Hiihtokeskukset, Kohteet, Yleinen

Norjan parhaat hiihtokeskukset – toimituksen poiminnat

Suomalaisten laskijoiden keskuudessa Norja on nykyisin tunnettu erityisesti maailmanluokan rando-mahdollisuuksistaan. Maasta löytyy kuitenkin myös mittava määrä erinomaisia hiihtokeskuksia.

Norjan parhaat hiihtokeskukset, onkin helpommin sanottu kuin listattu, sillä maassa on upeat puitteet alamäkiurheiluun. Lumipallon esittelyssä kuitenkin 10 mielenkiintoista ja vierailemisen arvoista laskettelukeskusta tästä mahtavien maisemien maasta.

1. Hemsedal

Monien mielestä Norjan paras hiihtokeskus on Hemsedal. Perustelut ovat ihan ymmärrettävät, sillä lukujen valossa keskus on vakuuttava – runsaan 800 metrin korkeusero ja yli 50 rinnettä takaavat, että laskettavaa riittää myös pidemmälle vierailulle. Suosiota ei myöskään vähennä keskuksen sijainti, norjalaisten mielestä Hemsedal tarjoaa parasta laskumaastoa Oslon läheisyydestä. Skandinaavien Alppeina itseään mainostava hiihtokeskus on laskemisen lisäksi tunnettu myös riehakkaasta after ski -tunnelmastaan sekä monipuolisista oheisaktiviteeteistaan. Vaihtelevaa laskettavaa on tarjolla myös rinteiden ulkopuolella.

Tutustu Hemsedaliin videomuodossa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Trysil

Lukujen valossa Trysil nousee Norjan hiihtokeskuksista erittäin korkealle – rinteitä on pitkälti yli 60 ja laskettavaa korkeuseroakin kertyy parhaimmillaan lähes 700 metrin verran. Keskeinen sijainti lähellä Ruotsin rajaa selittää kohteen kovaa suosiota myös naapurimaan laskijoiden keskuudessa. Palvelukattauksessa korostuukin hyvällä tavalla omistajansa Skistarin ammattimaisuus ja isot muskelit –  tiptop-kuntoiset rinteet ja muut puitteet on suunniteltu erityisesti koko perheen laskunautintoa ja toimivaa lomailua ajatellen. Monipuolisten rinteiden lisäksi vaihtelua laskemiseen tuovat alueen erinomaiset parkit sekä hyvät mahdollisuudet myös offariseikkailuihin.

Trysil-fiilistelyä oheisella videolla.

3. Lillehammer

Suomalaisille talviurheilun ystäville Lillehammer on tunnettu lähinnä mäkihypystä ja hiihdosta, mutta todellisuudessa alue on maan suurimpia ja parhaita laskualueita. Viisi erillistä hiihtokeskusta takaavat erinomaiset puitteet laskulomalle. Suomalaisille vierailemisen arvoisina voidaan suositella erityisesti Hafjellin ja Kvittfjellin keskuksia – molemmat itsessään erittäin korkealle rankattuja keskuksia norjalaisten keskuudessa. Jälkimmäistä pidetään itse asiassa usein Norjan parhaana keskuksena rinnelaskuun.

Kvittfjellin puitteita oheiselta videolta.

4. Stranda

Sisämaasta ja Oslon läheisyydestä luoteeseen riittävästi siirryttäessä tulee vastaan viimein Strandan laskettelukeskus. Sunnmøren Alppeina tunnetulla alueella sijaitseva keskus on monella tapaa ainutlaatuinen suoraan merestä kohoavine vuorineen ja vuonomaisemineen. Rinnemäärällä mitattuna keskus ei ole suuri, mutta alueelle saapuva laskija onkin usein kiinnostuneempi erinomaisista offari-, topptur- ja keväthiihto-mahdollisuuksista. Olusuhteiden sattuessa kohdalleen luvassa on maailmanluokan puuterilaskua ja ikimuistoisia maisemia lumisilta huipuilta aina merenpinnan tasolle saakka.

Strandan ainutlaatuiset laskumaastot videoesittelyssä.

5. Geilo

Pitkät perinteet ja kauniit kansallispuistomaisemat tekevät Geilosta ainutlaatuisen vierailukohteen. Keskuksena Geilo tarjoaa mukavaa tekemistä erityisesti leppoisista rinteistä nauttiville perheille sekä kaiken tasoisille parkkilaskijoille. Tuulinen ylänkösijainti Oslon ja Bergenin välissä houkuttaa paikalle myös runsaasti leijahiihdon ja -lautailun harrastajia. Rinteiden ulkopuolella haikailevat laskijat viihtyvät paremmin muissa kohteissa, sillä Geilon vaatimaton korkeusero ja hissien sijainti eivät johdata Norjan parhaiden puuterikätköjen ääreen.

Geilon tunnelmallisia laskumahdollisuuksia esiteltynä videolla.

6. Oppdal

Lillehammerista edelleen pohjoiseen kohti Trondheimia jatkettaessa vastaan tulee ennen pitkää Oppdalin hiihtokeskus. Tämä Keski-Norjassa sijaitseva keskus on yksi maan suurimmista ja suosituimmista. Suosittua Oppdalissa on laskemisen lisäksi myös after ski ja keskus onkin melkoisen bilepaikan maineessa. Vähemmän tunnettua puolestaan on alueen hyvät ja helposti saavutettavat offpiste-mahdollisuudet. Tarjolla on laajaa ja avointa tunturimaastoa omien jälkien piirtämiseen uuden lumen pinnalle ja muistikuviin mielen sopukoihin.

Tutustu Oppdaliin offari-laskijan näkökulmasta.

7. Voss

Oslosta länteen Bergenin suuntaan suunnatessa matkalla kannattaa pysähtyä viimeistään Vossin kylässä ja hiihtokeskuksessa. Lumivarma ja kaunis sijainti, hyvät laskumahdollisuudet rinteissä ja rinteiden ulkopuolella sekä alueen pitkä historia talviurheilukeskuksena selittävät paikan suosiota. Seudun vetovoimaa laskijoiden keskuudessa selittää osaltaan myös Vossin hiihtokeskuksen lisäksi kylän lähellä sijaitseva toinen, Myrkdalenin keskus hyvine puitteineen. Vossista menestykseen on ponnistanut myös Kari Traa – nuoremmalle laskijaväelle lähinnä naisten vaatemerkkinä tunnettu legendaarinen kumparelaskija.

Perehdy Vossin hiihtokeskusesittelyyn oheisella videolla.

8. Norefjell

Lillehammerin lisäksi Norjassa talviolympialaisia on isännöinyt aikanaan Norefjell. Perinteinen hiihtokeskus sijaitsee komeissa puitteissa korkeiden vuorten ympäröimänä. Korkeat vuoret Norjan sisämaassa eivät takaa kuitenkaan samaa lumivarmuutta kuin sateisemmat seudut rannikolla, jonka vuoksi keskukseen mielivän laskijan on hyvä varmistaa alueen lumitilanne ennakkoon. Laskumahdollisuuksiin Norafjellissä tykästyvät erityisesti aloittelijat ja harrastajat, mutta haasteita keskuksesta löytyy myös kokeneemmille. Puitteiltaan keskus on yksi Pohjoismaiden suurimmista, nimittäin korkeuserolla mitattuna.

Norefjell-hiihtokeskus lintuperspektiivistä.

9. Narvik

Suomalaisille offari-laskijoille yksi Norjan tunnetuimmista laskettelukeskuksista on pohjoisessa ”maailman laidalla” sijaitseva Narvik. Suuri korkeusero ja mahtavat offpiste-mahdollisuudet houkuttavat laskijoita ympäri maailman kokemaan tämän ainutlaatuisen keskuksen tunnelmaa. Itse hiihtokeskus ei rinteidensä puolesta ole missään nimessä maansa parhaimmistoa ja toimiikin lähinnä paikallisten lähimäkenä. Maan parhaimpiin kuuluvat offarit ovat puolestaan olosuhteiden salliessa ainutlaatuiset – esimerkiksi huhtikuussa täällä saattaa päästä nauttimaan elämänsä parhaista käännöksistä. Narvik on helpoiten saavutettavissa Ruotsin puolelta, Kiirunan, Abiskon, Björklidenin ja Riksgränsenin jatkumona.

Lasku huipulta alas Narvikin hiihtokeskuksessa.

10. Oslo Vinterpark

Vähän poikkeava keskus Norjan parhaiden hiihtokeskusten listauksessa on Oslo Vinterpark. Nimensä mukaisesti maan pääkaupungin laskuväkeä kosiskeleva kohde on erityisesti parkkilaskijoiden ja perheiden suosiossa. Kotimaamme pienemmän puoleisiin lähikeskuksiin verrattaessa on hyvä huomioita, että tässä Oslon kotimäessä laskettavaa korkeuseroa saa parhaimmillaan lähes 400 metrin verran – vertailuna keskus olisi Suomen toiseksi suurin heti Ylläksen jälkeen korkeuserolla mitattuna. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde Norjan pääkaupungissa talviaikaan vieraileville!

Oslo Vinterparkin lyhyt videoesittely.

Lisätietoa Norjan laskumahdollisuuksista:
Norjan parhaat topptur-kohteet

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Skistar / Hemsedal

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Norjan parhaat hiihtokeskukset – toimituksen poiminnat
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 3 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.