Laskettelu, Telemark, Varusteet, Yleinen

Nousukarvojen leikkaaminen ja valinta

Julkaistu: 25.2.2017

Skinien leikkaaminen on ollut projektina jo pitkään. Tai oikeastaan skinien hankinta on ollut sitäkin pidempi projekti. Pohdiskelin muutamien BD:n skinien välillä, Ascension ja UltraLite olivat harkinnassa. Päädyin UltraLiteihin, skinit saa pieneen tilaan pakattua, skinit on kevyet ja nousukarva on mohair-mixiä (65% mohairia ja 35% nylonia). Keveys ei kuitenkaan ollut ykkösjuttu, mutta eipä siitä haittaakaan ole. Aika harvoin kuitenkin tulee takamaastoissa käytyä, joten edullisemmat skinit paremmilla gripillä ja kestävyysominaisuuksilla olisi järkevämpi valinta, kuin hieman kalliimmat, kevyemmät ja liukuvammat mohair-skinit. Mohair-mix on siis kompromissi näiden väliltä. Ostin nousukarvat Black Diamondin Link 90:n, joten 110mm skinit oli tähän sukseen sopiva valinta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Halusin varmistaa ihan ensimmäisiä skinejä leikatessani sen, etten vaan tee mitään perustavanlaatuista virhettä. Minä, terävä objekti ja leikkaaminen ei välttämättä ole paras yhdistelmä. Varsinkin kun tietää, ettei tehtyä saa tekemättömäksi. Ensimmäisenä siis tein sen, mitä yleensä en tee: luin ohjeet. Sain luettua kolme ensimmäistä kohtaa, jonka jälkeen kyllästyin. Onneksi nousukarvojen mukana tulleessa ohjeessa oli myös kuvalliset ohjeet. Kaivoin YouTubesta videopätkän, jossa oli selkeät ohjeet. Itselleni ehkä helpointa oli seurata videopätkää. Kyselin myös vinkkejä kokeneemmilta skininleikkaajilta, jotta voisin välttää ”rookie-mistakesit”.

Ensimmäisenä asetin kiinnityshihnan (tail strapin) metallisen koukun (tail clip) 4-5 väliin, jonka jälkeen tiukkasin skinin suksen pohjaan. Leikkasin karkesti ylimääräisen pätkän skiniä pois, jotta nousukarvaa olisi helpompi käsitellä. Sitten mallailin kärkikiinnikkeet suksen kärkeen ja katsoin mihin kohtaan kärkikiinnikkeen lenkki jää. Siitä kohdasta leikkasin skinistä ylimääräisen pätkän pois.

Leikattuani nousukarvan pituuden sopivaksi, ruuvailin dyneemakuitua ja alumiinia sisältävän kärkikiinnikkeen skinin päähän.

Kannattaa katsoa, ettei ruuvaa skiniin tai sormeensa ruuveja. Kärkikiinikkeen ruuvit tässä vaiheessa pitäisi saada poikki esim. pihdeillä vääntämällä, mutta omat näppivoimat hentona naikkosena eivät riittäneet ja jouduin odottamaan myöhempään ajankohtaan, että sain ruuvit katkottua. Skinien kärjet voi tässä vaiheessa sheipata niin, että terävät reunat vedetään suoraksi. Siihenkin on oma kaavansa, mutta itse leikkasin skinin niin, ettei siihen muodostu turhan teräviä reunoja.

Seuraavaksi skinien reunat piti trimmata, joten kiinnitin nousukarvat suksen pohjaan siten, että toiseen reunaan jää hieman enemmän skiniä kuin toiseen (muutamia millejä). Kävin leikkurilla koko skinin matkan. Leikkuri kannattaa asettaa kevyeen kulmaan sukseen nähden, jotta leikkausjäljestä tulee parempaa ja leikkaaminen on helpompaa.

Sitten trimmataan toinen puoli kiinnittämällä nousukarva kantin leveyden verran (tai hieman enemmän) suksen keskiosaa kohti. Luonnollisesti seuraavaksi leikataan skinin toinen puoli.

Tein samat työvaiheet molemmille skineille. Toisesta skinistä tuli paljon särmempi ja parempi, kun oli jo yhdestä kokemusta.

Sitten pitäisi vielä päästä testaamaan skinejä käytännössä 😀