Uncategorized

Hissikansan alalajit

Julkaistu: 03.2.2014

Parempi myöhään kun ei milloinkaan. Viime aikoina taivaalta on tupruttanut sitä kauan kaivattua lunta, mutta minua se ei ole suuresti lohduttanut, sillä en ole ehtinyt toviin laskemaan abivuoden vakavien ja vähemmän vakavien ohjelmanumeroiden painaessa päälle. Onneksi akuutteihin laskuvieroitusoireisiin on netti pullollaaan laadukkaita laskuvideoita ja kaupasta saa jos jonkinlaisia laskulehtiä. Mainostettakoon tässä nyt, että esimerkiksi saadasseni käteeni amerikkalaisen Powderin uusimman numeron, hellitti päänsärkyni kummasti. Omat laskureissuni saavat kuitenkin odottaa ainakin ensi viikkoon.

Mutta oli minulla tähän postaukseen suunnitteilla muutakin kuin yleistä pölötystä. Aiemmin listasin omia suosikkihissejäni ja ajattelinkin siis jatkaa hieman samalla linjalla. Kuten kaikki tietävät, hissien vääjämättömänä kohtalona on kuskata rinnekansaa ylös vuodesta toiseen. Elämänsä aikana ne eivät varmasti tapaa kahta samanlaista hissiyksilöä, mutta tietyt alalajit on aina jaoteltavissa. Tutkippa siis, mihin seuraavista ryhmistä kuulut.

Tuikitavallinen

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hissit eivät herätä sinussa mitään erikoisia intohimoja – ne ovat vain luonnollinen osa hiihtokeskusekosysteemiä. Käyttäydyt asiallisesti jonossa, hissimatkalla ja poistuessa. Miksipä siinä mitään ylimääräistä sirkusta pystyttäisi? Kohta sitä ollaan taas uudella hissimatkalla.

Erakko

Erakko on stereotyyppisesti ajatellen suomalaisille ehkä se luonteenomaisin vaihtoehto. Kartat siis kaikenlaista hissimatkaan liittyvää sosiaalista kanssakäymistä, lukuunottamatta omia tuttujasi. Ankkurihissiin pitää päästä aina yksin ja tuolihississä istut mahdollisimman kaukana kanssamatkustajista. Hissijonojen ollessa pitkiä kehotukset edelle menevän seuraan liittymisestä ovat sinulle kuin ilmaa ja teeskentelet vaikkapa kiristäväsi monoja. Jos joku kuitenkin tupsahtaa samaan ankkurihissiin kanssasi, siirryt niin reunalle kapulaa kuin uskallat välttääksesi bakteerien vaihtumisen ja lisäksi mulkoilet kanssalaskijaasi pahasti lasien takaa. Mahdolliset keskustelunavaukset tapat ynähtelevillä vastauksilla.

Sosiaalinen ihme

Erakon vastakohta eli sosiaalinen ihme hyödyntää kaikki tilaisuudet luodakseen uusia ihmissuhteita ja mikä olisikaan siihen parempi paikka kuin hiihtohissi. Hakeudut siis aina jonkun toisen viereen hissiin, vaikka se tarkoittaisi armotonta lykkimistä jonon perältä lastaupaikalle, paniikinomaista häsellystä tulevan kanssamatkustajan tehdessä tilaa tai jopa pienoista vaaratilannetta pyrkiessäsi hissiin sen ollessa jo kunnolla liikkeessä. No, joka tapauksessa vieressäsi on nyt henkilö, jolle voit turista päivän säästä, varusteista, laskureissusi sujumisesta ja muista elämän kummallisuuksista. Vastapuolen vaitonaisuuskaan ei sinua lannista – päivastoin. Valitettavasti hissimatkat Suomessa jäävät usein varsin lyhkäisiksi, joten syvämpää psykologista tasoa et ikinä saavuta keskuteluissasi. Sekään ei sinua haittaa, sillä nopean laskun jälkeen pääset taas tutustumaan uuteen ihmiseen.

Toivoton temppuilija

Olet hissihenkilökunnan kauhu – toivoton temppuilija. Rinnettä alas mutkittelu ei sinulle riitä vaan jatkat samaa liikehdintää myös ankkurihissien nousuladuilla.Lisäksi keksit itsellesi muitakin huvituksia, joilla piristää muuten niin aneemista hissimatkaa: pomputtelet suksenkärkeä nousulatua vasten, tökkäilet sauvoilla ohi meneviä kohteitä, vaihtelet puolta laudallasi, käyt välillä kapulan ulkopuolella jne. Ja joku kaunis kevätpäivä löydät itsesi naama kinoksesta koivet kohti taivasta.

Tämä kuva tuntui liittyvän aiheeseen edes jollain tasolla, joten laitoin sen sitten tähän.

Mukavuudenhaluinen rentoilija

Hissi on sinulle ylönousukapistuksen lisäksi lepopaikka, joten aina kun tarjolla, valitset tuolimallin. Jonon pituus tai hissimatkan hitaus on sivuseikka. Mielestäsi hiihtokeskuksille pitäisi antaa kenties säännös, joka velvoittaisi ne rakentamaan tuulikuvulla varustetun tuolihissin aina kun rinteen pituus ylittää 50 metriä.