Hyppää sisältöön

Pyhä tähtää maailman parhaaksi hiihtokeskukseksi vapaalaskun aloittamiseen

Kiinnostus vapaalaskua kohtaan on tällä hetkellä suurempaa kuin koskaan aiemmin sekä kotimaassa että ulkomailla. Trendi näkyy selvästi myös Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen teettämässä laskettelijatutkimuksessa.

”Vapaalasku on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Hiihtokeskusyhdistyksen hiljattain teettämän valtakunnallisen tutkimuksen mukaan vapaalaskun suosio on kasvanut edellisestä tutkimuksesta yhdeksällä prosentilla”, SHKY:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors toteaa.

Pyhä vapaalasku. Kuva: Jani Kärppä / Kota Collective.

Pyhä on viime aikoina ollut näkyvästi esillä kotimaisissa ja ulkomaisissa medioissa lumilautailija Antti Autin Pyhä Backcountry -lyhytelokuvan ansiosta. Elokuva tuo esille monipuolisesti Pyhän vapaalaskumahdollisuuksia maailman parhaillekin laskijoille. Pyhä ei kuitenkaan halua profiloitua vain hyvien ja kokeneiden laskijoiden paikkana.

”Vaikka Pyhältä löytyy huikeita laskuja, emme pysty kilpailemaan rinteiden koossa kansainvälisten vapaalaskumekkojen kanssa. Voimme kuitenkin olla maailman paras paikka vapaalaskun aloittamiseen, sillä Pyhän monipuoliset ja eritasoiset rinteet sekä niiden lähettyvillä olevat vapaalaskualueet luovat poikkeukselliset puitteet lajin helppoon kokeiluun”, Pyhätunturin kehitysjohtaja Jusu Toivonen kertoo.

Pyhällä on tehty useita toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi jo alkaneelle kaudelle.

”Tunturin uutuuksia on esimerkiksi Suomen ainoa vapaalaskuvuokraamo hotellitasanteella, jossa voi kokeilla mm. Salomonin ja Atomicin suksia ilmaiseksi. Käytössä on myös Pieps lumiturvallisuusvarusteet ja Suunnon rannetietokoneet. Lisäksi testattavana on Ilahu lumisurffeja, jotka ovat loistavia välineita puuteriseikkailuihin Pyhän kaltaisilla tuntureilla”, Toivonen jatkaa.

Yksi koko kauden kantavista teemoista Pyhällä kuin myös Free’kend-vapaalaskutapahtumissa on lumiturvallisuus.

”Luvassa on koulutusta ja klinikoita alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa heti avausviikonlopusta lähtien, kun Ape Majava päivittää kurssilaisten tiedot vapaalaskukauden avauksen kynnyksellä. Myös Pieps-yhteistyö mahdollistaa perusvälineiden käytännön harjoittelun aivan uudella tavalla Tajukankaalle tulevalla piipparikentällä.”, Toivonen mainitsee.

Lisäksi Pyhällä kehitetään yhteistyötä hiihtokeskuksen, Metsähallituksen ja paikallisten viranomaisten kanssa, jotta toiminta mahdollisissa onnettomuus- ja muissa poikkeustilanteissa olisi mahdollisimman sujuvaa.

”Uusille vapaalaskun harrastajille suosittelemme Pyhätunturin Hiihtokoulun opastettuja vapaalaskukursseja ja –retkiä, joissa pääsee tutustumaan kattavasti hiihtokeskuksen ja Pyhä-Luoston kansallispuiston vapaalaskumahdollisuuksiin. Myös kokeneemmille laskijoille Free’kend kurssit ja hiihtokoulun tuotteet tarjoavat uutta osaamista ja hienoja laskuja Suomen upeimmissa kuruissa ja rinteissä”, Toivonen suosittelee.

Lisätiedot:
Pyhätunturi Oy, kehitysjohtaja Jusu Toivonen, 0400 749 512, jusu.toivonen@pyha.fi
SHKY:n teettämä laskettelijatutkimus (PDF).
Antti Autti – Pyhä Backcounty http://www.anttisworld.com/statements-season-ii/