokeskus

Bjorli – Norjan laskukauden avaaja

Talvikausi käynnistyy useimmissa pohjoismaisissa hiihtokeskuksissa marras- ja joulukuun vaihteessa ja on pitkälti pakkasten varassa. Laskukansa toivoo ensilumia jo aikaisemmin, mutta suomalaista Rukaa ja muutamaa muuta paikkaan lukuunottamatta keskusten avajaisia joudutaan odottamaan marraskuun viimeiselle viikolle saakka.

Norjan Bjorlissa ensimmäiset rinteet on jo monen vuoden ajan saatu avattua marraskuun puoleenväliin saavuttaessa. Hiihtokeskus on vuodesta toiseen Skandinavian ensimmäisiä paikkoja joissa laskukauden aloittaminen onnistuu, eikä laskettelu Bjorlissa lopu ennen huhtikuun jälkimmäistä puoliskoa.

Pitkiä rinteitä perheen pienimmille

Riittoisan lumen lisäksi ei pienen keskuksen rinnetarjonnassakaan ole valittamista. Laskettavaa korkeuseroa on paikan kokoon nähden todella runsaasti, jopa 670 metrin verran. Merkittyjä osuuksia on määrällisesti vähän, mutta valikoimasta löytyy jokaiselle taitotasolle jotakin laskettavaa.

Bjorlissa on pienille hiihtäjille kyläkorkeudella yksi lastenrinne, 200 metrin pituinen Juniorbakken, jota kaksi pientä nappulahissiä palvelee. Varttuneemmat lapset ja aloittelijat taas nauttivat Bjorliho-huipulta alkavasta keskuksen pisimmästä rinteestä, 3 800 metrisestä helposta vihreästä Bjorlikrusenista.

Laskettelua kahdelta yläasemalta

Huipulle päästäkseen on noustava alhaalta Bjorliexpressen-tuolihissillä väliasemalle ja siellä joko vaihdettava ankkurihissiin tai noustava loppumatka lihasvoimin. Pisimmät laskut ovat huipulta alkavia vihreitä ja valtaosa laskettelukeskuksen rinteistä on keskittynyt hieman alempana sijaitsevan tuolihissin yläaseman ympärille.

Bjorliho-huipulta toki pääsee vaikeampaakin reittiä pitkin takaisin alas. Punainen Fjelløypa Sør alkaa 1 250 metrin korkeudesta ja vaihtuu tuolihissin korkeudella reittivalinnasta riippuen vaikeudeltaan joko vihreäksi, siniseksi, punaiseksi tai mustaksi. Näin hiihtokeskuksen suuri korkeusero on joustavasti kaikkien taitotasojen hyödynnettävissä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tuntureiden taikaa

Pitkän rinteen ohella laskettelukeskuksessa on sen kokoon nähden hyvät puitteet parkkilaskuun. Bjorlista löytyy peräti kaksi halfpipea ja paljon muita kiinnostavia elementtejä lumilautailijoille ja muille temppulaskijoille. Lisäksi laskemaan pääsee haastavassa Barmannløypa-parkkirinteessä.

Norjalaisessa hiihtokeskuksessa on myös mahdollisuus lasketella metsissä rinteiden välissä, mutta muutoin offarimahdollisuudet ovat heikot. Maastohiihtäjien käytettävissä on 80 kilometrin verran hiihtolatuja ainutlaatuisissa maisemissa, jotka houkuttelivat alueelle aikanaan myös Harry Potter & puoliverinen prinssi –elokuvan kuvausryhmän.

Joustavaa majoitusta ja rentoa after skitä

Bjorlin kylässä on mahdollisuus majoittua hotellissa tai mökissä. Hotellit ovat melko hyvää tasoa ja Bjorligard Hotellissa on asiakkaiden käytössä kuntosali ja uima-allas. Rinteiden vieressä sijaitsevasta Bjorli Hotelista taas löytyy ski in / out –mahdollisuudet ja suosittu Missing Link –baari.

Ski in / out –vaihtoehtoja rinteiden yhteydessä tarjoavat myös porukalla vuokrattuna edullisemmat Bjorli Hytter –mökit. Alueen after ski ei ole vilkasta, mutta parhaimmillaan se on aivan rinteiden vierestä löytyvässä rennossa ja kodikkaassa After Ski Bar Heiskroassa. Baarista saa myös pikkupurtavaa rauhallisessa keskusteluympäristössä.

Perheille ja laskukauden avaukseen

Hiihtokylää vaivaa Norjan korkea hintataso. Säästää voi hankkimalla ruuat ja juomat Bjorlin omasta supermarketista ja majoittumalla hotellin sijaan edullisemmissa mökeissä. Perustarpeista tulee olla silti valmis maksamaan hieman enemmän kuin muissa laskumaissa.

Bjorli sopii pitkine rinteineen ja suurella korkeuserollaan viikonlopun mittaiseen lasketteluun perheille ja pariskunnille tai varhaiseen laskukauden aloitukseen. Pidemmille lomille tekemistä ei kuitenkaan riitä tarpeeksi.

Hiihtokeskukseen on Oslosta 400 kilometrin ja Lillehammerista 210 kilometrin ajomatka. Lisäksi Oslosta pääsee Bjorliin ottamalla junan Dombåsiin ja hyppäämällä perillä Lesjan junaan.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

  • Sopii hyvin perheille ja aikaiseen kauden aloitukseen
  • Suuri laskettava korkeusero
  • Hienot ja persoonalliset maisemat

Miinukset

  • Ei tekemistä pidempään lomailuun
  • After ski hiljaista
  • Norjan korkea hintataso