Hiihtokeskukset, Kohteet, Lappi, Ski touring, Vapaalasku

Nuolja Offpist – Ruotsin eksoottisin laskettelukeskus?

Luonnontilainen tunturi ja vanha tuolihissi. Keskivertopäivänä laskemassa 15 ihmistä. Tervetuloa Nuoljaan!

Monien mahdollisuuksien Nuolja

Pohjois-Ruotsissa Kiirunasta Narvikiin E10-tietä pitkin matkustettaessa noin 50 kilometriä ennen Ruotsin ja Norjan rajaa vastaan tulee pieni taajama, reilun 100 asukkaan Abisko. Talvella valtaosa laskemaan suuntaavista matkaajista jatkaa kulkuaan kohti tunnetumpia Björklidenin ja Riksgränsenin hiihtokeskuksia. Abiskoon pysähtyvälle tiedossa on yleensä sangen eksoottinen vierailu.

Abiskon paikallinen hiihtokeskus tunnetaan nimellä Nuolja Offpist. Kyseessä ei ole tavanomainen hiihtokeskus, vaan nimensä mukaisesti luonnontilainen tunturi. Nuoljan hiihtokeskus on auki helmikuulta vapulle. Rinteet ovat täysin hoitamattomia. Osa tunturista sijaitsee Abiskon kansallispuiston puolella. Luonnontilaisuuden vuoksi paikallisten keskuudessa Nuolja tunnetaankin monien mahdollisuuksien paikkana. Laskea voi hyvien olosuhteiden aikaan lähes kaikkialla – jos vain osaaminen ja uskallus riittävät.

Hissillä saavutettavaa laskettavaa kertyy noin 500 korkeuserometrin verran. Lavindalen, Konvexen, Telefonhyllan, Norra Ravin sekä Extremen kuvaavat hyvin Nuoljan laskumahdollisuuksia. Laskemaan pääsee myös varsinaisen rinnealueen ulkopuolella. Alaosan poikkarit johdattavat laskijat takaisin hissille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Nuoljassa lasketaan luonnontilaisilla rinteillä. Ylös vie ”Ruotsin hitain” tuolihissi.

Vaativaa laskettavaa ainutlaatuisessa ympäristössä

Paikan omalaatuisuus ja luonne paljastuvat viimeistään hissilippua ostettaessa – hissilippuun on painettu yleisiin rinnesääntöihin ja ohjeisiin lisäys koskien laskemista Nuoljassa. Hissiin ei ole asiaa ilman luettujen ehtojen hyväksymistä ja kuittausta omalla allekirjoituksella.

Keskellä tunturia vanha 2-hengen tuolihissi nostaa laskijat ylös. Parin kilometrin mittainen hissinousu kestää noin 15 minuuttia. Nousua rytmittävät hissin toistuvat hidastelut ja pysähtelyt. Hitaasti edistyvällä matkalla on hyvä tarkkailla Nuoljan tarjoamia laskumahdollisuuksia.

Maasto on monipuolista ja vaativaa. Yläosa tunturista on paljasta ja jyrkkää, kun taas alempana lasketaan vaihtelevassa tunturikoivikossa. Hissin vasemmalla eli etelän puolella maasto ja laskeminen on teknistä ja haastavaa –  jääputous sekä lumilippojen ja kivien muodostamat dropit ovat selkeästi havaittavissa hissistä. Hissin oikealla puolella tunturi viettää ensin tasaisena, mutta jyrkkenee pohjoista kohti. Turvallisuutta ja maastoa on vaikeampi arvioida ja laskijoita on tällä puolella yleensä vähemmän.

Aurora Sky Stationilta avautuvat mahtavat maisemat.

Hissin yläasemalla sijaitsee tunnelmallinen Aurora Sky Station. Pieni kahvila palvelee hiihtokeskuksen ainoana taukopaikkana. Paikka soveltuu erinomaisesti revontulien tarkkailuun, mutta myös muuten silmiä hivelevien hienojen maisemien ihailuun. Viereiset korkeat tunturit ja valtava Torneträsk ovat mykistävä yhdistelmä.

Skipatrol turvaa ja opastaa

Aiemmin ”laviinivuorena” tunnettu Nuolja on nykyisin varsin turvallinen vierailukohde. Laskukaudella skipatrol arvioi olosuhteita ja lumiturvallisuutta päivittäin ja ohjeistaa alueella laskemista ja liikkumista tarpeen mukaan.

Merkatulla rinnealueella skipatrol varmistaa, että lumivyöryvaara ei pääse nousemaan liian suureksi. Lumivyöryvaaran lisäksi tunturissa vaanivat laskijaa myös muut vaarat ja esteet, jotka eivät ole merkattuja eikä helposti satunnaisen vierailijan havaittavissa. Luonnonvaraisilla rinteillä liikuttaessa onkin hyvä muistaa, että täällä lasket omalla vastuulla ja varauduttava sen mukaan oikeanlaisilla varusteilla, tiedolla ja osaamisella.

Aamun ensimmäisellä nousulla yläasemalla törmää usein skipatrolin edustajaan.

– Huomenta, mitenkäs menee? Oletteko olleet ennen täällä, millaisia suunnitelmia teillä on tällä päivälle? Tänään onkin kaunis päivä skinnailla ja rinnealueellakin olosuhteet ovat hyvät. Tulkaa kysymään lisää vinkkejä palatessanne iltapäivällä, ensimmäistä kertaa paikalle saapuva vierailija joutuu kuin huomaamatta alueen ja päivän olosuhteet tuntevan ammattilaisen ohjeistamaksi.

Skipatroliin on helppo törmätä hissin yläasemalla. 

Hyvä keino tutustua Nuoljan mahdollisuuksiin on osallistua opastettuun rinnenäyttöön. Laskukaudella skipatrol tutustuttaa halukkaat rinnealueeseen yhteisellä aamukierroksella. Skipatrol neuvoo myös muulloin mielellään ja antaa vinkkejä laskumahdollisuuksiin ja lumitilanteeseen liittyen.

Pienellä hikoilulla myös helpompaa laskettavaa

Aurora Sky Station sijaitsee 900 metrin korkeudessa. Yläasema on luonteva lähtöpiste 1 164 metrin korkeudessa sijaitsevan Nuoljan (kartassa usein nimellä Njulla) huiputuksesta kiinnostuneille. Nuolja on ollut suosittu vierailukohde vaellushiihtäjille aina 1900-luvun alkupuolelta saakka. Nousukarvoilla kulku ja suunnistaminen loivahkossa maastossa on helppoa. Myös lasku takaisin yläasemalle on helppo. Yläasemalta on helppo jatkaa jollekin Nuoljan rinnealueen reiteistä.

Vaikeampaa laskemista kaipaava voi suunnata Nuoljan huipulta myös itään kohti rinnealueen pohjoisimpia laskuja (rinteet 12-15). Täällä esimerkiksi Harbranten-nimellä tunnettu lasku vie jyrkkään ja vyöryherkkään maastoon. Ota selvää lumivyöryvaarasta, pidä mukanasi lumiturvallisuusvälineitä ja älä suuntaa takamaastoihin yksin toimivat hyvänä ohjenuorana.

Nuoljassa vaaditaan paitsi lumiturvallisuusosaamista, mutta myös nöyryyttä ympäröivää tunturiluontoa kohtaan – kelit voivat täällä muuttua todella nopeasti. 

Hissin yläasemalta vähäisellä hikoilulla saavuttaa myös 1 191 metriin kohoavan Slåttatjåkkan. Kulku on helppoa, nousu jatkuu hissilinjan suuntaisesti ja huippu häämöttää näköpiirissä pääsääntöisesti koko matkan. Myös täällä maasto on varsin loivaa ja mieluisan laskulinjan valinta onnistuu ongelmitta hyvän lumen aikaan. Pidempää seikkailua kaipaaville Aurora Sky Stationilta pääsee suunnistamaan vaikka Nuoljan ja Slåttatjåkkan välistä suuntautuvalle Björklideniin vievälle yhdeksän kilometrin reitille.

Abisko lumoaa läpi vuoden

Paikallisten mielestä Abisko on maaginen paikka, johon on erittäin helppo ihastua. Tilastojen valossa Abisko on Ruotsin aurinkoisin paikkakunta, kun taas vain vajaan viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Riksgränsen on normivuonna sateisin.

Talviaikaan Abisko on yksi maailman parhaista paikoista revontulien tarkkailuun. Keskivertopäivänä Aurora Sky Stationilla vierailee 10 – 15 kävijää, ”ruuhkapäivinä” jopa 30 ihmistä.

Tolppa Slåttatjåkkan huipulla muistuttaa, että ollaan Abiskon kansallispuistossa.

Kesäkaudella päivässä saattaa olla jopa 150 vierailijaa. Sulan maan aikaan seutu on tunnettu erinomaisena vaellus- ja retkeilyalueena muun muassa Abiskon kansallispuiston sekä täältä alkavan 440 kilometriä pitkän Kungsleden-vaellusreitin vuoksi.

Tutustu Ruotsin hiihtokeskuksiin – voit voittaa upean majoituspaketin Riksgränsenissä!

Teksti ja kuvat: Antti Hurskainen

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, ,
Arvostele artikkeli:
Nuolja Offpist – Ruotsin eksoottisin laskettelukeskus?
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,80/5 - 10 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.