Hyppää sisältöön

Stryn – Norjalainen kesäkohde

Stryn ei ehkä houkuttele suomalaisia hiihtäjiä kourallisella rinteitä, mutta norjalainen hiihtokeskus nauttii meilläkin hyvää mainetta pitkän hiihtokauden, kesälaskemisen ja hyvälaatuisen firnilumensa ansiosta. Pieni Stryn on yhdistettynä offari- ja kesäkohteena koostaan huolimatta varsin merkittävä.

Talvien lämmetessä ja hiihtoalueiden kutistuessa jäätiköiden sulamisen vuoksi, ovat useat hiihtokeskukset ympäri maailmaa joutuneet lyhentämään hiihtokausiaan. Myös norjalaisella Strynillä on vuosikymmenen vaihteessa ollut vaikeuksia sekä lumen että vuonna 2010 tapahtuneen omistajanvaihdoksen vuoksi. Stryn kuitenkin ilmoittaa vielä kaudella 2013 – 2014, että sen alueella hiihdetään jälleen heinäkuun puoleenväliin saakka.

Pienet puitteet

Oli sitten kesä tai talvi, jää norjalaisen hiihtokeskuksen rinnetarjonta kauempaa matkustavalle laskijalle melko vaatimattomaksi. Strynin kahdeksan merkittyä rinnettä jakautuvat tasaisesti sinisiin, punaisiin ja mustiin, mutta keskuksen koko valikoima on kuitenkin laskettu nopeasti puhki. Hissejä alueella on vain kolme kappaletta ja lunta etenkin alemmilla rinteillä huhtikuun jälkeen vaihtelevasti.

Strynin kesäoffarit

Suurin houkutin Stryniin matkustamiselle ovat sen maineikkaat kesäoffarit. Kesäkausi alkaa toukokuun lopussa ja kestää aina heinäkuun puoleenväliin.

Rinteiden ulkopuoliset osuudet ovat helposti saavutettavissa hisseiltä ja erittäin nautinnolliset kunhan lunta on riittävästi. Lumi on aamuisin alempanakin kovaa, mutta kauden edetessä häviää alemmilta rinteiltä nopeasti. Ylemmät osat ovat jäätikköä, joten laskettavaa löytyy Strynistä aina enemmän tai vähemmän.

Tyypillisesti hiihtokeskuksen off-pisteosuudet ovat helppoja ja lyhyitä pistoja, joten offarilaskemisen nautintoihin tutustumiseen Stryn soveltuu hyvin. Alueen selkeästi haastavin alue on lyhyt ja jyrkkä Nuken-niminen kuru, jota voi suositella vain kokeneemmille laskijoille.

Suksi Norjaan heinäkuussa

Strynin lupaus heinäkuun puoleenväliin kestävästä hiihtokaudesta on hyvä, mutta totuus kuitenkin sama kuin useina vuosina aiemminkin: jos Suomesta aikoo suunnata Norjan puolelle, kannattaa kesäkohteeseenkin suksia jo hyvissä ajoin ennen kesäkuun loppua. Tällä tavoin voi luottaa siihen että lunta määränpäässä todella riittää hiihtokeskuksen esitteiden lisäksi myös rinteissä ja järkevä kesälaskeminen perillä on mahdollista.

Muitakin suomalaisia saattaa Strynissä kesäisin tavata, sen verran aktiivilaskijoita Pohjoismaiden ainoa kesäkohde houkuttaa vuodesta toiseen. Lisäksi ainakin Elämysmatkat järjestää Suomesta valmismatkoja norjalaiskohteeseen.

Plussat

  • Hyvät puitteet kesäiseen offarilaskemiseen
  • Runsaasti helppoja ja lyhyitä offarilaskuja
  • Hyvälaatuinen ja riittoisa lumi

Miinukset

  • Vain vähän merkittyjä rinteitä
  • Kausi loppuu yleensä ilmoitettua aiemmin
  • Haastava maasto on rinteiden ulkopuolellakin harvassa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Tekemistä kesälomalle – monipuolisia aktiviteetteja ja hienoja kohteita Pohjoismaissa