Stranda – Offarilaskua Sunnmøren alpeilla
Länsi-Norjassa Møren ja Romsdalin läänissä sijaitseva Stranda oli vielä muutama vuosi sitten vain pienen piirin tuntema laskupaikka. Sunnmøren alpeiksi kutsuttu hiihtokeskus on jo pitkään ollut hyvän puuteri- ja keväthiihtokohteen maineessa, mutta 2010-luvulle tultaessa se on nopeasti kasvamassa myös koko perheen lumihuvipuistoksi.
Ensimmäinen hiihtohissi rakennettiin Strandaan jo vuonna 1957, jonka jälkeen laskettelukeskusta pyöritettiin pienelle kävijämäärälle toisinaan jopa täysin talkoovoimin. Kiinnostavalla laskumaastolla ja runsaalla lumella siunatulla alueella nähtiin kuitenkin jo alusta saakka mahdollisuuksia. Strandan varhaisen historian aikana matkan varrelle on sattunut jopa muutamia vuosia, jolloin hissit on saatu avattua vasta keväällä – talvet kun ovat olleet välillä liian runsaslumisia!
Komeita vuoria ja keväthiihtoa
Norjan länsiosissa nautitaan meren läheisyyden ja vuoristoisen maaston ansiosta hyvistä lasketteluolosuhteista. Maan vuoristot ovat tyypillisesti huipulta tasaiseksi kuluneita Norjan tuntureita, fjellejä, mutta Strandasta löytyy myös nuorempia ja jyrkkiä alppimaisia vuoria, joten laskumaastossa riittää vaihtelua.
Suurten vuonojen halkomalla alueella on mahdollista löytää peräti viisi kilometriä pitkiä yhtenäisiä off-piste -laskuja joita myötäillen voi laskea yli kilometrin suuruisen korkeuseron vuoren huipulta aivan rantaviivalle ja lähes merenpinnan korkeudelle saakka. Rinteiden alemmat osat ovat monessa paikassa kauniita koivumetsiä.
Lunta Strandassa tulee talvisin niin runsaasti että sitä riittää koko kevään läpi ja viileiden öiden ansiosta vielä pitkälle kesään saakka. Tämän vuoksi laskettelukeskus on jo useiden vuosien ajan nauttinut hyvän keväthiihtokohteen maineesta.
Lempeä Langedalsegga
2010-luvulle tultaessa aiemmin vain pienen piirin tiedossa ollut hiihtokeskus on kuitenkin kehittynyt valtavin harppauksin koko perhettä palvelevaan suuntaan. Pelkästään vuosina 2009 – 2011 Strandaan on avattu kokonaan uudet tuoli- ja gondolihissit. Merkityt rinteet jakautuvat kahdelle vuorelle – vanhalle ja vaativammalle Roaldshornille, sekä uudempien hissien avaamalle lempeälle Langedalseggalle.
Langedalseggaa kehitettiin 2000-luvun alkupuolella nopeasti ja sen lempeät lasten ja aloittelijoiden rinteet olivatkin tervetullut lisäys Strandan muuten haastavaan laskumaastoon. Helpomman vuoren puolelta löytyy nykyisin pitkiä vihreitä rinteitä ja muutama sinisellä merkitty osuus. Myös kokeneempi laskija nauttii rentoja rinteitä laskiessaan Norjan komeista kansallismaisemista.
Snow park ja lastenmaa
Langedalseggasta löytyy myös hyvässä maineessa oleva snow park ja lumilautailijat nauttivat hiihtokeskuksen mahtavista offareista siinä missä suksilla laskevatkin. Parkki ei ehkä haasta Norjan suurimpia paikkoja, kuten Hemsedalia, mutta tarjoaa ihan mukaan temppumaaston parin päivän freestyle-laskemiseen suurilla hyppyreillään.
Kyläkorkeudella on myös lastenmaa helpoilla hisseillä ja lyhyillä rinteillä. Lastenmaan välittömästä läheisyydestä löytyy grillipaikkoja omien eväiden valmistamiseen, mikä Norjan korkean hintatason huomioon ottaen on toisinaan helposti suositeltavissa oleva vaihtoehto.
Roaldshornin haastavat rinteet ja takamaastot
Vaikeampia laskuja löytyy uuden gondolihissin palveleman Roaldshorn-vuoren rinteiltä. Valtaosa merkityistä laskuista on täällä väritykseltään punaisia ja vauhtia riittää enemmän kuin laakson toisella puolella Langedalseggassa. Ainakin kerran kannattaa kokeilla myös hiihtokeskuksen pisintä rinnettä, lähes neljä kilometriä pitkää mutta rentoa Meraftaløypaa, jonka varrella Stranda avautuu koko komeudessaan.
Strandan kauneutta onkin ylistetty jo vuosikymmenien ajan. Laskukansan ohella maisemia maailmalla tunnetuksi on tehnyt mm. Norjan kuningatar Sonja, joka vierailee alueella lähes vuosittain.
Offarilaskija pääsee keskelle tätä kaunista maastoa ja laskee halutessaan vuoren huipulta vuonon rannalle. Vaikka Stranda on viime vuosina kasvattanut suosiotaan maailmanlaajuisesti, on se kuitenkin yhä sen verran tuntematon, että koskematonta lunta pitäisi kevätpäivinä riittää kaikille halukkaille.
Laskijan kaikki palvelut hiihtokeskuksessa
Hiihtokeskuksessa laskijaa palvelee kaksi rinneravintolaa vuorten huipuilla. Roaldshornin huipulta, 1 042 metrin korkeudesta löytyvästä Pavillion Roaldenista avautuu upeat näkymät vuonoon. The Pavillion Furset -ravintola sijaitsee Langedalseggan puolella ja tarjoilee yhtä vaikuttavia maisemia. Muita palveluita ovat hiihtokoulu, välinevuokraamo ja kyläkorkeudelta löytyvä pieni kahvila.
Maastohiihtäjille Strandalla on tarjota toimiva latuverkosto kyläkorkeudella. Hyvällä säällä latuja löytyy kymmenen kilometrin verran lisää vuorten yläosista. Hiihtokeskuksella on pitkät perinteet myös telemark-laskijoiden kohteena ja hyvälaatuisia telluiluvälineitä löytyy vuokraamosta aivan varmasti.
Monipuolista majoitusta ja Strandan hiljainen hiihtokylä
Aktiivinen laskija yöpyy Strandassa näppärästi aivan rinteiden tuntumassa sijaitsevissa ski in / out –majoitusta tarjoavissa mökeissä. Mukavuutta kaipaaville tarjolla on myös hotellimajoitusta aivan vuonon rannalla sijaitsevassa kaupungissa. Hintataso on Norjalle tyypilliseen tapaan kaikkialla korkea, joten omat eväät kannattaa napata ruokakaupasta jo päivällä mukaan, mikäli matkan budjetti huolestuttaa.
Pitkään vain viikonloppuisin ja lomakausina auki ollut hiihtokeskus on vuosi vuodelta vilkkaampi ja nykyään auki talven läpi jokaisena päivänä pääsiäiseen asti. After ski on kuitenkin pysynyt edelleen valitettavan vaisuna eikä kasvanut laskijamäärä tarkoita ainakaan vielä vilkkaampaa iltaelämää. Hauskana erikoisuutena Strandan kylästä löytyy Suomessakin tunnettujen Grandiosa-pakastepizzojen valmistuspaikka.
Strandaan on saatavissa pidemmille matkoille myös Alp-pass -yhteislippu, jolla laskettelee alennettuun hintaan muutamissa muissa Länsi-Norjan hiihtokeskuksissa. Alp-pass –tarjoukseen kuuluu yhteensä kuusikymmentä rinnettä ja Strynin kaltaisia laskettelukeskuksia.
Norjan kauneimpia laskupaikkoja
Stranda saattaa hyvinkin olla Norjan kauneimpia laskupaikkoja ja se tarjoaa loistavat edellytykset kevään ja alkukesän offariseikkailuille. Lisättynä hyötynä hiihtokeskus on huomattavasti kehittyneempi kuin toinen kauneimman norjalaiskohteen maineesta kilpaileva laskupaikka Lyngen ja hyville off-pisteille pääsee ilman usean kilometrin haikkaamista. Myös merkityt rinteet ovat hyvälaatuisia ja monipuolisia.
Helpoiten Strandaan pääsee lentämällä Oslon kautta Ålesundiin, josta ajomatkaa jää enää runsaan puolentoista tunnin verran. Ajomatkan varrella joutuu ylittämään vuonon lautalla ja kapeat tiet voivat olla huonolla säällä olla todella haastavia. Illalla Ålesundiin laskeutuessaan kannattaakin harkita yöpymistä komeassa kaupungissa, jossa voi ihastella vaikka Hurtigrutenin satamaan lipuvia matkustajalaivoja.
Artikkelin pääkuva: flicrk / Sami Uskela
Plussat
- Runsaasti lunta ja monipuolisia offareita
- Kaunis ja ruuhkaton
- Tekemistä kaikille
Miinukset
- Merkittyjä rinteitä määrällisesti melko vähän
- Vaisu after ski
- Norjan korkea hintataso